Γιάννης Κόντης : Το εγχείρημα του μέλλοντος

 15/07/2007 10:25

Γιάννης Κόντης : Το εγχείρημα του μέλλοντος
Αυτό που έχουμε ως στόχο, οικονομικά τουλάχιστον, καλώς ή κακώς δεν μπορεί να καλυφθεί από την ελληνική αγορά, πολύ δε περισσότερο από την αγορά της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχει Φερέρ, Σκόρδας, Κόντης ή Γιούντκεβιτς μεμονωμένα. Υπάρχει μια κοινή προσπάθεια, με έναν στόχο, δεν υπάρχει κανένας ατομικός διαχωρισμός



Ο εκτελεστικός δυεθυντής της ΠΑΕ Άρης αναλύει το μπίζνες πλαν των κίτρινων

Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και ασχολείται περισσότερο από κάθε τι άλλο με τον ποδοσφαιρικό Άρη. Δεν ασκεί το επάγγελμα του μάνατζερ εδώ και τρία χρόνια, αλλά συμμετείχε σε προσπάθειες που αφορούσαν την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ


Τελευταία -και καλύτερη ως προς το αποτέλεσμα- είναι η συμμετοχή του στην ομάδα ανθρώπων που το βράδυ της Τετάρτης ζητά από τη λέσχη φίλων Άρη να εγκρίνει την ανάληψη του μάνατζμεντ της κίτρινης ΠΑΕ. Ο Γιάννης Κόντης, μιλά σήμερα στη "ΜτΚ" για το εγχείρημα αυτό, για την προσπάθεια του Άρη να φτάσει σε επίπεδα διακρίσεων που οι νεότερες γενιές φιλάθλών του δεν έχουν γνωρίσει, αλλά και για άλλα ζητήματα που κατά καιρούς τον αφορούσαν και τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας.



Πόσο καιρό ασχολείστε με το ποδόσφαιρο ως επαγγελματίας του χώρου;



Από το 1989. Ζούσα στη Βραζιλία, όπου και είχα επιχειρηματικές δραστηριότητες και ήμουν στέλεχος της διοίκησης της Φλαμένγκο. Λίγα χρόνια μετά αποφάσισα να ασχοληθώ με το επάγγελμα του μάνατζερ. Στα χρόνια της παρουσίας μου στη Βραζιλία και δεν ήταν λίγα, έζησα συνολικά στο εξωτερικό δεκαπέντε χρόνια, είχα τη χαρά να συνεργαστώ και με το Ζοάο Χαβελάνζε, στο πλαίσιο της θητείας του ως πρόεδρος της ΦΙΦΑ. Τον ακολούθησα σε προεκλογικές εκστρατείες, υπήρξα και παρατηρητής σε αγώνες, έχω ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο από πολλές διαφορετικές πλευρές.



Οι μάνατζερ είναι καταλύτες σε προσπάθειες παικτών και ομάδων. Τι είναι αυτό που τους κατέστησε πανίσχυρους;



Είχε περάσει κάποτε η εντύπωση ότι οι μεγάλες εταιρίες θα μπορέσουν να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά. Αυτό, όμως, είναι ίσως το μόνο επάγγελμα στο οποίο ποτέ οι εταιρίες δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν τα πρόσωπα. Το σύστημα, δηλαδή η διακίνηση του χρήματος στο ποδόσφαιρο, είναι έτσι δομημένο που οι μάνατζερ, οι πραγματικά καλοί, θα διακινούν τους παίκτες και το προϊόν με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί. Υπ' αυτή την έννοια, ναι, υπάρχουν μάνατζερ ανά τον κόσμο που είναι πολύ ισχυροί. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει σε τέτοια δεδομένα.



Ο Μανέλ Φερέρ είναι ένας μάνατζερ τέτοιου βεληνεκούς;



Ναι, είναι. Η γνωριμία μου με το Μανέλ Φερέρ κρατάει για περισσότερο από δέκα χρόνια. Αν θυμάμαι καλά, ήταν το 1999, όταν πήραμε το μάνατζμεντ της Αμέρικο, μιας ομάδας που βρίσκεται στην πόλη Κάμπος, κοντά στο Ρίο. Ήταν ομάδα Β' κατηγορίας του Ρίο, την ανεβάσαμε στην Α', αλλά τα μέλη της εκλεγμένης διοίκησης της ομάδας, βλέποντας ότι τα πράγματα πάνε καλά, αποφάσισαν να συνεχίσουν με δικές τους επιλογές την προσπάθεια.



Πώς γεννήθηκε και που ακριβώς αποσκοπεί η ιδέα ανάληψης του μάνατζμεντ της ΠΑΕ Άρης από την τετράδα ανθρώπων στην οποία συμμετέχετε;



Είναι απλό. Κάτι που γίνεται ανεπίσημα, θα καταστεί επίσημο. Έτσι κι αλλιώς, η διοίκηση της ΠΑΕ Άρης λειτουργεί σήμερα με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν που προτείνουμε σε σχέση με το μάνατζμεντ. Για να μπορέσει κανείς να διαχειριστεί μια ομάδα όπως είναι ο Άρης, πρέπει να υπάρχει εικοσιτετράωρη ενασχόληση. Αυτό που έχουμε ως στόχο, οικονομικά τουλάχιστον, καλώς ή κακώς δεν μπορεί να καλυφθεί από την ελληνική αγορά, πολύ δε περισσότερο από την αγορά της Θεσσαλονίκης. Πρέπει λοιπόν για να επιτευχθεί να δουλέψουν άνθρωποι επαγγελματικά και στο εξωτερικό. Για να γίνει όλο αυτό, απαιτείται οργάνωση. Η διαδικασία ανάληψης του μάνατζμεντ, για μας σημαίνει την καλύτερη δυνατή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Και τα οικονομικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να είναι άμεσα. Πάντα χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει μια τέτοια προσπάθεια. Θεωρώ ότι μια διετία είναι το μίνιμουμ. Ήδη για το πρότζεκτ του Άρη, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, στο εξωτερικό δουλεύουν άνθρωποι.



Πόσοι κινούνται για το δικό σας εγχείρημα πίσω από την γνωστή τετράδα;



Είναι περίπου είκοσι, αυτοί που συνεργάζονται ώστε να έρθει ένα οικονομικό αποτέλεσμα. Ο Μαζίνιο δεν είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους; ένας παγκόσμιος πρωταθλητής είναι τεχνικός σύμβουλος στον Άρη.



Στόχος είναι το οικονομικό αποτέλεσμα. Το πότε αναμένεται αυτό, το έχετε ορίσει;



Το οικονομικό αποτέλεσμα είτε ευθέως με τη μορφή χρημάτων είτε με τη μορφή μιας πολύ καλής επιλογής παίκτη, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα έρθει αύριο το πρωί. Οι προσπάθειες αυτές δεν αποδίδουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Όσο καλύτερα όμως παρουσιάζεις το προϊόν που έχεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε.



Αν πουληθούν παίκτες, δεν θα υπάρξουν έσοδα; Είναι καχύποπτο, αλλά το ακούτε.



Στόχοι είναι να έρθουν χρήματα στην ομάδα, να υπάρξει μια ομάδα με δυναμική, να έχει επιτυχίες, να δημιουργηθεί υπεραξία και να προκύψουν κέρδη. Νομίζω ότι αυτό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και θα εξηγήσω πως. Ήρθαν παίκτες στην ομάδα πέρσι, η ΠΑΕ διατηρούσε ένα από τα πιο χαμηλά μπάτζετ στη Σούπερ λίγκα, αλλά η απόδοση τους και ατομικά και συνολικά, δημιούργησε μια υπεραξία. Αν υποτεθεί λοιπόν ότι η ΠΑΕ θα αποφάσιζε να πουλήσει αυτούς τους παίκτες, θα έπαιρνε χρήματα δύο και τρεις φορές πάνω από τον ετήσιο προϋπολογισμό της; Αυτό είναι υπεραξία για την ομάδα.



Θα επιμείνω. Η πώληση παίκτη είναι στο σκεπτικό σας ως τρόπος άντλησης, εσόδων σε περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητικό κέρδος;



Πριν τεθεί η ιδέα του μάνατζμεντ θα ήταν δύσκολο για τον Άρη, για τον Σκόρδα ή τον Φερέρ να πουληθεί ο Κόκε; Ο Φερέρ που τον έφερε, πριν ανανεώσει το συμβόλαιό του, δεν θα μπορούσε να τον πάει σε άλλη ομάδα; Ακόμη και για προσωπικό όφελος δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρήματα από άλλη ομάδα για να τον πάει εκεί; Χρήματα που δεν θα πάρει από την υπόθεση του μάνατζμεντ, αφού στο κάτω - κάτω τα κέρδη της εταιρίας που προτείνεται να αναλάβει το μάνατζμεντ θα είναι ένα ποσοστό των συνολικών κερδών και επιπλέον θα μοιράζονται. Σας λέω, λοιπόν, ότι υπήρξαν τέτοιες κρούσεις. Αλλά ο Κόκε είναι εδώ, ο Φερέρ είναι εδώ, ο Σκόρδας είναι εδώ. Ξεκίνησε μια προσπάθεια με σκοπό να πετύχει και όχι στην πρώτη ευκαιρία να εκποιηθεί και να τελειώσει.



Ως φόβος εκφράζεται και κάτι άλλο. Αν στην πορεία κάποιος από το εγχείρημα, π.χ. ο Φερέρ, αλλάξει γνώμη ή κουραστεί ή βαρεθεί και φύγει, θα διαλυθούν όλα;



Όχι, δεν θα γίνει αυτό. Και στη Βραζιλία όταν συνέβαινε το ίδιο πράγμα, όλο το χρόνο του ο Φερέρ και όλοι όσοι συμμετείχαν τον περνούσαν εκεί. Για το Φερέρ λέω με βεβαιότητα πως ό,τι κάνει, το κάνει παθιασμένα. Και επιπλέον από την υπόθεση του Άρη, είναι πολύ περισσότερο ενθουσιασμένος. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν υπάρχει Φερέρ, Σκόρδας, Κόντης ή Γιούντκεβιτς μεμονωμένα. Υπάρχει μια κοινή προσπάθεια, με έναν στόχο, δεν υπάρχει κανένας ατομικός διαχωρισμός.



Ο πιο αδικημένος επικοινωνιακά από την ομάδα αυτή είναι ο Έρικ Γιούντκεβιτς. Τι λέτε γι αυτόν;



Ο Γιούντκεβιτς έχει κάνει σπουδαία πράγματα στον τομέα του. Είχε την εταιρία "Φέδρα", που κατείχε τηλεοπτικά δικαιώματα από τα μεγαλύτερα Γκραντ σλαμ. Βοήθησε πάρα πολύ να οργανωθεί αυτό το, σήμερα τεράστιο, εμπορικό κομμάτι της Μπαρτσελόνα. Έχει κλείσει συμφωνίες για ομάδες με περιοδείες στην Ασία, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που απέφεραν εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος θα είναι ο επικεφαλής του εμπορικού κομματιού. Είτε αυτό αφορά τα τηλεοπτικά είτε άλλα ζητήματα εμπορικής υφής.



Αντιλαμβάνεστε τη συμμετοχή του Λάμπρου Σκόρδα και τη δική σας, εκτός από επιχειρηματική και ως ασφαλιστική δικλείδα;



Μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε οι συνδετικοί κρίκοι της προσπάθειας. Για το Σκόρδα ειδικά, όμως, θέλω να πω ότι προσωπικά τον θεωρώ τη μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για τον Άρη. Όλοι ξέρουμε τους αγώνες του για τον ερασιτέχνη, για την ΠΑΕ, για την ΚΑΕ, για τον Άρη συνολικά. Είναι αυτός που δεσμεύεται προσωπικά και μέχρι το 2014 σε ότι αφορά τα χρέη που έμειναν από το άρθρο 44 και όλες τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ. Είναι εύκολο να γίνει κάτι που δεν θα εγκρίνει;



Έμπρακτα ποια είναι η λεπτομέρεια που θα υπάρχει, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση σας, η οποία διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Άρη;



Η μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για μένα είναι το ότι προβλέπεται πως κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα και από τα τέσσερα στελέχη της εταιρίας. Και ένας να διαφωνεί η απόφαση των τριών δεν θα επικυρώνεται. Για να μην πω περισσότερα καθώς πρέπει αυτά να ακουστούν την Τετάρτη στη γενική συνέλευση της Λέσχης, στέκομαι μόνο στο ότι αυτή η πρόταση για το μάνατζμεντ της ΠΑΕ είναι μελετημένη και εφαρμόσιμη.



Να μιλήσουμε λίγο για αγωνιστικές βλέψεις;



Και αγωνιστικά οι βλέψεις είναι παράλληλες. Μια καλή ομάδα γεννάει λεφτά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα στην Ευρώπη από τη Λυών. Πρέπει όμως πρώτα να πείσεις. Αρχικά την κοινωνία των φιλάθλων της ομάδας. Και στη συνέχεια τους χορηγούς. Στον Άρη πάντοτε έδιναν συμβόλαια που δεν αντιπροσώπευσαν την αξία που είχε το να προβάλλονται μέσα από την ομάδα του. Ήδη ο Άρης μπορεί σήμερα να έχει απαιτήσεις για διπλά και τριπλά χρήματα από αυτά. Ο λόγος είναι ότι η ομάδα αρχίζει να αποκτά ξανά αξιοπιστία. Συνέβαλε σ' αυτό και η γενική της εικόνα, παραδείγματος χάρη η εικόνα στο γήπεδο. Αν είχαμε κακή συμπεριφορά στο γήπεδο δεν θα είχαμε ούτε ένα χορηγό για δέκα χιλιάδες ευρώ. Οι χορηγοί θέλουν διαφήμιση και όχι δυσφήμιση.



Πιο συγκεκριμένα, για στόχους μέσα στην πενταετία μπορείτε να πείτε κάτι;

Θα έβλεπα την πορεία ως εξής, βήμα προς βήμα: σταθεροποίηση, διακρίσεις, τίτλοι. Ελπίζω ότι οι ίδιοι οι Αρειανοί θα γίνουν αρωγοί, θα έρθουν κοντά και θα συμμετέχουν σε όλες τις εκφράσεις της προσπάθειας που θα κάνει η ομάδα.



ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΑΡΑΒΟΪΣΠΑΝΟΥΣ"



Τα χρήματα υπήρχαν



Ο Γιάννης Κόντης ήταν πρωταγωνιστής στην εμφάνιση των λεγόμενων "Αραβοϊσπανών" στον Άρη τα προηγούμενα χρόνια. Τι του έχει μείνει από την υπόθεση εκείνη ως συμπέρασμα; Ιδού: "Έχω δει πολλούς ανθρώπους που εμφανίζονται για έναν λόγο κάπου, να μην πραγματοποιούν τελικά αυτό που ήθελαν να κάνουν. Το γιατί δεν έγινε πράξη αυτή η σκέψη τους, δεν θέλω να το δημοσιοποιήσω, το κρατάω για μένα. Πιστεύω ότι τα χρήματα υπήρχαν. Για μένα σημαντικό είναι ότι δεν έφυγαν σε ένα βράδυ, έμειναν και προσπάθησαν για καιρό. Αν ήθελαν να μπουν στην ΠΑΕ να σηκώσουν ό,τι μπορούσαν και να έφευγαν, θα το είχαν κάνει".



Πριν από μερικούς μήνες έκλεισε μια υπόθεση που αφορούσε τον ποδοσφαιριστή Φερούζεμ και την μεταγραφή του στην ΑΕΚ που είχατε κάνει εσείς, από την εποχή Ψωμιάδη. Πώς κατέληξε;



Η υπόθεση αυτή έχει κλείσει και δικαιώθηκα. Ήταν μια ιστορία με πλαστογραφίες εις βάρος μου. Όταν είχε γίνει εγώ έλλειπα στη Βραζιλία, ήταν μια περίοδος σκληρή για μένα, είχα χάσει τη γυναίκα μου. Αναμίχθηκαν ακόμη και γραφολόγοι, το CAS αποφάσισε ότι είχα δίκιο και η πλευρά μας δικαιώθηκε, αφού της επιδικάστηκε αποζημίωση συνολικά 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.





ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ



Ξεχωρίζει ο Κάλβο



Ο Άρης έκανε αρκετές μεταγραφές και αυτό το καλοκαίρι. Ο Γιάννης Κόντης ξεχωρίζει αυτή του Τόνι Κάλβο: "Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πάρουμε τον Κάλβο. Πρώτα απ' όλα ήθελε να τον κρατήσει ο Γκουαρντιόλα που ανέλαβε τη Μπαρτσελόνα Β'. Δεύτερον έπρεπε να πείσουμε και τη Μπαρτσελόνα και τον ίδιο τον παίκτη. Μιλάμε για ένα παιδί 20 ετών, που παίζει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εθνικών ομάδων της ηλικίας του και διακρίνεται. Επιπλέον, υπήρχαν και άλλες ομάδες που κινήθηκαν να τον πάρουν. Ήταν δύσκολο να βγει ο Κάλβο στην ισπανική αγορά; Δεν θα πήγαινε στη Μπέτις, στην Ουέλβα και σε άλλες ομάδες;", λέει και συνεχίζει: "Προσωπικά με ενόχλησε και το ότι η απόκτηση του Ρονάλντο Γκιάρο πέρασε σαν να πήραμε έναν τυχαίο παίκτη, ενώ είναι 14 φορές διεθνής με τη Βραζιλία και στον Άρη συμφωνήσαμε να πάρει ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έπαιρνε στη Μπεσίκτας για παράδειγμα".



Η υπόθεση Παλαθουέλος ήταν από αυτές που απασχόλησαν την κίτρινη ΠΑΕ. Πώς χάθηκε ο Ισπανός και τι μπορεί να κάνει πια ο Άρης;



Δυστυχώς δεν μπορείς να κρεμάσεις πια το δελτίο του παίκτη. Κατά κάποιο τρόπο ο παίκτης πια μπορεί να εκβιάσει την ομάδα. Μπορεί να σπάσει κάθε συμφωνία. Υπογράψαμε με την ομάδα του, την Τορελαβέγκα, την οψιόν αγοράς του, αλλά ο ίδιος άλλαξε γνώμη και ήθελε να πάει στη Χαρτς. Η ΦΙΦΑ πια δίνει έμφαση στη θέληση του παίκτη. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε άτι πριν λήξει ο δανεισμός του, θα μπορούσε επίσης να ακυρωθεί. Δεν περιμέναμε ότι θα φερθεί έτσι, ότι θα αλλάξει τελείως συμπεριφορά. Πρέπει πια να δούμε αν μπορούμε έστω να αποζημιωθούμε από την αποχώρηση του.




Αυτό που έχουμε ως στόχο, οικονομικά τουλάχιστον, καλώς ή κακώς δεν μπορεί να καλυφθεί από την ελληνική αγορά, πολύ δε περισσότερο από την αγορά της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχει Φερέρ, Σκόρδας, Κόντης ή Γιούντκεβιτς μεμονωμένα. Υπάρχει μια κοινή προσπάθεια, με έναν στόχο, δεν υπάρχει κανένας ατομικός διαχωρισμός



Ο εκτελεστικός δυεθυντής της ΠΑΕ Άρης αναλύει το μπίζνες πλαν των κίτρινων

Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και ασχολείται περισσότερο από κάθε τι άλλο με τον ποδοσφαιρικό Άρη. Δεν ασκεί το επάγγελμα του μάνατζερ εδώ και τρία χρόνια, αλλά συμμετείχε σε προσπάθειες που αφορούσαν την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ


Τελευταία -και καλύτερη ως προς το αποτέλεσμα- είναι η συμμετοχή του στην ομάδα ανθρώπων που το βράδυ της Τετάρτης ζητά από τη λέσχη φίλων Άρη να εγκρίνει την ανάληψη του μάνατζμεντ της κίτρινης ΠΑΕ. Ο Γιάννης Κόντης, μιλά σήμερα στη "ΜτΚ" για το εγχείρημα αυτό, για την προσπάθεια του Άρη να φτάσει σε επίπεδα διακρίσεων που οι νεότερες γενιές φιλάθλών του δεν έχουν γνωρίσει, αλλά και για άλλα ζητήματα που κατά καιρούς τον αφορούσαν και τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας.



Πόσο καιρό ασχολείστε με το ποδόσφαιρο ως επαγγελματίας του χώρου;



Από το 1989. Ζούσα στη Βραζιλία, όπου και είχα επιχειρηματικές δραστηριότητες και ήμουν στέλεχος της διοίκησης της Φλαμένγκο. Λίγα χρόνια μετά αποφάσισα να ασχοληθώ με το επάγγελμα του μάνατζερ. Στα χρόνια της παρουσίας μου στη Βραζιλία και δεν ήταν λίγα, έζησα συνολικά στο εξωτερικό δεκαπέντε χρόνια, είχα τη χαρά να συνεργαστώ και με το Ζοάο Χαβελάνζε, στο πλαίσιο της θητείας του ως πρόεδρος της ΦΙΦΑ. Τον ακολούθησα σε προεκλογικές εκστρατείες, υπήρξα και παρατηρητής σε αγώνες, έχω ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο από πολλές διαφορετικές πλευρές.



Οι μάνατζερ είναι καταλύτες σε προσπάθειες παικτών και ομάδων. Τι είναι αυτό που τους κατέστησε πανίσχυρους;



Είχε περάσει κάποτε η εντύπωση ότι οι μεγάλες εταιρίες θα μπορέσουν να ελέγξουν την παγκόσμια αγορά. Αυτό, όμως, είναι ίσως το μόνο επάγγελμα στο οποίο ποτέ οι εταιρίες δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν τα πρόσωπα. Το σύστημα, δηλαδή η διακίνηση του χρήματος στο ποδόσφαιρο, είναι έτσι δομημένο που οι μάνατζερ, οι πραγματικά καλοί, θα διακινούν τους παίκτες και το προϊόν με τον τρόπο που έχει καθιερωθεί. Υπ' αυτή την έννοια, ναι, υπάρχουν μάνατζερ ανά τον κόσμο που είναι πολύ ισχυροί. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει σε τέτοια δεδομένα.



Ο Μανέλ Φερέρ είναι ένας μάνατζερ τέτοιου βεληνεκούς;



Ναι, είναι. Η γνωριμία μου με το Μανέλ Φερέρ κρατάει για περισσότερο από δέκα χρόνια. Αν θυμάμαι καλά, ήταν το 1999, όταν πήραμε το μάνατζμεντ της Αμέρικο, μιας ομάδας που βρίσκεται στην πόλη Κάμπος, κοντά στο Ρίο. Ήταν ομάδα Β' κατηγορίας του Ρίο, την ανεβάσαμε στην Α', αλλά τα μέλη της εκλεγμένης διοίκησης της ομάδας, βλέποντας ότι τα πράγματα πάνε καλά, αποφάσισαν να συνεχίσουν με δικές τους επιλογές την προσπάθεια.



Πώς γεννήθηκε και που ακριβώς αποσκοπεί η ιδέα ανάληψης του μάνατζμεντ της ΠΑΕ Άρης από την τετράδα ανθρώπων στην οποία συμμετέχετε;



Είναι απλό. Κάτι που γίνεται ανεπίσημα, θα καταστεί επίσημο. Έτσι κι αλλιώς, η διοίκηση της ΠΑΕ Άρης λειτουργεί σήμερα με έναν τρόπο παρόμοιο με αυτόν που προτείνουμε σε σχέση με το μάνατζμεντ. Για να μπορέσει κανείς να διαχειριστεί μια ομάδα όπως είναι ο Άρης, πρέπει να υπάρχει εικοσιτετράωρη ενασχόληση. Αυτό που έχουμε ως στόχο, οικονομικά τουλάχιστον, καλώς ή κακώς δεν μπορεί να καλυφθεί από την ελληνική αγορά, πολύ δε περισσότερο από την αγορά της Θεσσαλονίκης. Πρέπει λοιπόν για να επιτευχθεί να δουλέψουν άνθρωποι επαγγελματικά και στο εξωτερικό. Για να γίνει όλο αυτό, απαιτείται οργάνωση. Η διαδικασία ανάληψης του μάνατζμεντ, για μας σημαίνει την καλύτερη δυνατή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα. Και τα οικονομικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να είναι άμεσα. Πάντα χρειάζεται χρόνος για να αποδώσει μια τέτοια προσπάθεια. Θεωρώ ότι μια διετία είναι το μίνιμουμ. Ήδη για το πρότζεκτ του Άρη, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, στο εξωτερικό δουλεύουν άνθρωποι.



Πόσοι κινούνται για το δικό σας εγχείρημα πίσω από την γνωστή τετράδα;



Είναι περίπου είκοσι, αυτοί που συνεργάζονται ώστε να έρθει ένα οικονομικό αποτέλεσμα. Ο Μαζίνιο δεν είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους; ένας παγκόσμιος πρωταθλητής είναι τεχνικός σύμβουλος στον Άρη.



Στόχος είναι το οικονομικό αποτέλεσμα. Το πότε αναμένεται αυτό, το έχετε ορίσει;



Το οικονομικό αποτέλεσμα είτε ευθέως με τη μορφή χρημάτων είτε με τη μορφή μιας πολύ καλής επιλογής παίκτη, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα έρθει αύριο το πρωί. Οι προσπάθειες αυτές δεν αποδίδουν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Όσο καλύτερα όμως παρουσιάζεις το προϊόν που έχεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε.



Αν πουληθούν παίκτες, δεν θα υπάρξουν έσοδα; Είναι καχύποπτο, αλλά το ακούτε.



Στόχοι είναι να έρθουν χρήματα στην ομάδα, να υπάρξει μια ομάδα με δυναμική, να έχει επιτυχίες, να δημιουργηθεί υπεραξία και να προκύψουν κέρδη. Νομίζω ότι αυτό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και θα εξηγήσω πως. Ήρθαν παίκτες στην ομάδα πέρσι, η ΠΑΕ διατηρούσε ένα από τα πιο χαμηλά μπάτζετ στη Σούπερ λίγκα, αλλά η απόδοση τους και ατομικά και συνολικά, δημιούργησε μια υπεραξία. Αν υποτεθεί λοιπόν ότι η ΠΑΕ θα αποφάσιζε να πουλήσει αυτούς τους παίκτες, θα έπαιρνε χρήματα δύο και τρεις φορές πάνω από τον ετήσιο προϋπολογισμό της; Αυτό είναι υπεραξία για την ομάδα.



Θα επιμείνω. Η πώληση παίκτη είναι στο σκεπτικό σας ως τρόπος άντλησης, εσόδων σε περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητικό κέρδος;



Πριν τεθεί η ιδέα του μάνατζμεντ θα ήταν δύσκολο για τον Άρη, για τον Σκόρδα ή τον Φερέρ να πουληθεί ο Κόκε; Ο Φερέρ που τον έφερε, πριν ανανεώσει το συμβόλαιό του, δεν θα μπορούσε να τον πάει σε άλλη ομάδα; Ακόμη και για προσωπικό όφελος δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει χρήματα από άλλη ομάδα για να τον πάει εκεί; Χρήματα που δεν θα πάρει από την υπόθεση του μάνατζμεντ, αφού στο κάτω - κάτω τα κέρδη της εταιρίας που προτείνεται να αναλάβει το μάνατζμεντ θα είναι ένα ποσοστό των συνολικών κερδών και επιπλέον θα μοιράζονται. Σας λέω, λοιπόν, ότι υπήρξαν τέτοιες κρούσεις. Αλλά ο Κόκε είναι εδώ, ο Φερέρ είναι εδώ, ο Σκόρδας είναι εδώ. Ξεκίνησε μια προσπάθεια με σκοπό να πετύχει και όχι στην πρώτη ευκαιρία να εκποιηθεί και να τελειώσει.



Ως φόβος εκφράζεται και κάτι άλλο. Αν στην πορεία κάποιος από το εγχείρημα, π.χ. ο Φερέρ, αλλάξει γνώμη ή κουραστεί ή βαρεθεί και φύγει, θα διαλυθούν όλα;



Όχι, δεν θα γίνει αυτό. Και στη Βραζιλία όταν συνέβαινε το ίδιο πράγμα, όλο το χρόνο του ο Φερέρ και όλοι όσοι συμμετείχαν τον περνούσαν εκεί. Για το Φερέρ λέω με βεβαιότητα πως ό,τι κάνει, το κάνει παθιασμένα. Και επιπλέον από την υπόθεση του Άρη, είναι πολύ περισσότερο ενθουσιασμένος. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, δεν υπάρχει Φερέρ, Σκόρδας, Κόντης ή Γιούντκεβιτς μεμονωμένα. Υπάρχει μια κοινή προσπάθεια, με έναν στόχο, δεν υπάρχει κανένας ατομικός διαχωρισμός.



Ο πιο αδικημένος επικοινωνιακά από την ομάδα αυτή είναι ο Έρικ Γιούντκεβιτς. Τι λέτε γι αυτόν;



Ο Γιούντκεβιτς έχει κάνει σπουδαία πράγματα στον τομέα του. Είχε την εταιρία "Φέδρα", που κατείχε τηλεοπτικά δικαιώματα από τα μεγαλύτερα Γκραντ σλαμ. Βοήθησε πάρα πολύ να οργανωθεί αυτό το, σήμερα τεράστιο, εμπορικό κομμάτι της Μπαρτσελόνα. Έχει κλείσει συμφωνίες για ομάδες με περιοδείες στην Ασία, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που απέφεραν εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο άνθρωπος θα είναι ο επικεφαλής του εμπορικού κομματιού. Είτε αυτό αφορά τα τηλεοπτικά είτε άλλα ζητήματα εμπορικής υφής.



Αντιλαμβάνεστε τη συμμετοχή του Λάμπρου Σκόρδα και τη δική σας, εκτός από επιχειρηματική και ως ασφαλιστική δικλείδα;



Μπορεί κανείς να πει ότι είμαστε οι συνδετικοί κρίκοι της προσπάθειας. Για το Σκόρδα ειδικά, όμως, θέλω να πω ότι προσωπικά τον θεωρώ τη μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για τον Άρη. Όλοι ξέρουμε τους αγώνες του για τον ερασιτέχνη, για την ΠΑΕ, για την ΚΑΕ, για τον Άρη συνολικά. Είναι αυτός που δεσμεύεται προσωπικά και μέχρι το 2014 σε ότι αφορά τα χρέη που έμειναν από το άρθρο 44 και όλες τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ. Είναι εύκολο να γίνει κάτι που δεν θα εγκρίνει;



Έμπρακτα ποια είναι η λεπτομέρεια που θα υπάρχει, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση σας, η οποία διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Άρη;



Η μεγαλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για μένα είναι το ότι προβλέπεται πως κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα και από τα τέσσερα στελέχη της εταιρίας. Και ένας να διαφωνεί η απόφαση των τριών δεν θα επικυρώνεται. Για να μην πω περισσότερα καθώς πρέπει αυτά να ακουστούν την Τετάρτη στη γενική συνέλευση της Λέσχης, στέκομαι μόνο στο ότι αυτή η πρόταση για το μάνατζμεντ της ΠΑΕ είναι μελετημένη και εφαρμόσιμη.



Να μιλήσουμε λίγο για αγωνιστικές βλέψεις;



Και αγωνιστικά οι βλέψεις είναι παράλληλες. Μια καλή ομάδα γεννάει λεφτά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα στην Ευρώπη από τη Λυών. Πρέπει όμως πρώτα να πείσεις. Αρχικά την κοινωνία των φιλάθλων της ομάδας. Και στη συνέχεια τους χορηγούς. Στον Άρη πάντοτε έδιναν συμβόλαια που δεν αντιπροσώπευσαν την αξία που είχε το να προβάλλονται μέσα από την ομάδα του. Ήδη ο Άρης μπορεί σήμερα να έχει απαιτήσεις για διπλά και τριπλά χρήματα από αυτά. Ο λόγος είναι ότι η ομάδα αρχίζει να αποκτά ξανά αξιοπιστία. Συνέβαλε σ' αυτό και η γενική της εικόνα, παραδείγματος χάρη η εικόνα στο γήπεδο. Αν είχαμε κακή συμπεριφορά στο γήπεδο δεν θα είχαμε ούτε ένα χορηγό για δέκα χιλιάδες ευρώ. Οι χορηγοί θέλουν διαφήμιση και όχι δυσφήμιση.



Πιο συγκεκριμένα, για στόχους μέσα στην πενταετία μπορείτε να πείτε κάτι;

Θα έβλεπα την πορεία ως εξής, βήμα προς βήμα: σταθεροποίηση, διακρίσεις, τίτλοι. Ελπίζω ότι οι ίδιοι οι Αρειανοί θα γίνουν αρωγοί, θα έρθουν κοντά και θα συμμετέχουν σε όλες τις εκφράσεις της προσπάθειας που θα κάνει η ομάδα.



ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΑΡΑΒΟΪΣΠΑΝΟΥΣ"



Τα χρήματα υπήρχαν



Ο Γιάννης Κόντης ήταν πρωταγωνιστής στην εμφάνιση των λεγόμενων "Αραβοϊσπανών" στον Άρη τα προηγούμενα χρόνια. Τι του έχει μείνει από την υπόθεση εκείνη ως συμπέρασμα; Ιδού: "Έχω δει πολλούς ανθρώπους που εμφανίζονται για έναν λόγο κάπου, να μην πραγματοποιούν τελικά αυτό που ήθελαν να κάνουν. Το γιατί δεν έγινε πράξη αυτή η σκέψη τους, δεν θέλω να το δημοσιοποιήσω, το κρατάω για μένα. Πιστεύω ότι τα χρήματα υπήρχαν. Για μένα σημαντικό είναι ότι δεν έφυγαν σε ένα βράδυ, έμειναν και προσπάθησαν για καιρό. Αν ήθελαν να μπουν στην ΠΑΕ να σηκώσουν ό,τι μπορούσαν και να έφευγαν, θα το είχαν κάνει".



Πριν από μερικούς μήνες έκλεισε μια υπόθεση που αφορούσε τον ποδοσφαιριστή Φερούζεμ και την μεταγραφή του στην ΑΕΚ που είχατε κάνει εσείς, από την εποχή Ψωμιάδη. Πώς κατέληξε;



Η υπόθεση αυτή έχει κλείσει και δικαιώθηκα. Ήταν μια ιστορία με πλαστογραφίες εις βάρος μου. Όταν είχε γίνει εγώ έλλειπα στη Βραζιλία, ήταν μια περίοδος σκληρή για μένα, είχα χάσει τη γυναίκα μου. Αναμίχθηκαν ακόμη και γραφολόγοι, το CAS αποφάσισε ότι είχα δίκιο και η πλευρά μας δικαιώθηκε, αφού της επιδικάστηκε αποζημίωση συνολικά 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.





ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ



Ξεχωρίζει ο Κάλβο



Ο Άρης έκανε αρκετές μεταγραφές και αυτό το καλοκαίρι. Ο Γιάννης Κόντης ξεχωρίζει αυτή του Τόνι Κάλβο: "Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πάρουμε τον Κάλβο. Πρώτα απ' όλα ήθελε να τον κρατήσει ο Γκουαρντιόλα που ανέλαβε τη Μπαρτσελόνα Β'. Δεύτερον έπρεπε να πείσουμε και τη Μπαρτσελόνα και τον ίδιο τον παίκτη. Μιλάμε για ένα παιδί 20 ετών, που παίζει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα εθνικών ομάδων της ηλικίας του και διακρίνεται. Επιπλέον, υπήρχαν και άλλες ομάδες που κινήθηκαν να τον πάρουν. Ήταν δύσκολο να βγει ο Κάλβο στην ισπανική αγορά; Δεν θα πήγαινε στη Μπέτις, στην Ουέλβα και σε άλλες ομάδες;", λέει και συνεχίζει: "Προσωπικά με ενόχλησε και το ότι η απόκτηση του Ρονάλντο Γκιάρο πέρασε σαν να πήραμε έναν τυχαίο παίκτη, ενώ είναι 14 φορές διεθνής με τη Βραζιλία και στον Άρη συμφωνήσαμε να πάρει ελάχιστα μπροστά σε αυτά που έπαιρνε στη Μπεσίκτας για παράδειγμα".



Η υπόθεση Παλαθουέλος ήταν από αυτές που απασχόλησαν την κίτρινη ΠΑΕ. Πώς χάθηκε ο Ισπανός και τι μπορεί να κάνει πια ο Άρης;



Δυστυχώς δεν μπορείς να κρεμάσεις πια το δελτίο του παίκτη. Κατά κάποιο τρόπο ο παίκτης πια μπορεί να εκβιάσει την ομάδα. Μπορεί να σπάσει κάθε συμφωνία. Υπογράψαμε με την ομάδα του, την Τορελαβέγκα, την οψιόν αγοράς του, αλλά ο ίδιος άλλαξε γνώμη και ήθελε να πάει στη Χαρτς. Η ΦΙΦΑ πια δίνει έμφαση στη θέληση του παίκτη. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε άτι πριν λήξει ο δανεισμός του, θα μπορούσε επίσης να ακυρωθεί. Δεν περιμέναμε ότι θα φερθεί έτσι, ότι θα αλλάξει τελείως συμπεριφορά. Πρέπει πια να δούμε αν μπορούμε έστω να αποζημιωθούμε από την αποχώρηση του.




Επιλέξτε Κατηγορία