Φώφη Γεννηματά στη «ΜτΚ»: Στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύονται οι κυβερνητικές ευθύνες
29/11/2020 19:00
29/11/2020 19:00
Η κ. Γεννηματά κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν προετοίμασε τη χώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και καλεί τους πολίτες να αγνοήσουν τις «παλινωδίες της και να προστατεύσουν την υγεία τους». Υπεραμύνεται των προτάσεων που έχει καταθέσει το κόμμα της τόσο στο υγειονομικό κομμάτι όσο και στο επίπεδο της οικονομίας σημειώνοντας ότι «οι θέσεις μας βρίσκονται στον αντίποδα των δικών τους συντηρητικών επιλογών».
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, καταλογίζει στο Μαξίμου σοβαρές ευθύνες, μιλά για τον συνωστισμό στον ΟΑΣΘ αλλά και όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και στέλνει το δικό της μήνυμα σε όσους νοσούν ή έχουν χάσει κάποιον δικό τους. Τέλος, Στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει «άκρατο λαϊκισμό», ζητά αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, μιλά για τα fake news και αποκαλύπτει πως ένιωσε όταν πληροφορήθηκε πως το παιδί της νόσησε από κορονοϊό.
Κατηγορείτε την κυβέρνηση για λάθη και παλινωδίες. Της «χρεώνετε» λάθη τόσο στη διαχείριση της υγιειονομικής κρίσης όσο και στο δεύτερο lockdown, το οποίο εν ευθέτω χρόνω χαρακτηρίσατε «καταστροφικό». Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα τρία μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη;
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο, είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο νέου lockdown. Στη συνέχεια και με τις αβελτηρίες τους, «έπεσαν έξω» όπως ομολόγησε και υπουργός τους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να γίνει επιβεβλημένο, ενώ δεν ήταν κατ’ ανάγκη και αναπόφευκτο.
Η σηματοδότηση από την ίδια την κυβέρνηση κλίματος εφησυχασμού και χαλαρότητας, για μικροκομματικά οφέλη, ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν. Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας, «ξέφραγο αμπέλι».
Σπαταλήθηκε στη θερινή ραστώνη πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντί προετοιμασίας, διαγγέλματα με μεγάλα λόγια και εξαγγελίες με αντιφάσεις. Περίσσευσε η προπαγάνδα και η αλαζονεία. Τελικά τους ξέφυγε ο έλεγχος.
Τι θα κάνατε εσείς εάν κυβερνούσατε;
Το κλειδί ήταν η προετοιμασία της χώρας για το δεύτερο κύμα. Εκεί τα θαλάσσωσε η κυβέρνηση. Εμείς από την αρχή της πανδημίας παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο κριτικής μας στην κυβέρνηση που να μην συνοδεύεται από την αντίστοιχη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη, δική μας εναλλακτική πρόταση.
Πρόσφατα μάλιστα κατέθεσα, επίσημα στα πρακτικά της Βουλής, το σύνολο των προτάσεων μας. Για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα κινητά συνεργεία, τα τεστ, τις ΜΕΘ, το υγειονομικό προσωπικό. Για όλους τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή.
Για την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό, τη νέα γενιά. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια καθόλου που η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις λύσεις που προτείνουμε, προσποιείται ότι δεν τις ακούει και όπου αναγκάζεται με καθυστέρηση να τις εφαρμόσει κάνει μισές δουλειές χωρίς αποτέλεσμα.
Οι θέσεις μας βρίσκονται στον αντίποδα των δικών τους συντηρητικών επιλογών.
Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα βλέπουμε να γίνονται κρυφά πάρτι και να υπάρχει μία σχετική χαλαρότητα. Πως θα σας φαινόταν ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων;
Εδώ και καιρό λέω «αγνοήστε τις παλινωδίες της κυβέρνησης και προστατεύστε την υγεία σας». Οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Ξέρω ότι ο Έλληνας θυμώνει και δεν ανέχεται να ακούει άλλα να λένε τη μία ημέρα και άλλα την άλλη. Δεν πρέπει όμως οι κυβερνητικές ευθύνες να γίνουν το άλλοθι για αντικοινωνική συμπεριφορά. Να μείνουμε σπίτι τώρα, για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Είπατε ότι τα lockdown «ακορντεόν» θα είχαν καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία. Οδεύουμε σε μία περίοδο νέας οικονομικής κρίσης;
Το lockdown του ενός γίνεται ανεργία και λουκέτο του άλλου. Χρειάζεται ριζική παρέμβαση τώρα. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια. Η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. Υποβόσκει κρίση. Ο προϋπολογισμός του κ.Μητσοτάκη δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση επιμένει σε επιλογές που έχουν θύματα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους λίγους και ισχυρούς. Εμείς καταθέσαμε έγκαιρα, πλήρες σχέδιο για να σταθεί η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή με την αξιοποίηση και Ευρωπαϊκών πόρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας Εάν μας είχε ακούσει, τα δεδομένα σε ύφεση, έλλειμμα, χρέος, ανεργία, εξαύλωση εισοδημάτων, έλλειψη ρευστότητας, θα ήταν διαφορετικά.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και δέσμη προτάσεων που κατέθεσα πρόσφατα για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας με ασφάλεια.
Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας πρότεινε τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Πώς σας φαίνεται η πρόταση και επίσης, θα μπορούσατε να πειτε «ναι» σε μία πρόσκληση για συγκυβέρνηση ή οικουμενική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει;
Επιτέλους, ας κάνει σε αυτή τη χώρα ο καθένας τη δουλειά του, όπως την ορίζει το Σύνταγμα και η Δημοκρατία μας. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό, που καιρός είναι πια να «ανασκουμπωθεί» και να εργαστεί με σοβαρότητα. Θεσμικό καθήκον της αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου και η κατάθεση των δικών της προτάσεων.
Αυτό το ρόλο επιτελούμε καθημερινά στο Κίνημα Αλλαγής, προσηλωμένοι στην αξιόπιστη, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται σε αυτήν την εθνική δοκιμασία, πάλι με έναν άκρατο λαϊκισμό που είναι το κύριο γενετικό του συστατικό, στο πολιτικό του DNA. Πότε με αχρείαστες συγκρούσεις που πολώνουν και διχάζουν και πότε με δήθεν συναινετικές προτάσεις για το θεαθήναι.
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι κάτι παραπάνω από οριακή. Τι μήνυμα στέλνετε σε όσους νοσούν ή έχουν χάσει κάποιον δικό τους;
Η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι κοντά στους ανθρώπους που θρηνούν απώλειες, που αγωνίζονται και αγωνιούν για την υγειά τους. Επειδή όμως προσωπικά γνωρίζω καλά τι σημαίνει ασθένεια, πρόωρη και άδικη απώλεια των πιο αγαπημένων, καταλαβαίνω ότι αυτές τις ώρες τα λόγια ακούγονται τόσο περιττά.
Είναι ώρα για δράση και συστράτευση όλων! Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στους ιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το ανθρώπινο δυναμικό που είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου. Δεν φτάνει το χειροκρότημα, χρειάζεται η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.
Με άμεση ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων. Η μάχη για τη Θεσσαλονίκη απαιτεί συνεχή εγρήγορση και ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους που είναι στο «μέτωπο» και πιέζουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για λύσεις, την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.
Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για το πως φθάσαμε ως εδώ. Μίλησα ήδη για το άνευ όρων άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. Ο συνωστισμός στον ΟΑΣΘ, τα όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, η χαλαρότητα έως έλλειψη ελέγχων στην τήρηση των μέτρων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Θα μπορούσαμε να είχαμε με μέτρα πρόληψης περιορίσει την ένταση του δεύτερου κύματος και καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ αργά. Και βέβαια αποδείχθηκε ανεπαρκής η υγειονομική θωράκιση της πόλης. Μόνο 15 νέες κλίνες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ.
Οι δωρεές για ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Μετατρέπονται συνεχώς σε ΜΕΘ COVID, χειρουργικές κλίνες εις βάρος των άλλων σοβαρών δραστηριοτήτων των νοσοκομείων. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει κατάλληλα εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. Οι επιτάξεις έγιναν με καθυστέρηση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία και εκπαίδευση προσωπικού. Όλα γίνονται στο και πέντε.
Πώς σώζεται τώρα η κατάσταση;
Οχι άλλες καθυστερήσεις. Χρειάζονται πρόσθετα άμεσα, στοχευμένα μέτρα για τα οποία ήδη έχω κάνει ανακοινώσεις. Άμεση στελέχωση των εντατικών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αντιμετώπιση του προβλήματος που εμποδίζει την τοποθέτηση Ειδικευόμενων και Αγροτικών Ιατρών στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά ιατρεία. Επαναλειτουργία Νοσοκομείων που παροπλίστηκαν με σωστή προετοιμασία.
Δημιουργία ομάδας κρούσης, με επικεφαλής πνευμονολόγους σε κάθε νοσοκομείο με ασθενείς COVID που θα συντονίζουν την προσπάθεια, εκπαιδεύοντας ταχύρρυθμα το σύνολο του προσωπικού. Ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τη διενέργεια των τεστ ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται.
Δημιουργία επιτελικής ομάδας για τη Δημόσια Υγεία σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα αναλάβει με κινητά συνεργεία την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και δειγματοληπτικά τεστ για την έρευνα της διασποράς.
Η Τουρκία παρά τις προειδοποιήσεις εξακολουθεί να προκαλεί. Θα πιέσετε και αν ναι, με ποιον τρόπο προς την επιβολή κυρώσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου;
Η νέο-οθωμανική στρατηγική που έχει επιλέξει η Τουρκία, την μετατρέπει σε παράγοντα αποσταθεροποίησης, που καλλιεργεί τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια, παραβιάζοντας απροκάλυπτα πλέον το διεθνές δίκαιο. Δοκιμάζει προκλητικά τα όρια και τις αντοχές μιας διαιρεμένης Δύσης, μιας αμφίθυμης Ευρώπης που σύρεται δυστυχώς πίσω από τις εθνικές ατζέντες και τις διμερείς οικονομικές ή στρατιωτικές σχέσεις κάποιων κρατών-μελών της με την Τουρκία.
Οι τακτικοί ελιγμοί δε του κ. Ερντογάν, παραμονές κάθε Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι μία ακόμα πρόκληση στη λογική και τη νοημοσύνη όλων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω παράταση της ανοχής και της απραξίας της ΕΕ που αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την τουρκική προκλητικότητα.
Τέλος στις ανέξοδες δηλώσεις είναι ώρα για αυστηρές κυρώσεις. Εμείς μέσω του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), ασκούμε κάθε δυνατή πίεση και διεκδίκηση, για την αφύπνιση της ΕΕ και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Απαιτείται κυρίως κινητοποίηση εκ μέρους του πρωθυπουργού. Με ολοκληρωμένη στρατηγική και αποφασιστικότητα, θα έπρεπε να προηγείται των εξελίξεων, να χτίζει συμμαχίες, να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να οριοθετεί με σαφήνεια τις εθνικές κόκκινες γραμμές, κάτι που δεν συμβαίνει στην πράξη.
Πρόσφατα το ΑΠΘ σε έρευνά του καταλήγει στο συμπέρασμα οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν απήχηση σε 7 στους 10 πολίτες. Σας τρομάζουν αυτά τα νούμερα; Με ποιον τρόπο πρέπει να απαντήσουν πολιτεία και ΜΜΕ;
Σίγουρα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι. Πιστεύω βαθιά στη δύναμη και στην αξιοπρέπεια αυτού του λαού, που έχει βγει νικητής, με το κεφάλι ψηλά, στις πιο αντίξοες συνθήκες. Εδώ όμως παίζονται οι ζωές μας και δεν χωράνε μισόλογα.
Όλοι μας, πολίτες, κόμματα, φορείς, ΜΜΕ, έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε και να προστατευθούμε. Προϋπόθεση όμως για να πείσουμε όσους παρασύρονται από θεωρίες συνωμοσίας και fake news είναι η δική μας αξιοπιστία. Με ειλικρίνεια και πειθώ.
Χωρίς αλαζονικές επικλήσεις της «αυθεντίας», χωρίς «ευλαβείς» εγωισμούς, χωρίς προκλητικά και ελιτίστικα να κουνάμε διαρκώς το δάκτυλο πάνω από τα κεφάλια τους. Έχουμε χρέος να πείσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Προστατεύοντας παράλληλα την δημόσια υγεία από αντικοινωνικές συμπεριφορές, στο πλαίσιο πάντα των κανόνων της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Μια πιο προσωπική ερώτηση. Νόσησε από κορονοϊό ένα οικείο πρόσωπό σας. Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματά σας;
Δεν είναι εύκολο για καμία μητέρα να μαθαίνει ότι το παιδί της αρρωσταίνει. Δεν θα ξεχάσω όταν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, ενημερώθηκα μέσω μηνύματος ότι ο γιος μου θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα, εξαιτίας θετικού κρούσματος στην τάξη του.
Δεν με χωρούσε η αίθουσα, ήθελα μόνο να βρεθώ κοντά του. Ευτυχώς, το πέρασε με ήπια συμπτώματα και τώρα είναι καλά. Αυτή η περιπέτεια συνέβαλε στο να επιβεβαιώσω και η ίδια «τρύπες» που υπάρχουν στο σχεδιασμό του ΕΟΔΥ και πως από ένα κρούσμα θα μπορούσε μία οικογένεια, να κολλήσει δεκάδες ανθρώπους.
Αισθάνθηκα στην πράξη και τη μοναξιά που κουβαλά αυτή η αρρώστια και βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Να μην μπορείς να αγκαλιάσεις τον αγαπημένο σου, που αναγκαστικά πρέπει να το περάσει όλο αυτό απομονωμένος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020
Η κ. Γεννηματά κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν προετοίμασε τη χώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και καλεί τους πολίτες να αγνοήσουν τις «παλινωδίες της και να προστατεύσουν την υγεία τους». Υπεραμύνεται των προτάσεων που έχει καταθέσει το κόμμα της τόσο στο υγειονομικό κομμάτι όσο και στο επίπεδο της οικονομίας σημειώνοντας ότι «οι θέσεις μας βρίσκονται στον αντίποδα των δικών τους συντηρητικών επιλογών».
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, καταλογίζει στο Μαξίμου σοβαρές ευθύνες, μιλά για τον συνωστισμό στον ΟΑΣΘ αλλά και όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και στέλνει το δικό της μήνυμα σε όσους νοσούν ή έχουν χάσει κάποιον δικό τους. Τέλος, Στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει «άκρατο λαϊκισμό», ζητά αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, μιλά για τα fake news και αποκαλύπτει πως ένιωσε όταν πληροφορήθηκε πως το παιδί της νόσησε από κορονοϊό.
Κατηγορείτε την κυβέρνηση για λάθη και παλινωδίες. Της «χρεώνετε» λάθη τόσο στη διαχείριση της υγιειονομικής κρίσης όσο και στο δεύτερο lockdown, το οποίο εν ευθέτω χρόνω χαρακτηρίσατε «καταστροφικό». Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα τρία μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη;
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον περασμένο Μάιο, είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο νέου lockdown. Στη συνέχεια και με τις αβελτηρίες τους, «έπεσαν έξω» όπως ομολόγησε και υπουργός τους. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να γίνει επιβεβλημένο, ενώ δεν ήταν κατ’ ανάγκη και αναπόφευκτο.
Η σηματοδότηση από την ίδια την κυβέρνηση κλίματος εφησυχασμού και χαλαρότητας, για μικροκομματικά οφέλη, ήταν το πρώτο βασικό λάθος και άνοιξε το δρόμο σε όσα ακολούθησαν. Άνοιξαν τη χώρα χωρίς σχέδιο, με τα χερσαία σύνορα μας, «ξέφραγο αμπέλι».
Σπαταλήθηκε στη θερινή ραστώνη πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και το νέο κύμα του ιού βρήκε τη χώρα αθωράκιστη. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση του ΕΣΥ, χωρίς αξιόπιστο και οργανωμένο δίκτυο μαζικών τεστ και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, με συνωστισμό στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αντί προετοιμασίας, διαγγέλματα με μεγάλα λόγια και εξαγγελίες με αντιφάσεις. Περίσσευσε η προπαγάνδα και η αλαζονεία. Τελικά τους ξέφυγε ο έλεγχος.
Τι θα κάνατε εσείς εάν κυβερνούσατε;
Το κλειδί ήταν η προετοιμασία της χώρας για το δεύτερο κύμα. Εκεί τα θαλάσσωσε η κυβέρνηση. Εμείς από την αρχή της πανδημίας παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο κριτικής μας στην κυβέρνηση που να μην συνοδεύεται από την αντίστοιχη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη, δική μας εναλλακτική πρόταση.
Πρόσφατα μάλιστα κατέθεσα, επίσημα στα πρακτικά της Βουλής, το σύνολο των προτάσεων μας. Για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αξιοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα κινητά συνεργεία, τα τεστ, τις ΜΕΘ, το υγειονομικό προσωπικό. Για όλους τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή.
Για την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό, τη νέα γενιά. Δεν μας εκπλήσσει βέβαια καθόλου που η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις λύσεις που προτείνουμε, προσποιείται ότι δεν τις ακούει και όπου αναγκάζεται με καθυστέρηση να τις εφαρμόσει κάνει μισές δουλειές χωρίς αποτέλεσμα.
Οι θέσεις μας βρίσκονται στον αντίποδα των δικών τους συντηρητικών επιλογών.
Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα βλέπουμε να γίνονται κρυφά πάρτι και να υπάρχει μία σχετική χαλαρότητα. Πως θα σας φαινόταν ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων;
Εδώ και καιρό λέω «αγνοήστε τις παλινωδίες της κυβέρνησης και προστατεύστε την υγεία σας». Οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τους δικούς τους ανθρώπους, τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγαλύτερους σε ηλικία.
Ξέρω ότι ο Έλληνας θυμώνει και δεν ανέχεται να ακούει άλλα να λένε τη μία ημέρα και άλλα την άλλη. Δεν πρέπει όμως οι κυβερνητικές ευθύνες να γίνουν το άλλοθι για αντικοινωνική συμπεριφορά. Να μείνουμε σπίτι τώρα, για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Είπατε ότι τα lockdown «ακορντεόν» θα είχαν καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία. Οδεύουμε σε μία περίοδο νέας οικονομικής κρίσης;
Το lockdown του ενός γίνεται ανεργία και λουκέτο του άλλου. Χρειάζεται ριζική παρέμβαση τώρα. Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε ερείπια. Η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. Υποβόσκει κρίση. Ο προϋπολογισμός του κ.Μητσοτάκη δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση επιμένει σε επιλογές που έχουν θύματα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους λίγους και ισχυρούς. Εμείς καταθέσαμε έγκαιρα, πλήρες σχέδιο για να σταθεί η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή με την αξιοποίηση και Ευρωπαϊκών πόρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας Εάν μας είχε ακούσει, τα δεδομένα σε ύφεση, έλλειμμα, χρέος, ανεργία, εξαύλωση εισοδημάτων, έλλειψη ρευστότητας, θα ήταν διαφορετικά.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και δέσμη προτάσεων που κατέθεσα πρόσφατα για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας με ασφάλεια.
Πρόσφατα ο κ. Τσίπρας πρότεινε τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. Πώς σας φαίνεται η πρόταση και επίσης, θα μπορούσατε να πειτε «ναι» σε μία πρόσκληση για συγκυβέρνηση ή οικουμενική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει;
Επιτέλους, ας κάνει σε αυτή τη χώρα ο καθένας τη δουλειά του, όπως την ορίζει το Σύνταγμα και η Δημοκρατία μας. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό, που καιρός είναι πια να «ανασκουμπωθεί» και να εργαστεί με σοβαρότητα. Θεσμικό καθήκον της αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου και η κατάθεση των δικών της προτάσεων.
Αυτό το ρόλο επιτελούμε καθημερινά στο Κίνημα Αλλαγής, προσηλωμένοι στην αξιόπιστη, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται σε αυτήν την εθνική δοκιμασία, πάλι με έναν άκρατο λαϊκισμό που είναι το κύριο γενετικό του συστατικό, στο πολιτικό του DNA. Πότε με αχρείαστες συγκρούσεις που πολώνουν και διχάζουν και πότε με δήθεν συναινετικές προτάσεις για το θεαθήναι.
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι κάτι παραπάνω από οριακή. Τι μήνυμα στέλνετε σε όσους νοσούν ή έχουν χάσει κάποιον δικό τους;
Η σκέψη μας και η καρδιά μας είναι κοντά στους ανθρώπους που θρηνούν απώλειες, που αγωνίζονται και αγωνιούν για την υγειά τους. Επειδή όμως προσωπικά γνωρίζω καλά τι σημαίνει ασθένεια, πρόωρη και άδικη απώλεια των πιο αγαπημένων, καταλαβαίνω ότι αυτές τις ώρες τα λόγια ακούγονται τόσο περιττά.
Είναι ώρα για δράση και συστράτευση όλων! Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στους ιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το ανθρώπινο δυναμικό που είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου. Δεν φτάνει το χειροκρότημα, χρειάζεται η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.
Με άμεση ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων. Η μάχη για τη Θεσσαλονίκη απαιτεί συνεχή εγρήγορση και ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους που είναι στο «μέτωπο» και πιέζουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για λύσεις, την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.
Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ;
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για το πως φθάσαμε ως εδώ. Μίλησα ήδη για το άνευ όρων άνοιγμα των χερσαίων συνόρων. Ο συνωστισμός στον ΟΑΣΘ, τα όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, η χαλαρότητα έως έλλειψη ελέγχων στην τήρηση των μέτρων έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.
Θα μπορούσαμε να είχαμε με μέτρα πρόληψης περιορίσει την ένταση του δεύτερου κύματος και καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ αργά. Και βέβαια αποδείχθηκε ανεπαρκής η υγειονομική θωράκιση της πόλης. Μόνο 15 νέες κλίνες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ.
Οι δωρεές για ΜΕΘ σε άλλα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Μετατρέπονται συνεχώς σε ΜΕΘ COVID, χειρουργικές κλίνες εις βάρος των άλλων σοβαρών δραστηριοτήτων των νοσοκομείων. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει κατάλληλα εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. Οι επιτάξεις έγιναν με καθυστέρηση, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία και εκπαίδευση προσωπικού. Όλα γίνονται στο και πέντε.
Πώς σώζεται τώρα η κατάσταση;
Οχι άλλες καθυστερήσεις. Χρειάζονται πρόσθετα άμεσα, στοχευμένα μέτρα για τα οποία ήδη έχω κάνει ανακοινώσεις. Άμεση στελέχωση των εντατικών με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αντιμετώπιση του προβλήματος που εμποδίζει την τοποθέτηση Ειδικευόμενων και Αγροτικών Ιατρών στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά ιατρεία. Επαναλειτουργία Νοσοκομείων που παροπλίστηκαν με σωστή προετοιμασία.
Δημιουργία ομάδας κρούσης, με επικεφαλής πνευμονολόγους σε κάθε νοσοκομείο με ασθενείς COVID που θα συντονίζουν την προσπάθεια, εκπαιδεύοντας ταχύρρυθμα το σύνολο του προσωπικού. Ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τη διενέργεια των τεστ ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται.
Δημιουργία επιτελικής ομάδας για τη Δημόσια Υγεία σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα αναλάβει με κινητά συνεργεία την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και δειγματοληπτικά τεστ για την έρευνα της διασποράς.
Η Τουρκία παρά τις προειδοποιήσεις εξακολουθεί να προκαλεί. Θα πιέσετε και αν ναι, με ποιον τρόπο προς την επιβολή κυρώσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου;
Η νέο-οθωμανική στρατηγική που έχει επιλέξει η Τουρκία, την μετατρέπει σε παράγοντα αποσταθεροποίησης, που καλλιεργεί τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια, παραβιάζοντας απροκάλυπτα πλέον το διεθνές δίκαιο. Δοκιμάζει προκλητικά τα όρια και τις αντοχές μιας διαιρεμένης Δύσης, μιας αμφίθυμης Ευρώπης που σύρεται δυστυχώς πίσω από τις εθνικές ατζέντες και τις διμερείς οικονομικές ή στρατιωτικές σχέσεις κάποιων κρατών-μελών της με την Τουρκία.
Οι τακτικοί ελιγμοί δε του κ. Ερντογάν, παραμονές κάθε Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι μία ακόμα πρόκληση στη λογική και τη νοημοσύνη όλων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω παράταση της ανοχής και της απραξίας της ΕΕ που αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την τουρκική προκλητικότητα.
Τέλος στις ανέξοδες δηλώσεις είναι ώρα για αυστηρές κυρώσεις. Εμείς μέσω του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), ασκούμε κάθε δυνατή πίεση και διεκδίκηση, για την αφύπνιση της ΕΕ και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων. Απαιτείται κυρίως κινητοποίηση εκ μέρους του πρωθυπουργού. Με ολοκληρωμένη στρατηγική και αποφασιστικότητα, θα έπρεπε να προηγείται των εξελίξεων, να χτίζει συμμαχίες, να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις και να οριοθετεί με σαφήνεια τις εθνικές κόκκινες γραμμές, κάτι που δεν συμβαίνει στην πράξη.
Πρόσφατα το ΑΠΘ σε έρευνά του καταλήγει στο συμπέρασμα οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν απήχηση σε 7 στους 10 πολίτες. Σας τρομάζουν αυτά τα νούμερα; Με ποιον τρόπο πρέπει να απαντήσουν πολιτεία και ΜΜΕ;
Σίγουρα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι. Πιστεύω βαθιά στη δύναμη και στην αξιοπρέπεια αυτού του λαού, που έχει βγει νικητής, με το κεφάλι ψηλά, στις πιο αντίξοες συνθήκες. Εδώ όμως παίζονται οι ζωές μας και δεν χωράνε μισόλογα.
Όλοι μας, πολίτες, κόμματα, φορείς, ΜΜΕ, έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε και να προστατευθούμε. Προϋπόθεση όμως για να πείσουμε όσους παρασύρονται από θεωρίες συνωμοσίας και fake news είναι η δική μας αξιοπιστία. Με ειλικρίνεια και πειθώ.
Χωρίς αλαζονικές επικλήσεις της «αυθεντίας», χωρίς «ευλαβείς» εγωισμούς, χωρίς προκλητικά και ελιτίστικα να κουνάμε διαρκώς το δάκτυλο πάνω από τα κεφάλια τους. Έχουμε χρέος να πείσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Προστατεύοντας παράλληλα την δημόσια υγεία από αντικοινωνικές συμπεριφορές, στο πλαίσιο πάντα των κανόνων της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Μια πιο προσωπική ερώτηση. Νόσησε από κορονοϊό ένα οικείο πρόσωπό σας. Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματά σας;
Δεν είναι εύκολο για καμία μητέρα να μαθαίνει ότι το παιδί της αρρωσταίνει. Δεν θα ξεχάσω όταν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, ενημερώθηκα μέσω μηνύματος ότι ο γιος μου θα έπρεπε να μπει σε καραντίνα, εξαιτίας θετικού κρούσματος στην τάξη του.
Δεν με χωρούσε η αίθουσα, ήθελα μόνο να βρεθώ κοντά του. Ευτυχώς, το πέρασε με ήπια συμπτώματα και τώρα είναι καλά. Αυτή η περιπέτεια συνέβαλε στο να επιβεβαιώσω και η ίδια «τρύπες» που υπάρχουν στο σχεδιασμό του ΕΟΔΥ και πως από ένα κρούσμα θα μπορούσε μία οικογένεια, να κολλήσει δεκάδες ανθρώπους.
Αισθάνθηκα στην πράξη και τη μοναξιά που κουβαλά αυτή η αρρώστια και βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Να μην μπορείς να αγκαλιάσεις τον αγαπημένο σου, που αναγκαστικά πρέπει να το περάσει όλο αυτό απομονωμένος.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020
ΣΧΟΛΙΑ