New Entries

«Feyrouz SKG»: Στη γωνία Μητροπόλεως με Νικηφόρου Φωκά ένα σπάνιο γαστρονομικό εύρημα ήρθε από την Αθήνα

Η λεβαντίνικη κουζίνα βρήκε το χώρο της και στη Θεσσαλονίκη

 20/06/2023 08:30

«Feyrouz SKG»: Στη γωνία Μητροπόλεως με Νικηφόρου Φωκά ένα σπάνιο γαστρονομικό εύρημα ήρθε από την Αθήνα

Στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 125 και Νικηφόρου Φωκά 12, θα βρούμε το «Feyrouz», ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ποιοτικά new entries στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Μικρό, αλλά πραγματικά θαυματουργό, το «Feyrouz» φέρνει στο κέντρο της πόλης τη Λεβαντίνικη κουζίνα με τη μορφή φαγητού δρόμου, συνεχίζοντας τη βραβευμένη, πλέον, με FNL Best Restaurant Awards 2022 παράδοση, που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει από την ίδια οικογένεια, στο κέντρο της Αθήνας.

feyrouz-skg2.jpg
feyrouz-skg3.jpg

Σας υποσχόμαστε ότι θα δοκιμάσετε το πιο νόστιμο κι ελαφρύ λαχματζούν, το πιο κιμπάρικο και δυνατό πεϊνιρλί με κόκορα κρασάτο, πρωτότυπες χειροποίητες πίτες, πολυπολιτισμικές σούπες και χειροποίητα γλυκά με άρωμα Ανατολής, με τη συνοδεία, λευκών, ροζέ κι ερυθρών κρασιών φυσικής καλλιέργειάς. Συνδυασμός μοναδικός στην πόλη. Εγχείρημα εξίσου μοναδικό, γεύσεις που ξεχωρίζουν.

feyrouz-skg4.jpg
feyrouz-skg5.jpg
feyrouz-skg6.jpg
feyrouz-skg7.jpg

Aν το όνομα «Feyrouz» σας φαίνεται οικείο και κάπου το έχετε ξανακούσει, οι λόγοι είναι τουλάχιστον δύο: ο ένας η τραγουδίστρια Feyrouz, γνωστή ως «ψυχή του Λιβάνου». Ο δεύτερος το ιδιαίτερα πετυχημένο εγχείρημα της οικογένειας Κιλτσικσή, που έχει κατακτήσει την Αθήνα από το Σεπτέμβριο του 2014. Το λεβαντίνικο street food εστιατόριο, ονομάστηκε «Feyrouz» από το όνομα της μητέρας και μαγείρισσας της οικογενείας, Feyrouz – Ελένης Κιλτσικσή, που γεννήθηκε στην Αντιόχεια και μένει στου Ζωγράφου κι εδώ κι εννέα χρόνια έχει συγκινήσει πολλούς λάτρεις του street food κι όχι μόνο, με την ιδιαίτερη κουζίνα του. Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου καταστήματος της Αθήνας, με τις αλμυρές γεύσεις, οδήγησε το 2019 στη λειτουργία και του δεύτερου στην πρωτεύουσα, αυτού με τα γλυκά και τα κρασιά.

feyrouz-skg8.jpg

Η λεβαντίνικη κουζίνα

Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη της μητέρας Feyrouz – Ελένης να «παίξει με τις κατσαρόλες της» και να απολαύσει τη διαδικασία της μαγειρικής, μετά τη συνταξιοδότησή της. Με καταγωγή από Αντιόχεια η ίδια κι από την Πόλη ο σύζυγός της, έφεραν ο καθένας μία ισχυρή παράδοση στη γαστρονομία.

