ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Κεφαλογιάννης στη «ΜτΚ»: Θα τρέξουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά για το μήνυμα των ευρωεκλογών, τις προκλήσεις της επόμενη τριετίας για την κυβέρνηση αλλά και για τη Θεσσαλονίκη, η οποία όπως λέει μέχρι το 2030 θα αλλάξει εικόνα

 23/06/2024 18:00

Γιάννης Κεφαλογιάννης στη «ΜτΚ»: Θα τρέξουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα

Νίκος Οικονόμου

«Στη ΝΔ ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως μία ακόμη ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα που οι Έλληνες πολίτες επικύρωσαν με τη ψήφο τους ένα χρόνο πριν, στις εθνικές εκλογές», τονίζει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ότι η 9η Ιουνίου «ήταν ένας σταθμός στην ως τώρα διαδρομή της κυβέρνησης, κυρίως όμως είναι μία αφετηρία προς την τριετία η οποία ακολουθεί. Αυτό που ζήτησαν οι πολίτες είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς αποπροσανατολιστικές συζητήσεις περί στροφών προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο».

Προαναγγέλλει το οικιστικό πρόγραμμα που τρέχει ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των νέων κατοικιών θα δοθεί για τη στέγαση άλλων δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμη μιλά για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που σχεδιάζει το υπουργείο με στόχο «την αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες, τον εκσυγχρονισμό του τρόπου κατανομής των στρατευσίμων και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των στρατευσίμων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, για τη Θεσσαλονίκη σημειώνει την εκκίνηση της κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ του νέου Ογκολογικού στο Καρατάσιου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του ακινήτου στο υπουργείο Υγείας, ενώ επιβεβαιώνει τη θετική πρόθεση του υπουργείου για την παραχώρηση 28 στρεμμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης και 6 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Παπακυριαζή στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Κύριε Κεφαλογιάννη, πριν δύο εβδομάδες είχαμε ευρωεκλογές, όπου η ΝΔ δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο της που ήταν το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Ποιο ήταν κατά τη γνώμη σας το μήνυμα για την κυβέρνηση από την κάλπη της 9ης Ιουνίου;

Στη ΝΔ ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως μία ακόμη ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα που οι Έλληνες πολίτες επικύρωσαν με τη ψήφο τους ένα χρόνο πριν, στις εθνικές εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι το μήνυμα αυτό το είχαμε εισπράξει και πριν από τις ευρωεκλογές για μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία η δυσαρέσκεια των πολιτών στην πρόσφατη κάλπη εκδηλώθηκε κυρίως μέσω της αποχής. Ένα εκατομμύριο πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν το 2023, δεν μας ψήφισαν. Αλλά δεν πήγαν και αλλού. Οι ανεπεξέργαστες, ανέξοδες και συχνά μαγικές λύσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αποδοκιμάστηκαν πανηγυρικά. Και αυτό καθιστά την κυβερνητική ευθύνη που απορρέει από την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη ΝΔ ακόμα μεγαλύτερη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές στην κυβέρνηση στοχεύοντας -όπως είπε- σε μία δυναμική επανεκκίνηση. Τι πρέπει να προσέξουν κυβέρνηση και ΝΔ την επόμενη τριετία;

Η 9η Ιουνίου ήταν ένας σταθμός στην ως τώρα διαδρομή της κυβέρνησης, κυρίως όμως είναι μία αφετηρία προς την τριετία η οποία ακολουθεί. Αυτό που ζήτησαν οι πολίτες είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς αποπροσανατολιστικές συζητήσεις περί στροφών προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο. Θα πρέπει να εστιάσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά στο ζήτημα της ακρίβειας, στον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα πολλών επιμέρους αγορών, στην άρση των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και κρατούν υψηλό το κόστος ζωής. 

Να επιμείνουμε, σχεδόν εμμονικά θα έλεγα, σε ζητήματα όπως η λειτουργία του κράτους και τα εμπόδια που θέτει στην καθημερινότητα των πολιτών και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει σε μια σειρά από τομείς, όπως η υγεία και η ασφάλεια. Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να επιλύσουμε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιαίτερα νέοι, παρεμβαίνοντας τόσο στη διαχείριση των χρήσεων του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος όσο και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω το μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα που τρέχουμε ήδη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των νέων κατοικιών θα δοθεί για τη στέγαση άλλων δημοσίων υπαλλήλων, όπως π.χ. αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι δυσκολεύονται σημαντικά στην εύρεση κατοικίας, ιδιαίτερα στα νησιά.

Τι να περιμένουμε σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και το πώς υπηρετεί κάποιος την πατρίδα;

Επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην στρατιωτική θητεία οι οποίες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: Την αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενσωματώνει τα διδάγματα από τα σημερινά πεδία των μαχών. Τον εκσυγχρονισμό του τρόπου κατανομής των στρατευσίμων με τρόπο που να αυξάνει τις διαθεσιμότητες εκεί που πραγματικά έχουμε ανάγκη και να εξυπηρετεί τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Τέλος, τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των στρατευσίμων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέρος αυτής της προσπάθειας έχει γίνει ήδη ορατή στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με τη καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων θητείας. Θα ακολουθήσουν αλλαγές που στόχο έχουν μια αντίστροφη πορεία, με ποιο τρόπο, δηλαδή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να φανούν αυτές χρήσιμες, μετά τη θητεία, για τους στρατεύσιμους. Το πρόγραμμα «Θητεία -Ευκαιρία» έχει στόχο να δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση πιστοποιημένων δεξιοτήτων, την κατάρτιση και την εργασιακή εμπειρία των στρατευσίμων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρέχοντας ένα σημαντικό εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική τους διαδρομή.

Βρεθήκατε στην αρχή της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Τι εικόνα αποκομίσατε από την πόλη; Ξέρετε ότι οι Θεσσαλονικείς συχνά γκρινιάζουν για τις καθυστερήσεις των έργων. Έχουν δίκιο;

Σε πλείστες περιπτώσεις δεν έχουν άδικο. Υπάρχουν ζητήματα καθημερινότητας, όπως το κυκλοφοριακό που ταλαιπωρούν τους πολίτες και δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση έργων, όπως το μετρό και η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων της πόλης. 

Είχα την εποπτεία ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κατάρτισης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια νέων λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και γνωρίζω καλά τόσο την πολυπλοκότητα αυτού του εγχειρήματος όσο και τον αγώνα που δίνει η ηγεσία του υπουργείου για να κυκλοφορούν σήμερα αυτά τα υπερσύγχρονα λεωφορεία στην πόλη. Σημαντικά έργα, όπως το FlyOver, βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη συνεισφορά μάλιστα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει παραχωρήσει εκτάσεις στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» για τη διάνοιξη οδών που διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων. 

Δεν θα πρέπει τέλος να ξεχνάμε ότι στη Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα από 750 αναπτυξιακά έργα, ύψους 12 δις ευρώ. Είμαι βέβαιος ότι η υλοποίηση τους, μέχρι το 2030, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα, την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη θέση της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δύο αιτήματα προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που αφορούν συνολικά την παραχώρηση 28 στρεμμάτων. Μία έκταση στο Πάρκο του Πεδίου του Άρεως και μια δεύτερη στην Αγία Φωτεινή. Εξετάζονται θετικά από το υπουργείο; Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Σε ό,τι αφορά το Πάρκο Ανθοκομικής, πρόθεσή μας είναι η ανανέωση της παραχώρησης του χώρου στον δήμο Θεσσαλονίκης η οποία έχει λήξει, έτσι ώστε η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να συντηρήσει και να βελτιώσει τη λειτουργία του Πάρκου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη. Στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής θα προχωρήσουμε στην αποδέσμευση του τμήματος του πρώην στρατοπέδου «Πετροπούλου» στο οποίο φιλοξενούνται σήμερα οικίες για τη στέγαση στελεχών της Φρουράς Θεσσαλονίκης. 

