Φρουτομαγεία Ρεφανίδη: Το πρώτο μανάβικο… healthy-bar στη Θεσσαλονίκη
14/11/2019 15:38
14/11/2019 15:38
Κατεβαίνοντας την Αριστοτέλους και περπατώντας στη δεξιά πλευρά, μια πανδαισία χρωμάτων τραβάει το βλέμμα σου τους τελευταίους δύο μήνες. Όταν οι μυρωδιές από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να σε περιτριγυρίζουν, τότε καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι έξω από ένα μανάβικο με φρέσκα προϊόντα. Όμως η αισθητική του χώρου και ένα γωνιακό μπαρ φρούτων, σε συνδυασμό με τα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα, σε μπερδεύουν για την ταυτότητα του καταστήματος.
Πρόκειται για το πρώτο μανάβικο της πόλης που λειτουργεί ως… healthy-bar. Το κατάστημα «Φρουτομαγεία» της οικογενείας Ρεφανίδη αποτελεί ένα πραγματικό οπωροπωλείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με πληθώρα λαχανικών και φρούτων, που μπορείς να αγοράσεις, αλλά και με μία νέα «πρόταση». Εκτός από τις αγορές, μπορείς να καθίσεις στο κατάστημα και να δοκιμάσεις ξεχωριστές σαλάτες λαχανικών, φρουτοσαλάτες, φρεσκοστυμμένους χυμούς, smoothies, ροφήματα και γεύματα ενέργειας με γάλα και γιαούρτι.
«Ήθελα να φτιάξω ένα μανάβικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» λέει στη «Θ» ο Γιώργος Ρεφανίδης, «γιατί όλοι εξυπηρετούνται στο κέντρο της πόλης από σουπερμάρκετ. Στόχος μου ήταν να φέρω καλή μαναβική και στην Αριστοτέλους, για να μπορούν οι πολίτες καθημερινά να προμηθεύονται φρέσκα προϊόντα. Ωστόσο, η τοποθεσία του καταστήματος με οδήγησε να εξελίξω αυτήν την ιδέα και να προχωρήσω αυτό που είχα στο μυαλό μου από παλιά». Η ιδέα για το κατάστημα ήρθε στον ιδιοκτήτη μέσα από εικόνες ευρωπαϊκών καταστημάτων που έβλεπε για αρκετά χρόνια. «Έβλεπα στις ξένες αγορές να καθαρίζουν φρούτα σε πολυσύχναστους δρόμους. Βλέπαμε παρόμοια καταστήματα σε όλη την Ευρώπη και ήθελα κάποια στιγμή να το κάνω και στην πόλη μας» αναφέρει ο κ. Ρεφανίδης, υποστηρίζοντας πως δεν είναι εύκολο να στηθεί από τον καθένα ένα τέτοιο κατάστημα. «Είναι δύσκολο να το στήσει κάποιος που δεν είναι μανάβης. Δεν μπορείς να σερβίρεις φρέσκο φρούτο όλη την ημέρα, αν δεν είσαι πρώτο χέρι. Από τις 6 το πρωί ανοίγουμε για την προετοιμασία και ανά δυο-τρεις ώρες αλλάζουμε ό,τι μένει, για να είναι πάντα όλα φρέσκα» σημειώνει ο ιδιοκτήτης για το «bar» του μανάβικου.
Τραπεζάκια έξω
Στα τραπεζοκαθίσματα του μανάβικου βλέπεις άτομα όλων των ηλικιών να κάθονται για να απολαύσουν χυμούς και γρήγορα γεύματα με φρέσκα υλικά. «Αν και ακόμα αρκετός κόσμος κοιτάει με απορία το μαγαζί, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Από τη νεολαία μέχρι και ηλικιωμένους βλέπουμε να μας επισκέπτονται και να λένε ότι έχουν βαρεθεί να πίνουν καθημερινά καφέ, αναζητώντας έναν φρέσκο φυσικό χυμό» σχολιάζει ο Γιώργος Ρεφανίδης.
Από καρπούζι με τυρί μέχρι εξωτικά φρούτα
Στη βιτρίνα του μαγαζιού φιγουράρουν στην πρώτη θέση όλα τα εξωτικά φρούτα που μπορείς να δοκιμάσεις. Συνεχίζοντας προς τα μέσα, συναντάς μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Ό,τι βλέπεις μέσα στα καλάθια, την ίδια ώρα μπορείς να ζητήσεις να το δοκιμάσεις. Από παπάγια και dragon fruit μέχρι και τον αγαπημένο συνδυασμό του καλοκαιριού: καρπούζι με τυρί. «Μου έκανε εντύπωση πως οι περισσότεροι τουρίστες έπαιρναν αυτήν την επιλογή ή σκέτη μία φέτα καρπούζι» αναφέρει ο κ. Ρεφανίδης. Επίσης, εκτός από τα λαχανικά, στις σαλάτες μπορείς να επιλέξεις ως συνοδευτικό κοτόπουλο, τόνο και καπνιστό σολομό.
Το κατάστημα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, ενώ υπάρχει και η υπηρεσία delivery από Δευτέρα έως Σάββατο 11 π.μ. με 7 μ.μ. «Χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, με ένα τηλέφωνο μπορούμε να παραδώσουμε άμεσα ό,τι μας ζητήσουν στο χώρο τους» τονίζει ο κ. Ρεφανίδης.
Τέσσερις γενιές μανάβηδων
Η οικογένεια Ρεφανίδη δραστηριοποιείται στο χώρο από το 1930 και μετράει πλέον τέσσερις γενιές «μανάβηδων». «Ο παππούς μου ήρθε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε να εμπορεύεται φρούτα και λαχανικά στην παλιά λαχαναγορά και στη συνέχεια στο Μοδιάνο» εξιστορεί ο Γιώργος Ρεφανίδης. «Το πρώτο μαγαζί το φτιάξαμε το 1989, όταν ανέλαβα εγώ μαζί με τον πατέρα μου. Είναι το γνωστό διανυκτερεύον μανάβικο στην Μπότσαρη. Έπειτα ανοίξαμε το μεγαλύτερο κατάστημα φρούτων και λαχανικών Βορείου Ελλάδος στην περιοχή του αεροδρομίου».
Ο κ. Ρεφανίδης, αν και ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική, τελικά τον απορρόφησε η οικογενειακή επιχείρηση. «Μια ζωή ασχολούμαι με αυτό. Ήμουν φοιτητής Νομικής αλλά τελικά με τράβηξε η δουλειά και το μεροκάματο. Προσπαθούσα αρχικά να το συνδυάσω αλλά ήταν πολλή η δουλειά και η κούραση, και δεν γινόταν» αναφέρει. Τώρα πλέον η τέταρτη γενιά της οικογένειας ασχολείται με το νέο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. «Έχω τρία παιδιά, ηλικίας 27, 24 και 20 ετών, τα οποία με βοηθούν όπως εγώ τον πατέρα μου, τον οποίο χάσαμε πρόσφατα». Όπως ομολογεί ο κ. Ρεφανίδης, η εξέλιξη των πραγμάτων διευκόλυνε τη δουλειά τους, ωστόσο τον στεναχωρεί που «χάνεται» ο ορισμός του «μανάβη». «Έχει διαμορφωθεί έτσι το επάγγελμα, ώστε να φαίνεται ότι μπορεί να πουλήσει ο καθένας λαχανικά και φρούτα, χωρίς γνώσεις μαναβικής. Δεν υπάρχουν αυθεντικοί μανάβηδες πλέον, που να ξέρουν τι θα πει «ντομάτα» ή να ξεχωρίζουν τις ποικιλίες, την αντοχή τους, τη γεύση τους. Έχει πολλά μυστικά η δουλειά μας, που έχουν απλοποιηθεί» σχολιάζει.
Όσο για την απόφαση των παιδιών του να ασχοληθούν με την οικογενειακή επιχείρηση, τονίζει: «Εμείς μπήκαμε αναγκαστικά στο παιχνίδι, γιατί θέλαμε δεν θέλαμε στον ελεύθερο μας χρόνο βοηθούσαμε τον πατέρα μας στη δουλειά. Τώρα δίνουμε την επιλογή στα νέα παιδιά να διαλέξουν κάτι διαφορετικό, αλλά καταλήγουν πάλι στην οικογενειακή επιχείρηση, γιατί είναι μια δουλειά που στήνουμε χρόνια».
* Δημοσιεύτηκε στη "Θ" στις 7.11.2019
Κατεβαίνοντας την Αριστοτέλους και περπατώντας στη δεξιά πλευρά, μια πανδαισία χρωμάτων τραβάει το βλέμμα σου τους τελευταίους δύο μήνες. Όταν οι μυρωδιές από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αρχίζουν να σε περιτριγυρίζουν, τότε καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι έξω από ένα μανάβικο με φρέσκα προϊόντα. Όμως η αισθητική του χώρου και ένα γωνιακό μπαρ φρούτων, σε συνδυασμό με τα εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα, σε μπερδεύουν για την ταυτότητα του καταστήματος.
Πρόκειται για το πρώτο μανάβικο της πόλης που λειτουργεί ως… healthy-bar. Το κατάστημα «Φρουτομαγεία» της οικογενείας Ρεφανίδη αποτελεί ένα πραγματικό οπωροπωλείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με πληθώρα λαχανικών και φρούτων, που μπορείς να αγοράσεις, αλλά και με μία νέα «πρόταση». Εκτός από τις αγορές, μπορείς να καθίσεις στο κατάστημα και να δοκιμάσεις ξεχωριστές σαλάτες λαχανικών, φρουτοσαλάτες, φρεσκοστυμμένους χυμούς, smoothies, ροφήματα και γεύματα ενέργειας με γάλα και γιαούρτι.
«Ήθελα να φτιάξω ένα μανάβικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» λέει στη «Θ» ο Γιώργος Ρεφανίδης, «γιατί όλοι εξυπηρετούνται στο κέντρο της πόλης από σουπερμάρκετ. Στόχος μου ήταν να φέρω καλή μαναβική και στην Αριστοτέλους, για να μπορούν οι πολίτες καθημερινά να προμηθεύονται φρέσκα προϊόντα. Ωστόσο, η τοποθεσία του καταστήματος με οδήγησε να εξελίξω αυτήν την ιδέα και να προχωρήσω αυτό που είχα στο μυαλό μου από παλιά». Η ιδέα για το κατάστημα ήρθε στον ιδιοκτήτη μέσα από εικόνες ευρωπαϊκών καταστημάτων που έβλεπε για αρκετά χρόνια. «Έβλεπα στις ξένες αγορές να καθαρίζουν φρούτα σε πολυσύχναστους δρόμους. Βλέπαμε παρόμοια καταστήματα σε όλη την Ευρώπη και ήθελα κάποια στιγμή να το κάνω και στην πόλη μας» αναφέρει ο κ. Ρεφανίδης, υποστηρίζοντας πως δεν είναι εύκολο να στηθεί από τον καθένα ένα τέτοιο κατάστημα. «Είναι δύσκολο να το στήσει κάποιος που δεν είναι μανάβης. Δεν μπορείς να σερβίρεις φρέσκο φρούτο όλη την ημέρα, αν δεν είσαι πρώτο χέρι. Από τις 6 το πρωί ανοίγουμε για την προετοιμασία και ανά δυο-τρεις ώρες αλλάζουμε ό,τι μένει, για να είναι πάντα όλα φρέσκα» σημειώνει ο ιδιοκτήτης για το «bar» του μανάβικου.
Τραπεζάκια έξω
Στα τραπεζοκαθίσματα του μανάβικου βλέπεις άτομα όλων των ηλικιών να κάθονται για να απολαύσουν χυμούς και γρήγορα γεύματα με φρέσκα υλικά. «Αν και ακόμα αρκετός κόσμος κοιτάει με απορία το μαγαζί, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Από τη νεολαία μέχρι και ηλικιωμένους βλέπουμε να μας επισκέπτονται και να λένε ότι έχουν βαρεθεί να πίνουν καθημερινά καφέ, αναζητώντας έναν φρέσκο φυσικό χυμό» σχολιάζει ο Γιώργος Ρεφανίδης.
Από καρπούζι με τυρί μέχρι εξωτικά φρούτα
Στη βιτρίνα του μαγαζιού φιγουράρουν στην πρώτη θέση όλα τα εξωτικά φρούτα που μπορείς να δοκιμάσεις. Συνεχίζοντας προς τα μέσα, συναντάς μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Ό,τι βλέπεις μέσα στα καλάθια, την ίδια ώρα μπορείς να ζητήσεις να το δοκιμάσεις. Από παπάγια και dragon fruit μέχρι και τον αγαπημένο συνδυασμό του καλοκαιριού: καρπούζι με τυρί. «Μου έκανε εντύπωση πως οι περισσότεροι τουρίστες έπαιρναν αυτήν την επιλογή ή σκέτη μία φέτα καρπούζι» αναφέρει ο κ. Ρεφανίδης. Επίσης, εκτός από τα λαχανικά, στις σαλάτες μπορείς να επιλέξεις ως συνοδευτικό κοτόπουλο, τόνο και καπνιστό σολομό.
Το κατάστημα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, ενώ υπάρχει και η υπηρεσία delivery από Δευτέρα έως Σάββατο 11 π.μ. με 7 μ.μ. «Χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, με ένα τηλέφωνο μπορούμε να παραδώσουμε άμεσα ό,τι μας ζητήσουν στο χώρο τους» τονίζει ο κ. Ρεφανίδης.
Τέσσερις γενιές μανάβηδων
Η οικογένεια Ρεφανίδη δραστηριοποιείται στο χώρο από το 1930 και μετράει πλέον τέσσερις γενιές «μανάβηδων». «Ο παππούς μου ήρθε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε να εμπορεύεται φρούτα και λαχανικά στην παλιά λαχαναγορά και στη συνέχεια στο Μοδιάνο» εξιστορεί ο Γιώργος Ρεφανίδης. «Το πρώτο μαγαζί το φτιάξαμε το 1989, όταν ανέλαβα εγώ μαζί με τον πατέρα μου. Είναι το γνωστό διανυκτερεύον μανάβικο στην Μπότσαρη. Έπειτα ανοίξαμε το μεγαλύτερο κατάστημα φρούτων και λαχανικών Βορείου Ελλάδος στην περιοχή του αεροδρομίου».
Ο κ. Ρεφανίδης, αν και ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική, τελικά τον απορρόφησε η οικογενειακή επιχείρηση. «Μια ζωή ασχολούμαι με αυτό. Ήμουν φοιτητής Νομικής αλλά τελικά με τράβηξε η δουλειά και το μεροκάματο. Προσπαθούσα αρχικά να το συνδυάσω αλλά ήταν πολλή η δουλειά και η κούραση, και δεν γινόταν» αναφέρει. Τώρα πλέον η τέταρτη γενιά της οικογένειας ασχολείται με το νέο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. «Έχω τρία παιδιά, ηλικίας 27, 24 και 20 ετών, τα οποία με βοηθούν όπως εγώ τον πατέρα μου, τον οποίο χάσαμε πρόσφατα». Όπως ομολογεί ο κ. Ρεφανίδης, η εξέλιξη των πραγμάτων διευκόλυνε τη δουλειά τους, ωστόσο τον στεναχωρεί που «χάνεται» ο ορισμός του «μανάβη». «Έχει διαμορφωθεί έτσι το επάγγελμα, ώστε να φαίνεται ότι μπορεί να πουλήσει ο καθένας λαχανικά και φρούτα, χωρίς γνώσεις μαναβικής. Δεν υπάρχουν αυθεντικοί μανάβηδες πλέον, που να ξέρουν τι θα πει «ντομάτα» ή να ξεχωρίζουν τις ποικιλίες, την αντοχή τους, τη γεύση τους. Έχει πολλά μυστικά η δουλειά μας, που έχουν απλοποιηθεί» σχολιάζει.
Όσο για την απόφαση των παιδιών του να ασχοληθούν με την οικογενειακή επιχείρηση, τονίζει: «Εμείς μπήκαμε αναγκαστικά στο παιχνίδι, γιατί θέλαμε δεν θέλαμε στον ελεύθερο μας χρόνο βοηθούσαμε τον πατέρα μας στη δουλειά. Τώρα δίνουμε την επιλογή στα νέα παιδιά να διαλέξουν κάτι διαφορετικό, αλλά καταλήγουν πάλι στην οικογενειακή επιχείρηση, γιατί είναι μια δουλειά που στήνουμε χρόνια».
* Δημοσιεύτηκε στη "Θ" στις 7.11.2019
ΣΧΟΛΙΑ