feyrouz-skg9.jpg

Το γιο τους Ανδρέα, πάλι, ενδιέφερε περισσότερο η έρευνα και η ιστορία, των πολιτισμών που απαντώνται στη λεβαντίνικη κουζίνα. Το αλισβερίσι μεταξύ των πολιτισμών, η αλληλεπίδραση της περσικής, της αραβικής, της εβραϊκής κι της Οθωμανικής κουζίνας, το μαγειρικό «φλερτ» των Αρμένιων με τους Καθολικούς. Κατά τον ίδιο, η Αντιόχεια θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές πρωτεύουσες στον κόσμο, μία μεγάλη «φαρέτρα» με ιδέες, βασισμένος κανείς στην οποία, μπορεί να φτιάξει ό,τι θέλει, με τα στοιχεία της κουζίνας των μειονοτήτων, την ευλάβεια στην εποχικότητα των προϊόντων και την κουλτούρα του «μεζέ»: ολοκληρωμένων γευμάτων, σε μικρά πιάτα.

Mιλώντας με αγάπη γι’ αυτό που κάνουν στο «Feyrouz», θυμάται τα γενεθλιάτικα τραπέζια της παιδικής του ηλικίας τις ανακαλύψεις «γαστρονομικών μυστικών αιώνων συνύπαρξης».

Όπως ο ίδιος λέει, «οι σιωπηλές ανταλλαγές ανάμεσα στις μειονότητες στο πέρασμα του χρόνου, σε επίπεδο υλικών αλλά και τεχνικών, γέννησαν μια νέα κουζίνα, με κοινή ταυτότητα και κοινό στόχο: την τελετουργία της από κοινού απόλαυσης».

Με έδρα τη Μέση Ανατολή, η Λεβαντίνικη κουζίνα τα συνδυάζει όλα.

Feyrοuz SKG

Μετά την Αθήνα, το «Feyrouz» ήρθε μέσα στο 2023 και στη Θεσσαλονίκη, με το διακριτικό τίτλο «Feyrouz SKG» κι ένα menu αντιπροσωπευτικό των δύο καταστημάτων που λειτουργούν ήδη στην πρωτεύουσα: αυτού με τα αλμυρά κι αυτού με τα γλυκά και τα κρασιά. Το μικρό γωνιακό στέκι στη Μητροπόλεως με Νικηφόρου Φωκά είναι ο πρώτος «πρέσβης» του σχεδίου franchising της οικογένειας, σε συνεργασία με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που μας μυεί στη μαγική κουζίνα του εγχειρήματος.

feyrouz-skg10.jpg

Οι προτάσεις του «Feyrouz SKG», έρχονται ως γευστικό συμπλήρωμα, σε σχέση με ό,τι προτάσεις βιώνουμε καθημερινά στη γαστρονομική Θεσσαλονίκη.

Σε ένα μικρό, compact και συγκροτημένο menu, θα βρούμε τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη και των τριών τομέων του εγχειρήματος της Αθήνας και μέσα σε 30’ μπορούμε να έχουμε φροντίσει τον εαυτό μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να ξεκινήσουμε με ένα αλμυρό γεύμα, που μπορεί να είναι ή να συνοδεύεται από σούπα, να δοκιμάσουμε ένα ποτήρι κρασιού ήπιας ανθρώπινης παρέμβασης αποκλειστικά από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, που γνωρίζουν προσωπικά οι άνθρωποι του «Feyrouz», από τη λίστα που έχει επιμεληθεί ο Πέρις Παναγιωτακόπουλος και να κλείσουμε με ένα χειροποίητο γλυκό και με παγωτό, από το Λουίζο Συμεωνίδη. Προσεχώς, θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και καφέ cold brew από το «Create Athens».

feyrouz-skg11.jpg
feyrouz-skg12.jpg

Γεύσεις απαλές, σύνθετες και ντελικάτες

Τι ξεχωρίζει στο menu του «Feyrouz SKG»; Σίγουρα τα λαχματζούνια, τα βασικά του προϊόντα. «Ναυαρχίδα» του καταστήματος, πάντρεμα τριών χωρών, τα βρίσκουμε με μοσχαρίσιο κιμά και μείγμα μυρωδικών που είναι και η βασική συνταγή και σε ζύμη ολικής άλεσης με οκτώ διαφορετικά λαχανικά, με ζάαταρ (το αγριοθύμαρο της Συρίας) και προσεχώς και σε μορφή vegan feyrouz, με βιολογικό κιμά σόγιας.

feyrouz-skg13.jpg
feyrouz-skg14.jpg

Οι σούπες. Με ποικιλία υλικών, από κόκκινη φακή και κολοκύθα, μέχρι σπανάκι, ξινόμηλο και τζίντζερ, προτείνονται είτε ως κύριο πιάτο, είτε ως συνοδευτικό, με τα ονόματα «μαχλούτα η ανάκατη», «μπορντούρα» και «ισπαχάν».

feyrouz-skg15.jpg

Οι χορτοφαγικές πίτες, με ζύμη ολικής άλεσης και πλούσιους γευστικούς συνδυασμούς, χορταστικές και ιδανικές για όσους δεν τρώνε ζωικά είδη.

Και τα πεϊνιρλί, πάντα με χειροποίητη ζύμη. Το «κούσμπασι» με χοιρινό φιλεταρισμένο και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, το roostic με κόκορα κρασάτο και mozzarella, το πεϊνιρλί με σουτζούκι, με κοτόπουλο, με παστουρμά.

feyrouz-skg16.jpg
feyrouz-skg17.jpg
feyrouz-skg18.jpg

Γιατί να το δοκιμάσετε;

Γιατί το «Feyrouz», έχει ήδη αποδείξει την αξία του όσα χρόνια λειτουργεί στην Αθήνα και τώρα καλεί και τους Θεσσαλονικείς σε γευστικά ταξίδια.

Επιλέγει να εξελίσσεται διαρκώς, θέλει η κουζίνα του να είναι επινοητική, σύγχρονη και φαντασιακή. Δημιουργεί με αφετηρία την παράδοση, παρακολουθώντας ωστόσο και τις νέες τάσεις και τεχνικές στη σύγχρονη αστική κουζίνα. Ο επισκέπτης εδώ, καλείται να αφεθεί, να φροντίσει και να φροντιστεί, μέσα από μια ολιστική εμπειρία, δοκιμάζοντας χειροποίητα εδέσματα βασισμένα στη φιλοσοφία της a la carte κουζίνας, από μια ομάδα διαρκώς εκπαιδευόμενη, που καβουρντίζει τα δικά της μπαχαρικά, αλέθει τα αλεύρια της δίνει, εν ολίγοις, βαρύτητα σε κάθε στάδιο της παρασκευαστικής διαδικασίας. Έχοντας πάντα πρόσβαση σε ένα vegetarian και vegan μενού, που ακολουθεί την εποχικότητα και την εντοπιότητα των πρώτων υλών του και είναι βασισμένο σε νηστίσιμες λεβαντίνικες συνταγές, αλλά και σε πιο σύγχρονες εκδοχές της λαϊκής κουζίνας της Ανατολής.

feyrouz-skg19.jpg
feyrouz-skg20.jpg

Δεν είναι μόνο ο συνδυασμός τεσσάρων πολιτισμών, που συναντάται στο menu του «Feyrouz SKG». Είναι και ο πραγματικά φροντισμένος, προσεκτικός και βασισμένος σε έρευνες τρόπος παρασκευής του κάθε εδέσματος, που πραγματικά σε συνεπαίρνει. Γι’ αυτό, είτε σας φέρει ο δρόμος σας, είτε όχι, περάστε οπωσδήποτε μία βόλτα. Σας υποσχόμαστε ότι, μετά την πρώτη σας επίσκεψη, θα θέλετε να περνάτε συχνά. Είναι ένα … σπάνιο εύρημα στην πόλη!

Τip 1: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, από τις 12.00 έως τις 24.00. Θα εγκαινιαστεί μέσα στον Ιούνιο και μας περιμένουν σίγουρα εκπλήξεις.

Tip 2: Δείτε όλο το menu του «Feyrouz» και παραγγείλτε ηλεκτρονικά μέσω Wolt και Efood.

feyrouz-skg21.jpg
feyrouz-skg22.jpg


Διεύθυνση: Μητροπόλεως 125 & Νικηφόρου Φωκά 12, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251773

Website

Facebook

Instagram





Στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 125 και Νικηφόρου Φωκά 12, θα βρούμε το «Feyrouz», ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ποιοτικά new entries στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Μικρό, αλλά πραγματικά θαυματουργό, το «Feyrouz» φέρνει στο κέντρο της πόλης τη Λεβαντίνικη κουζίνα με τη μορφή φαγητού δρόμου, συνεχίζοντας τη βραβευμένη, πλέον, με FNL Best Restaurant Awards 2022 παράδοση, που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει από την ίδια οικογένεια, στο κέντρο της Αθήνας.

feyrouz-skg2.jpg
feyrouz-skg3.jpg

Σας υποσχόμαστε ότι θα δοκιμάσετε το πιο νόστιμο κι ελαφρύ λαχματζούν, το πιο κιμπάρικο και δυνατό πεϊνιρλί με κόκορα κρασάτο, πρωτότυπες χειροποίητες πίτες, πολυπολιτισμικές σούπες και χειροποίητα γλυκά με άρωμα Ανατολής, με τη συνοδεία, λευκών, ροζέ κι ερυθρών κρασιών φυσικής καλλιέργειάς. Συνδυασμός μοναδικός στην πόλη. Εγχείρημα εξίσου μοναδικό, γεύσεις που ξεχωρίζουν.

feyrouz-skg4.jpg
feyrouz-skg5.jpg
feyrouz-skg6.jpg
feyrouz-skg7.jpg

Aν το όνομα «Feyrouz» σας φαίνεται οικείο και κάπου το έχετε ξανακούσει, οι λόγοι είναι τουλάχιστον δύο: ο ένας η τραγουδίστρια Feyrouz, γνωστή ως «ψυχή του Λιβάνου». Ο δεύτερος το ιδιαίτερα πετυχημένο εγχείρημα της οικογένειας Κιλτσικσή, που έχει κατακτήσει την Αθήνα από το Σεπτέμβριο του 2014. Το λεβαντίνικο street food εστιατόριο, ονομάστηκε «Feyrouz» από το όνομα της μητέρας και μαγείρισσας της οικογενείας, Feyrouz – Ελένης Κιλτσικσή, που γεννήθηκε στην Αντιόχεια και μένει στου Ζωγράφου κι εδώ κι εννέα χρόνια έχει συγκινήσει πολλούς λάτρεις του street food κι όχι μόνο, με την ιδιαίτερη κουζίνα του. Η μεγάλη επιτυχία του πρώτου καταστήματος της Αθήνας, με τις αλμυρές γεύσεις, οδήγησε το 2019 στη λειτουργία και του δεύτερου στην πρωτεύουσα, αυτού με τα γλυκά και τα κρασιά.

feyrouz-skg8.jpg

Η λεβαντίνικη κουζίνα

Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη της μητέρας Feyrouz – Ελένης να «παίξει με τις κατσαρόλες της» και να απολαύσει τη διαδικασία της μαγειρικής, μετά τη συνταξιοδότησή της. Με καταγωγή από Αντιόχεια η ίδια κι από την Πόλη ο σύζυγός της, έφεραν ο καθένας μία ισχυρή παράδοση στη γαστρονομία.

feyrouz-skg9.jpg

Το γιο τους Ανδρέα, πάλι, ενδιέφερε περισσότερο η έρευνα και η ιστορία, των πολιτισμών που απαντώνται στη λεβαντίνικη κουζίνα. Το αλισβερίσι μεταξύ των πολιτισμών, η αλληλεπίδραση της περσικής, της αραβικής, της εβραϊκής κι της Οθωμανικής κουζίνας, το μαγειρικό «φλερτ» των Αρμένιων με τους Καθολικούς. Κατά τον ίδιο, η Αντιόχεια θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές πρωτεύουσες στον κόσμο, μία μεγάλη «φαρέτρα» με ιδέες, βασισμένος κανείς στην οποία, μπορεί να φτιάξει ό,τι θέλει, με τα στοιχεία της κουζίνας των μειονοτήτων, την ευλάβεια στην εποχικότητα των προϊόντων και την κουλτούρα του «μεζέ»: ολοκληρωμένων γευμάτων, σε μικρά πιάτα.

Mιλώντας με αγάπη γι’ αυτό που κάνουν στο «Feyrouz», θυμάται τα γενεθλιάτικα τραπέζια της παιδικής του ηλικίας τις ανακαλύψεις «γαστρονομικών μυστικών αιώνων συνύπαρξης».

Όπως ο ίδιος λέει, «οι σιωπηλές ανταλλαγές ανάμεσα στις μειονότητες στο πέρασμα του χρόνου, σε επίπεδο υλικών αλλά και τεχνικών, γέννησαν μια νέα κουζίνα, με κοινή ταυτότητα και κοινό στόχο: την τελετουργία της από κοινού απόλαυσης».

Με έδρα τη Μέση Ανατολή, η Λεβαντίνικη κουζίνα τα συνδυάζει όλα.

Feyrοuz SKG

Μετά την Αθήνα, το «Feyrouz» ήρθε μέσα στο 2023 και στη Θεσσαλονίκη, με το διακριτικό τίτλο «Feyrouz SKG» κι ένα menu αντιπροσωπευτικό των δύο καταστημάτων που λειτουργούν ήδη στην πρωτεύουσα: αυτού με τα αλμυρά κι αυτού με τα γλυκά και τα κρασιά. Το μικρό γωνιακό στέκι στη Μητροπόλεως με Νικηφόρου Φωκά είναι ο πρώτος «πρέσβης» του σχεδίου franchising της οικογένειας, σε συνεργασία με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που μας μυεί στη μαγική κουζίνα του εγχειρήματος.

feyrouz-skg10.jpg

Οι προτάσεις του «Feyrouz SKG», έρχονται ως γευστικό συμπλήρωμα, σε σχέση με ό,τι προτάσεις βιώνουμε καθημερινά στη γαστρονομική Θεσσαλονίκη.

Σε ένα μικρό, compact και συγκροτημένο menu, θα βρούμε τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη και των τριών τομέων του εγχειρήματος της Αθήνας και μέσα σε 30’ μπορούμε να έχουμε φροντίσει τον εαυτό μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να ξεκινήσουμε με ένα αλμυρό γεύμα, που μπορεί να είναι ή να συνοδεύεται από σούπα, να δοκιμάσουμε ένα ποτήρι κρασιού ήπιας ανθρώπινης παρέμβασης αποκλειστικά από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς, που γνωρίζουν προσωπικά οι άνθρωποι του «Feyrouz», από τη λίστα που έχει επιμεληθεί ο Πέρις Παναγιωτακόπουλος και να κλείσουμε με ένα χειροποίητο γλυκό και με παγωτό, από το Λουίζο Συμεωνίδη. Προσεχώς, θα μπορούμε να δοκιμάσουμε και καφέ cold brew από το «Create Athens».

feyrouz-skg11.jpg
feyrouz-skg12.jpg

Γεύσεις απαλές, σύνθετες και ντελικάτες

Τι ξεχωρίζει στο menu του «Feyrouz SKG»; Σίγουρα τα λαχματζούνια, τα βασικά του προϊόντα. «Ναυαρχίδα» του καταστήματος, πάντρεμα τριών χωρών, τα βρίσκουμε με μοσχαρίσιο κιμά και μείγμα μυρωδικών που είναι και η βασική συνταγή και σε ζύμη ολικής άλεσης με οκτώ διαφορετικά λαχανικά, με ζάαταρ (το αγριοθύμαρο της Συρίας) και προσεχώς και σε μορφή vegan feyrouz, με βιολογικό κιμά σόγιας.

feyrouz-skg13.jpg
feyrouz-skg14.jpg

Οι σούπες. Με ποικιλία υλικών, από κόκκινη φακή και κολοκύθα, μέχρι σπανάκι, ξινόμηλο και τζίντζερ, προτείνονται είτε ως κύριο πιάτο, είτε ως συνοδευτικό, με τα ονόματα «μαχλούτα η ανάκατη», «μπορντούρα» και «ισπαχάν».

feyrouz-skg15.jpg

Οι χορτοφαγικές πίτες, με ζύμη ολικής άλεσης και πλούσιους γευστικούς συνδυασμούς, χορταστικές και ιδανικές για όσους δεν τρώνε ζωικά είδη.

Και τα πεϊνιρλί, πάντα με χειροποίητη ζύμη. Το «κούσμπασι» με χοιρινό φιλεταρισμένο και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, το roostic με κόκορα κρασάτο και mozzarella, το πεϊνιρλί με σουτζούκι, με κοτόπουλο, με παστουρμά.

feyrouz-skg16.jpg
feyrouz-skg17.jpg
feyrouz-skg18.jpg

Γιατί να το δοκιμάσετε;

Γιατί το «Feyrouz», έχει ήδη αποδείξει την αξία του όσα χρόνια λειτουργεί στην Αθήνα και τώρα καλεί και τους Θεσσαλονικείς σε γευστικά ταξίδια.

Επιλέγει να εξελίσσεται διαρκώς, θέλει η κουζίνα του να είναι επινοητική, σύγχρονη και φαντασιακή. Δημιουργεί με αφετηρία την παράδοση, παρακολουθώντας ωστόσο και τις νέες τάσεις και τεχνικές στη σύγχρονη αστική κουζίνα. Ο επισκέπτης εδώ, καλείται να αφεθεί, να φροντίσει και να φροντιστεί, μέσα από μια ολιστική εμπειρία, δοκιμάζοντας χειροποίητα εδέσματα βασισμένα στη φιλοσοφία της a la carte κουζίνας, από μια ομάδα διαρκώς εκπαιδευόμενη, που καβουρντίζει τα δικά της μπαχαρικά, αλέθει τα αλεύρια της δίνει, εν ολίγοις, βαρύτητα σε κάθε στάδιο της παρασκευαστικής διαδικασίας. Έχοντας πάντα πρόσβαση σε ένα vegetarian και vegan μενού, που ακολουθεί την εποχικότητα και την εντοπιότητα των πρώτων υλών του και είναι βασισμένο σε νηστίσιμες λεβαντίνικες συνταγές, αλλά και σε πιο σύγχρονες εκδοχές της λαϊκής κουζίνας της Ανατολής.

feyrouz-skg19.jpg
feyrouz-skg20.jpg

Δεν είναι μόνο ο συνδυασμός τεσσάρων πολιτισμών, που συναντάται στο menu του «Feyrouz SKG». Είναι και ο πραγματικά φροντισμένος, προσεκτικός και βασισμένος σε έρευνες τρόπος παρασκευής του κάθε εδέσματος, που πραγματικά σε συνεπαίρνει. Γι’ αυτό, είτε σας φέρει ο δρόμος σας, είτε όχι, περάστε οπωσδήποτε μία βόλτα. Σας υποσχόμαστε ότι, μετά την πρώτη σας επίσκεψη, θα θέλετε να περνάτε συχνά. Είναι ένα … σπάνιο εύρημα στην πόλη!

Τip 1: Το κατάστημα λειτουργεί καθημερινά, από τις 12.00 έως τις 24.00. Θα εγκαινιαστεί μέσα στον Ιούνιο και μας περιμένουν σίγουρα εκπλήξεις.

Tip 2: Δείτε όλο το menu του «Feyrouz» και παραγγείλτε ηλεκτρονικά μέσω Wolt και Efood.

feyrouz-skg21.jpg
feyrouz-skg22.jpg


Διεύθυνση: Μητροπόλεως 125 & Νικηφόρου Φωκά 12, Κέντρο

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251773

Website

Facebook

Instagram





ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία