Γιάννης Τσεπκεντζής: Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για την πόλη της Έδεσσας
30/08/2023 07:00
30/08/2023 07:00
Το πώς οραματίζεται την Έδεσσα και τι θα κάνει αν εκλεγεί δήμαρχος αναλύει στη «ΜτΚ» ο Γιάννης Τσεπκεντζής. Ο υποψήφιος δήμαρχος παραθέτει τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματός τους και μεταξύ άλλων, ασκεί κριτική στην απερχόμενη διοίκηση του δήμου.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες του Οκτωβρίου. Κάνατε τον απολογισμό σας για την τετραετία που εκπνέει; Ποια έργα, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει και τι θα κάνατε αν ήσασταν εσείς δήμαρχος;
Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για την πόλη. Δυστυχώς, ο δήμος μας έχει μετατραπεί σε προνομιακό χώρο ανθρώπων και συνδυασμών, όπου μπορούν με ευκολία να ικανοποιούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα μέσω αδιαφανών συναλλαγών και απευθείας αναθέσεων. Η απερχόμενη δημοτική αρχή συνειδητά υποτίμησε τις δημοκρατικές αξίες του δήμου μας, ενώ η δράση της περιορίστηκε σε μπαλώματα και ευκαιριακές παρεμβάσεις. Δεν φάνηκε να υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για τίποτα, ούτε υπήρξε προσπάθεια να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη μας, δεν επέδειξε δυναμική στάση σε κανένα μείζον θέμα της περιοχής,·δεν διεκδίκησε αλλά άφησε να χαθούν ευκαιρίες -ενδεικτικά αναφέρω τη διπλή απώλεια των Πανεπιστημίων, την υποβάθμιση του Νοσοκομείου, το λουκέτο στη ΜΕΘ και βέβαια την επί 13 χρόνια στάσιμη εθνική οδό. Συνεπώς, η πόλη στέκει παραμελημένη, αμήχανη, χωρίς κανέναν δυναμισμό. Με τιμιότητα και αίσθημα ευθύνης ήμασταν παρόντες σε κάθε προσπάθεια αναχαίτισης της αυθαιρεσίας τους αλλά και σε κάθε προσπάθεια άνθισης του τόπου. Τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση!
Έργα μέγιστης σημασίας που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει και δεν προχώρησαν αφορούν, κυρίως, στη μέριμνα των αγροτών και στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου. Ενώ είμαστε κατά βάση μία αγροτική περιοχή, η φροντίδα για αγροτικά ζητήματα έχει εκλείψει. Μία βόλτα στις κεντρικές αγροτικές οδούς αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι είναι πλήρως ακατάλληλες για το πέρασμα γεωργικών οχημάτων, με αποτέλεσμα τη φθορά στα προϊόντα και στα μέσα μεταφοράς τους. Η μεγάλη μας ανησυχία αφορά, επίσης, στο τι θα συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πώς, άραγε, θα μπορέσει να περάσει πυροσβεστικό όχημα από εκεί; Επιπλέον, ο αγρότης αισθάνεται μόνος απέναντι στις αλλεπάλληλες μεταβολές που συνδέονται με το κλίμα, τις γεωργικές πολιτικές, τις γεωργικές καινοτομίες κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ένα θεσμικό σημείο αναφοράς για εκείνον, ένα γραφείο που θα μπορούσε να του παρέχει συμβουλευτική στήριξη.
Από την άλλη, ο τουρισμός που θα έπρεπε να είναι η υπ’ αριθμόν ένα αναπτυξιακή μας προτεραιότητα, ατροφεί και δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο την προοπτική που θα μπορούσε να έχει. Δεν έχουν υπάρξει προσπάθειες διαμόρφωσης μίας διακριτής και ελκυστικής τουριστικής ταυτότητας. Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι η Έδεσσα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τουριστικό πόλο έλξης, μία περιοχή ημιμόνιμης κατοικίας για όσους θα επιζητούσαν ένα οικολογικό καταφύγιο ενόψει των κλιματικών προκλήσεων. Έτσι, η πόλη αδυνατεί να πιστέψει στις ίδιες της τις δυνάμεις στον φυσικό και γεωμορφολογικό της πλούτο που θα μπορούσε να την αναδείξουν εξαιρετικά, αποτελώντας πηγή εισοδήματος. Αντιθέτως, έχουμε παγιδευτεί σε έναν κύκλο μιζέριας, νωθρότητας και τοξικότητας. Εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο με θετικές δράσεις. Οι υποδομές αγροτικού και τουριστικού χαρακτήρα, η προσεκτική καθοδήγηση των αγροτών και ο ολοκληρωμένος τουριστικός σχεδιασμός είναι κεντρικά σημεία της ατζέντας μας.
Πρόσφατα θέσατε το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών. «Ο τόπος που έχουμε ή ο τόπος που θέλουμε να ζήσουμε;», είπατε χαρακτηριστικά. Ποια εικόνα αντικρίζετε στις γειτονιές της πόλης;
Θα σας προσκαλέσω να δούμε τη μεγάλη εικόνα της πόλης και στη συνέχεια θα πάμε στις γειτονιές. Η πόλη μας φιλοξενεί στο κέντρο της τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων. Έχουμε πλούσια βλάστηση, εύφορη γη αλλά και σημαντικά αρχιτεκτονικά στολίδια, ιστορικής σημασίας. Παρά τον πλούτο της, δυστυχώς, δεν παρουσιάζει καμία δυναμική ανάπτυξης. Αντιθέτως, την βλέπουμε να μαραζώνει. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων μειώνεται σταθερά μετά από το 2010. Στον τουρισμό δεν διαφαίνεται, επίσης, καμία βελτίωση, καθώς η παραμονή των τουριστών είναι ολιγόωρη άρα όχι ιδιαίτερα επικερδής για την τοπική οικονομία. Για εμάς, όμως, το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής είναι η απώλεια του δυναμικότερου μέρους του πληθυσμού μας, των νέων, οι οποίοι αναγκάζονται να χτίζουν τη ζωή τους αλλού. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και η δραματική μείωση του αριθμού των γεννήσεων είναι εμφανής. Σημαντικό μέρος του πληθυσμού πλέον αντιμετωπίζει την ανεργία ή βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας. Έτσι, επιλέγουν να φύγουν. Αυτοί που φεύγουν είναι οι συνδημότες μας με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα, στην πλειοψηφία τους νέοι αυτοί που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αν τους δινόταν η δυνατότητα, η στήριξη και η ευκαιρία. Η Έδεσσα χάνει τη ζωτικότητα της.
Στις γειτονιές, λοιπόν, αυτό που αντικρίζω είναι η παραίτηση. Εκτός από την παραμέληση που έχει να κάνει με την ελλιπή καθαριότητα και ανακύκλωση, τη μέριμνα των κτιρίων και όλα τα υλικοτεχνικά, αυτό που συναντώ είναι η απουσία ελπίδας και προοπτικής. Έχοντας χάσει ζωτικά μέρη του πληθυσμού της, η πόλη ατροφεί και δεν μπορεί με ευκολία να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον της. Η πολιτιστική ζωή έχει σχεδόν νεκρώσει, οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι ανύπαρκτες και οι κάτοικοι παρασύρονται σε έναν φαύλο κύκλο μιζέριας. Οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά αν αυτή είναι η Έδεσσα που θέλουν.
Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε μία άλλη Έδεσσα, ζωντανή! Απώτερος σκοπός μας είναι η διαμόρφωση όλων εκείνων των συνθηκών που θα ευνοήσουν την επιστροφή των παιδιών μας στην πόλη. Με κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, ενεργοποιούμε τις δυνάμεις του τόπου, δίνουμε ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους μας αλλά και φροντίζουμε τους γηραιότερους προσφέροντας ασφάλεια και ποιότητα στις ζωές τους. Θέλουμε μία οικολογική πόλη πρότυπο, που βγάζει χρήματα αξιοποιώντας προσεκτικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ενώ παράλληλα προσφέρει ποιότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων της, με πράσινο, λειτουργικότητα και καθαριότητα. Θέλουμε να ζήσουμε σε μία πόλη οικεία και φιλική και έναν δήμο που δεν γεννά φόβο, αποξένωση και δυσπιστία αλλά είναι σύμμαχος του κατοίκου.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κρίσιμα σημεία του προγράμματός σας για τα οποία πρέπει να σας εμπιστευτούν οι πολίτες;
Να ξεκινήσω μιλώντας για το ευρύτερο όραμά μας. Στον πυρήνα του προγράμματος μας τοποθετούμε την πλήρη περιβαλλοντική αναμόρφωση του δήμου και τη στροφή στον λεγόμενο οικοτουρισμό και αγροτουρισμό. Θέλουμε ο δήμος μας -βασιζόμενος στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα- να αποκτήσει μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Οραματιζόμαστε την Έδεσσα ως ένα οικολογικό καταφύγιο που θα αποτελέσει διέξοδο στο αρχόμενο φαινόμενο της κλιματικής μετανάστευσης, πάντα με γνώμονα τη συνεισφορά στην τοπική οικονομία και κοινωνία. H Έδεσσα μπορεί να γίνει ένα προσεγμένο, πολυτελές προάστιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα καταφεύγουν οι άνθρωποι κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η μόλυνση θα κάνουν τη ζωή στην πόλη τους αβίωτη. Γι’ αυτό στοχεύουμε στην ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας του δήμου μας. Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία «Αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής», η οποία μεταξύ άλλων θα παρέχει συμβουλευτική στους αγρότες πάνω σε νέες μεθόδους άρδευσης και ευφυούς γεωργίας. Προτείνουμε, επίσης, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τη βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και πρασίνισμα σχολικών αυλών, τη δημιουργία πάρκων γειτονιάς καθώς και την εισαγωγή της πράσινης δόμησης.
Στοχεύουμε, ακόμη, στη δυναμική προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Η πολιτισμική κληρονομιά αλλά και τα ξεχωριστά στοιχεία της φύσης παρέχουν στην Έδεσσα τη δυνατότητα να αποτελεί προορισμό των επισκεπτών κατά τη διάρκεια τριών εποχών (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο). Καταλύτη στην ολοκλήρωση της οικοπολιτιστικής ταυτότητας της Έδεσσας θα αποτελέσει η δημιουργία οικολογικού και υδάτινου θεματικού πάρκου στον εκτενή χώρο του σταδίου. Σκεφτόμαστε ότι το πάρκο θα καταφέρει να ενοποιήσει χωρικά το φυσικό τοπίο με το εμπορικό και ιστορικό τμήμα της πόλης, συνθέτοντας ένα αρμονικό οικολογικό πρόσωπο με κεντρικό θέμα το νερό και τη βλάστηση. Θέλουμε, επιπλέον, η Έδεσσα να γίνει τόπος προορισμού για ειδικά αθλήματα, όπως η αναρρίχηση, η ποδηλασία βουνού, η ορειβασία και η κωπηλασία. Η δημιουργία δημοτικών ξενώνων και άλλων χώρων φιλοξενίας θεωρείται απαραίτητη για αυτό το εγχείρημα.
Σχεδιάζουμε, ακόμη, την οργανωμένη προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων με τη δημιουργία έκθεσης μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, την καθιέρωση φεστιβάλ τροφίμων και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Η στήριξη των αγροτών μας είναι κεντρική μας μέριμνα. Μεταξύ άλλων, προτείνουμε το ξεκίνημα σημαντικών έργων οδοποιίας και τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων με σκοπό την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και τον εξορθολογισμό της αγοράς.
Σχετικά με την καθημερινότητα των κατοίκων, σκοπεύουμε να εισάγουμε ένα καινοτόμο σύστημα εποπτείας, σύμφωνα με το οποίο υπάλληλοι του δήμου θα δρουν ως επόπτες γειτονιάς με αρμοδιότητα την παρακολούθηση κοινόχρηστων χώρων και την επιτόπου καταγραφή των ελλειμμάτων: καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός. Εξορθολογίζουμε, επιπλέον, τη διαχείριση της καθαριότητας και μπαίνουμε δυναμικά σε νέες μεθόδους ανακύκλωσης, όπως η κομποστοποίηση.
Τέλος, φροντίζουμε για τα γηραιότερα μέλη του πληθυσμού μας με υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενίσχυση του δημοτικού γηροκομείου, καθοδήγηση με στόχο την ψηφιακή εξοικείωση κ.ά.
Έχετε ήδη ανακοινώσει αρκετούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι της «Κοινωνίας σε κίνηση»;
Πέραν της αποδεδειγμένης συνεισφοράς τους στην τοπική κοινωνία, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: την ανιδιοτελή τους στάση απέναντι στα κοινά. Δεν θα θέλαμε η απόφαση τους να διαμεσολαβείται από την επιθυμία ικανοποίησης ιδίων συμφερόντων. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι με προσέγγισαν οι ίδιοι με αυθεντικό ενδιαφέρον για την πόλη, χωρίς καμία προσπάθεια αδιαφανών συνεννοήσεων και συναλλαγών. Η γνησιότητα, λοιπόν, των προθέσεων είναι το σημαντικότερο κριτήριο.
Για εμάς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα όχημα πρόσβασης προνομίων, αλλά ένας δημοκρατικός θεσμός που απαιτεί υπευθυνότητα και ευσυνειδησία. Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να πιστοποιήσω την ποιότητα καθώς και την επιστημονική κατάρτιση των υποψηφίων, πράγμα που μπορεί κανείς με ευκολία να διαπιστώσει διατρέχοντας το ψηφοδέλτιο.
Αυτό όμως ως προς το οποίο πραγματικά διαφέρει η «Κοινωνία σε Κίνηση» είναι το γεγονός ότι όλα τα μέλη της αποτελούν κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Η καθημερινότητα του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πόλη. Δεν πρόκειται για ευκαιριακούς υποψηφίους ή προεκλογικούς περαστικούς που δεν συνδέονται άμεσα με τον Δήμο.
Οι υποψήφιοι μας ζουν με τα προβλήματα και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους. Δεν είναι αφ’ υψηλού παρατηρητές ούτε μια ιδιότυπη ελίτ της μικρής μας κοινωνίας. Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά!
* Σε πλήρη μορφή η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023
Το πώς οραματίζεται την Έδεσσα και τι θα κάνει αν εκλεγεί δήμαρχος αναλύει στη «ΜτΚ» ο Γιάννης Τσεπκεντζής. Ο υποψήφιος δήμαρχος παραθέτει τα σημαντικότερα σημεία του προγράμματός τους και μεταξύ άλλων, ασκεί κριτική στην απερχόμενη διοίκηση του δήμου.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις κάλπες του Οκτωβρίου. Κάνατε τον απολογισμό σας για την τετραετία που εκπνέει; Ποια έργα, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει και τι θα κάνατε αν ήσασταν εσείς δήμαρχος;
Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για την πόλη. Δυστυχώς, ο δήμος μας έχει μετατραπεί σε προνομιακό χώρο ανθρώπων και συνδυασμών, όπου μπορούν με ευκολία να ικανοποιούν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα μέσω αδιαφανών συναλλαγών και απευθείας αναθέσεων. Η απερχόμενη δημοτική αρχή συνειδητά υποτίμησε τις δημοκρατικές αξίες του δήμου μας, ενώ η δράση της περιορίστηκε σε μπαλώματα και ευκαιριακές παρεμβάσεις. Δεν φάνηκε να υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός για τίποτα, ούτε υπήρξε προσπάθεια να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη μας, δεν επέδειξε δυναμική στάση σε κανένα μείζον θέμα της περιοχής,·δεν διεκδίκησε αλλά άφησε να χαθούν ευκαιρίες -ενδεικτικά αναφέρω τη διπλή απώλεια των Πανεπιστημίων, την υποβάθμιση του Νοσοκομείου, το λουκέτο στη ΜΕΘ και βέβαια την επί 13 χρόνια στάσιμη εθνική οδό. Συνεπώς, η πόλη στέκει παραμελημένη, αμήχανη, χωρίς κανέναν δυναμισμό. Με τιμιότητα και αίσθημα ευθύνης ήμασταν παρόντες σε κάθε προσπάθεια αναχαίτισης της αυθαιρεσίας τους αλλά και σε κάθε προσπάθεια άνθισης του τόπου. Τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση!
Έργα μέγιστης σημασίας που θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει και δεν προχώρησαν αφορούν, κυρίως, στη μέριμνα των αγροτών και στην τουριστική ανάπτυξη του δήμου. Ενώ είμαστε κατά βάση μία αγροτική περιοχή, η φροντίδα για αγροτικά ζητήματα έχει εκλείψει. Μία βόλτα στις κεντρικές αγροτικές οδούς αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι είναι πλήρως ακατάλληλες για το πέρασμα γεωργικών οχημάτων, με αποτέλεσμα τη φθορά στα προϊόντα και στα μέσα μεταφοράς τους. Η μεγάλη μας ανησυχία αφορά, επίσης, στο τι θα συμβεί σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πώς, άραγε, θα μπορέσει να περάσει πυροσβεστικό όχημα από εκεί; Επιπλέον, ο αγρότης αισθάνεται μόνος απέναντι στις αλλεπάλληλες μεταβολές που συνδέονται με το κλίμα, τις γεωργικές πολιτικές, τις γεωργικές καινοτομίες κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ένα θεσμικό σημείο αναφοράς για εκείνον, ένα γραφείο που θα μπορούσε να του παρέχει συμβουλευτική στήριξη.
Από την άλλη, ο τουρισμός που θα έπρεπε να είναι η υπ’ αριθμόν ένα αναπτυξιακή μας προτεραιότητα, ατροφεί και δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο την προοπτική που θα μπορούσε να έχει. Δεν έχουν υπάρξει προσπάθειες διαμόρφωσης μίας διακριτής και ελκυστικής τουριστικής ταυτότητας. Δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι η Έδεσσα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τουριστικό πόλο έλξης, μία περιοχή ημιμόνιμης κατοικίας για όσους θα επιζητούσαν ένα οικολογικό καταφύγιο ενόψει των κλιματικών προκλήσεων. Έτσι, η πόλη αδυνατεί να πιστέψει στις ίδιες της τις δυνάμεις στον φυσικό και γεωμορφολογικό της πλούτο που θα μπορούσε να την αναδείξουν εξαιρετικά, αποτελώντας πηγή εισοδήματος. Αντιθέτως, έχουμε παγιδευτεί σε έναν κύκλο μιζέριας, νωθρότητας και τοξικότητας. Εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο με θετικές δράσεις. Οι υποδομές αγροτικού και τουριστικού χαρακτήρα, η προσεκτική καθοδήγηση των αγροτών και ο ολοκληρωμένος τουριστικός σχεδιασμός είναι κεντρικά σημεία της ατζέντας μας.
Πρόσφατα θέσατε το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών. «Ο τόπος που έχουμε ή ο τόπος που θέλουμε να ζήσουμε;», είπατε χαρακτηριστικά. Ποια εικόνα αντικρίζετε στις γειτονιές της πόλης;
Θα σας προσκαλέσω να δούμε τη μεγάλη εικόνα της πόλης και στη συνέχεια θα πάμε στις γειτονιές. Η πόλη μας φιλοξενεί στο κέντρο της τους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων. Έχουμε πλούσια βλάστηση, εύφορη γη αλλά και σημαντικά αρχιτεκτονικά στολίδια, ιστορικής σημασίας. Παρά τον πλούτο της, δυστυχώς, δεν παρουσιάζει καμία δυναμική ανάπτυξης. Αντιθέτως, την βλέπουμε να μαραζώνει. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων μειώνεται σταθερά μετά από το 2010. Στον τουρισμό δεν διαφαίνεται, επίσης, καμία βελτίωση, καθώς η παραμονή των τουριστών είναι ολιγόωρη άρα όχι ιδιαίτερα επικερδής για την τοπική οικονομία. Για εμάς, όμως, το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής είναι η απώλεια του δυναμικότερου μέρους του πληθυσμού μας, των νέων, οι οποίοι αναγκάζονται να χτίζουν τη ζωή τους αλλού. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία, η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και η δραματική μείωση του αριθμού των γεννήσεων είναι εμφανής. Σημαντικό μέρος του πληθυσμού πλέον αντιμετωπίζει την ανεργία ή βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας. Έτσι, επιλέγουν να φύγουν. Αυτοί που φεύγουν είναι οι συνδημότες μας με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα, στην πλειοψηφία τους νέοι αυτοί που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αν τους δινόταν η δυνατότητα, η στήριξη και η ευκαιρία. Η Έδεσσα χάνει τη ζωτικότητα της.
Στις γειτονιές, λοιπόν, αυτό που αντικρίζω είναι η παραίτηση. Εκτός από την παραμέληση που έχει να κάνει με την ελλιπή καθαριότητα και ανακύκλωση, τη μέριμνα των κτιρίων και όλα τα υλικοτεχνικά, αυτό που συναντώ είναι η απουσία ελπίδας και προοπτικής. Έχοντας χάσει ζωτικά μέρη του πληθυσμού της, η πόλη ατροφεί και δεν μπορεί με ευκολία να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον της. Η πολιτιστική ζωή έχει σχεδόν νεκρώσει, οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι ανύπαρκτες και οι κάτοικοι παρασύρονται σε έναν φαύλο κύκλο μιζέριας. Οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν σοβαρά αν αυτή είναι η Έδεσσα που θέλουν.
Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε μία άλλη Έδεσσα, ζωντανή! Απώτερος σκοπός μας είναι η διαμόρφωση όλων εκείνων των συνθηκών που θα ευνοήσουν την επιστροφή των παιδιών μας στην πόλη. Με κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, ενεργοποιούμε τις δυνάμεις του τόπου, δίνουμε ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους μας αλλά και φροντίζουμε τους γηραιότερους προσφέροντας ασφάλεια και ποιότητα στις ζωές τους. Θέλουμε μία οικολογική πόλη πρότυπο, που βγάζει χρήματα αξιοποιώντας προσεκτικά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, ενώ παράλληλα προσφέρει ποιότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων της, με πράσινο, λειτουργικότητα και καθαριότητα. Θέλουμε να ζήσουμε σε μία πόλη οικεία και φιλική και έναν δήμο που δεν γεννά φόβο, αποξένωση και δυσπιστία αλλά είναι σύμμαχος του κατοίκου.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κρίσιμα σημεία του προγράμματός σας για τα οποία πρέπει να σας εμπιστευτούν οι πολίτες;
Να ξεκινήσω μιλώντας για το ευρύτερο όραμά μας. Στον πυρήνα του προγράμματος μας τοποθετούμε την πλήρη περιβαλλοντική αναμόρφωση του δήμου και τη στροφή στον λεγόμενο οικοτουρισμό και αγροτουρισμό. Θέλουμε ο δήμος μας -βασιζόμενος στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα- να αποκτήσει μία συγκεκριμένη ταυτότητα. Οραματιζόμαστε την Έδεσσα ως ένα οικολογικό καταφύγιο που θα αποτελέσει διέξοδο στο αρχόμενο φαινόμενο της κλιματικής μετανάστευσης, πάντα με γνώμονα τη συνεισφορά στην τοπική οικονομία και κοινωνία. H Έδεσσα μπορεί να γίνει ένα προσεγμένο, πολυτελές προάστιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα καταφεύγουν οι άνθρωποι κατά τους θερινούς μήνες, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η μόλυνση θα κάνουν τη ζωή στην πόλη τους αβίωτη. Γι’ αυτό στοχεύουμε στην ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας του δήμου μας. Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία «Αντιδημαρχίας Κλιματικής Αλλαγής», η οποία μεταξύ άλλων θα παρέχει συμβουλευτική στους αγρότες πάνω σε νέες μεθόδους άρδευσης και ευφυούς γεωργίας. Προτείνουμε, επίσης, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και τη βελτίωση του μικροκλίματος της πόλης με εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και πρασίνισμα σχολικών αυλών, τη δημιουργία πάρκων γειτονιάς καθώς και την εισαγωγή της πράσινης δόμησης.
Στοχεύουμε, ακόμη, στη δυναμική προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος. Η πολιτισμική κληρονομιά αλλά και τα ξεχωριστά στοιχεία της φύσης παρέχουν στην Έδεσσα τη δυνατότητα να αποτελεί προορισμό των επισκεπτών κατά τη διάρκεια τριών εποχών (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο). Καταλύτη στην ολοκλήρωση της οικοπολιτιστικής ταυτότητας της Έδεσσας θα αποτελέσει η δημιουργία οικολογικού και υδάτινου θεματικού πάρκου στον εκτενή χώρο του σταδίου. Σκεφτόμαστε ότι το πάρκο θα καταφέρει να ενοποιήσει χωρικά το φυσικό τοπίο με το εμπορικό και ιστορικό τμήμα της πόλης, συνθέτοντας ένα αρμονικό οικολογικό πρόσωπο με κεντρικό θέμα το νερό και τη βλάστηση. Θέλουμε, επιπλέον, η Έδεσσα να γίνει τόπος προορισμού για ειδικά αθλήματα, όπως η αναρρίχηση, η ποδηλασία βουνού, η ορειβασία και η κωπηλασία. Η δημιουργία δημοτικών ξενώνων και άλλων χώρων φιλοξενίας θεωρείται απαραίτητη για αυτό το εγχείρημα.
Σχεδιάζουμε, ακόμη, την οργανωμένη προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων με τη δημιουργία έκθεσης μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, την καθιέρωση φεστιβάλ τροφίμων και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Η στήριξη των αγροτών μας είναι κεντρική μας μέριμνα. Μεταξύ άλλων, προτείνουμε το ξεκίνημα σημαντικών έργων οδοποιίας και τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων με σκοπό την αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και τον εξορθολογισμό της αγοράς.
Σχετικά με την καθημερινότητα των κατοίκων, σκοπεύουμε να εισάγουμε ένα καινοτόμο σύστημα εποπτείας, σύμφωνα με το οποίο υπάλληλοι του δήμου θα δρουν ως επόπτες γειτονιάς με αρμοδιότητα την παρακολούθηση κοινόχρηστων χώρων και την επιτόπου καταγραφή των ελλειμμάτων: καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός. Εξορθολογίζουμε, επιπλέον, τη διαχείριση της καθαριότητας και μπαίνουμε δυναμικά σε νέες μεθόδους ανακύκλωσης, όπως η κομποστοποίηση.
Τέλος, φροντίζουμε για τα γηραιότερα μέλη του πληθυσμού μας με υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, ενίσχυση του δημοτικού γηροκομείου, καθοδήγηση με στόχο την ψηφιακή εξοικείωση κ.ά.
Έχετε ήδη ανακοινώσει αρκετούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι της «Κοινωνίας σε κίνηση»;
Πέραν της αποδεδειγμένης συνεισφοράς τους στην τοπική κοινωνία, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό: την ανιδιοτελή τους στάση απέναντι στα κοινά. Δεν θα θέλαμε η απόφαση τους να διαμεσολαβείται από την επιθυμία ικανοποίησης ιδίων συμφερόντων. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι με προσέγγισαν οι ίδιοι με αυθεντικό ενδιαφέρον για την πόλη, χωρίς καμία προσπάθεια αδιαφανών συνεννοήσεων και συναλλαγών. Η γνησιότητα, λοιπόν, των προθέσεων είναι το σημαντικότερο κριτήριο.
Για εμάς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα όχημα πρόσβασης προνομίων, αλλά ένας δημοκρατικός θεσμός που απαιτεί υπευθυνότητα και ευσυνειδησία. Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να πιστοποιήσω την ποιότητα καθώς και την επιστημονική κατάρτιση των υποψηφίων, πράγμα που μπορεί κανείς με ευκολία να διαπιστώσει διατρέχοντας το ψηφοδέλτιο.
Αυτό όμως ως προς το οποίο πραγματικά διαφέρει η «Κοινωνία σε Κίνηση» είναι το γεγονός ότι όλα τα μέλη της αποτελούν κύτταρο της τοπικής κοινωνίας. Η καθημερινότητα του είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πόλη. Δεν πρόκειται για ευκαιριακούς υποψηφίους ή προεκλογικούς περαστικούς που δεν συνδέονται άμεσα με τον Δήμο.
Οι υποψήφιοι μας ζουν με τα προβλήματα και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους. Δεν είναι αφ’ υψηλού παρατηρητές ούτε μια ιδιότυπη ελίτ της μικρής μας κοινωνίας. Αυτή είναι και η βασική μας διαφορά!
* Σε πλήρη μορφή η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023
ΣΧΟΛΙΑ