Είναι μια πιο δύσκολη άσκηση καθώς έπρεπε αφενός να βρούμε χώρο και πόρους για την κατασκευή νέων στρατιωτικών οικιών για τα στελέχη μας στη Θεσσαλονίκη αφετέρου η όλη διαδικασία αποδέσμευσης έπρεπε να γίνει ομαλά ώστε να μη διαταραχθεί η προσωπική και η οικογενειακή ζωή των στελεχών που ήδη διαμένουν στην Αγία Φωτεινή. Τα ζητήματα αυτά έχουν όλα δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο και σύντομα θα αποδώσουμε τον χώρο στον δήμο για τις ανάγκες της πόλης.

Σημαντική εξέλιξη με παραχώρηση έκτασης από τη μεριά του υπουργείου σας αποτελεί και η δημιουργία στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου του νέου ογκολογικού νοσοκομείου. Σε τι φάση βρισκόμαστε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του σημαντικού αυτού έργου;

Είναι ένα έργο για το οποίο προσωπικά αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που από τη θέση μου συνέβαλλα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίησή του. Το ακίνητο έχει παραχωρηθεί πλέον στο υπουργείο Υγείας μετά από μία περίπλοκη διαδικασία που σχετιζόταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Τα εμπόδια έχουν πλέον ξεπεραστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες από το υπουργείο Υγείας για την ανέγερση ενός νοσοκομείου που θα διαθέτει 425 κλίνες και θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την προαγωγή της υγείας των ογκολογικών ασθενών. Θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας που θα γίνει στη χώρα μας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Άλλη μία παραχώρηση προβλέπεται από το υπουργείο και αφορά στο στρατόπεδο Παπακυριαζή και την περιοχή του Κορδελιού. Ποιο είναι εκεί το σχέδιο της παραχώρησης;

Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα για την παραχώρηση 6 στρεμμάτων του στρατοπέδου «Παπακυριαζή» με σκοπό τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου, κατά μήκος των ορίων του στρατοπέδου μέχρι την οδό Αριστοτέλους. Γνωρίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα αμβλύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής και από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε σε αυτό με κάθε δυνατό τρόπο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.06.2024

«Στη ΝΔ ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως μία ακόμη ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα που οι Έλληνες πολίτες επικύρωσαν με τη ψήφο τους ένα χρόνο πριν, στις εθνικές εκλογές», τονίζει ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ότι η 9η Ιουνίου «ήταν ένας σταθμός στην ως τώρα διαδρομή της κυβέρνησης, κυρίως όμως είναι μία αφετηρία προς την τριετία η οποία ακολουθεί. Αυτό που ζήτησαν οι πολίτες είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς αποπροσανατολιστικές συζητήσεις περί στροφών προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο».

Προαναγγέλλει το οικιστικό πρόγραμμα που τρέχει ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των νέων κατοικιών θα δοθεί για τη στέγαση άλλων δημοσίων υπαλλήλων.

Ακόμη μιλά για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που σχεδιάζει το υπουργείο με στόχο «την αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες, τον εκσυγχρονισμό του τρόπου κατανομής των στρατευσίμων και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των στρατευσίμων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, για τη Θεσσαλονίκη σημειώνει την εκκίνηση της κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ του νέου Ογκολογικού στο Καρατάσιου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του ακινήτου στο υπουργείο Υγείας, ενώ επιβεβαιώνει τη θετική πρόθεση του υπουργείου για την παραχώρηση 28 στρεμμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης και 6 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Παπακυριαζή στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

Κύριε Κεφαλογιάννη, πριν δύο εβδομάδες είχαμε ευρωεκλογές, όπου η ΝΔ δεν κατάφερε να πιάσει το στόχο της που ήταν το 33% των ευρωεκλογών του 2019. Ποιο ήταν κατά τη γνώμη σας το μήνυμα για την κυβέρνηση από την κάλπη της 9ης Ιουνίου;

Στη ΝΔ ερμηνεύουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως μία ακόμη ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το κυβερνητικό πρόγραμμα που οι Έλληνες πολίτες επικύρωσαν με τη ψήφο τους ένα χρόνο πριν, στις εθνικές εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι το μήνυμα αυτό το είχαμε εισπράξει και πριν από τις ευρωεκλογές για μία σειρά από ζητήματα, για τα οποία η δυσαρέσκεια των πολιτών στην πρόσφατη κάλπη εκδηλώθηκε κυρίως μέσω της αποχής. Ένα εκατομμύριο πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν το 2023, δεν μας ψήφισαν. Αλλά δεν πήγαν και αλλού. Οι ανεπεξέργαστες, ανέξοδες και συχνά μαγικές λύσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αποδοκιμάστηκαν πανηγυρικά. Και αυτό καθιστά την κυβερνητική ευθύνη που απορρέει από την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη ΝΔ ακόμα μεγαλύτερη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές στην κυβέρνηση στοχεύοντας -όπως είπε- σε μία δυναμική επανεκκίνηση. Τι πρέπει να προσέξουν κυβέρνηση και ΝΔ την επόμενη τριετία;

Η 9η Ιουνίου ήταν ένας σταθμός στην ως τώρα διαδρομή της κυβέρνησης, κυρίως όμως είναι μία αφετηρία προς την τριετία η οποία ακολουθεί. Αυτό που ζήτησαν οι πολίτες είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς αποπροσανατολιστικές συζητήσεις περί στροφών προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο. Θα πρέπει να εστιάσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά στο ζήτημα της ακρίβειας, στον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα πολλών επιμέρους αγορών, στην άρση των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και κρατούν υψηλό το κόστος ζωής. 

Να επιμείνουμε, σχεδόν εμμονικά θα έλεγα, σε ζητήματα όπως η λειτουργία του κράτους και τα εμπόδια που θέτει στην καθημερινότητα των πολιτών και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει σε μια σειρά από τομείς, όπως η υγεία και η ασφάλεια. Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να επιλύσουμε το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιαίτερα νέοι, παρεμβαίνοντας τόσο στη διαχείριση των χρήσεων του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος όσο και στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω το μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα που τρέχουμε ήδη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των νέων κατοικιών θα δοθεί για τη στέγαση άλλων δημοσίων υπαλλήλων, όπως π.χ. αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι δυσκολεύονται σημαντικά στην εύρεση κατοικίας, ιδιαίτερα στα νησιά.

Τι να περιμένουμε σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και το πώς υπηρετεί κάποιος την πατρίδα;

Επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων στην στρατιωτική θητεία οι οποίες κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις: Την αναβάθμιση της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενσωματώνει τα διδάγματα από τα σημερινά πεδία των μαχών. Τον εκσυγχρονισμό του τρόπου κατανομής των στρατευσίμων με τρόπο που να αυξάνει τις διαθεσιμότητες εκεί που πραγματικά έχουμε ανάγκη και να εξυπηρετεί τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Τέλος, τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των στρατευσίμων προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέρος αυτής της προσπάθειας έχει γίνει ήδη ορατή στο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή με τη καθιέρωση ειδικών προγραμμάτων θητείας. Θα ακολουθήσουν αλλαγές που στόχο έχουν μια αντίστροφη πορεία, με ποιο τρόπο, δηλαδή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να φανούν αυτές χρήσιμες, μετά τη θητεία, για τους στρατεύσιμους. Το πρόγραμμα «Θητεία -Ευκαιρία» έχει στόχο να δώσει σημαντικές ευκαιρίες για την αναβάθμιση πιστοποιημένων δεξιοτήτων, την κατάρτιση και την εργασιακή εμπειρία των στρατευσίμων σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρέχοντας ένα σημαντικό εφόδιο στην μετέπειτα επαγγελματική τους διαδρομή.

Βρεθήκατε στην αρχή της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Τι εικόνα αποκομίσατε από την πόλη; Ξέρετε ότι οι Θεσσαλονικείς συχνά γκρινιάζουν για τις καθυστερήσεις των έργων. Έχουν δίκιο;

Σε πλείστες περιπτώσεις δεν έχουν άδικο. Υπάρχουν ζητήματα καθημερινότητας, όπως το κυκλοφοριακό που ταλαιπωρούν τους πολίτες και δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο, καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση έργων, όπως το μετρό και η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων της πόλης. 

Είχα την εποπτεία ως υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κατάρτισης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια νέων λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και γνωρίζω καλά τόσο την πολυπλοκότητα αυτού του εγχειρήματος όσο και τον αγώνα που δίνει η ηγεσία του υπουργείου για να κυκλοφορούν σήμερα αυτά τα υπερσύγχρονα λεωφορεία στην πόλη. Σημαντικά έργα, όπως το FlyOver, βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη συνεισφορά μάλιστα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει παραχωρήσει εκτάσεις στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» για τη διάνοιξη οδών που διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων. 

Δεν θα πρέπει τέλος να ξεχνάμε ότι στη Θεσσαλονίκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα από 750 αναπτυξιακά έργα, ύψους 12 δις ευρώ. Είμαι βέβαιος ότι η υλοποίηση τους, μέχρι το 2030, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα, την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη θέση της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δύο αιτήματα προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που αφορούν συνολικά την παραχώρηση 28 στρεμμάτων. Μία έκταση στο Πάρκο του Πεδίου του Άρεως και μια δεύτερη στην Αγία Φωτεινή. Εξετάζονται θετικά από το υπουργείο; Τι σκοπεύετε να κάνετε;

Σε ό,τι αφορά το Πάρκο Ανθοκομικής, πρόθεσή μας είναι η ανανέωση της παραχώρησης του χώρου στον δήμο Θεσσαλονίκης η οποία έχει λήξει, έτσι ώστε η Δημοτική Αρχή να μπορέσει να συντηρήσει και να βελτιώσει τη λειτουργία του Πάρκου, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στην πόλη. Στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής θα προχωρήσουμε στην αποδέσμευση του τμήματος του πρώην στρατοπέδου «Πετροπούλου» στο οποίο φιλοξενούνται σήμερα οικίες για τη στέγαση στελεχών της Φρουράς Θεσσαλονίκης. 

Είναι μια πιο δύσκολη άσκηση καθώς έπρεπε αφενός να βρούμε χώρο και πόρους για την κατασκευή νέων στρατιωτικών οικιών για τα στελέχη μας στη Θεσσαλονίκη αφετέρου η όλη διαδικασία αποδέσμευσης έπρεπε να γίνει ομαλά ώστε να μη διαταραχθεί η προσωπική και η οικογενειακή ζωή των στελεχών που ήδη διαμένουν στην Αγία Φωτεινή. Τα ζητήματα αυτά έχουν όλα δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο και σύντομα θα αποδώσουμε τον χώρο στον δήμο για τις ανάγκες της πόλης.

Σημαντική εξέλιξη με παραχώρηση έκτασης από τη μεριά του υπουργείου σας αποτελεί και η δημιουργία στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου του νέου ογκολογικού νοσοκομείου. Σε τι φάση βρισκόμαστε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του σημαντικού αυτού έργου;

Είναι ένα έργο για το οποίο προσωπικά αισθάνομαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που από τη θέση μου συνέβαλλα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίησή του. Το ακίνητο έχει παραχωρηθεί πλέον στο υπουργείο Υγείας μετά από μία περίπλοκη διαδικασία που σχετιζόταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Τα εμπόδια έχουν πλέον ξεπεραστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες από το υπουργείο Υγείας για την ανέγερση ενός νοσοκομείου που θα διαθέτει 425 κλίνες και θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την προαγωγή της υγείας των ογκολογικών ασθενών. Θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας που θα γίνει στη χώρα μας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Άλλη μία παραχώρηση προβλέπεται από το υπουργείο και αφορά στο στρατόπεδο Παπακυριαζή και την περιοχή του Κορδελιού. Ποιο είναι εκεί το σχέδιο της παραχώρησης;

Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα για την παραχώρηση 6 στρεμμάτων του στρατοπέδου «Παπακυριαζή» με σκοπό τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου, κατά μήκος των ορίων του στρατοπέδου μέχρι την οδό Αριστοτέλους. Γνωρίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα αμβλύνει σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής και από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε σε αυτό με κάθε δυνατό τρόπο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.06.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία