ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Φωτιά» στην τιμή του ψωμιού βάζει η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Θα φτάσει το 1 ευρώ το καρβέλι - Για ζήτημα επιβίωσης των αρτοποιείων κάνει λόγο η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης

 01/09/2021 12:12

«Φωτιά» στην τιμή του ψωμιού βάζει η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Δήμητρα Παληγιάννη

Μετά τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που φέρνουν αυξήσεις μέχρι και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, έρχεται και η αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Από το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές, σε πολλές περιπτώσεις, θα αγοράζουν το βασικό αγαθό της καθημερινότητας ακριβότερο κατά 15 με 20%, γεγονός που σημαίνει ότι θα αγγίξει μέχρι και το 1 ευρώ το καρβέλι.

Οι αυξήσεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στις πρώτες ύλες για την παρασκευή των αρτοσκευασμάτων, στα έλαια, στα σιτηρά, ειδικότερα στα «κίτρινα», αλλά και οι νέες αυξήσεις που αναμένονται από το Νοέμβριο, οδηγούν τους ιδιοκτήτες αρτοποιείων να ανατιμήσουν όλα τα προϊόντα τους.

«Πρόκειται για μια αύξηση επιβίωσης, όχι κέρδους. Αν δεν ανατιμηθεί το ψωμί πώς θα καλυφθούν τα έξοδα; Είμαστε μια ελεύθερη αγορά εμείς οι αρτοποιοί, το κάθε κατάστημα έχει διαφορετικές ανάγκες, ο καθένας διαμορφώνει την τιμή σύμφωνα με αυτές», δηλώνει στο makthes.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι αυξήσεις που έχουν αναγγελθεί για το ψωμί δεν αφορούσαν, όπως δηλώνει η κ. Κουκουμέρια, την τιμή του κιλού του ψωμιού στα αρτοποιεία, αλλά στα μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ.

Σήμερα, λοιπόν, κάποιοι φούρνοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη προσαρμόσει το κόστος του ψωμιού στα νέα δεδομένα, καθώς αγόρασαν τις πρώτες ύλες τους με τα νέα τιμολόγια, συνεπώς με νέες τιμές. Μέσα στον Σεπτέμβριο όμως θα δούμε ολοένα και περισσότερα καταστήματα να αλλάζουν τις τιμές των προϊόντων τους.

«Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουμε περίπου 750 καταστήματα παραγωγής άρτου. Σκεφτείτε πόσες οικογένειες ζούνε από αυτά, πόσους υπάλληλους απασχολούν. Όταν ανεβαίνουν τα έξοδα, είναι λογικό να υπάρχει και αύξηση στα προϊόντα τους», επισημαίνει η πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το τελευταίο κρίσιμο διάστημα της πανδημίας επηρέασε σημαντικά τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων με περισσότερα από 20 καταστήματα να βάζουν λουκέτο και πολλά ακόμη να «φυτοζωούν», παρόλο που λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια του λοκντάουν. «Η αγορά λειτουργεί με την αγορά», υποστηρίζει η κ. Κουκουμέρια.

Από την πλευρά των καταναλωτών, η πρόεδρος του Σωματείου μας ενημερώνει ότι ακόμη είναι ήπιες οι αντιδράσεις τους. «Υπάρχει αρκετή κατανόηση από τους καταναλωτές. Και εμείς κατανοούμε σε τι οικονομική κατάσταση ζούμε τόσο καιρό. Όμως όσο και να δυσκολευτούν με την αύξηση, νομίζω και πάλι το φούρνο της γειτονιάς θα προτιμήσουν», καταλήγει η ίδια.

Μετά τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που φέρνουν αυξήσεις μέχρι και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, έρχεται και η αύξηση στην τιμή του ψωμιού. Από το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές, σε πολλές περιπτώσεις, θα αγοράζουν το βασικό αγαθό της καθημερινότητας ακριβότερο κατά 15 με 20%, γεγονός που σημαίνει ότι θα αγγίξει μέχρι και το 1 ευρώ το καρβέλι.

Οι αυξήσεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στις πρώτες ύλες για την παρασκευή των αρτοσκευασμάτων, στα έλαια, στα σιτηρά, ειδικότερα στα «κίτρινα», αλλά και οι νέες αυξήσεις που αναμένονται από το Νοέμβριο, οδηγούν τους ιδιοκτήτες αρτοποιείων να ανατιμήσουν όλα τα προϊόντα τους.

«Πρόκειται για μια αύξηση επιβίωσης, όχι κέρδους. Αν δεν ανατιμηθεί το ψωμί πώς θα καλυφθούν τα έξοδα; Είμαστε μια ελεύθερη αγορά εμείς οι αρτοποιοί, το κάθε κατάστημα έχει διαφορετικές ανάγκες, ο καθένας διαμορφώνει την τιμή σύμφωνα με αυτές», δηλώνει στο makthes.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι αυξήσεις που έχουν αναγγελθεί για το ψωμί δεν αφορούσαν, όπως δηλώνει η κ. Κουκουμέρια, την τιμή του κιλού του ψωμιού στα αρτοποιεία, αλλά στα μεγάλα καταστήματα σούπερ μάρκετ.

Σήμερα, λοιπόν, κάποιοι φούρνοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη προσαρμόσει το κόστος του ψωμιού στα νέα δεδομένα, καθώς αγόρασαν τις πρώτες ύλες τους με τα νέα τιμολόγια, συνεπώς με νέες τιμές. Μέσα στον Σεπτέμβριο όμως θα δούμε ολοένα και περισσότερα καταστήματα να αλλάζουν τις τιμές των προϊόντων τους.

«Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουμε περίπου 750 καταστήματα παραγωγής άρτου. Σκεφτείτε πόσες οικογένειες ζούνε από αυτά, πόσους υπάλληλους απασχολούν. Όταν ανεβαίνουν τα έξοδα, είναι λογικό να υπάρχει και αύξηση στα προϊόντα τους», επισημαίνει η πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το τελευταίο κρίσιμο διάστημα της πανδημίας επηρέασε σημαντικά τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων με περισσότερα από 20 καταστήματα να βάζουν λουκέτο και πολλά ακόμη να «φυτοζωούν», παρόλο που λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια του λοκντάουν. «Η αγορά λειτουργεί με την αγορά», υποστηρίζει η κ. Κουκουμέρια.

Από την πλευρά των καταναλωτών, η πρόεδρος του Σωματείου μας ενημερώνει ότι ακόμη είναι ήπιες οι αντιδράσεις τους. «Υπάρχει αρκετή κατανόηση από τους καταναλωτές. Και εμείς κατανοούμε σε τι οικονομική κατάσταση ζούμε τόσο καιρό. Όμως όσο και να δυσκολευτούν με την αύξηση, νομίζω και πάλι το φούρνο της γειτονιάς θα προτιμήσουν», καταλήγει η ίδια.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία