ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «πνίγεται» στη Β. Ελλάδα

 21/02/2019 22:00

Μερικές ώρες παραμονής ενός «πρωτευουσιάνου» στη Μακεδονία είναι αρκετές, για να καταλάβει ότι η περίοδος μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ουσιαστικά ισοδυναμεί με το «μαρτύριο της σταγόνας» για το κυβερνών κόμμα. Αυτό διαπίστωσαν και όσοι από την Αθήνα συνόδευσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Ακριβώς εκείνο που αποτύπωνε και η μεγάλη δημοσκόπηση της «Μακεδονίας», σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ 20% στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο κόσμος είναι εξαιρετικά απογοητευμένος με τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Η απογοήτευση αυτή μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και στα όρια της οργής απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μπορεί κάποιοι να υποστηρίζουν, έτσι απλοϊκά, ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της το λαϊκό αίσθημα, ειδικά όλων όσοι κατοικούν στη «βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους» και κάποιοι άλλοι να δηλώνουν σίγουροι ότι η Ελλάδα «κάτω από τη Λάρισα» δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της εθνικής ήττας, που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών. 

Όποια εκδοχή από τις παραπάνω και αν τελικώς αποδειχθεί ορθή, το συμπέρασμα θα είναι το ίδιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την περίοδο υπάρχει πολιτικά στη Βόρεια Ελλάδα σε απολύτως οριακό επίπεδο και σύντομα θα γνωρίσει τις συνέπειες της συγκεκριμένης του επιλογής. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει ο κ. Τσίπρας θα είναι μεγάλο, καθώς «εδώ ψηφίζουν με το θυμικό» και αυτήν την περίοδο όλοι εδώ είναι οργισμένοι. Κι όπως λένε, η οργή δεν θα ξεχαστεί όπως περιμένουν κάποιοι να συμβεί.

Από όποια πλευρά πάντως και αν το δει κάποιος, ο τρόπος που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να χειριστεί το «μακεδονικό» ζήτημα είναι βέβαιο ότι ήδη κάνει πολύ κακό σε πολιτικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο κακό μάλιστα που ακόμη και όσοι κινούνται στα στενά όρια του λεκανοπεδίου μπορούν να το καταλάβουν. 

Και μια σύντομη βόλτα στη Β. Ελλάδα θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι τους ανθρώπους αυτούς, τους Μακεδόνες, ουδείς τους άκουσε και ειδικά εκείνος που έπρεπε, που δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο οποίος όχι μόνο δεν τους άκουσε, αλλά τους αποκαλεί κιόλας σήμερα, μετά την εθνικώς επιζήμια συμφωνία, «ανοήμονες και ακραίους»...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Φεβρουαρίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις