ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιάννα Αγγελοπούλου: Οι Έλληνες, στα δύσκολα, πάντα τα καταφέρναμε

Συνέντευξη της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη «ΜτΚ»

 09/11/2020 07:13

Γιάννα Αγγελοπούλου: Οι Έλληνες, στα δύσκολα, πάντα τα καταφέρναμε

Βαγγέλης Στολάκης

Δύο το μεσημέρι, της προηγούμενης Πέμπτης. Τότε ορίστηκε το διαδικτυακό ραντεβού μας με την πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Όπως όλες οι συναντήσεις τους τελευταίους μήνες γίνονται στις «αίθουσες» του Zoom έτσι και η «ΜτΚ» τη συνάντησε σε μία από αυτές. Βλέπετε, η επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων του κορονοϊού ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην πόλη. 

Η κ. Αγγελοπούλου, «εγγλέζα» στο ραντεβού της, εμφανίστηκε στην οθόνη του laptop μου. Ευγενική, χαμογελαστή και με μια θετική αύρα που μεταφέρθηκε μέσω των οπτικών ινών από την Λεωφόρο Μεσογείων εκεί όπου είναι η έδρα της Επιτροπής, πεντακόσια και πλέον χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα μιλήσω στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης» αναφέρει και όντως την χαρά της την μαρτυρά και η γλώσσα του σώματός της. Θυμάται τα χρόνια που πέρασε στην πόλη ως φοιτήτρια της Νομικής του ΑΠΘ. Το πρώτο σπίτι της στην περιοχή της Χαριλάου, τις βόλτες στην Καμάρα, τα τραπέζια με τους συμφοιτητές και τους φίλους στα Λαδάδικα. Η κ. Αγγελοπούλου μέσω της «ΜτΚ» στέλνει μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας στη Βόρεια Ελλάδα που δοκιμάζεται σκληρά λόγω του κορονοϊού. 

«Οι Έλληνες, στα δύσκολα, πάντα τα καταφέρναμε» λέει. Αναφέρεται στις δράσεις που προετοιμάζονται σε ολόκληρη τη χώρα σημειώνοντας πως «H επέτειος των 200 χρόνων μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία. Να θυμηθούμε την ιστορία και τις αξίες που μας έφεραν εδώ. Αλλά και να οραματιστούμε την πορεία μας για το μέλλον».

«Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία» σκέφτομαι ρυθμικά όση ώρα μιλά, επηρεασμένος προφανώς από το πρώτο σποτ της επιτροπής που «ντύνεται» μουσικά με το «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Σαββόπουλου . Ίσως γιατί όπως υποστηρίζει «Το 2021 θα είναι μία εθνική δήλωση περηφάνιας για το παρελθόν μας και μία εθνική διακήρυξη αυτοπεποίθησης για το μέλλον μας».

Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρει ότι ετοιμάζονται εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο λόγω κορονοϊού. Λέει πως οι επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν γίνονται με τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, της Ελλάδας των «πέντε ηπείρων». Τονίζει, με έμφαση πως ήταν στρατιγική επιλογή της Επιτροπής «Το πρόγραμμα της εθνικής επετείου να μην αποφασιστεί από μια ομάδα ‘σοφών’, αλλά να είναι δημιούργημα του κάθε Έλληνα». 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου μοιράζεται επίσης την πιο συγκινητική ιστορία που έχει στο διάστημα των επισκέψεών της σε 34 περιοχές της χώρας, μιλά για τη σχέση της με τα social media και το χιούμορ, αναφέρεται στις διαφορές της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 με αυτή της «Ελλάδα 2021» και δηλώνει με έμφαση «αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμη στον τόπο μας».

Οι εορτασμοί το 2021 θα γεμίσουν ξανά με περηφάνια τους Έλληνες, όπως έγινε το 2004; Στοχεύετε στην τόνωση του ηθικού του λαού μας για να… κρατήσουν οι χοροί όπως λέει ο Σαββόπουλος και στο πρώτο σας σποτ;

H επέτειος των 200 χρόνων μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία. Να θυμηθούμε την ιστορία και τις αξίες που μας έφεραν εδώ. Αλλά και να οραματιστούμε την πορεία μας για το μέλλον. Οι εκδηλώσεις του 2021 θα αποτυπώνουν, ακριβώς, αυτές τις δύο όψεις της επετείου. Θα τονώνουν το εθνικό φρόνημα του λαού μας, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της κοινής μας πορείας. Και θα ανοίγουν νέους δρόμους για το αύριο, αφήνοντας μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το 2021 θα είναι μια εθνική δήλωση περηφάνιας για το παρελθόν μας και μια εθνική διακήρυξη αυτοπεποίθησης για το μέλλον μας.

Πόσο έχει αλλάξει ο κορονοϊός τους σχεδιασμούς της επιτροπής, σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις;

Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις νέες παραμέτρους και ετοιμάζουμε εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο. Θέλω, με την ευκαιρία, να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα, που δοκιμάζονται σκληρά σε αυτή τη φάση. Οι Έλληνες, στα δύσκολα, πάντα τα καταφέρναμε. Έτσι θα κάνουμε και τώρα.

Το 2021 είναι πολύ κοντά. Τι να περιμένουμε; Υπάρχει περίπτωση να δούμε εκδηλώσεις και έκτος Ελλάδας; Διοργανώνετε κάτι ιδιαίτερο για τη Βόρεια Ελλάδα;

Βασικός μας στόχος ήταν οι επετειακές εκδηλώσεις να διαμορφωθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το στοίχημα κερδήθηκε. Περιφέρειες, δήμοι, φορείς, πολίτες υπέβαλαν στην Επιτροπή συνολικά 1.801 προτάσεις δράσεων. Ειδικά για το Εξωτερικό, οι Έλληνες της ομογένειας έχουν υποβάλει 314 προτάσεις που αναφέρονται σε 46 χώρες και πέντε ηπείρους.

Ο παλμός της επετείου θα χτυπήσει δυνατά και στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα μας. Μία Περιφέρεια και 22 δήμοι κατέθεσαν συνολικά 74 προτάσεις που αφορούν ιστορικά συνέδρια, δημιουργία ψηφιακών αρχείων και εφαρμογών, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα.

Σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη; Θα γίνουν δράσεις ειδικά για την πόλη;

Είχαμε προγραμματίσει να επισκεφθούμε τη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες, ωστόσο λόγω της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα και του lockdown, αναγκαστήκαμε να την αναβάλουμε. Είμαστε, όμως, σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους φορείς της πόλης. Και είμαι σίγουρη ότι, μεσα από την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, οι επετειακές εκδηλώσεις που θα γίνουν θα στη συμπρωτεύουσα θα είναι αντάξιες της σπουδαίας ιστορίας της.

Οι τουρκικές προκλήσεις σας οδήγησαν να σκεφτείτε διαφορετικά κάποια πράγματα σε σχέση με τις διοργανώσεις του 2021 από ότι αρχικά είχατε προγραμματίσει;

Η συγκυρία μάς κινητοποιεί ακόμα περισσότερο. Θέλουμε μέσα από τις δράσεις της Επιτροπής να τονωθεί το εθνικό φρόνημα και να αναδειχθεί η εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Μιας χώρας σύγχρονης, δημοκρατικής, με νηφαλιότητα, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Μιας χώρας που αντλεί δύναμη από την ιστορία της και κοιτάζει μπροστά με αισιοδοξία και περηφάνεια.

Μέχρι προσφάτως, καθημερινά βρισκόσασταν και σε άλλο σημείο της χώρας. Σε χωριά, μικρές αλλά και μεγαλύτερες πόλεις. Γνωρίζετε ανθρώπους, έρχεστε σε επαφή με πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες. Τι μηνύματα σας στέλνουν;

Μέχρι τώρα, έχουμε επισκεφθεί 34 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Από το Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα και από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Αυτό που είδαμε και, κυρίως, νιώσαμε, μέσα από την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, είναι ότι οι άνθρωποι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θέλουν να γιορτάσουν τα 200 χρόνια και να αναδείξουν την ιστορία του τόπου τους.

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας την πιο συγκινητική ιστορία που έχετε ακούσει από την περιοδεία σας στην χώρα. Ποιος σας την είπε και γιατί σας συγκίνησε;

Με συγκίνησαν ιδιαίτερα τα λόγια του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομου στην επίσκεψη μας στην Αρεόπολη, γιατί συμπυκνώνουν το νόημα του σύγχρονου πατριωτισμού που εκπέμπει η επέτειος: «Σε όλη την ιστορία μας, υπήρχε μια λέξη που πρέπει, εμείς οι Έλληνες του 21ου αιώνα, να την εξαφανίσουμε: Η διχόνοια». Θα ήθελα, όμως, να σταθώ και στη νέα γενιά. Στη Mάλαμα και τον Χαράλαμπο που συναντήσαμε στον Άη Στράτη. Λίγο πριν φύγουν για να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, μας εκμυστηρεύτηκαν το όνειρο τους να επιστρέψουν κάποια στιγμή για να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στο νησί. Αυτό θα πει αγάπη για τον τόπο μας.

Σε όλες, όμως, τις περιοχές που επισκεφθήκαμε, και ιδίως στις ακριτικές όπως το Καστελλόριζο, η Κάσος ή τα Ψαρά, συναντήσαμε ξεχωριστούς ανθρώπους και ακούσαμε ιστορίες που μας συγκίνησαν και θα τις θυμόμαστε για πάντα.

Το ημερολόγιο των εκδηλώσεων είναι πλούσιο. Σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του προγράμματος δεν το αποφασίσατε σε κλειστές πόρτες γραφείων για να το εκτελέσουν κάποιοι συνεργάτες αλλά απευθύνατε πρόσκληση σε φορείς, δήμους, εταιρείες. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Όταν ανατέθηκε στην Επιτροπή ο συντονισμός των επετειακών δράσεων κάναμε μία κεντρική στρατηγική επιλογή. Το πρόγραμμα της εθνικής επετείου να μην αποφασιστεί από μία ομάδα «σοφών», αλλά να είναι δημιούργημα του κάθε Έλληνα, του κάθε πολίτη και του κάθε φορέα που θέλει να συμμετέχει. Να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα, προσβάσιμη στον οποιοδήποτε θέλει να καταθέσει μία πρόταση. Θεωρήσαμε ότι αυτό άρμοζε πολύ περισσότερο σε ένα εγχείρημα που θέλουμε να αποτελέσει κτήμα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα. Το αποτέλεσμα δικαίωσε, και με το παραπάνω, αυτήν την επιλογή.

Ο «Προπομπός», το αναμνηστικό μετάλλιο της Επιτροπής, είναι και ένας σημαντικός τρόπος εξεύρεσης πόρων για τη διοργάνωση, καθώς δεν λαμβάνετε κρατική επιχορήγηση. Υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτησή του;

Πράγματι, η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε, με την ευγενική προσφορά της Τράπεζας της Ελλάδας ως χορηγού του Νομισματικού Προγράμματος, στην έκδοση του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπού». Τη διάθεση του έχει αναλάβει, ως αποκλειστικός διαθέτης, η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη τράπεζα που ιδρύθηκε στο Ελληνικό Κράτος. Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του είναι έντονο. Όχι μόνο διότι αποτελεί ένα καλαίσθητο αναμνηστικό της επετείου που θα αποκτήσει στο μέλλον συλλεκτική αξία. Αλλά και γιατί η αγορά του συμβάλλει στη επιτυχία της επετείου, καθώς τα έσοδα που προκύπτουν χρηματοδοτούν τις δράσεις για το 2021.

Είστε νέα στον κόσμο των social media, με τους λογαριασμούς σας να τους χειρίζεστε η ίδια. Μάλιστα κάποιες απαντήσεις σας είναι αφοπλιστικά ειλικρινείς και με μεγάλη δόση του χιούμορ. Τι ρολο παίζει το χιούμορ στη ζωή σας;

Δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω ότι τo χιούμορ είναι ευεργετικό. Ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε. Είναι ένα από τα βασικά γνωρίσματα που μας κάνει να είμαστε άνθρωποι. Η ικανότητα να γελάμε, να αποδραματοποιούμε τις δυσκολίες, να απομυθοποιούμε καταστάσεις που μοιάζουν ανυπέρβλητες. Kαι έτσι να προχωράμε με μεγαλύτερο κουράγιο μπροστά.

Τι διαφορές έχει η «Αθήνα 2004» και η «Ελλάδα 2021»;

Είναι διαφορετικά εγχειρήματα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Και είχαμε και σοβαρό διεθνή ανταγωνισμό, ειδικά στη φάση της διεκδίκησης. Αλλά ήταν και κάτι χαρτογραφημένο. Είχε συγκεκριμένους στόχους και πολύ ξεκάθαρες απαιτήσεις. Το σημερινό εγχείρημα, ως προς αυτό, είναι πιο περίπλοκο και, υπό αυτή την έννοια, είναι και πιο δύσκολο. Υπάρχει ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο. Όπως, όμως, τα καταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και τώρα.

Για ενασχόληση με την πολιτική μόλις ολοκληρώσετε την αποστολή σας, ούτε λόγος να γίνεται ή ποτέ μην λες ποτέ;

Αυτή η συζήτηση, για μένα τουλάχιστον, έχει εξαντληθεί και επιτρέψτε μου να πω ότι έχει κουράσει πολύ. Αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμη στον τόπο μας. Αυτή είναι η μόνη φιλοδοξία μου. Και σε ό,τι αφορά την επέτειο η φιλοδοξία όλων μας στην Επιτροπή είναι να τιμήσουμε τα 200 χρόνια του νεότερου Ελληνικού Κράτους με τρόπο αντάξιο της ιστορίας και της διαδρομής μας.

aggelopouloy-stol.jpg

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μεταξύ άλλων, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προταθεί οι παρακάτω δράσεις: Στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Salonique 1821», στην Καβάλα η δράση «Πρασινίζω και “υιοθετώ” τη γειτονιά μου», στην Ξάνθη εκπαιδευτική δράση ανακύκλωσης, στην Κοζάνη έχει προταθεί η δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης, στον Έβρο η δημιουργία Πρότυπης αγροτοκτηνοτροφικής κατασκήνωσης στις Φερες, στην Ημαθία η προβολή της ιστορίας και των μνημείων της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας μέσα από μια εφαρμογή (application) για φορητές συσκευές (smartphones, Tablets κ.λπ.) με δυνατότητα τρισδιάστατης ψηφιακής μορφής, στη Δράμα η δημιουργία «1821» Animated Movie και τέλος στις Σέρρες προτείνεται ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εικαστικής και Ψηφιακής Προβολής των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Νοεμβρίου 2020

Δύο το μεσημέρι, της προηγούμενης Πέμπτης. Τότε ορίστηκε το διαδικτυακό ραντεβού μας με την πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Όπως όλες οι συναντήσεις τους τελευταίους μήνες γίνονται στις «αίθουσες» του Zoom έτσι και η «ΜτΚ» τη συνάντησε σε μία από αυτές. Βλέπετε, η επιβολή του lockdown στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων του κορονοϊού ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην πόλη. 

Η κ. Αγγελοπούλου, «εγγλέζα» στο ραντεβού της, εμφανίστηκε στην οθόνη του laptop μου. Ευγενική, χαμογελαστή και με μια θετική αύρα που μεταφέρθηκε μέσω των οπτικών ινών από την Λεωφόρο Μεσογείων εκεί όπου είναι η έδρα της Επιτροπής, πεντακόσια και πλέον χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα μιλήσω στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης» αναφέρει και όντως την χαρά της την μαρτυρά και η γλώσσα του σώματός της. Θυμάται τα χρόνια που πέρασε στην πόλη ως φοιτήτρια της Νομικής του ΑΠΘ. Το πρώτο σπίτι της στην περιοχή της Χαριλάου, τις βόλτες στην Καμάρα, τα τραπέζια με τους συμφοιτητές και τους φίλους στα Λαδάδικα. Η κ. Αγγελοπούλου μέσω της «ΜτΚ» στέλνει μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας στη Βόρεια Ελλάδα που δοκιμάζεται σκληρά λόγω του κορονοϊού. 

«Οι Έλληνες, στα δύσκολα, πάντα τα καταφέρναμε» λέει. Αναφέρεται στις δράσεις που προετοιμάζονται σε ολόκληρη τη χώρα σημειώνοντας πως «H επέτειος των 200 χρόνων μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία. Να θυμηθούμε την ιστορία και τις αξίες που μας έφεραν εδώ. Αλλά και να οραματιστούμε την πορεία μας για το μέλλον».

«Των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία» σκέφτομαι ρυθμικά όση ώρα μιλά, επηρεασμένος προφανώς από το πρώτο σποτ της επιτροπής που «ντύνεται» μουσικά με το «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Σαββόπουλου . Ίσως γιατί όπως υποστηρίζει «Το 2021 θα είναι μία εθνική δήλωση περηφάνιας για το παρελθόν μας και μία εθνική διακήρυξη αυτοπεποίθησης για το μέλλον μας».

Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρει ότι ετοιμάζονται εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο λόγω κορονοϊού. Λέει πως οι επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν γίνονται με τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, της Ελλάδας των «πέντε ηπείρων». Τονίζει, με έμφαση πως ήταν στρατιγική επιλογή της Επιτροπής «Το πρόγραμμα της εθνικής επετείου να μην αποφασιστεί από μια ομάδα ‘σοφών’, αλλά να είναι δημιούργημα του κάθε Έλληνα». 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου μοιράζεται επίσης την πιο συγκινητική ιστορία που έχει στο διάστημα των επισκέψεών της σε 34 περιοχές της χώρας, μιλά για τη σχέση της με τα social media και το χιούμορ, αναφέρεται στις διαφορές της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 με αυτή της «Ελλάδα 2021» και δηλώνει με έμφαση «αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμη στον τόπο μας».

Οι εορτασμοί το 2021 θα γεμίσουν ξανά με περηφάνια τους Έλληνες, όπως έγινε το 2004; Στοχεύετε στην τόνωση του ηθικού του λαού μας για να… κρατήσουν οι χοροί όπως λέει ο Σαββόπουλος και στο πρώτο σας σποτ;

H επέτειος των 200 χρόνων μας προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία. Να θυμηθούμε την ιστορία και τις αξίες που μας έφεραν εδώ. Αλλά και να οραματιστούμε την πορεία μας για το μέλλον. Οι εκδηλώσεις του 2021 θα αποτυπώνουν, ακριβώς, αυτές τις δύο όψεις της επετείου. Θα τονώνουν το εθνικό φρόνημα του λαού μας, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια της κοινής μας πορείας. Και θα ανοίγουν νέους δρόμους για το αύριο, αφήνοντας μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Το 2021 θα είναι μια εθνική δήλωση περηφάνιας για το παρελθόν μας και μια εθνική διακήρυξη αυτοπεποίθησης για το μέλλον μας.

Πόσο έχει αλλάξει ο κορονοϊός τους σχεδιασμούς της επιτροπής, σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις;

Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις, προσαρμοζόμαστε συνεχώς στις νέες παραμέτρους και ετοιμάζουμε εναλλακτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο. Θέλω, με την ευκαιρία, να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα, που δοκιμάζονται σκληρά σε αυτή τη φάση. Οι Έλληνες, στα δύσκολα, πάντα τα καταφέρναμε. Έτσι θα κάνουμε και τώρα.

Το 2021 είναι πολύ κοντά. Τι να περιμένουμε; Υπάρχει περίπτωση να δούμε εκδηλώσεις και έκτος Ελλάδας; Διοργανώνετε κάτι ιδιαίτερο για τη Βόρεια Ελλάδα;

Βασικός μας στόχος ήταν οι επετειακές εκδηλώσεις να διαμορφωθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό το στοίχημα κερδήθηκε. Περιφέρειες, δήμοι, φορείς, πολίτες υπέβαλαν στην Επιτροπή συνολικά 1.801 προτάσεις δράσεων. Ειδικά για το Εξωτερικό, οι Έλληνες της ομογένειας έχουν υποβάλει 314 προτάσεις που αναφέρονται σε 46 χώρες και πέντε ηπείρους.

Ο παλμός της επετείου θα χτυπήσει δυνατά και στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα μας. Μία Περιφέρεια και 22 δήμοι κατέθεσαν συνολικά 74 προτάσεις που αφορούν ιστορικά συνέδρια, δημιουργία ψηφιακών αρχείων και εφαρμογών, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλά άλλα.

Σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη; Θα γίνουν δράσεις ειδικά για την πόλη;

Είχαμε προγραμματίσει να επισκεφθούμε τη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες, ωστόσο λόγω της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα και του lockdown, αναγκαστήκαμε να την αναβάλουμε. Είμαστε, όμως, σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους φορείς της πόλης. Και είμαι σίγουρη ότι, μεσα από την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε, οι επετειακές εκδηλώσεις που θα γίνουν θα στη συμπρωτεύουσα θα είναι αντάξιες της σπουδαίας ιστορίας της.

Οι τουρκικές προκλήσεις σας οδήγησαν να σκεφτείτε διαφορετικά κάποια πράγματα σε σχέση με τις διοργανώσεις του 2021 από ότι αρχικά είχατε προγραμματίσει;

Η συγκυρία μάς κινητοποιεί ακόμα περισσότερο. Θέλουμε μέσα από τις δράσεις της Επιτροπής να τονωθεί το εθνικό φρόνημα και να αναδειχθεί η εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Μιας χώρας σύγχρονης, δημοκρατικής, με νηφαλιότητα, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Μιας χώρας που αντλεί δύναμη από την ιστορία της και κοιτάζει μπροστά με αισιοδοξία και περηφάνεια.

Μέχρι προσφάτως, καθημερινά βρισκόσασταν και σε άλλο σημείο της χώρας. Σε χωριά, μικρές αλλά και μεγαλύτερες πόλεις. Γνωρίζετε ανθρώπους, έρχεστε σε επαφή με πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες. Τι μηνύματα σας στέλνουν;

Μέχρι τώρα, έχουμε επισκεφθεί 34 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Από το Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα και από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Αυτό που είδαμε και, κυρίως, νιώσαμε, μέσα από την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, είναι ότι οι άνθρωποι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, θέλουν να γιορτάσουν τα 200 χρόνια και να αναδείξουν την ιστορία του τόπου τους.

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας την πιο συγκινητική ιστορία που έχετε ακούσει από την περιοδεία σας στην χώρα. Ποιος σας την είπε και γιατί σας συγκίνησε;

Με συγκίνησαν ιδιαίτερα τα λόγια του Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομου στην επίσκεψη μας στην Αρεόπολη, γιατί συμπυκνώνουν το νόημα του σύγχρονου πατριωτισμού που εκπέμπει η επέτειος: «Σε όλη την ιστορία μας, υπήρχε μια λέξη που πρέπει, εμείς οι Έλληνες του 21ου αιώνα, να την εξαφανίσουμε: Η διχόνοια». Θα ήθελα, όμως, να σταθώ και στη νέα γενιά. Στη Mάλαμα και τον Χαράλαμπο που συναντήσαμε στον Άη Στράτη. Λίγο πριν φύγουν για να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο, μας εκμυστηρεύτηκαν το όνειρο τους να επιστρέψουν κάποια στιγμή για να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στο νησί. Αυτό θα πει αγάπη για τον τόπο μας.

Σε όλες, όμως, τις περιοχές που επισκεφθήκαμε, και ιδίως στις ακριτικές όπως το Καστελλόριζο, η Κάσος ή τα Ψαρά, συναντήσαμε ξεχωριστούς ανθρώπους και ακούσαμε ιστορίες που μας συγκίνησαν και θα τις θυμόμαστε για πάντα.

Το ημερολόγιο των εκδηλώσεων είναι πλούσιο. Σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση του προγράμματος δεν το αποφασίσατε σε κλειστές πόρτες γραφείων για να το εκτελέσουν κάποιοι συνεργάτες αλλά απευθύνατε πρόσκληση σε φορείς, δήμους, εταιρείες. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Όταν ανατέθηκε στην Επιτροπή ο συντονισμός των επετειακών δράσεων κάναμε μία κεντρική στρατηγική επιλογή. Το πρόγραμμα της εθνικής επετείου να μην αποφασιστεί από μία ομάδα «σοφών», αλλά να είναι δημιούργημα του κάθε Έλληνα, του κάθε πολίτη και του κάθε φορέα που θέλει να συμμετέχει. Να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα, προσβάσιμη στον οποιοδήποτε θέλει να καταθέσει μία πρόταση. Θεωρήσαμε ότι αυτό άρμοζε πολύ περισσότερο σε ένα εγχείρημα που θέλουμε να αποτελέσει κτήμα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα. Το αποτέλεσμα δικαίωσε, και με το παραπάνω, αυτήν την επιλογή.

Ο «Προπομπός», το αναμνηστικό μετάλλιο της Επιτροπής, είναι και ένας σημαντικός τρόπος εξεύρεσης πόρων για τη διοργάνωση, καθώς δεν λαμβάνετε κρατική επιχορήγηση. Υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτησή του;

Πράγματι, η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση. Τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε, με την ευγενική προσφορά της Τράπεζας της Ελλάδας ως χορηγού του Νομισματικού Προγράμματος, στην έκδοση του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπού». Τη διάθεση του έχει αναλάβει, ως αποκλειστικός διαθέτης, η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη τράπεζα που ιδρύθηκε στο Ελληνικό Κράτος. Το ενδιαφέρον για την απόκτηση του είναι έντονο. Όχι μόνο διότι αποτελεί ένα καλαίσθητο αναμνηστικό της επετείου που θα αποκτήσει στο μέλλον συλλεκτική αξία. Αλλά και γιατί η αγορά του συμβάλλει στη επιτυχία της επετείου, καθώς τα έσοδα που προκύπτουν χρηματοδοτούν τις δράσεις για το 2021.

Είστε νέα στον κόσμο των social media, με τους λογαριασμούς σας να τους χειρίζεστε η ίδια. Μάλιστα κάποιες απαντήσεις σας είναι αφοπλιστικά ειλικρινείς και με μεγάλη δόση του χιούμορ. Τι ρολο παίζει το χιούμορ στη ζωή σας;

Δεν θα σταματήσω ποτέ να λέω ότι τo χιούμορ είναι ευεργετικό. Ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε. Είναι ένα από τα βασικά γνωρίσματα που μας κάνει να είμαστε άνθρωποι. Η ικανότητα να γελάμε, να αποδραματοποιούμε τις δυσκολίες, να απομυθοποιούμε καταστάσεις που μοιάζουν ανυπέρβλητες. Kαι έτσι να προχωράμε με μεγαλύτερο κουράγιο μπροστά.

Τι διαφορές έχει η «Αθήνα 2004» και η «Ελλάδα 2021»;

Είναι διαφορετικά εγχειρήματα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Και είχαμε και σοβαρό διεθνή ανταγωνισμό, ειδικά στη φάση της διεκδίκησης. Αλλά ήταν και κάτι χαρτογραφημένο. Είχε συγκεκριμένους στόχους και πολύ ξεκάθαρες απαιτήσεις. Το σημερινό εγχείρημα, ως προς αυτό, είναι πιο περίπλοκο και, υπό αυτή την έννοια, είναι και πιο δύσκολο. Υπάρχει ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο. Όπως, όμως, τα καταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και τώρα.

Για ενασχόληση με την πολιτική μόλις ολοκληρώσετε την αποστολή σας, ούτε λόγος να γίνεται ή ποτέ μην λες ποτέ;

Αυτή η συζήτηση, για μένα τουλάχιστον, έχει εξαντληθεί και επιτρέψτε μου να πω ότι έχει κουράσει πολύ. Αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμη στον τόπο μας. Αυτή είναι η μόνη φιλοδοξία μου. Και σε ό,τι αφορά την επέτειο η φιλοδοξία όλων μας στην Επιτροπή είναι να τιμήσουμε τα 200 χρόνια του νεότερου Ελληνικού Κράτους με τρόπο αντάξιο της ιστορίας και της διαδρομής μας.

aggelopouloy-stol.jpg

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μεταξύ άλλων, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προταθεί οι παρακάτω δράσεις: Στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργηθεί ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Salonique 1821», στην Καβάλα η δράση «Πρασινίζω και “υιοθετώ” τη γειτονιά μου», στην Ξάνθη εκπαιδευτική δράση ανακύκλωσης, στην Κοζάνη έχει προταθεί η δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης, στον Έβρο η δημιουργία Πρότυπης αγροτοκτηνοτροφικής κατασκήνωσης στις Φερες, στην Ημαθία η προβολή της ιστορίας και των μνημείων της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας μέσα από μια εφαρμογή (application) για φορητές συσκευές (smartphones, Tablets κ.λπ.) με δυνατότητα τρισδιάστατης ψηφιακής μορφής, στη Δράμα η δημιουργία «1821» Animated Movie και τέλος στις Σέρρες προτείνεται ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Εικαστικής και Ψηφιακής Προβολής των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 8 Νοεμβρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία