Γ. Οικονόμου: Στόχος μας να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης
09/01/2023 13:45
09/01/2023 13:45
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε πως έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επανένωσής τους όπως επιβάλλεται σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη. «Τελικός στόχος είναι να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ότι τέτοια ζητήματα που ξεπερνούν εκλογικούς και πολιτικούς κύκλους δεν θα πρέπει να εντάσσονται στην πολική ή πολύ περισσότερο στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Απαιτείται, είπε, ευθύνη, σεβασμός, συνέπεια και δουλειά. «Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα πρόκειται για τεράστια εθνική επιτυχία. Ορισμένοι να μη στέκονται αμήχανοι. Οι επιτυχίες είναι της πατρίδας ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εργάζεται για αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Στον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να περιορίσουν την αμηχανία και τις ανεξήγητες αντιδράσεις του. Η πολιτική μας δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. οικονόμου δήλωσε πως η οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο ακυρώνεται γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με σοβαρότητα με το ζήτημα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. «Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα, για τον Πολιτισμό μας. Η διαδικασία και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ενημέρωση. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα ακολουθώντας τη βέλτιστη τακτική», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και λαμβάνοντας ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.
«Θα πετύχουμε το στόχο μέσα στη γραμμή της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός και ο στόχος», ανέφερε.
Σε ερώτηση γιατί η κα Τουλουπάκη και δύο εισαγγελείς διαφθοράς είναι προ των πυλών να κατηγορηθούν και πάλι, απάντησε πως ούτε γνωρίζει γιατί και ούτε σχολιάζει τις προθέσεις της δικαιοσύνης.
Για το χρόνο των εκλογών, αν ανησυχεί την κυβέρνηση τι συμβαίνει στην Τουρκία και αν, όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, θα ήταν καλό στη μεταβατική κυβέρνηση ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η χώρα μας είναι ισχυρή και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε σε ό,τι αφορά κρίσιμες αποφάσεις. «Ό,τι καλύτερο πρέπει να γίνει για το μεσοδιάστημα, θα γίνει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών, είπε πως το σημαντικό είναι ότι «είμαστε συνεπείς ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε στο 2023, πλησιάζουμε στο τέλος της τετραετίας. Είναι σαφές ότι από την άνοιξη και μετά θα ανοίξουν οι εκλογικές διαδικασίες».
Σχετικά με το αίτημα και την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής στελέχους της ΝΔ για απευθείας αναθέσεις, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. «Όσο απόλυτοι είμαστε σε αυτό, άλλο τόσο απόλυτοι είμαστε στο ότι δεν υιοθετούμε τη σκανδαλολογία, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και προσπάθεια δημιουργίας αχταρμά με πραγματικά ή ανύπαρκτα γεγονότα. Η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες, τους θεσμούς και τη διαφάνεια», επισήμανε.
Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για ακύρωση των πράξεων που εμπλέκεται ο κ. Χειμάρας και να δίνεται έτσι σήμα σε επιχειρηματίες ενόψει εκλογών να παραβιάσουν το ασυμβίβαστο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως είναι γνωστοί οι νόμοι, τα ασυμβίβαστα και οι περιορισμοί όπως και τα όργανα ελέγχου. «Ακόμα περιμένω απάντηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των δύο υπουργών του που είχαν υποπέσει σε αυτά τα ασυμβίβαστα. Πολιτικά βέβαια κρίθηκαν αλλά υπάρχει ηθικό ζήτημα. Παίρνανε δουλειές από το δημόσιο και δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο. Περιμένουμε», πρόσθεσε.
Για την έξαρση των ιώσεων και την έλλειψη φαρμάκων δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για να περιορίσει τις συνέπειες αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Είπε επίσης ότι ήδη αυτές αποδίδουν σε ότι αφορά την αντικατάσταση φαρμάκων από γενόσημα ή τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Οι κινήσεις αυτές και ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ θα βοηθήσουν ώστε το πρόβλημα να είναι παροδικό», συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο επιστροφή της μάσκας στα σχολεία ή σε κλειστούς χώρας απάντησε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού ή κάποια σκέψη για επαναφορά μέτρων. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και αναλόγως θα πράξουμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στη Βραζιλία ο Γιάννης Οικονόμου καταδίκασε απερίφραστα αυτές τις απαράδεκτες κινήσεις. «Η λαϊκή ετυμηγορία οφείλει να γίνεται σεβαστή από όλους. Ο τραμπισμός εμπνέει ακραίες συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο, πολιτικής τοξικότητας, όξυνσης, εκτροπής. Αυτό να το έχουν υπόψη τους όσοι φλερτάρουν ή ρέπουν σε πολιτικές τοξικές, ακραίας όξυνσης αφήνοντας ακόμα και υπόνοιες αμφισβήτησης του αποτελέσματος και της λαϊκής ετυμηγορίας», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση μέχρι πότε θα παραμείνει ο ίδιος στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε μέχρι του σημείου που δεν θα έχει συνταγματικούς περιορισμούς. «Θα είμαι υποψήφιος βεβαίως. Έχουμε καιρό», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κ. Συρίγου σχετικά με την προμήθεια των F16 από την Τουρκία. «Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου εξωτερικών είναι γνωστές και πάγιες και ο κ. Συρίγος με τις δηλώσεις του έχει αποσαφηνίσει πλήρως την τοποθέτησή του», απάντησε.
Για τη δήλωση Καλίν περί συμφωνίας να πέσουν οι τόνοι δήλωσε πως η χώρα έχει σταθερή και πάγια στάση για την Τουρκία και πως ο καλύτερος δρόμος για να έχει καλές σχέσεις είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά την εθνική κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ανακηρύξει ΑΟΖ στην Κρήτη, είπε ότι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής «πορεύεται με άξονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα».
«Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας τετραετίας οι πολίτες κατάλαβαν από προσωπική εμπειρία ότι τα αποτελέσματα της διαρκούς μας προσπάθειας μετατράπηκαν τάχιστα και άμεσα σε κοινωνικό μέρισμα που τους προστάτευσε αφενός κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις εισαγόμενες κρίσεις και αφετέρου βελτίωσε το βιοτικό τους επίπεδο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπογράμμισε ότι για να υπάρξουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα εν μέσω κρίσεων η κυβέρνηση χρειάστηκε πρώτα απ' όλα να αναστρέψει την πορεία που είχε πάρει η χώρα την περίοδο 2015-2019 και στο σημείο αυτό τόνισε ότι «αξίζει να θυμηθούμε ορισμένους βασικούς σταθμούς εκείνης της πορείας η οποία έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την οριστική βύθιση, υστέρηση και καθυστέρηση».
Ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι η περίοδος 2015-2018 υπήρξε -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα- για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας μια περίοδος ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. «Σε ένα τόσο ευνοϊκό περιβάλλον θα περίμενε κανείς σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας στους τομείς της ανάπτυξης, της απασχόλησης, των εισοδημάτων, της μείωσης των ανισοτήτων όπως αντίστοιχα συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη την περίοδο εκείνη. Η χώρα μας όμως δεν επωφελήθηκε και δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο εκείνη τη θετική συγκυρία για την Ευρώπη».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια συγκεκριμένα σε στοιχεία της περιόδου 2015-2018 για το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, τη μικρότερη συγκριτικά αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών, το άνοιγμα σε βάρος μας της οικονομικής ψαλίδας μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης κάνοντας αντιπαραβολή με τα σημερινά θετικά μεγέθη. Τόνισε επίσης ότι «την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα ήταν μακράν της δεύτερης η πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ανεργία και το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλους δείκτες των κοινωνικών ανισοτήτων. Την ίδια περίοδο το δημόσιο χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 181,2% το 2018 έναντι 178,9% το 2014. Παράλληλα το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε επίσης σημαντικά. Στο τέλος του 2018 υπολογιζόταν στην περιοχή των 230 δισεκ ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45%». Είπε επίσης πως σε αυτούς θα μπορούσε να προσθέσει και την οπισθοδρόμηση της Ελλάδας σε πολλούς άλλους κρίσιμους δείκτες με συγκεκριμένες αναφορές και συγκρίσεις.
Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως «ο κ. Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ εθισμένοι στα ψέματα και την παραπληροφόρηση θεωρούν ότι οι Έλληνες έχουν ξεχάσει την κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους και μπορούν να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν». Μάλιστα τους καταλόγισε ότι από την περίοδο της διακυβέρνησής τους άλλαξαν ελάχιστα ή και καθόλου στα πρόσωπα και δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική τους.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε μια σειρά από νομοσχέδια που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.
Τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της θητείας η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η Βουλή ψήφισε περίπου 337 νόμους, κάποιους με πολύ ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. «Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει μια σειρά από αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις αποδεικνύει έμπρακτα ότι παραμένει απών από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας». Συμπλήρωσε δε ότι μια εξήγηση ίσως πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύς στα λόγια και ελάχιστος στις πράξεις».
Παρουσίασε ενδεικτικά 21 περιπτώσεις σε πέντε τομείς πολιτικής που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε είτε ψηφίζοντας όχι είτε ψηφίζοντας «παρών». Μεταξύ αυτών την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, τη συμφωνία για την προμήθεια των έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών Ραφάλ, την κύρωση του δεύτερου πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Επίσης το σύστημα αξιολόγησης και ανταμοιβής ανάλογα με την αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση, την τροπολογία για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ στο ένστολο προσωπικό στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα αλλά και μια σειρά από διατάξεις και νόμους για τον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Στο τομέα της Εργασίας και την Κοινωνική Προστασία, αναφέρθηκε στη μη-ψήφιση της πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, το πρόγραμμα «Κυψέλη», ή και διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, το βοηθό για άτομα με αναπηρία. Επίσης τον εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. «Σε ό,τι αφορά την οικονομία αναρωτιόμαστε ποια φιλολαϊκή αιτία ήταν εκείνη που τους ανάγκασε να μην ψηφίσουν τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός, την καταβολή ποσών συντάξεων του ελληνικού δημοσίου σε συμμόρφωση με τη νομολογία του Ελεγκτικού συνεδρίου, τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το market pass,… κα», τόνισε επίσης ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε και σε μια σειρά ανάλογων κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το περιβάλλον την ενέργεια και την ανάπτυξη. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα όχι και τα παρών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απέναντι στην κυβέρνηση αλλά απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της.
Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις τιμές στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα αγαθά στην Ελλάδα απαντώντας όπως είπε με στοιχεία και έμπρακτες λύσεις.
Ακολούθως αναφορικά με τη συνεχή προσπάθεια για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είπε ότι η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και κυρίως με αποτελεσματικότητα.
08/01/2023 15:20
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα δήλωσε πως έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια επανένωσής τους όπως επιβάλλεται σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη. «Τελικός στόχος είναι να επιστρέψουν, να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης», τόνισε. Ανέφερε επίσης ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και ότι τέτοια ζητήματα που ξεπερνούν εκλογικούς και πολιτικούς κύκλους δεν θα πρέπει να εντάσσονται στην πολική ή πολύ περισσότερο στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Απαιτείται, είπε, ευθύνη, σεβασμός, συνέπεια και δουλειά. «Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα πρόκειται για τεράστια εθνική επιτυχία. Ορισμένοι να μη στέκονται αμήχανοι. Οι επιτυχίες είναι της πατρίδας ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση εργάζεται για αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Στον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να περιορίσουν την αμηχανία και τις ανεξήγητες αντιδράσεις του. Η πολιτική μας δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας, νομής και κατοχής», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. οικονόμου δήλωσε πως η οποιαδήποτε υπόνοια για κάτι τέτοιο ακυρώνεται γιατί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με σοβαρότητα με το ζήτημα και έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. «Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα, για τον Πολιτισμό μας. Η διαδικασία και η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Ποτέ η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί την ενημέρωση. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα ακολουθώντας τη βέλτιστη τακτική», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού των γλυπτών είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών που ασπάζονται οι δύο χώρες και κυβερνήσεις και λαμβάνοντας ρεαλιστικά το ιστορικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί.
«Θα πετύχουμε το στόχο μέσα στη γραμμή της υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτός και ο στόχος», ανέφερε.
Σε ερώτηση γιατί η κα Τουλουπάκη και δύο εισαγγελείς διαφθοράς είναι προ των πυλών να κατηγορηθούν και πάλι, απάντησε πως ούτε γνωρίζει γιατί και ούτε σχολιάζει τις προθέσεις της δικαιοσύνης.
Για το χρόνο των εκλογών, αν ανησυχεί την κυβέρνηση τι συμβαίνει στην Τουρκία και αν, όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, θα ήταν καλό στη μεταβατική κυβέρνηση ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η χώρα μας είναι ισχυρή και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε σε ό,τι αφορά κρίσιμες αποφάσεις. «Ό,τι καλύτερο πρέπει να γίνει για το μεσοδιάστημα, θα γίνει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών, είπε πως το σημαντικό είναι ότι «είμαστε συνεπείς ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε στο 2023, πλησιάζουμε στο τέλος της τετραετίας. Είναι σαφές ότι από την άνοιξη και μετά θα ανοίξουν οι εκλογικές διαδικασίες».
Σχετικά με το αίτημα και την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ περί διαγραφής στελέχους της ΝΔ για απευθείας αναθέσεις, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται με σύμμαχο τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. «Όσο απόλυτοι είμαστε σε αυτό, άλλο τόσο απόλυτοι είμαστε στο ότι δεν υιοθετούμε τη σκανδαλολογία, ατεκμηρίωτες καταγγελίες και προσπάθεια δημιουργίας αχταρμά με πραγματικά ή ανύπαρκτα γεγονότα. Η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες, τους θεσμούς και τη διαφάνεια», επισήμανε.
Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει πρωτοβουλία για ακύρωση των πράξεων που εμπλέκεται ο κ. Χειμάρας και να δίνεται έτσι σήμα σε επιχειρηματίες ενόψει εκλογών να παραβιάσουν το ασυμβίβαστο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως είναι γνωστοί οι νόμοι, τα ασυμβίβαστα και οι περιορισμοί όπως και τα όργανα ελέγχου. «Ακόμα περιμένω απάντηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα των δύο υπουργών του που είχαν υποπέσει σε αυτά τα ασυμβίβαστα. Πολιτικά βέβαια κρίθηκαν αλλά υπάρχει ηθικό ζήτημα. Παίρνανε δουλειές από το δημόσιο και δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο. Περιμένουμε», πρόσθεσε.
Για την έξαρση των ιώσεων και την έλλειψη φαρμάκων δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για να περιορίσει τις συνέπειες αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Είπε επίσης ότι ήδη αυτές αποδίδουν σε ότι αφορά την αντικατάσταση φαρμάκων από γενόσημα ή τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. «Οι κινήσεις αυτές και ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ θα βοηθήσουν ώστε το πρόβλημα να είναι παροδικό», συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο επιστροφή της μάσκας στα σχολεία ή σε κλειστούς χώρας απάντησε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού ή κάποια σκέψη για επαναφορά μέτρων. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και αναλόγως θα πράξουμε», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στη Βραζιλία ο Γιάννης Οικονόμου καταδίκασε απερίφραστα αυτές τις απαράδεκτες κινήσεις. «Η λαϊκή ετυμηγορία οφείλει να γίνεται σεβαστή από όλους. Ο τραμπισμός εμπνέει ακραίες συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο, πολιτικής τοξικότητας, όξυνσης, εκτροπής. Αυτό να το έχουν υπόψη τους όσοι φλερτάρουν ή ρέπουν σε πολιτικές τοξικές, ακραίας όξυνσης αφήνοντας ακόμα και υπόνοιες αμφισβήτησης του αποτελέσματος και της λαϊκής ετυμηγορίας», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση μέχρι πότε θα παραμείνει ο ίδιος στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε μέχρι του σημείου που δεν θα έχει συνταγματικούς περιορισμούς. «Θα είμαι υποψήφιος βεβαίως. Έχουμε καιρό», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κ. Συρίγου σχετικά με την προμήθεια των F16 από την Τουρκία. «Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου εξωτερικών είναι γνωστές και πάγιες και ο κ. Συρίγος με τις δηλώσεις του έχει αποσαφηνίσει πλήρως την τοποθέτησή του», απάντησε.
Για τη δήλωση Καλίν περί συμφωνίας να πέσουν οι τόνοι δήλωσε πως η χώρα έχει σταθερή και πάγια στάση για την Τουρκία και πως ο καλύτερος δρόμος για να έχει καλές σχέσεις είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ότι αφορά την εθνική κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ανακηρύξει ΑΟΖ στην Κρήτη, είπε ότι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής «πορεύεται με άξονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα».
«Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας τετραετίας οι πολίτες κατάλαβαν από προσωπική εμπειρία ότι τα αποτελέσματα της διαρκούς μας προσπάθειας μετατράπηκαν τάχιστα και άμεσα σε κοινωνικό μέρισμα που τους προστάτευσε αφενός κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις εισαγόμενες κρίσεις και αφετέρου βελτίωσε το βιοτικό τους επίπεδο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπογράμμισε ότι για να υπάρξουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα εν μέσω κρίσεων η κυβέρνηση χρειάστηκε πρώτα απ' όλα να αναστρέψει την πορεία που είχε πάρει η χώρα την περίοδο 2015-2019 και στο σημείο αυτό τόνισε ότι «αξίζει να θυμηθούμε ορισμένους βασικούς σταθμούς εκείνης της πορείας η οποία έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την οριστική βύθιση, υστέρηση και καθυστέρηση».
Ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι η περίοδος 2015-2018 υπήρξε -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα- για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας μια περίοδος ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. «Σε ένα τόσο ευνοϊκό περιβάλλον θα περίμενε κανείς σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας στους τομείς της ανάπτυξης, της απασχόλησης, των εισοδημάτων, της μείωσης των ανισοτήτων όπως αντίστοιχα συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη την περίοδο εκείνη. Η χώρα μας όμως δεν επωφελήθηκε και δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο εκείνη τη θετική συγκυρία για την Ευρώπη».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια συγκεκριμένα σε στοιχεία της περιόδου 2015-2018 για το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, τη μικρότερη συγκριτικά αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών, το άνοιγμα σε βάρος μας της οικονομικής ψαλίδας μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης κάνοντας αντιπαραβολή με τα σημερινά θετικά μεγέθη. Τόνισε επίσης ότι «την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα ήταν μακράν της δεύτερης η πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ανεργία και το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλους δείκτες των κοινωνικών ανισοτήτων. Την ίδια περίοδο το δημόσιο χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 181,2% το 2018 έναντι 178,9% το 2014. Παράλληλα το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε επίσης σημαντικά. Στο τέλος του 2018 υπολογιζόταν στην περιοχή των 230 δισεκ ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45%». Είπε επίσης πως σε αυτούς θα μπορούσε να προσθέσει και την οπισθοδρόμηση της Ελλάδας σε πολλούς άλλους κρίσιμους δείκτες με συγκεκριμένες αναφορές και συγκρίσεις.
Στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας πως «ο κ. Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ εθισμένοι στα ψέματα και την παραπληροφόρηση θεωρούν ότι οι Έλληνες έχουν ξεχάσει την κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους και μπορούν να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν». Μάλιστα τους καταλόγισε ότι από την περίοδο της διακυβέρνησής τους άλλαξαν ελάχιστα ή και καθόλου στα πρόσωπα και δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική τους.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε μια σειρά από νομοσχέδια που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ.
Τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της θητείας η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η Βουλή ψήφισε περίπου 337 νόμους, κάποιους με πολύ ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. «Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει μια σειρά από αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις αποδεικνύει έμπρακτα ότι παραμένει απών από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας». Συμπλήρωσε δε ότι μια εξήγηση ίσως πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύς στα λόγια και ελάχιστος στις πράξεις».
Παρουσίασε ενδεικτικά 21 περιπτώσεις σε πέντε τομείς πολιτικής που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε είτε ψηφίζοντας όχι είτε ψηφίζοντας «παρών». Μεταξύ αυτών την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, τη συμφωνία για την προμήθεια των έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών Ραφάλ, την κύρωση του δεύτερου πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Επίσης το σύστημα αξιολόγησης και ανταμοιβής ανάλογα με την αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση, την τροπολογία για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ στο ένστολο προσωπικό στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα αλλά και μια σειρά από διατάξεις και νόμους για τον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Στο τομέα της Εργασίας και την Κοινωνική Προστασία, αναφέρθηκε στη μη-ψήφιση της πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, το πρόγραμμα «Κυψέλη», ή και διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, το βοηθό για άτομα με αναπηρία. Επίσης τον εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι, τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. «Σε ό,τι αφορά την οικονομία αναρωτιόμαστε ποια φιλολαϊκή αιτία ήταν εκείνη που τους ανάγκασε να μην ψηφίσουν τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός, την καταβολή ποσών συντάξεων του ελληνικού δημοσίου σε συμμόρφωση με τη νομολογία του Ελεγκτικού συνεδρίου, τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το market pass,… κα», τόνισε επίσης ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε και σε μια σειρά ανάλογων κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το περιβάλλον την ενέργεια και την ανάπτυξη. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα όχι και τα παρών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απέναντι στην κυβέρνηση αλλά απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της.
Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις τιμές στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα αγαθά στην Ελλάδα απαντώντας όπως είπε με στοιχεία και έμπρακτες λύσεις.
Ακολούθως αναφορικά με τη συνεχή προσπάθεια για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είπε ότι η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και κυρίως με αποτελεσματικότητα.
ΣΧΟΛΙΑ