Χαλκιδική Food & Drink

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, στο Ακρογιάλι της Ολυμπιάδας

Ένας αιώνας γεύσεων, δίπλα στο κύμα

 22/07/2024 17:20

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, στο Ακρογιάλι της Ολυμπιάδας

Εκατό χρόνια πριν κι από πάππο προς πάππο, πηγαίνει η παράδοση στο εστιατόριο «Ακρογιάλι», στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Η επιχείρηση, που φέτος κλείνει ένα αιώνα ζωής, είναι από τις πιο αγαπητές της περιοχής και σε αυτό έχει συμβάλει, όχι μόνο το πλούσιο μενού με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά απευθείας από τα ντόπια νερά της, αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι της, που πρόσχαρα κι ανοιχτά, υποδέχονται κάθε επισκέπτη.

akroghiali2.jpg

Η ιστορία του εστιατορίου «Ακρογιάλι» ξεκινά από το μακρινό 1924, αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ο παππούς «Μιτράκος», αποφάσισε να ανοίξει μία ταβέρνα στην περιοχή της Ολυμπιάδας, για να μεταφέρει τις γεύσεις και τις μυρωδιές της Μικράς Ασίας, τόπου καταγωγής του, στον τόπο όπου πλέον διέμενε.

Τέσσερις γενεές μετά…

Ο γιος του, Θανάσης, «αγκάλιασε» με τη σειρά του την ιδέα και την έκανε και δικό του όνειρο, ένα όνειρο που μεταλαμπαδεύεται τέσσερις γενεές τώρα, έχοντας φτάσει μέχρι τα δισέγγονα του αρχικού ιδιοκτήτη.

akroghiali3.jpg

Σε ένα όμορφο, παραθαλάσσιο σημείο, απέναντι από το ήσυχο και γραφικό λιμανάκι της Ολυμπιάδας, το εστιατόριο λειτουργεί σχεδόν ακατάπαυστα - σταμάτησε μόνο κατά το διάστημα μετανάστευσης στη Γερμανία – με σημερινούς ιδιοκτήτες τα εγγόνια του Θανάση, Δημήτρη και Λουλουδιά που, από τη δεκαετία του ’90, ανέλαβαν τα ηνία. Δίπλα τους τα δικά τους παιδιά, Σόφη, Θανάσης και Γιώργος, Μπάμπης και Θανάσης, η τέταρτη γενιά της οικογένειας, που συνεχίζει το αρχικό όραμα.

akroghiali4.jpg
Η Λουλουδιά και ο Δημήτρης
akroghiali5.jpg
Τα παιδιά του Δημήτρη και της Λουλουδιάς

«Ψυχή» του εστιατορίου, ο Δημήτρης, για τον οποίο, όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Χαμογελαστός, πρόσχαρος, θερμός και φιλόξενος και με πραγματική αγάπη για το χώρο, θα σας υποδεχθεί μαζί με την αδελφή του, τη Λουλουδιά – γνωστή κι ως «Λουλού» - και το φιλικό προσωπικό τους, για να σας προσφέρουν ό,τι βοήθεια χρειάζεστε, για να επιλέξετε τα αγαπημένα σας από το μενού και την κάβα.

Γεύματα δίπλα στο κύμα

Το εστιατόριο βρίσκεται στο τέλος του χωριού, με θέα στο λιμάνι και το χωριό, ενώ ακριβώς επάνω από το εστιατόριο, θα βρείτε τα δύο ξενοδοχεία της οικογένειας, «Ακρογιάλι» και «Λιοτόπι».

akroghiali6.jpg

Ο μίνιμαλ αισθητικής χώρος του, επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει το γεύμα του στο έπακρο, στο εξωτερικό κιόσκι, δίπλα στο κύμα. Η ανοιχτή κουζίνα, επιτρέπει στους πελάτες να παρακολουθούν την παρασκευή κάθε γεύματος.

akroghiali7.jpg

Η ατμόσφαιρα γλυκιά, ζεστή και οικογενειακή, οι γεύσεις νόστιμες, αισθητικές πινελιές, ως επί το πλείστον με καλοκαιρινά στοιχεία, δημιουργούν μία πανέμορφη ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστική η ρομαντική εξέδρα, ακριβώς δίπλα στο κύμα.

akroghiali8.jpg
akroghiali9.jpg

Ως προς το μενού…

Οι «συνταγές της γιαγιάς», συχνά δοσμένες με πιο τολμηρές, δημιουργικές πινελιές, είναι η βάση του μενού. Θα δοκιμάσετε πρώτα πιάτα, ορεκτικά και σαλάτες κάθε είδους, φρέσκες θαλασσινές λιχουδιές, μαγειρεμένες με τοπικά υλικά, συνταγές στο grill και παραδοσιακές συνταγές, αλλά και vegetarian προτάσεις, για πελάτες με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες ή προτιμήσεις.

Κάποιες, δε βγαίνουν ποτέ από το μενού: το μελωμένο χταπόδι με σύκα, σβησμένο με κόκκινο κρασί, τα πιτάκια Καισαρείας με φέτα και παστουρμά και φυσικά, όλες οι κλασσικές συνταγές με τα διάσημα μύδια Ολυμπιάδας, από τα νερά του Στρυμονικού Κόλπου – σαγανάκι, αχνιστά, τηγανητά – είναι μέσα στις διαχρονικές προτάσεις.

akroghiali10.jpg
akroghiali11.jpg

Ο απλός και ταπεινός γάβρος και η φρέσκια σαρδέλα, παραμένουν κλασσικές, καθημερινές επιλογές, όπως και το κριθαρότο γαρίδας, το ριζότο θαλασσινών με κουρκουμά, το ριζότο γεμιστά ή η εξαιρετική χταποδοτηγανιά με πιπεριές κι ελιές.

akroghiali12.jpg
akroghiali13.jpg
akroghiali14.jpg

Στα κρεατικά ξεχωρίζουν οι παπαρδέλες, με μοσχαράκι κοκκινιστό και sauce παρμεζάνας, το μπιφτέκι, με κρέας από το κρεοπωλείο του χωριού και οι «κεφτέδες της γιαγιάς», ενώ καθημερινά θα βρείτε και ποικίλα μαγειρευτά.

akroghiali15.jpg

Στις σαλάτες, η υπέροχη και δροσερή «ανοιξιάτικη», με το απαλό και γλυκό dressing, την πρασινάδα εποχής και τα cranberries, είναι από τις επιλογές που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα, όπως και τη σαλάτα με ψητά λαχανικά και χώμα ελιάς.

akroghiali16.jpg
akroghiali17.jpg

Στα ορεκτικά, αξίζει να δοκιμάσετε την ρεβυθάδα τους –τον τέλειο ουζομεζέ- τα τραγανά, τηγανητά sticks από κολοκυθάκι, τους κολοκυθοκεφτέδες, βασισμένους σε δική τους συνταγή, αλλά και τη φέτα με φύλλο, σουσάμι και μέλι, από τυροκομείο της περιοχής. Εξάλλου η επιχείρηση προσπαθεί, όσο μπορεί να στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για κρέας, είτε για φρούτα και λαχανικά, τυριά και φυσικά ψάρια. Όλα τα πιάτα βασίζονται σε φρέσκα, εποχικά υλικά, από τοπικούς μπαξέδες.

akroghiali18.jpg

Χειροποίητα γλυκά, κρασιά μακεδονίτικα

Τα γλυκά, στο τέλος… Από τα χέρια της της μαμάς Χρύσας και της Λουλουδιάς, παραδοσιακά και σπιτικά: ρετσέλια, γαλατόπιτα και καρυδόπιτα, σιμιγδαλένιος χαλβάς, κορμός, μιλφέιγ, η δροσερή πάβλοβα, το σοκολατένιο «γλυκό της ευτυχίας», όπως το ονομάζουν – αν το δοκιμάσετε θα καταλάβετε γιατί - ραβανί απλό και ραβανί με ινδοκάρυδο, ξεπηδούν απευθείας, από το μικρασιατικό τσελεμεντέ.

akroghiali19.jpg

Στην κάβα, τα κρασιά επιλέγονται προσεκτικά από όλο το εύρος του ελληνικού αμπελώνα, με πολλές επιλογές Κτημάτων της Μακεδονίας, αλλά κι από ιδιόκτητη παραγωγή της οικογένειας.

akroghiali20.jpg
akroghiali21.jpg

Προορισμός value for money

Το «Ακρογιάλι» ξεχωρίζει για την υγιεινή, την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και τις value for money υπηρεσίες του.

Κάθε χρόνο, η επιχείρηση συμμετάσχει στο θεσμό του «Mount Athos Kouzina», που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, παράδοσης κι επιχειρηματικότητας, με συμμετοχή ενός guest chef, που θα ετοιμάσει μοναδικά πιάτα, στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου.

akroghiali22.jpg

Αξίζει να το επισκεφθείτε, ανά πάσα στιγμή, αν μη τι άλλο, να το συνδυάσετε και με μία γνωριμία με την πανέμορφη περιοχή της Ολυμπιάδας. Εμείς σας το συστήνουμε, ανεπιφύλακτα! Οι ίδιοι οι πελάτες, άλλωστε, που τους εμπιστεύονται, τους δίνουν μια ευχή: να συνεχίσουν τη δουλειά που κάνουν, για άλλα … 100 χρόνια!

Tip 1: To «Aκρογιάλι», λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, από τις 12:30 έως τις 23:00. Για κρατήσεις, μπορείτε να καλείτε στο 6973690178.

Tip 2: Το εστιατόριο αναλαμβάνει να υποστηρίξει την κάθε σας εκδήλωση, προτείνοντάς σας ένα μενού με πολλές ευέλικτες επιλογές.

akroghiali23.jpg


Διεύθυνση: Μιχαήλ Γεωργιάδη, Ολυμπιάδα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23760 51255, 6973690178

Facebook

Ιnstagram


Εκατό χρόνια πριν κι από πάππο προς πάππο, πηγαίνει η παράδοση στο εστιατόριο «Ακρογιάλι», στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Η επιχείρηση, που φέτος κλείνει ένα αιώνα ζωής, είναι από τις πιο αγαπητές της περιοχής και σε αυτό έχει συμβάλει, όχι μόνο το πλούσιο μενού με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά απευθείας από τα ντόπια νερά της, αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι της, που πρόσχαρα κι ανοιχτά, υποδέχονται κάθε επισκέπτη.

akroghiali2.jpg

Η ιστορία του εστιατορίου «Ακρογιάλι» ξεκινά από το μακρινό 1924, αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ο παππούς «Μιτράκος», αποφάσισε να ανοίξει μία ταβέρνα στην περιοχή της Ολυμπιάδας, για να μεταφέρει τις γεύσεις και τις μυρωδιές της Μικράς Ασίας, τόπου καταγωγής του, στον τόπο όπου πλέον διέμενε.

Τέσσερις γενεές μετά…

Ο γιος του, Θανάσης, «αγκάλιασε» με τη σειρά του την ιδέα και την έκανε και δικό του όνειρο, ένα όνειρο που μεταλαμπαδεύεται τέσσερις γενεές τώρα, έχοντας φτάσει μέχρι τα δισέγγονα του αρχικού ιδιοκτήτη.

akroghiali3.jpg

Σε ένα όμορφο, παραθαλάσσιο σημείο, απέναντι από το ήσυχο και γραφικό λιμανάκι της Ολυμπιάδας, το εστιατόριο λειτουργεί σχεδόν ακατάπαυστα - σταμάτησε μόνο κατά το διάστημα μετανάστευσης στη Γερμανία – με σημερινούς ιδιοκτήτες τα εγγόνια του Θανάση, Δημήτρη και Λουλουδιά που, από τη δεκαετία του ’90, ανέλαβαν τα ηνία. Δίπλα τους τα δικά τους παιδιά, Σόφη, Θανάσης και Γιώργος, Μπάμπης και Θανάσης, η τέταρτη γενιά της οικογένειας, που συνεχίζει το αρχικό όραμα.

akroghiali4.jpg
Η Λουλουδιά και ο Δημήτρης
akroghiali5.jpg
Τα παιδιά του Δημήτρη και της Λουλουδιάς

«Ψυχή» του εστιατορίου, ο Δημήτρης, για τον οποίο, όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Χαμογελαστός, πρόσχαρος, θερμός και φιλόξενος και με πραγματική αγάπη για το χώρο, θα σας υποδεχθεί μαζί με την αδελφή του, τη Λουλουδιά – γνωστή κι ως «Λουλού» - και το φιλικό προσωπικό τους, για να σας προσφέρουν ό,τι βοήθεια χρειάζεστε, για να επιλέξετε τα αγαπημένα σας από το μενού και την κάβα.

Γεύματα δίπλα στο κύμα

Το εστιατόριο βρίσκεται στο τέλος του χωριού, με θέα στο λιμάνι και το χωριό, ενώ ακριβώς επάνω από το εστιατόριο, θα βρείτε τα δύο ξενοδοχεία της οικογένειας, «Ακρογιάλι» και «Λιοτόπι».

akroghiali6.jpg

Ο μίνιμαλ αισθητικής χώρος του, επιτρέπει στον επισκέπτη να απολαύσει το γεύμα του στο έπακρο, στο εξωτερικό κιόσκι, δίπλα στο κύμα. Η ανοιχτή κουζίνα, επιτρέπει στους πελάτες να παρακολουθούν την παρασκευή κάθε γεύματος.

akroghiali7.jpg

Η ατμόσφαιρα γλυκιά, ζεστή και οικογενειακή, οι γεύσεις νόστιμες, αισθητικές πινελιές, ως επί το πλείστον με καλοκαιρινά στοιχεία, δημιουργούν μία πανέμορφη ατμόσφαιρα. Χαρακτηριστική η ρομαντική εξέδρα, ακριβώς δίπλα στο κύμα.

akroghiali8.jpg
akroghiali9.jpg

Ως προς το μενού…

Οι «συνταγές της γιαγιάς», συχνά δοσμένες με πιο τολμηρές, δημιουργικές πινελιές, είναι η βάση του μενού. Θα δοκιμάσετε πρώτα πιάτα, ορεκτικά και σαλάτες κάθε είδους, φρέσκες θαλασσινές λιχουδιές, μαγειρεμένες με τοπικά υλικά, συνταγές στο grill και παραδοσιακές συνταγές, αλλά και vegetarian προτάσεις, για πελάτες με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες ή προτιμήσεις.

Κάποιες, δε βγαίνουν ποτέ από το μενού: το μελωμένο χταπόδι με σύκα, σβησμένο με κόκκινο κρασί, τα πιτάκια Καισαρείας με φέτα και παστουρμά και φυσικά, όλες οι κλασσικές συνταγές με τα διάσημα μύδια Ολυμπιάδας, από τα νερά του Στρυμονικού Κόλπου – σαγανάκι, αχνιστά, τηγανητά – είναι μέσα στις διαχρονικές προτάσεις.

akroghiali10.jpg
akroghiali11.jpg

Ο απλός και ταπεινός γάβρος και η φρέσκια σαρδέλα, παραμένουν κλασσικές, καθημερινές επιλογές, όπως και το κριθαρότο γαρίδας, το ριζότο θαλασσινών με κουρκουμά, το ριζότο γεμιστά ή η εξαιρετική χταποδοτηγανιά με πιπεριές κι ελιές.

akroghiali12.jpg
akroghiali13.jpg
akroghiali14.jpg

Στα κρεατικά ξεχωρίζουν οι παπαρδέλες, με μοσχαράκι κοκκινιστό και sauce παρμεζάνας, το μπιφτέκι, με κρέας από το κρεοπωλείο του χωριού και οι «κεφτέδες της γιαγιάς», ενώ καθημερινά θα βρείτε και ποικίλα μαγειρευτά.

akroghiali15.jpg

Στις σαλάτες, η υπέροχη και δροσερή «ανοιξιάτικη», με το απαλό και γλυκό dressing, την πρασινάδα εποχής και τα cranberries, είναι από τις επιλογές που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα, όπως και τη σαλάτα με ψητά λαχανικά και χώμα ελιάς.

akroghiali16.jpg
akroghiali17.jpg

Στα ορεκτικά, αξίζει να δοκιμάσετε την ρεβυθάδα τους –τον τέλειο ουζομεζέ- τα τραγανά, τηγανητά sticks από κολοκυθάκι, τους κολοκυθοκεφτέδες, βασισμένους σε δική τους συνταγή, αλλά και τη φέτα με φύλλο, σουσάμι και μέλι, από τυροκομείο της περιοχής. Εξάλλου η επιχείρηση προσπαθεί, όσο μπορεί να στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για κρέας, είτε για φρούτα και λαχανικά, τυριά και φυσικά ψάρια. Όλα τα πιάτα βασίζονται σε φρέσκα, εποχικά υλικά, από τοπικούς μπαξέδες.

akroghiali18.jpg

Χειροποίητα γλυκά, κρασιά μακεδονίτικα

Τα γλυκά, στο τέλος… Από τα χέρια της της μαμάς Χρύσας και της Λουλουδιάς, παραδοσιακά και σπιτικά: ρετσέλια, γαλατόπιτα και καρυδόπιτα, σιμιγδαλένιος χαλβάς, κορμός, μιλφέιγ, η δροσερή πάβλοβα, το σοκολατένιο «γλυκό της ευτυχίας», όπως το ονομάζουν – αν το δοκιμάσετε θα καταλάβετε γιατί - ραβανί απλό και ραβανί με ινδοκάρυδο, ξεπηδούν απευθείας, από το μικρασιατικό τσελεμεντέ.

akroghiali19.jpg

Στην κάβα, τα κρασιά επιλέγονται προσεκτικά από όλο το εύρος του ελληνικού αμπελώνα, με πολλές επιλογές Κτημάτων της Μακεδονίας, αλλά κι από ιδιόκτητη παραγωγή της οικογένειας.

akroghiali20.jpg
akroghiali21.jpg

Προορισμός value for money

Το «Ακρογιάλι» ξεχωρίζει για την υγιεινή, την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και τις value for money υπηρεσίες του.

Κάθε χρόνο, η επιχείρηση συμμετάσχει στο θεσμό του «Mount Athos Kouzina», που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, παράδοσης κι επιχειρηματικότητας, με συμμετοχή ενός guest chef, που θα ετοιμάσει μοναδικά πιάτα, στις εγκαταστάσεις του εστιατορίου.

akroghiali22.jpg

Αξίζει να το επισκεφθείτε, ανά πάσα στιγμή, αν μη τι άλλο, να το συνδυάσετε και με μία γνωριμία με την πανέμορφη περιοχή της Ολυμπιάδας. Εμείς σας το συστήνουμε, ανεπιφύλακτα! Οι ίδιοι οι πελάτες, άλλωστε, που τους εμπιστεύονται, τους δίνουν μια ευχή: να συνεχίσουν τη δουλειά που κάνουν, για άλλα … 100 χρόνια!

Tip 1: To «Aκρογιάλι», λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, από τις 12:30 έως τις 23:00. Για κρατήσεις, μπορείτε να καλείτε στο 6973690178.

Tip 2: Το εστιατόριο αναλαμβάνει να υποστηρίξει την κάθε σας εκδήλωση, προτείνοντάς σας ένα μενού με πολλές ευέλικτες επιλογές.

akroghiali23.jpg


Διεύθυνση: Μιχαήλ Γεωργιάδη, Ολυμπιάδα

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23760 51255, 6973690178

Facebook

Ιnstagram


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία