Για ούζο στο «Λιμανάκι» με θέα θάλασσα, στη Λεωφόρο Νίκης, την Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης
27/11/2024 11:00
27/11/2024 11:00
Το Ουζάδικον «Το Λιμανάκι», που άνοιξε στις 4 Οκτωβρίου του 2024, φτιάχτηκε με αγάπη και μεράκι και με σκοπό να συνδυάσει την παράδοση με μία ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, αποτελώντας σημείο συνάντησης, για όλους! Στη Λεωφόρο Νίκης, την Παλιά Παραλία, σε έναν φωτεινό χώρο και με άπλετη θέα στη θάλασσα, σχεδόν στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, θα βρείτε μία ποικιλία από ψάρια και θαλασσινά, αλλά κι επιλογές σε κρεατικά, που θα καλύψουν κάθε σας προτίμηση.
Από τα μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η κουτσομούρα, μέχρι τα μεγάλα, όπως το φαγκρί, η τσιπούρα ή το λαβράκι, ό,τι δοκιμάσετε, θα φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σας.
Πόσοι γνωρίζουμε, την ιστορία πίσω από κάθε κτήριο της Λεωφόρου Νίκης; Μπαίνοντας στο «Λιμανάκι», όχι μόνο θα γευτείτε κάποιες από τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές, αλλά θα μάθετε και για την εμπορική και ιστορική σημασία του σημείου, όπου το 19ο αιώνα λειτουργούσε η σκεπαστή ψαραγορά της πόλης και στη συνέχεια, τον 20ο αιώνα, δύο από τα πιο σημαντικά ξενοδοχεία της: το «Splendid» και το «Mediterrane». Ο ίδιος ο χαρακτήρας του χώρου, θα κερδίσει όλες τις αισθήσεις σας!
Η φιλοσοφία στο «Λιμανάκι» είναι αυτή της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και του μεζέ και μπορείτε να απολαύσετε είτε ένα απλό ουζάκι με μεζεδάκι, είτε ένα πλήρες γεύμα. Μπορεί η περιοχή να είναι τουριστική κι «ακριβή», ωστόσο τα πιάτα και οι τιμές είναι απόλυτα value for money.
Μπορείτε να ξεκινήσετε από νωρίς την ημέρα σας με ελληνικό πρωινό, που περιλαμβάνει «Λιμανάκι για δύο» (ένας συνδυασμός γεύσεων ελληνικού πρωινού) αβγοφέτες, ομελέτες, χειροποίητες μπουγάτσες κι άλλες χορταστικές γεύσεις, όπως γιαούρτι με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Στα ορεκτικά του κυρίως μενού, η φάβα Σαντορίνης, η ψητή μελιτζάνα, τα τηγανητά κολοκυθάκια με αρωματική σως γιαουρτιού, το μπουγιουρντί Θεσσαλονίκης με φέτα Π.Ο.Π. σε πήλινο, η σφακιανή μυζηθρόπιτα και η βοσκόπιτα, αλλά και η λαχταριστή πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα και φυσικά τα αλμυρά και τα παστά, θα αποτελέσουν τους καλύτερους ουζομεζέδες.
Από τον κατάλογο των θαλασσινών ξεχωρίζει το κριθαρότο με γαρίδες και μύδια, αλλά και η καθημερινή, ζεστή ψαρόσουπα που, ειδικά τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, έρχεται ως βάλσαμο! Δοκιμάστε το σουβλάκι σολομού, το χταπόδι και τις γαρίδες σχάρας, για μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
Οι επιλογές επίσης σε χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλο στα κρεατικά θα σας καλύψουν πλήρως, ενώ στα πιάτα ημέρας συχνά θα συναντήσετε χειροποίητη κυπριακή σεφταλιά και λουβί (μαυρομάτικα φασόλια), ένα πιάτο που ταιριάζει αφάνταστα με τη συνοδεία καπνιστού σκουμπριού.
Εξαιρετικός είναι κι ο μουσακάς του, ενώ η σαλάτα που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε, είναι η ομώνυμη του καταστήματος. Δροσερή, φρέσκια κι απλή, με μαρούλι κι απλά υλικά, ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του.
Εάν είστε χορτοφάγοι και πάλι θα βρείτε επιλογές, όπως το ριζότο μανιταριών ή τα σκιουφιχτά με λαχανικά.
Στην κάβα θα βρείτε ετικέτες αγαπημένες σε όλους, αποκλειστικά από ελληνικά Οινοποιεία, τσίπουρα, ούζα κι ό,τι άλλο θα χρειαστείτε, για να συνοδέψετε μαγικά το γεύμα σας.
Μπορεί να έχει σχεδόν μόλις ανοίξει, αλλά στο «Λιμανάκι» οι γεύσεις και οι υπηρεσίες, βελτιώνονται διαρκώς, με στόχο την ποιότητα. Επισκέπτες το έχουν χαρακτηρίσει ως «κλασσικό ουζερί, με πολύ ωραία ατμόσφαιρα και φανταστική θέα, με εξαιρετικό “παράθυρο” στο παρελθόν», ένα φροντισμένο περιβάλλον, όπου «μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία μεζέδων και να απολαύσεις ένα καλό τσίπουρο»! Το προσωπικό είναι ευγενέστατο, ο χώρος πεντακάθαρος, η κουζίνα εξαιρετική.
Ο ίδιος ο χώρος, δε θα σας αφήσει αδιάφορους: μία εντυπωσιακή αψίδα με θέα στη θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα και τον Όλυμπο, με στυλ παραδοσιακό, ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους κι άφθονο ξύλο και πέτρα, με γήινα χρώματα της φύσης, και το χρώμα της ελιάς και το γκρι να επικρατούν.
Ξύλινα παντζούρια, που συλλέχθηκαν από κάθε περιοχή της πόλης, καθαρίστηκαν και βάφτηκαν σε διάφορα χρώματα, ενισχύουν την αίσθηση της «παλιάς γειτονιάς» του ’50 και του ’60, που οι ιδιοκτήτες επιδίωκαν εξ’ αρχής. Σε δύο «παράθυρα», φτιαγμένα από παντζούρια, προβάλλονται σε οθόνες, παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Το ίδιο το σημείο, άλλωστε, είναι ιστορικό. Μπορεί το σημερινό κτήριο να χτίστηκε τη δεκαετία του ’80, ωστόσο μέχρι το 1978, οπότε και υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό, εδώ λειτουργούσε το θρυλικό και πανέμορφο ξενοδοχείο «Mediterrane».
Ακόμη πιο πριν, μέχρι το 1917, οπότε και κάηκε από τη φωτιά, στο σημείο λειτουργούσε το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο «Slpendid», που χτίστηκε το 1907 και είχε φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος κι ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος.
Ακόμη νωρίτερα, λειτουργούσε εδώ η δημοτική ψαραγορά της πόλης («Balik Bazaar»). Φτιάχτηκε το 1895 από το δήμαρχο Αχμέντ Χαμντί μπέη, ήταν σκεπαστή με 21 μαγαζιά και κατεδαφίστηκε για να χτιστεί το «Splendid».
Στο σημείο αυτό, λοιπόν, στην Παλιά Παραλία, όπου κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ου αιώνα λειτουργούσε το παλιό λιμάνι της πόλης κι όπου σταματούσαν όλα τα καραβάκια, το «Λιμανάκι» προσφέρει καθημερινά μία «γέφυρα» στο παρελθόν…και αξίζει πραγματικά να τους ρωτήσετε για την ιστορία της περιοχής!
Στο ίδιο πλαίσιο, κάποιες ημέρες της εβομάδας μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τοπικούς καλλιτέχνες, ήχους παλιών λαϊκών, όπως στις παλιές, ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ενώ το λογότυπο του εστιατορίου, είναι πιστό αντίγραφο παλιάς φωτογραφίας της περιοχής.
Επισκεφθείτε το «Λιμανάκι» για ένα μεζέ, από αυτούς που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά: φρέσκα μικρά ψάρια σερβιρισμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι κι άλλες γεύσεις της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που «δένουν» με το ούζο, το τσίπουρο κι άλλα αποστάγματα. Θα ζήσετε την καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης: των περαστικών, των τοπικών καταστημάτων, των ήχων και των μυρωδιών από τα καφέ και τα εστιατόρια, μία εικόνα ζωντανή, γεμάτη αναμνήσεις, πλούσια ιστορία και κουλτούρα. Και, κάτω από το γαλάζιο ουρανό, θα ζήσετε μία εμπειρία που θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, θρέφοντας το σώμα και την ψυχή σας!
Tip 1: Στο «Λιμανάκι» το πρωινό σερβίρεται από τις 09.30 έως τις 12.00 και το κύριο μενού, από τις 12.00 έως τις 23.00. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να μείνετε για το τσιπουράκι σας, μέχρι το κλείσιμο!
Tip 2: Κρατήσεις γίνονται, αλλά θα σας συνιστούσαμε να… σπεύσετε να προλάβετε!
Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 9, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 228461
Το Ουζάδικον «Το Λιμανάκι», που άνοιξε στις 4 Οκτωβρίου του 2024, φτιάχτηκε με αγάπη και μεράκι και με σκοπό να συνδυάσει την παράδοση με μία ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, αποτελώντας σημείο συνάντησης, για όλους! Στη Λεωφόρο Νίκης, την Παλιά Παραλία, σε έναν φωτεινό χώρο και με άπλετη θέα στη θάλασσα, σχεδόν στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, θα βρείτε μία ποικιλία από ψάρια και θαλασσινά, αλλά κι επιλογές σε κρεατικά, που θα καλύψουν κάθε σας προτίμηση.
Από τα μικρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, η κουτσομούρα, μέχρι τα μεγάλα, όπως το φαγκρί, η τσιπούρα ή το λαβράκι, ό,τι δοκιμάσετε, θα φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σας.
Πόσοι γνωρίζουμε, την ιστορία πίσω από κάθε κτήριο της Λεωφόρου Νίκης; Μπαίνοντας στο «Λιμανάκι», όχι μόνο θα γευτείτε κάποιες από τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές, αλλά θα μάθετε και για την εμπορική και ιστορική σημασία του σημείου, όπου το 19ο αιώνα λειτουργούσε η σκεπαστή ψαραγορά της πόλης και στη συνέχεια, τον 20ο αιώνα, δύο από τα πιο σημαντικά ξενοδοχεία της: το «Splendid» και το «Mediterrane». Ο ίδιος ο χαρακτήρας του χώρου, θα κερδίσει όλες τις αισθήσεις σας!
Η φιλοσοφία στο «Λιμανάκι» είναι αυτή της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και του μεζέ και μπορείτε να απολαύσετε είτε ένα απλό ουζάκι με μεζεδάκι, είτε ένα πλήρες γεύμα. Μπορεί η περιοχή να είναι τουριστική κι «ακριβή», ωστόσο τα πιάτα και οι τιμές είναι απόλυτα value for money.
Μπορείτε να ξεκινήσετε από νωρίς την ημέρα σας με ελληνικό πρωινό, που περιλαμβάνει «Λιμανάκι για δύο» (ένας συνδυασμός γεύσεων ελληνικού πρωινού) αβγοφέτες, ομελέτες, χειροποίητες μπουγάτσες κι άλλες χορταστικές γεύσεις, όπως γιαούρτι με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Στα ορεκτικά του κυρίως μενού, η φάβα Σαντορίνης, η ψητή μελιτζάνα, τα τηγανητά κολοκυθάκια με αρωματική σως γιαουρτιού, το μπουγιουρντί Θεσσαλονίκης με φέτα Π.Ο.Π. σε πήλινο, η σφακιανή μυζηθρόπιτα και η βοσκόπιτα, αλλά και η λαχταριστή πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα και φυσικά τα αλμυρά και τα παστά, θα αποτελέσουν τους καλύτερους ουζομεζέδες.
Από τον κατάλογο των θαλασσινών ξεχωρίζει το κριθαρότο με γαρίδες και μύδια, αλλά και η καθημερινή, ζεστή ψαρόσουπα που, ειδικά τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, έρχεται ως βάλσαμο! Δοκιμάστε το σουβλάκι σολομού, το χταπόδι και τις γαρίδες σχάρας, για μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
Οι επιλογές επίσης σε χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλο στα κρεατικά θα σας καλύψουν πλήρως, ενώ στα πιάτα ημέρας συχνά θα συναντήσετε χειροποίητη κυπριακή σεφταλιά και λουβί (μαυρομάτικα φασόλια), ένα πιάτο που ταιριάζει αφάνταστα με τη συνοδεία καπνιστού σκουμπριού.
Εξαιρετικός είναι κι ο μουσακάς του, ενώ η σαλάτα που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε, είναι η ομώνυμη του καταστήματος. Δροσερή, φρέσκια κι απλή, με μαρούλι κι απλά υλικά, ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία του.
Εάν είστε χορτοφάγοι και πάλι θα βρείτε επιλογές, όπως το ριζότο μανιταριών ή τα σκιουφιχτά με λαχανικά.
Στην κάβα θα βρείτε ετικέτες αγαπημένες σε όλους, αποκλειστικά από ελληνικά Οινοποιεία, τσίπουρα, ούζα κι ό,τι άλλο θα χρειαστείτε, για να συνοδέψετε μαγικά το γεύμα σας.
Μπορεί να έχει σχεδόν μόλις ανοίξει, αλλά στο «Λιμανάκι» οι γεύσεις και οι υπηρεσίες, βελτιώνονται διαρκώς, με στόχο την ποιότητα. Επισκέπτες το έχουν χαρακτηρίσει ως «κλασσικό ουζερί, με πολύ ωραία ατμόσφαιρα και φανταστική θέα, με εξαιρετικό “παράθυρο” στο παρελθόν», ένα φροντισμένο περιβάλλον, όπου «μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία μεζέδων και να απολαύσεις ένα καλό τσίπουρο»! Το προσωπικό είναι ευγενέστατο, ο χώρος πεντακάθαρος, η κουζίνα εξαιρετική.
Ο ίδιος ο χώρος, δε θα σας αφήσει αδιάφορους: μία εντυπωσιακή αψίδα με θέα στη θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα και τον Όλυμπο, με στυλ παραδοσιακό, ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους κι άφθονο ξύλο και πέτρα, με γήινα χρώματα της φύσης, και το χρώμα της ελιάς και το γκρι να επικρατούν.
Ξύλινα παντζούρια, που συλλέχθηκαν από κάθε περιοχή της πόλης, καθαρίστηκαν και βάφτηκαν σε διάφορα χρώματα, ενισχύουν την αίσθηση της «παλιάς γειτονιάς» του ’50 και του ’60, που οι ιδιοκτήτες επιδίωκαν εξ’ αρχής. Σε δύο «παράθυρα», φτιαγμένα από παντζούρια, προβάλλονται σε οθόνες, παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Το ίδιο το σημείο, άλλωστε, είναι ιστορικό. Μπορεί το σημερινό κτήριο να χτίστηκε τη δεκαετία του ’80, ωστόσο μέχρι το 1978, οπότε και υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό, εδώ λειτουργούσε το θρυλικό και πανέμορφο ξενοδοχείο «Mediterrane».
Ακόμη πιο πριν, μέχρι το 1917, οπότε και κάηκε από τη φωτιά, στο σημείο λειτουργούσε το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο «Slpendid», που χτίστηκε το 1907 και είχε φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος κι ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος.
Ακόμη νωρίτερα, λειτουργούσε εδώ η δημοτική ψαραγορά της πόλης («Balik Bazaar»). Φτιάχτηκε το 1895 από το δήμαρχο Αχμέντ Χαμντί μπέη, ήταν σκεπαστή με 21 μαγαζιά και κατεδαφίστηκε για να χτιστεί το «Splendid».
Στο σημείο αυτό, λοιπόν, στην Παλιά Παραλία, όπου κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του 20ου αιώνα λειτουργούσε το παλιό λιμάνι της πόλης κι όπου σταματούσαν όλα τα καραβάκια, το «Λιμανάκι» προσφέρει καθημερινά μία «γέφυρα» στο παρελθόν…και αξίζει πραγματικά να τους ρωτήσετε για την ιστορία της περιοχής!
Στο ίδιο πλαίσιο, κάποιες ημέρες της εβομάδας μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τοπικούς καλλιτέχνες, ήχους παλιών λαϊκών, όπως στις παλιές, ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, ενώ το λογότυπο του εστιατορίου, είναι πιστό αντίγραφο παλιάς φωτογραφίας της περιοχής.
Επισκεφθείτε το «Λιμανάκι» για ένα μεζέ, από αυτούς που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά: φρέσκα μικρά ψάρια σερβιρισμένα με ελαιόλαδο και λεμόνι κι άλλες γεύσεις της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που «δένουν» με το ούζο, το τσίπουρο κι άλλα αποστάγματα. Θα ζήσετε την καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης: των περαστικών, των τοπικών καταστημάτων, των ήχων και των μυρωδιών από τα καφέ και τα εστιατόρια, μία εικόνα ζωντανή, γεμάτη αναμνήσεις, πλούσια ιστορία και κουλτούρα. Και, κάτω από το γαλάζιο ουρανό, θα ζήσετε μία εμπειρία που θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, θρέφοντας το σώμα και την ψυχή σας!
Tip 1: Στο «Λιμανάκι» το πρωινό σερβίρεται από τις 09.30 έως τις 12.00 και το κύριο μενού, από τις 12.00 έως τις 23.00. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να μείνετε για το τσιπουράκι σας, μέχρι το κλείσιμο!
Tip 2: Κρατήσεις γίνονται, αλλά θα σας συνιστούσαμε να… σπεύσετε να προλάβετε!
Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 9, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 228461
ΣΧΟΛΙΑ