ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή έναρξης των Αγώνων» (βίντεο)

Η κατάσταση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές - Η εισαγγελία του Παρισιού αναλαμβάνει την έρευνα

 26/07/2024 11:21

Γαλλία: Το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή έναρξης των Αγώνων» (βίντεο)
Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό», ενημέρωσε η ίδια στο AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Le Parisien έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον 800.000 επιβάτες.

Όπως αναφέρει αξιωματούχος από την SNCF, ορισμένα καλώδια του δικτύου έχουν «κοπεί και στη συνέχεια καεί», και τα καλώδια αυτά «περιέχουν καλώδια που στη συνέχεια πρέπει να επανασυνδεθούν ένα προς ένα», εξήγησε λεπτομερώς. «Είναι δουλειά μεγάλης λεπτομέρειας», σημειώνουν.

Σύμφωνα με το AFP οι περισσότερες από τις επιθέσεις ήταν εμπρηστικές με τους άγνωστους δράστες να τυλίγουν στις φλόγες βαγόνια τρένων. «Ήθελαν να κάψουν τις εγακταστάσεις μας», είπε μια πηγή στο AFP. Οι αμαξοστοιχίες εκτρέπονται σε διαφορετικές γραμμές «αλλά θα πρέπει να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό από αυτές», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Η παράλυση στο σιδηροδρομικό δίκτου του Παρισίου έχει δημιουργήσει χάος σε κεντρικούς σταθμούς:

Η SNCF κάλεσε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να μείνουν μακριά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η Eurostar δήλωσε επίσης ότι τα σιδηροδρομικά της δρομολόγια μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού είχαν διαταραχθεί από τις πράξεις βανδαλισμού, με αποτέλεσμα αρκετές ακυρώσεις και μεγαλύτερο χρόνο διαδρομής.

Το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή έναρξης των Αγώνων» 

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαβεβαίωσε ότι η επίθεση κατά σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή» έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα το βράδυ, «διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών» της περιοχής του Παρισιού.

«Είναι δολιοφθορά», δήλωσε η δήμαρχος στα ισπανικά σε δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε. «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, αλλά δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή σήμερα το βράδυ, διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς», πρόσθεσε η ίδια.



Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας υπέστησαν βανδαλισμούς στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, πράγμα το οποίο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.


Στοχευμένη και προμελετημένη η επίθεση

Η κλίμακα της επίθεσης υποδηλώνει ότι ήταν «μελετημένη», σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Μεταφορών.

«Σε γενικές γραμμές, το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ευάλωτο, αλλά στοχοποιήθηκαν στρατηγικά σημεία. Όταν έχουμε ταυτόχρονες πράξεις, σε διαφορετικές γραμμές, πρόκειται για εξαιρετικά ύποπτα περιστατικά», εκμυστηρεύεται διευθυντής σιδηροδρομικής εταιρείας. Πρόκειται για περίπλοκες και συντονισμένες πράξεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι θα δουλεύουν όλη μέρα για τις επισκευές

Η επισκευή «θα είναι ένα κομψοτέχνημα», λένε πηγές από τον γαλλικό σιδηρόδρομο. Εχουν κινητοποιηθεί, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι θα εργάζονται ασταμάτητα από τώρα μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, όπως εξήγησε ένας αξιωματούχος της SNCF το πρωί της Παρασκευής, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Η Εurostar συμβουλεύει τους επιβάτες να μην ταξιδεύουν

Στο μεταξύ, η εταιρεία Eurostar συνιστά στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν σήμερα μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έπειτα από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων, μετέδωσε το BBC.

"Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους, όπου αυτό είναι δυνατό", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έχουν επηρεαστεί.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή "μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση" του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο "διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό", ενημέρωσε η ίδια στο AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

"Εξαιτίας των συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρέασαν τη γραμμή του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV ανάμεσα στο Παρίσι και στην Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας προερχόμενα από το Παρίσι και κατευθυνόμενα προς αυτό εκτρέπονται σήμερα 26 Ιουλίου μέσω της κλασικής γραμμής. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα. Πολλά δρομολόγια έχουν ματαιωθεί", αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostar.

Επαναλειτουργεί το γαλλοελβετικό αεροδρόμιο Βασιλείας-Μυλούζη

Το γαλλοελβετικό αεροδρόμιο Βασιλείας-Μυλούζης επαναλειτούργησε μετά την εκκένωσή του σήμερα το πρωί ύστερα από προειδοποίηση για βόμβα, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αρχές του αεροδρομίου, επισημαίνοντας ότι επαναλειτούργησε αφού ακολουθήθηκε το συνηθισμένο πρωτόκολλο ασφαλείας.

Η «μεγάλη έξοδος» των Γάλλων

Σήμερα δεν είναι μόνο η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μια σημαντική ημερομηνία για τους Παριζιάνους που ξεκινούν τις πολύμηνες καλοκαιρινές διακοπές τους. Ο μήνας Αύγουστος είναι σχεδόν ιερός για τους Παριζιάνους που συνήθως φεύγουν μαζικά για τις διακοπές τους.

Το «grand départ» αρχίζει σήμερα, γεγονός που ώθησε το αφεντικό του σιδηροδρομικού δικτύου, την SNCF, να χαρακτηρίσει τη σημερινή ημέρα «ημέρα θλίψης» και «επίθεση στους Γάλλους». Όσο οι Γάλλοι λείπουν, οι τουρίστες είναι αυτοί που καταλαμβάνουν την πόλη, πολλοί επιλέγουν να απολαύσουν το Παρίσι ενώ είναι τρομακτικά άδειο.

Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χιλιάδες αθλητές θα πλεύσουν απόψε στο κέντρο του Παρισιού για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μπροστά σε περισσότερους από 300.000 θεατές και ένα κοινό από VIP και διασημότητες από όλο τον κόσμο. Πολλοί Γάλλοι θα προσπαθούσαν επίσης να φτάσουν στην πόλη για να απολαύσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στην πρωτεύουσά τους.

Το Βερολίνο καταδικάζει τις επιθέσεις σε βάρος των γαλλικών σιδηροδρόμων

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδίκασε νωρίτερα σήμερα τις εμπρηστικές επιθέσεις σε βάρος των γαλλικών σιδηροδρόμων, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα στην εκτέλεση δρομολογίων, πλήττοντας εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες ενόψει και της έναρξης, σήμερα, των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν καταδίκασε τις επιθέσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο θα περιμένει το αποτέλεσμα των ερευνών που διεξάγουν οι αρμόδιες γαλλικές υπηρεσίες.

Αναφερόμενη στην επικείμενη παρουσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην αποψινή τελετή έναρξης των Αγώνων, η κυρία Χόφμαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γαλλικές αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Παράλληλα, η εταιρία Eurostar ανακοίνωσε την ακύρωση του 25% των δρομολογίων των τρένων που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο.

Η εισαγγελία του Παρισιού αναλαμβάνει την έρευνα

Η Εθνική Δικαστική Αρχή για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (Junalco) επιφορτίστηκε σήμερα με τη διεξαγωγή της έρευνας για το "σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν εσκεμμένα σε εγκαταστάσεις της SNCF", της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Η έρευνα γίνεται για φθορά περιουσίας που δύναται να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους, επιθέσεις σε αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων από οργανωμένη συμμορία και συνωμοσία κακοποιών με σκοπό τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων και αδικημάτων, διευκρίνισε η Μπεκιό σε ανακοίνωσή της.

Η έρευνα διεξάγεται επίσης για φθορά και απόπειρες πρόκλησης φθοράς με επικίνδυνα μέσα από οργανωμένη συμμορία, εγκλήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης είκοσι ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ, πρόσθεσε.

Η έρευνα θα διεξαχθεί για κάθε μέρος, όπου διαπράχθηκαν οι ενέργειες αυτές, από τα αρμόδια τοπικά τμήματα της χωροφυλακής.

Η SNCF "υπέστη αυτή τη νύχτα πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες που αφορούσαν τις LGV (γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας) Atlantique, Nord και Est", επισήμανε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της. Κυρίως έγιναν "εμπρησμοί" για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις τους, διευκρίνισε.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή «μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση» του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο «διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό», ενημέρωσε η ίδια στο AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Le Parisien έχουν επηρεαστεί τουλάχιστον 800.000 επιβάτες.

Όπως αναφέρει αξιωματούχος από την SNCF, ορισμένα καλώδια του δικτύου έχουν «κοπεί και στη συνέχεια καεί», και τα καλώδια αυτά «περιέχουν καλώδια που στη συνέχεια πρέπει να επανασυνδεθούν ένα προς ένα», εξήγησε λεπτομερώς. «Είναι δουλειά μεγάλης λεπτομέρειας», σημειώνουν.

Σύμφωνα με το AFP οι περισσότερες από τις επιθέσεις ήταν εμπρηστικές με τους άγνωστους δράστες να τυλίγουν στις φλόγες βαγόνια τρένων. «Ήθελαν να κάψουν τις εγακταστάσεις μας», είπε μια πηγή στο AFP. Οι αμαξοστοιχίες εκτρέπονται σε διαφορετικές γραμμές «αλλά θα πρέπει να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό από αυτές», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

«Εκτρέπουμε ορισμένα τρένα σε κλασικές γραμμές, αλλά θα χρειαστεί να ακυρώσουμε μεγάλο αριθμό» δρομολογίων, πρόσθεσε η SNCF σε ανακοίνωσή της.

Η παράλυση στο σιδηροδρομικό δίκτου του Παρισίου έχει δημιουργήσει χάος σε κεντρικούς σταθμούς:

Η SNCF κάλεσε τους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους και να μείνουν μακριά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η Eurostar δήλωσε επίσης ότι τα σιδηροδρομικά της δρομολόγια μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού είχαν διαταραχθεί από τις πράξεις βανδαλισμού, με αποτέλεσμα αρκετές ακυρώσεις και μεγαλύτερο χρόνο διαδρομής.

Το σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή έναρξης των Αγώνων» 

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαβεβαίωσε ότι η επίθεση κατά σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή» έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα το βράδυ, «διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών» της περιοχής του Παρισιού.

«Είναι δολιοφθορά», δήλωσε η δήμαρχος στα ισπανικά σε δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε. «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, αλλά δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή σήμερα το βράδυ, διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς», πρόσθεσε η ίδια.



Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων διευκρίνισε ότι «η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον όλο το σαββατοκύριακο, όσο γίνονται επισκευές».

Τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας υπέστησαν βανδαλισμούς στη διάρκεια της νύχτας στη Γαλλία, μετέδωσε και το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, πράγμα το οποίο προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.


Στοχευμένη και προμελετημένη η επίθεση

Η κλίμακα της επίθεσης υποδηλώνει ότι ήταν «μελετημένη», σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Μεταφορών.

«Σε γενικές γραμμές, το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ευάλωτο, αλλά στοχοποιήθηκαν στρατηγικά σημεία. Όταν έχουμε ταυτόχρονες πράξεις, σε διαφορετικές γραμμές, πρόκειται για εξαιρετικά ύποπτα περιστατικά», εκμυστηρεύεται διευθυντής σιδηροδρομικής εταιρείας. Πρόκειται για περίπλοκες και συντονισμένες πράξεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι θα δουλεύουν όλη μέρα για τις επισκευές

Η επισκευή «θα είναι ένα κομψοτέχνημα», λένε πηγές από τον γαλλικό σιδηρόδρομο. Εχουν κινητοποιηθεί, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι θα εργάζονται ασταμάτητα από τώρα μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, όπως εξήγησε ένας αξιωματούχος της SNCF το πρωί της Παρασκευής, διαβεβαιώνοντάς μας ότι «μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Η Εurostar συμβουλεύει τους επιβάτες να μην ταξιδεύουν

Στο μεταξύ, η εταιρεία Eurostar συνιστά στους επιβάτες να μην ταξιδεύουν σήμερα μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έπειτα από τους βανδαλισμούς που υπέστησαν στη διάρκεια της νύχτας τρεις διαδρομές τρένων υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές ματαιώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων, μετέδωσε το BBC.

"Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να αναβάλουν το ταξίδι τους, όπου αυτό είναι δυνατό", αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Λονδίνο με το Παρίσι έχουν επηρεαστεί.

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή "μαζική επίθεση εύρους ικανού να προκαλέσει παράλυση" του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV, το οποίο "διαταράχθηκε σε μεγάλο βαθμό", ενημέρωσε η ίδια στο AFP, μερικές ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

"Εξαιτίας των συντονισμένων κακόβουλων ενεργειών στη Γαλλία, που επηρέασαν τη γραμμή του δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας TGV ανάμεσα στο Παρίσι και στην Λιλ, όλα τα τρένα υψηλής ταχύτητας προερχόμενα από το Παρίσι και κατευθυνόμενα προς αυτό εκτρέπονται σήμερα 26 Ιουλίου μέσω της κλασικής γραμμής. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια του ταξιδιού κατά περίπου μιάμιση ώρα. Πολλά δρομολόγια έχουν ματαιωθεί", αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostar.

Επαναλειτουργεί το γαλλοελβετικό αεροδρόμιο Βασιλείας-Μυλούζη

Το γαλλοελβετικό αεροδρόμιο Βασιλείας-Μυλούζης επαναλειτούργησε μετά την εκκένωσή του σήμερα το πρωί ύστερα από προειδοποίηση για βόμβα, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι αρχές του αεροδρομίου, επισημαίνοντας ότι επαναλειτούργησε αφού ακολουθήθηκε το συνηθισμένο πρωτόκολλο ασφαλείας.

Η «μεγάλη έξοδος» των Γάλλων

Σήμερα δεν είναι μόνο η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μια σημαντική ημερομηνία για τους Παριζιάνους που ξεκινούν τις πολύμηνες καλοκαιρινές διακοπές τους. Ο μήνας Αύγουστος είναι σχεδόν ιερός για τους Παριζιάνους που συνήθως φεύγουν μαζικά για τις διακοπές τους.

Το «grand départ» αρχίζει σήμερα, γεγονός που ώθησε το αφεντικό του σιδηροδρομικού δικτύου, την SNCF, να χαρακτηρίσει τη σημερινή ημέρα «ημέρα θλίψης» και «επίθεση στους Γάλλους». Όσο οι Γάλλοι λείπουν, οι τουρίστες είναι αυτοί που καταλαμβάνουν την πόλη, πολλοί επιλέγουν να απολαύσουν το Παρίσι ενώ είναι τρομακτικά άδειο.

Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χιλιάδες αθλητές θα πλεύσουν απόψε στο κέντρο του Παρισιού για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μπροστά σε περισσότερους από 300.000 θεατές και ένα κοινό από VIP και διασημότητες από όλο τον κόσμο. Πολλοί Γάλλοι θα προσπαθούσαν επίσης να φτάσουν στην πόλη για να απολαύσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στην πρωτεύουσά τους.

Το Βερολίνο καταδικάζει τις επιθέσεις σε βάρος των γαλλικών σιδηροδρόμων

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταδίκασε νωρίτερα σήμερα τις εμπρηστικές επιθέσεις σε βάρος των γαλλικών σιδηροδρόμων, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα στην εκτέλεση δρομολογίων, πλήττοντας εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες ενόψει και της έναρξης, σήμερα, των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν καταδίκασε τις επιθέσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι το Βερολίνο θα περιμένει το αποτέλεσμα των ερευνών που διεξάγουν οι αρμόδιες γαλλικές υπηρεσίες.

Αναφερόμενη στην επικείμενη παρουσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην αποψινή τελετή έναρξης των Αγώνων, η κυρία Χόφμαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γαλλικές αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Παράλληλα, η εταιρία Eurostar ανακοίνωσε την ακύρωση του 25% των δρομολογίων των τρένων που συνδέουν το Παρίσι με το Λονδίνο.

Η εισαγγελία του Παρισιού αναλαμβάνει την έρευνα

Η Εθνική Δικαστική Αρχή για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (Junalco) επιφορτίστηκε σήμερα με τη διεξαγωγή της έρευνας για το "σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν εσκεμμένα σε εγκαταστάσεις της SNCF", της γαλλικής εταιρείας σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Η έρευνα γίνεται για φθορά περιουσίας που δύναται να βλάψει τα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους, επιθέσεις σε αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων από οργανωμένη συμμορία και συνωμοσία κακοποιών με σκοπό τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων και αδικημάτων, διευκρίνισε η Μπεκιό σε ανακοίνωσή της.

Η έρευνα διεξάγεται επίσης για φθορά και απόπειρες πρόκλησης φθοράς με επικίνδυνα μέσα από οργανωμένη συμμορία, εγκλήματα για τα οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης είκοσι ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ, πρόσθεσε.

Η έρευνα θα διεξαχθεί για κάθε μέρος, όπου διαπράχθηκαν οι ενέργειες αυτές, από τα αρμόδια τοπικά τμήματα της χωροφυλακής.

Η SNCF "υπέστη αυτή τη νύχτα πολλές ταυτόχρονες κακόβουλες ενέργειες που αφορούσαν τις LGV (γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας) Atlantique, Nord και Est", επισήμανε η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων σε ανακοίνωσή της. Κυρίως έγιναν "εμπρησμοί" για να καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις τους, διευκρίνισε.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία