ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Γ. Μανιάτης από Θεσσαλονίκη: Να πάμε στην πράσινη μετάβαση ως χώρα παραγωγός

Το βιβλίο του παρουσίασε ο πρώην υπουργός στο Δημαρχείο

 20/03/2024 20:26

Γ. Μανιάτης από Θεσσαλονίκη: Να πάμε στην πράσινη μετάβαση ως χώρα παραγωγός

Γιάννης Γκουμάκης

Την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναγκαία όπως δήλωσε πράσινη μετάβαση ως χώρα παραγωγός και όχι ως ακόλουθος και εισαγωγέας, με ξεκάθαρη «πατριωτική» κλιματική πολιτική, ανέλυσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη, σήμερα το απόγευμα ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσίασε το βιβλίου του «Επειδή δεν υπάρχει Planet B», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη», στην κατάμεστη αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου. Στο πάνελ μαζί του τον συντρόφευαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Αναστασία Καρυπίδου.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης κατά το χαιρετισμό του, μίλησε για τη σχέση του με το Γιάννη Μανιάτη που πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια και εξήρε την επιστημονική του ιδιότητα, το ήθος και τη στάση ζωής του. Παράλληλα ανέλυσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του συγγραφέα που είναι έκδηλες σε όλη την έκταση του πονήματος, τονίζοντας πως ασχολούνται με τους προβληματισμούς του παρόντος και του μέλλοντος.

Στέλιος Αγγελούδης: Ο συγγραφέας προτείνει πράσινη μετάβαση "made in Greece"

"Ο Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζει μια σειρά από σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις για τη μεγαλύτερη πρόκληση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο κόσμος, την κλιματική κρίση. Άνθρωπος του μέτρου, της σύνθεσης και της αλήθειας, αναδεικνύει τις νέες ανατροπές που φέρνει η κλιματική αλλαγή αλλά κάνει λόγο για ένα σύγχρονο «κλιματικό πατριωτισμό». Μίλα για μια Ελλάδα που έχει τα εχέγγυα να καταστεί πρωταγωνίστρια της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη. Ο Γιάννης προτείνει μια στρατηγική που λέει «και φυσικό αέριο και ΑΠΕ». Η χώρα σύμφωνα με το συγγραφέα, πρέπει να εντοπίσει τα δικά της κοιτάσματα αερίου και να εξάγει. Λέει ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ένα μοντέλο Ελληνικό (made in Greece). Με τo δικό μας τρόπο και εργαλεία, από ελληνικές εταιρείες και Έλληνες εργαζόμενους. Δεν υπάρχει όπως σωστά σημειώνει ο συγγραφέας, 'planet b'. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει plan b", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελούδης.

Για το Δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος θύμισε πως ο ίδιος και οι συνεργαζόμενοι φορείς προχωρούν το σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2030. "Είμαστε στο σημείο μηδέν για την προληπτική λήψη μέτρων που θα ανακόψουν το τσουνάμι της κλιματικής κρίσης και θα επιτρέψουν τη σταδιακή επάνοδο σε συνθήκες κανονικότητας. Χωρίς όμως την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, το ερώτημα που επαναλαμβάνεται πολλές φορές στο βιβλίο, "που πάμε", θα επαναλαμβάνεται αέναα", πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Αγγελούδης ευχήθηκε καλοτάξιδο το βιβλίο του στο συγγραφέα και καλή επιτυχία για την υποψηφιότητα του στις ευρωεκλογές. "Ένας Γιάννης Μανιάτης μπορεί να μη φέρνει την άνοιξη αλλά ένας Γιάννης Μανιάτης πρέπει να είναι μέσα στην ευρωβουλή", είπε εμφατικά ο Δήμαρχος.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσαυτάρης μίλησε για τη γνωριμία του με το συγγραφέα με αφορμή έναν... υπολογιστή deal alphatronic που μετρούσε και ανέλυε δεδομένα, εκ των πρώτων που έφτασε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1970.

Αθανάσιος Τσαυτάρης: Το διακύβευμα είναι η διατήρηση της ατμόσφαιρας

"Χειρίζεται ένα τρομερά σημαντικό θέμα, μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας", είπε αναφορικά με το βιβλίο του κ. Μανιάτη, ο καθηγητής, προσθέτοντας πως το διακύβευμα της εποχής μας είναι να προφυλαχτεί η ατμόσφαιρα και να μην αλλάξει η σύσταση της, διαφορετικά η γη θα καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος σήμερα είναι πιο ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα κλιματικά και πως υπάρχει αισιοδοξία. Συνέστησε στο κοινό να διαβάσει το βιβλίο και ευχήθηκε στο συγγραφέα καλή επιτυχία στην κυκλοφορία του.

Ο συγγραφέας Γιάννης Μανιάτης λαμβάνοντας έπειτα το λόγο, δήλωσε σχετικά με το βιβλίο ότι ο ίδιος και ο Μάκης Προβατάς που το συνέγραψαν, προσπάθησαν να παντρέψουν επιστημονικές αλήθειες και αποκαλύψουν πράγματα τα οποία δεν αναφέρονται πολύ στη δημόσια σφαίρα, όπως για παράδειγμα ποιες είναι οι επιπτώσεις της βιομηχανίας μόδας για το περιβάλλον ή οι ανοιχτές χωματερές πόσο επιβλαβείς είναι στην εκπομπή μεθανίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καινοτομίες της Ευρώπης αναφορικά με την κλιματική αλλαγή αλλά και στα λάθη της. 

Ενεργειακή κρίση: Αφέλεια από την Ευρώπη η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - Να δημιουργήσουμε μια παραγωγική οικονομία

«Τα παραδείγματα πρέπει να μας κάνουν να μάθουμε σκληρά από το πάθημα μας. Να δούμε πως μέσα από το βιβλίο μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιες λύσεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε μερικά προφανή πράγματα. Η Ευρώπη είναι η οντότητα που με απόλυτη εμμονή, υπομονή και αποτελεσματικότητα πράττει αυτά που πρέπει να πράξει όλος ο πλανήτης. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ΑΕΠ της κατά 67% και μειώθηκαν οι ρύποι της κατά 32%.

maniatis1.jpg


Αυτό δείχνει ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι εφικτή: να μειώσεις δηλαδή τη ρύπανση βελτιώνοντας το βιοτικό σου επίπεδο. Η συμφωνία ωστόσο Γερμανίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο, συμπαρέσυρε κι άλλες οικονομίες σε μια επιζήμια εξάρτηση. Σήμερα αυτός είναι ο νέος μεγάλος κίνδυνος. Έχουμε αντικαταστήσει την εξάρτηση μας από το φυσικό αέριο, με την εξάρτηση από LNG από χώρες του Κόλπου, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή. Αν βγει ο Τραμπ αύριο θα είναι ίδια η συμφωνία; 

Δεύτερον ποιος κατασκευάζει τα έξυπνα τηλέφωνα, τις μπαταρίες, τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, τους υπολογιστές; η Κίνα. Επομένως πρέπει να ξεκαθαρίσει η Ευρώπη αν θέλει μια στρατηγική οικονομία: θέλεις να είσαι εξαρτημένη από άλλους ή να παράγεις και να κατασκευάζεις προϊόντα made in Europe; Αν δεν, τότε θα την ξαναπατησουμε», ξεκαθάρισε ολοκληρώνοντας το συλλογισμό του ο κ. Μανιάτης. 

Μανιάτης: να επιλέξουμε ένα ελληνικό μοντέλο πράσινης μετάβασης 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χώρα μας δηλώνοντας πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μεταβεί σε χώρα παραγωγός τεχνολογίας και καυσίμων. «Η Ελλάδα από το 2014 είναι η δεύτερη καλύτερη στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, η 8η σε αιολικά. Έχει κλείσει τα μάτια στην παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία και βιομάζα. Πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Να βγάζουμε το δικό μας φυσικό αέριο. Οι πιο πράσινες χώρες όπως Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, παράγουν το δικό τους φυσικό αέριο. Επομένως το ερώτημα είναι σαφές: και δεν έχει να κάνει με το εάν έχουμε ή αν μπορούμε ή αν περιβαλλοντικά επιτρέπεται. Το ερώτημα είναι, τα 7 έως 10 δισεκατομμύρια που δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ως χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια για εισαγωγές, θέλουμε να τα δίνουμε στην τσέπη του Πούτιν και του Ιράν και στις αραβικές χώρες ή να τα κρατήσουμε για εμάς; Εδώ κολλάει ο Οικονομικός πατριωτισμός που είπε ο Στέλιος», τόνισε.

Ευρωεκλογές: Να ψηφίσουμε εκείνους που θα μας πάνε μπροστά - Με καθαρό εθνικό στόχο στην Ελλάδα του 2030 

Για τις παραπομπές της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή επιτροπή για το σχέδιο λεκάνης απορροής ποταμών και για την εκπομπή αερίων ρύπων, σχέδια τα οποία όπως τόνισε είχε παραδώσει ως υπουργός, στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ως διάδοχο υπουργό περιβάλλοντος αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του, δήλωσε πως θα έπρεπε να έχουν, με βάση τον καιρό που πέρασε, επικαιροποιηθεί για δεύτερη φορά και δεν έχει γίνει. 

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της ορθής ψήφου στις ευρωεκλογές, όπως τόνισε. Στη συνέχεια μίλησε για το όραμα του το οποίο αναλύει στο βιβλίο: μια χώρα με ξεκάθαρη εθνική στρατηγική κλιματικά, μια χώρα παραγωγός και όχι ακόλουθος - εισαγωγέας από τρίτους. Μια χώρα όπως είπε, κλιματικά και παραγωγικά ανεξάρτητη, η οποία έχει τους ανθρώπους, τους επιστήμονες και τα χρήματα να κάνει αυτή τη μετάβαση. 

«Η Ελλάδα έχει το μεγάλο στοίχημα σε μια 'τυχερή' περίοδο, με 32 εκατομμύρια ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, χρήματα από την ΚΑΠ να κάνει πολλά πράγματα. Δεν επιτρέπεται να αναλωθούν αυτά τα χρήματα για σκοπούς πρόσκαιρης σκοπιμότητας. Αλλά πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός κλιματικού οράματος με καθαρό στόχο: Πως θέλω να είναι η πατρίδα μου το 2030; Θα επενδυθούν περίπου 100 δισ. Δεν πρόκειται ποτέ να επενδυθούν ξανά τόσα χρήματα. Να γίνει η Ελλάδα μια χώρα παραγωγός και να αντιστρέψει το παιχνίδι. Επειδή η πράσινη μετάβαση είναι το όραμα μας για την Ελλάδα του αύριο, φιλοπεριβαλλοντικό και συμπεριληπτικό. Να υπερβούμε τη μιζέρια αυτού που κάνει μόνο εισαγωγές και να γίνουμε παραγωγοί και εξαγωγείς. Οι άνθρωποι μας είναι εδώ, υπάρχουν στα πανεπιστήμια, στα κόμματα, στη νεολαία. Λείπει ο συνεκτικός ιστός. Αυτό προσπαθεί να κάνει αυτό το βιβλίο. Να μας πάει μαζί όλους στους στόχους μας», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό και υπέγραψε βιβλία. Στη παρουσίαση παρευρέθηκαν εκτός των άλλων ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Γλαβίνας, ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, παλαιά και νέα στελέχη του κόμματος, πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες.

maniatis2.jpg
maniatis5.jpg
maniatis4.jpg




Την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στην αναγκαία όπως δήλωσε πράσινη μετάβαση ως χώρα παραγωγός και όχι ως ακόλουθος και εισαγωγέας, με ξεκάθαρη «πατριωτική» κλιματική πολιτική, ανέλυσε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη, σήμερα το απόγευμα ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παρουσίασε το βιβλίου του «Επειδή δεν υπάρχει Planet B», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη», στην κατάμεστη αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου. Στο πάνελ μαζί του τον συντρόφευαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Αναστασία Καρυπίδου.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης κατά το χαιρετισμό του, μίλησε για τη σχέση του με το Γιάννη Μανιάτη που πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια και εξήρε την επιστημονική του ιδιότητα, το ήθος και τη στάση ζωής του. Παράλληλα ανέλυσε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του συγγραφέα που είναι έκδηλες σε όλη την έκταση του πονήματος, τονίζοντας πως ασχολούνται με τους προβληματισμούς του παρόντος και του μέλλοντος.

Στέλιος Αγγελούδης: Ο συγγραφέας προτείνει πράσινη μετάβαση "made in Greece"

"Ο Γιάννης Μανιάτης παρουσιάζει μια σειρά από σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις για τη μεγαλύτερη πρόκληση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο κόσμος, την κλιματική κρίση. Άνθρωπος του μέτρου, της σύνθεσης και της αλήθειας, αναδεικνύει τις νέες ανατροπές που φέρνει η κλιματική αλλαγή αλλά κάνει λόγο για ένα σύγχρονο «κλιματικό πατριωτισμό». Μίλα για μια Ελλάδα που έχει τα εχέγγυα να καταστεί πρωταγωνίστρια της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη. Ο Γιάννης προτείνει μια στρατηγική που λέει «και φυσικό αέριο και ΑΠΕ». Η χώρα σύμφωνα με το συγγραφέα, πρέπει να εντοπίσει τα δικά της κοιτάσματα αερίου και να εξάγει. Λέει ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ένα μοντέλο Ελληνικό (made in Greece). Με τo δικό μας τρόπο και εργαλεία, από ελληνικές εταιρείες και Έλληνες εργαζόμενους. Δεν υπάρχει όπως σωστά σημειώνει ο συγγραφέας, 'planet b'. Το ζητούμενο είναι αν υπάρχει plan b", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αγγελούδης.

Για το Δήμο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος θύμισε πως ο ίδιος και οι συνεργαζόμενοι φορείς προχωρούν το σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2030. "Είμαστε στο σημείο μηδέν για την προληπτική λήψη μέτρων που θα ανακόψουν το τσουνάμι της κλιματικής κρίσης και θα επιτρέψουν τη σταδιακή επάνοδο σε συνθήκες κανονικότητας. Χωρίς όμως την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, το ερώτημα που επαναλαμβάνεται πολλές φορές στο βιβλίο, "που πάμε", θα επαναλαμβάνεται αέναα", πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Αγγελούδης ευχήθηκε καλοτάξιδο το βιβλίο του στο συγγραφέα και καλή επιτυχία για την υποψηφιότητα του στις ευρωεκλογές. "Ένας Γιάννης Μανιάτης μπορεί να μη φέρνει την άνοιξη αλλά ένας Γιάννης Μανιάτης πρέπει να είναι μέσα στην ευρωβουλή", είπε εμφατικά ο Δήμαρχος.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσαυτάρης μίλησε για τη γνωριμία του με το συγγραφέα με αφορμή έναν... υπολογιστή deal alphatronic που μετρούσε και ανέλυε δεδομένα, εκ των πρώτων που έφτασε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του 1970.

Αθανάσιος Τσαυτάρης: Το διακύβευμα είναι η διατήρηση της ατμόσφαιρας

"Χειρίζεται ένα τρομερά σημαντικό θέμα, μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας", είπε αναφορικά με το βιβλίο του κ. Μανιάτη, ο καθηγητής, προσθέτοντας πως το διακύβευμα της εποχής μας είναι να προφυλαχτεί η ατμόσφαιρα και να μην αλλάξει η σύσταση της, διαφορετικά η γη θα καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος σήμερα είναι πιο ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα κλιματικά και πως υπάρχει αισιοδοξία. Συνέστησε στο κοινό να διαβάσει το βιβλίο και ευχήθηκε στο συγγραφέα καλή επιτυχία στην κυκλοφορία του.

Ο συγγραφέας Γιάννης Μανιάτης λαμβάνοντας έπειτα το λόγο, δήλωσε σχετικά με το βιβλίο ότι ο ίδιος και ο Μάκης Προβατάς που το συνέγραψαν, προσπάθησαν να παντρέψουν επιστημονικές αλήθειες και αποκαλύψουν πράγματα τα οποία δεν αναφέρονται πολύ στη δημόσια σφαίρα, όπως για παράδειγμα ποιες είναι οι επιπτώσεις της βιομηχανίας μόδας για το περιβάλλον ή οι ανοιχτές χωματερές πόσο επιβλαβείς είναι στην εκπομπή μεθανίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις καινοτομίες της Ευρώπης αναφορικά με την κλιματική αλλαγή αλλά και στα λάθη της. 

Ενεργειακή κρίση: Αφέλεια από την Ευρώπη η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - Να δημιουργήσουμε μια παραγωγική οικονομία

«Τα παραδείγματα πρέπει να μας κάνουν να μάθουμε σκληρά από το πάθημα μας. Να δούμε πως μέσα από το βιβλίο μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιες λύσεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε μερικά προφανή πράγματα. Η Ευρώπη είναι η οντότητα που με απόλυτη εμμονή, υπομονή και αποτελεσματικότητα πράττει αυτά που πρέπει να πράξει όλος ο πλανήτης. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ΑΕΠ της κατά 67% και μειώθηκαν οι ρύποι της κατά 32%.

maniatis1.jpg


Αυτό δείχνει ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι εφικτή: να μειώσεις δηλαδή τη ρύπανση βελτιώνοντας το βιοτικό σου επίπεδο. Η συμφωνία ωστόσο Γερμανίας - Ρωσίας για το φυσικό αέριο, συμπαρέσυρε κι άλλες οικονομίες σε μια επιζήμια εξάρτηση. Σήμερα αυτός είναι ο νέος μεγάλος κίνδυνος. Έχουμε αντικαταστήσει την εξάρτηση μας από το φυσικό αέριο, με την εξάρτηση από LNG από χώρες του Κόλπου, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή. Αν βγει ο Τραμπ αύριο θα είναι ίδια η συμφωνία; 

Δεύτερον ποιος κατασκευάζει τα έξυπνα τηλέφωνα, τις μπαταρίες, τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, τους υπολογιστές; η Κίνα. Επομένως πρέπει να ξεκαθαρίσει η Ευρώπη αν θέλει μια στρατηγική οικονομία: θέλεις να είσαι εξαρτημένη από άλλους ή να παράγεις και να κατασκευάζεις προϊόντα made in Europe; Αν δεν, τότε θα την ξαναπατησουμε», ξεκαθάρισε ολοκληρώνοντας το συλλογισμό του ο κ. Μανιάτης. 

Μανιάτης: να επιλέξουμε ένα ελληνικό μοντέλο πράσινης μετάβασης 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χώρα μας δηλώνοντας πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μεταβεί σε χώρα παραγωγός τεχνολογίας και καυσίμων. «Η Ελλάδα από το 2014 είναι η δεύτερη καλύτερη στην παραγωγή ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά, η 8η σε αιολικά. Έχει κλείσει τα μάτια στην παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία και βιομάζα. Πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Να βγάζουμε το δικό μας φυσικό αέριο. Οι πιο πράσινες χώρες όπως Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, παράγουν το δικό τους φυσικό αέριο. Επομένως το ερώτημα είναι σαφές: και δεν έχει να κάνει με το εάν έχουμε ή αν μπορούμε ή αν περιβαλλοντικά επιτρέπεται. Το ερώτημα είναι, τα 7 έως 10 δισεκατομμύρια που δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ως χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια για εισαγωγές, θέλουμε να τα δίνουμε στην τσέπη του Πούτιν και του Ιράν και στις αραβικές χώρες ή να τα κρατήσουμε για εμάς; Εδώ κολλάει ο Οικονομικός πατριωτισμός που είπε ο Στέλιος», τόνισε.

Ευρωεκλογές: Να ψηφίσουμε εκείνους που θα μας πάνε μπροστά - Με καθαρό εθνικό στόχο στην Ελλάδα του 2030 

Για τις παραπομπές της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή επιτροπή για το σχέδιο λεκάνης απορροής ποταμών και για την εκπομπή αερίων ρύπων, σχέδια τα οποία όπως τόνισε είχε παραδώσει ως υπουργός, στον Παναγιώτη Λαφαζάνη ως διάδοχο υπουργό περιβάλλοντος αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του, δήλωσε πως θα έπρεπε να έχουν, με βάση τον καιρό που πέρασε, επικαιροποιηθεί για δεύτερη φορά και δεν έχει γίνει. 

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη της ορθής ψήφου στις ευρωεκλογές, όπως τόνισε. Στη συνέχεια μίλησε για το όραμα του το οποίο αναλύει στο βιβλίο: μια χώρα με ξεκάθαρη εθνική στρατηγική κλιματικά, μια χώρα παραγωγός και όχι ακόλουθος - εισαγωγέας από τρίτους. Μια χώρα όπως είπε, κλιματικά και παραγωγικά ανεξάρτητη, η οποία έχει τους ανθρώπους, τους επιστήμονες και τα χρήματα να κάνει αυτή τη μετάβαση. 

«Η Ελλάδα έχει το μεγάλο στοίχημα σε μια 'τυχερή' περίοδο, με 32 εκατομμύρια ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, χρήματα από την ΚΑΠ να κάνει πολλά πράγματα. Δεν επιτρέπεται να αναλωθούν αυτά τα χρήματα για σκοπούς πρόσκαιρης σκοπιμότητας. Αλλά πρέπει να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός κλιματικού οράματος με καθαρό στόχο: Πως θέλω να είναι η πατρίδα μου το 2030; Θα επενδυθούν περίπου 100 δισ. Δεν πρόκειται ποτέ να επενδυθούν ξανά τόσα χρήματα. Να γίνει η Ελλάδα μια χώρα παραγωγός και να αντιστρέψει το παιχνίδι. Επειδή η πράσινη μετάβαση είναι το όραμα μας για την Ελλάδα του αύριο, φιλοπεριβαλλοντικό και συμπεριληπτικό. Να υπερβούμε τη μιζέρια αυτού που κάνει μόνο εισαγωγές και να γίνουμε παραγωγοί και εξαγωγείς. Οι άνθρωποι μας είναι εδώ, υπάρχουν στα πανεπιστήμια, στα κόμματα, στη νεολαία. Λείπει ο συνεκτικός ιστός. Αυτό προσπαθεί να κάνει αυτό το βιβλίο. Να μας πάει μαζί όλους στους στόχους μας», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό και υπέγραψε βιβλία. Στη παρουσίαση παρευρέθηκαν εκτός των άλλων ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Γλαβίνας, ο γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, παλαιά και νέα στελέχη του κόμματος, πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες.

maniatis2.jpg
maniatis5.jpg
maniatis4.jpg




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία