ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Φλωρίδης στη «ΜτΚ»: Ο νέος δικαστικός χάρτης είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλά για τις αλλαγές που στοχεύουν στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, την τοξικότητα των ημερών, το συνέδριο της ΝΔ αλλά και τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

 07/04/2024 19:00

Γιώργος Φλωρίδης στη «ΜτΚ»: Ο νέος δικαστικός χάρτης είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της δικαιοσύνης

Νίκος Οικονόμου

«Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας είναι μία αλλαγή ιστορικού και δομικού χαρακτήρα για το δικαστικό μας σύστημα, που η ανάγκη της είχε διαπιστωθεί εδώ και 114 χρόνια, επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης για την αλλαγή της ταχύτητας στην απονομή του δικαίου». Αυτό τονίζει ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ότι ο στόχος της επιτάχυνσης της ελληνικής δικαιοσύνης είναι πλέον μετρήσιμος: «Θέλουμε τα 4,5 χρόνια που είναι μέχρι τώρα ο μέσος όρος για να τελεσιδικήσει μία δικαστική απόφαση, να μειωθούν σε 1,5 χρόνο ώστε να φτάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», σημειώνει, ενώ μιλά και για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη. Με την αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάλου και με την λειτουργία του νέου γραφείου του Κτηματολογίου.

«Ψηφιοποιείται το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδες, ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών. Οι 32.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, γρήγορα θα εκκαθαριστούν», σημειώνει.

Για την τοξικότητα των ημερών απαντά ότι «η αντιπολίτευση έχει επιλέξει έναν πόλεμο φθοράς απέναντι στην κυβέρνηση, είτε με την κομματική εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων που συγκλόνισαν όλους τους Έλληνες, όπως αυτό των Τεμπών, είτε με ανοίκειες προσωπικές υποθέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικών θέσεων και της δυνατότητας προγραμματικού ανταγωνισμού ενώ ταυτόχρονα εκφράζει και σοβαρό έλλειμμα πολιτικού ύφους και ήθους στον αντιπολιτευτικό λόγο».

Ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και νυν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκης πιστεύει ότι «τα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα, όπως τα ξέραμε άλλες εποχές, έχουν ρευστοποιηθεί και δεν υπάρχουν. Η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζεται σε μία πολιτική ευρείας συσπείρωσης της κεντροδεξιάς, η οποία εκφράζει δυνάμεις ακόμα και στις παρυφές της κεντροαριστεράς. Έτσι κι εγώ υπηρετώ συνειδητά μια πολιτική που θεωρώ ότι μόνο αυτή σήμερα μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της Ευρώπης».

Για το 15ο συνέδριο της ΝΔ απαντά ότι είναι «σημαντικό πολιτικό γεγονός για την κεντροδεξιά παράταξη και την ελληνική κοινωνία, γιατί υπό τη διακυβέρνηση της, η Ελλάδα διανύει περίοδο εθνικής ανόρθωσης, πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα το κατοχύρωσε και το διασφαλίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δική μου, προσδοκία και πεποίθηση είναι ότι θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα σταθερά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου».

Κύριε Φλωρίδη, ο στόχος της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης είναι από τις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και από τα νομοσχέδια για το νέο Ποινικό Κώδικα και την αύξηση της δικηγορικής ύλης, αλλά και με τον επερχόμενο νόμο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας Ποιος είναι ο στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών;

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που κάνει η κυβέρνηση στην Δικαιοσύνη είναι συνεχής και πολυεπίπεδη. Δεν σταματά στις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων, στην μεταφορά δικαστηριακής ύλης των δικηγόρων και τη δημιουργία της Δικαστικής Αστυνομίας.

Αυτές τις μέρες αναρτήθηκε για ανοικτή διαβούλευση ο Νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας, με επίκεντρο τις αλλαγές στους δικαστές και τα δικαστήρια της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης. Πρόκειται για αλλαγή ιστορικού και δομικού χαρακτήρα για το δικαστικό μας σύστημα, που η ανάγκη της είχε διαπιστωθεί εδώ και 114 χρόνια, επί Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες και ξεπερνάμε μία παρωχημένη, αντιπαραγωγική και αχρείαστη σήμερα διάκριση μεταξύ τους. Στέλνουμε στην πρώτη γραμμή μάχης 1.000 Ειρηνοδίκες, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν το σύνολο της δουλειάς των Πρωτοδικών και να δικάζουν, μετά από διαδικασία επιμόρφωσης, ποινικές και πολιτικές υποθέσεις.

Διπλασιάζουμε έτσι το πρωτοβάθμιο δικαστικό προσωπικό, συγκεντρώνοντας ένα μάχιμο σώμα 2.000 δικαστών, γεγονός που θα έχει καταλυτική επίδραση στην ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων.

Μπορούμε να ελπίσουμε ότι έτσι θα έχουμε σύντομα γρήγορες δικαστικές αποφάσεις χωρίς καθυστερήσεις και μια δικαιοσύνη όχι σε slow motion;

Ο στόχος της επιτάχυνσης της ελληνικής δικαιοσύνης είναι πλέον μετρήσιμος: Θέλουμε τα 4,5 χρόνια που είναι μέχρι τώρα ο μέσος όρος για να τελεσιδικήσει μία δικαστική απόφαση, να μειωθούν σε 1,5 χρόνο ώστε να φτάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η στρατηγική της επιτάχυνσης περνάει μέσα από τις θεσμικές αλλαγές, την ψηφιακή δικαιοσύνη, την υλικοτεχνική υποστήριξή της αλλά, κυρίως, μέσα από την ενίσχυση και τη σωστή διάταξη και λειτουργία του δικαστικού σώματος. Γι’ αυτό και λέμε ότι ο Νέος Δικαστικός Χάρτης είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης για την αλλαγή της ταχύτητας στην απονομή του δικαίου.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά «εργοτάξια» στον τομέα της δικαιοσύνης. Ένα από αυτά είναι η αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Ποιο είναι το σχέδιο, σε τι φάση βρίσκεται και πότε θα έχει ολοκληρωθεί;

Η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, που συνίσταται στην ανακατασκευή όλων των υφιστάμενων χώρων του, συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων, θα διασφαλίσει την πλήρη αξιοποίηση και λειτουργικότητα του κτιρίου και την ενεργειακή αναβάθμισή του. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που αξίζει στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και έχει συνολικό προϋπολογισμό 79 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα καλύπτει κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση. Βρισκόμαστε στο στάδιο εξεύρεσης κοντινού κτιρίου, στο οποίο θα μεταστεγασθεί μέρος των δικαστικών υπηρεσιών, προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται εργασίες στο υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο. Η ολοκλήρωσή του όλου έργου πρέπει να αναμένεται σε τρία χρόνια. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε τις αναγκαίες πιστώσεις και προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την πλήρη κάλυψη του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης από πλευράς τόσο εξοπλισμού ασφάλειας όσο και προσωπικού φύλαξης.

Τη Δευτέρα εγκαινιάσατε το νέο γραφείο του Κτηματολογίου στη Θεσσαλονίκη, όπου εκκρεμούν 32.000 υποθέσεις. Πώς θα επιτευχθεί εδώ η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη;

Με το άνοιγμα του Κτηματολογικού Γραφείου, μετά από έξι χρόνια προσπαθειών, μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τη Θεσσαλονίκη μπαίνει σε τάξη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα και ήρθε ως αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετούνται ψηφιακά για το μεγαλύτερο εύρος των πράξεων, χωρίς να απαιτείται η παρουσία τους στο Κτηματολογικό Γραφείο. Οι μεταβιβάσεις σε αγοραπωλησίες από φυσικά πρόσωπα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και εκτελούνται σε μια εργάσιμη ημέρα, και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες πράξεις εξυπηρετούνται ψηφιακά. Σε συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται, επίσης, το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδες, ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών. Οι 32.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, γρήγορα θα εκκαθαριστούν.

Για το τέλος οι πολιτικές ερωτήσεις: μεγάλη εσχάτως η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και τις επιθέσεις σε βάρος της συζύγου του πρωθυπουργού. Πώς το εξηγείτε;

Η αντιπολίτευση έχει επιλέξει έναν πόλεμο φθοράς απέναντι στην κυβέρνηση, είτε με την κομματική εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων που συγκλόνισαν όλους τους Έλληνες, όπως αυτό των Τεμπών, είτε με ανοίκειες προσωπικές υποθέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικών θέσεων και της δυνατότητας προγραμματικού ανταγωνισμού ενώ ταυτόχρονα εκφράζει και σοβαρό έλλειμμα πολιτικού ύφους και ήθους στον αντιπολιτευτικό λόγο.

Δεν είναι καθόλου τυχαία λοιπόν η «ανισορροπία» πολιτικής ισχύος του κομματικού μας συστήματος, όπου από τη μία έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί, και με τα λάθη της, να λύσει προβλήματα και την οποία στηρίζει η ελληνική κοινωνία και από την άλλη μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση που πυροβολεί στα τυφλά χωρίς αξιοπιστία και εναλλακτική πρόταση.

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται το 15ο συνέδριο της ΝΔ. Τι προσδοκίες έχετε από μία τέτοια διοργάνωση;

To 15o Συνέδριο της ΝΔ έχει επετειακό χαρακτήρα, γιατί διεξάγεται ταυτόχρονα με τον εορτασμό 50 χρόνων από την ίδρυση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, της μακροβιότερης και βαθύτερης δημοκρατικής περιόδου στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.

Είναι ταυτόχρονα σημαντικό πολιτικό γεγονός για την κεντροδεξιά παράταξη και την ελληνική κοινωνία, γιατί υπό τη διακυβέρνηση της, η Ελλάδα διανύει περίοδο εθνικής ανόρθωσης, πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.

Αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα το κατοχύρωσε και το διασφαλίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δική μου, προσδοκία και πεποίθηση είναι ότι θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα σταθερά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Είστε ένας πολιτικός που για χρόνια ανήκατε σε άλλο πολιτικό στρατόπεδο από τη ΝΔ. Πώς αισθάνεστε ως υπουργός και μάλιστα σε βαρύ και κρίσιμο υπουργείο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Τα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα, όπως τα ξέραμε άλλες εποχές, έχουν ρευστοποιηθεί και δεν υπάρχουν. Η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια πολιτική ευρείας συσπείρωσης της κεντροδεξιάς, η οποία εκφράζει δυνάμεις ακόμα και στις παρυφές της κεντροαριστεράς. Τα τείχη λοιπόν, της παλιάς και περιχαρακωμένης κομματικής γεωγραφίας έχουν πέσει. Ο κόσμος πλέον, θέλει λύσεις που εξελίσσουν και προοδεύουν, πάνε μπροστά την καθημερινή του ζωή αλλά και το σύνολο της χώρας.

Έτσι, λοιπόν, κι εγώ υπηρετώ συνειδητά μια πολιτική που θεωρώ ότι μόνο αυτή σήμερα μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της Ευρώπης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024

«Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας είναι μία αλλαγή ιστορικού και δομικού χαρακτήρα για το δικαστικό μας σύστημα, που η ανάγκη της είχε διαπιστωθεί εδώ και 114 χρόνια, επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης για την αλλαγή της ταχύτητας στην απονομή του δικαίου». Αυτό τονίζει ο Γιώργος Φλωρίδης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» επισημαίνει ότι ο στόχος της επιτάχυνσης της ελληνικής δικαιοσύνης είναι πλέον μετρήσιμος: «Θέλουμε τα 4,5 χρόνια που είναι μέχρι τώρα ο μέσος όρος για να τελεσιδικήσει μία δικαστική απόφαση, να μειωθούν σε 1,5 χρόνο ώστε να φτάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», σημειώνει, ενώ μιλά και για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη. Με την αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάλου και με την λειτουργία του νέου γραφείου του Κτηματολογίου.

«Ψηφιοποιείται το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδες, ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών. Οι 32.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, γρήγορα θα εκκαθαριστούν», σημειώνει.

Για την τοξικότητα των ημερών απαντά ότι «η αντιπολίτευση έχει επιλέξει έναν πόλεμο φθοράς απέναντι στην κυβέρνηση, είτε με την κομματική εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων που συγκλόνισαν όλους τους Έλληνες, όπως αυτό των Τεμπών, είτε με ανοίκειες προσωπικές υποθέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικών θέσεων και της δυνατότητας προγραμματικού ανταγωνισμού ενώ ταυτόχρονα εκφράζει και σοβαρό έλλειμμα πολιτικού ύφους και ήθους στον αντιπολιτευτικό λόγο».

Ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και νυν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκης πιστεύει ότι «τα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα, όπως τα ξέραμε άλλες εποχές, έχουν ρευστοποιηθεί και δεν υπάρχουν. Η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζεται σε μία πολιτική ευρείας συσπείρωσης της κεντροδεξιάς, η οποία εκφράζει δυνάμεις ακόμα και στις παρυφές της κεντροαριστεράς. Έτσι κι εγώ υπηρετώ συνειδητά μια πολιτική που θεωρώ ότι μόνο αυτή σήμερα μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της Ευρώπης».

Για το 15ο συνέδριο της ΝΔ απαντά ότι είναι «σημαντικό πολιτικό γεγονός για την κεντροδεξιά παράταξη και την ελληνική κοινωνία, γιατί υπό τη διακυβέρνηση της, η Ελλάδα διανύει περίοδο εθνικής ανόρθωσης, πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα το κατοχύρωσε και το διασφαλίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δική μου, προσδοκία και πεποίθηση είναι ότι θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα σταθερά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου».

Κύριε Φλωρίδη, ο στόχος της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης είναι από τις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και από τα νομοσχέδια για το νέο Ποινικό Κώδικα και την αύξηση της δικηγορικής ύλης, αλλά και με τον επερχόμενο νόμο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας Ποιος είναι ο στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών;

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που κάνει η κυβέρνηση στην Δικαιοσύνη είναι συνεχής και πολυεπίπεδη. Δεν σταματά στις αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων, στην μεταφορά δικαστηριακής ύλης των δικηγόρων και τη δημιουργία της Δικαστικής Αστυνομίας.

Αυτές τις μέρες αναρτήθηκε για ανοικτή διαβούλευση ο Νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας, με επίκεντρο τις αλλαγές στους δικαστές και τα δικαστήρια της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης. Πρόκειται για αλλαγή ιστορικού και δομικού χαρακτήρα για το δικαστικό μας σύστημα, που η ανάγκη της είχε διαπιστωθεί εδώ και 114 χρόνια, επί Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ενοποιούμε τους πρωτοβάθμιους δικαστές, με αναβάθμιση των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες και ξεπερνάμε μία παρωχημένη, αντιπαραγωγική και αχρείαστη σήμερα διάκριση μεταξύ τους. Στέλνουμε στην πρώτη γραμμή μάχης 1.000 Ειρηνοδίκες, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν το σύνολο της δουλειάς των Πρωτοδικών και να δικάζουν, μετά από διαδικασία επιμόρφωσης, ποινικές και πολιτικές υποθέσεις.

Διπλασιάζουμε έτσι το πρωτοβάθμιο δικαστικό προσωπικό, συγκεντρώνοντας ένα μάχιμο σώμα 2.000 δικαστών, γεγονός που θα έχει καταλυτική επίδραση στην ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων.

Μπορούμε να ελπίσουμε ότι έτσι θα έχουμε σύντομα γρήγορες δικαστικές αποφάσεις χωρίς καθυστερήσεις και μια δικαιοσύνη όχι σε slow motion;

Ο στόχος της επιτάχυνσης της ελληνικής δικαιοσύνης είναι πλέον μετρήσιμος: Θέλουμε τα 4,5 χρόνια που είναι μέχρι τώρα ο μέσος όρος για να τελεσιδικήσει μία δικαστική απόφαση, να μειωθούν σε 1,5 χρόνο ώστε να φτάσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η στρατηγική της επιτάχυνσης περνάει μέσα από τις θεσμικές αλλαγές, την ψηφιακή δικαιοσύνη, την υλικοτεχνική υποστήριξή της αλλά, κυρίως, μέσα από την ενίσχυση και τη σωστή διάταξη και λειτουργία του δικαστικού σώματος. Γι’ αυτό και λέμε ότι ο Νέος Δικαστικός Χάρτης είναι η ατμομηχανή των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης για την αλλαγή της ταχύτητας στην απονομή του δικαίου.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά «εργοτάξια» στον τομέα της δικαιοσύνης. Ένα από αυτά είναι η αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Ποιο είναι το σχέδιο, σε τι φάση βρίσκεται και πότε θα έχει ολοκληρωθεί;

Η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, που συνίσταται στην ανακατασκευή όλων των υφιστάμενων χώρων του, συνολικής επιφάνειας περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων, θα διασφαλίσει την πλήρη αξιοποίηση και λειτουργικότητα του κτιρίου και την ενεργειακή αναβάθμισή του. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που αξίζει στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και έχει συνολικό προϋπολογισμό 79 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα καλύπτει κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση. Βρισκόμαστε στο στάδιο εξεύρεσης κοντινού κτιρίου, στο οποίο θα μεταστεγασθεί μέρος των δικαστικών υπηρεσιών, προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται εργασίες στο υφιστάμενο Δικαστικό Μέγαρο. Η ολοκλήρωσή του όλου έργου πρέπει να αναμένεται σε τρία χρόνια. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε τις αναγκαίες πιστώσεις και προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες για την πλήρη κάλυψη του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης από πλευράς τόσο εξοπλισμού ασφάλειας όσο και προσωπικού φύλαξης.

Τη Δευτέρα εγκαινιάσατε το νέο γραφείο του Κτηματολογίου στη Θεσσαλονίκη, όπου εκκρεμούν 32.000 υποθέσεις. Πώς θα επιτευχθεί εδώ η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη;

Με το άνοιγμα του Κτηματολογικού Γραφείου, μετά από έξι χρόνια προσπαθειών, μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τη Θεσσαλονίκη μπαίνει σε τάξη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα και ήρθε ως αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετούνται ψηφιακά για το μεγαλύτερο εύρος των πράξεων, χωρίς να απαιτείται η παρουσία τους στο Κτηματολογικό Γραφείο. Οι μεταβιβάσεις σε αγοραπωλησίες από φυσικά πρόσωπα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά και εκτελούνται σε μια εργάσιμη ημέρα, και σχεδόν όλες οι υπόλοιπες πράξεις εξυπηρετούνται ψηφιακά. Σε συνεχή συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται, επίσης, το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδες, ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών. Οι 32.000 υποθέσεις που εκκρεμούν, γρήγορα θα εκκαθαριστούν.

Για το τέλος οι πολιτικές ερωτήσεις: μεγάλη εσχάτως η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας, αλλά και τις επιθέσεις σε βάρος της συζύγου του πρωθυπουργού. Πώς το εξηγείτε;

Η αντιπολίτευση έχει επιλέξει έναν πόλεμο φθοράς απέναντι στην κυβέρνηση, είτε με την κομματική εκμετάλλευση τραγικών γεγονότων που συγκλόνισαν όλους τους Έλληνες, όπως αυτό των Τεμπών, είτε με ανοίκειες προσωπικές υποθέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικών θέσεων και της δυνατότητας προγραμματικού ανταγωνισμού ενώ ταυτόχρονα εκφράζει και σοβαρό έλλειμμα πολιτικού ύφους και ήθους στον αντιπολιτευτικό λόγο.

Δεν είναι καθόλου τυχαία λοιπόν η «ανισορροπία» πολιτικής ισχύος του κομματικού μας συστήματος, όπου από τη μία έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί, και με τα λάθη της, να λύσει προβλήματα και την οποία στηρίζει η ελληνική κοινωνία και από την άλλη μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση που πυροβολεί στα τυφλά χωρίς αξιοπιστία και εναλλακτική πρόταση.

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται το 15ο συνέδριο της ΝΔ. Τι προσδοκίες έχετε από μία τέτοια διοργάνωση;

To 15o Συνέδριο της ΝΔ έχει επετειακό χαρακτήρα, γιατί διεξάγεται ταυτόχρονα με τον εορτασμό 50 χρόνων από την ίδρυση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, της μακροβιότερης και βαθύτερης δημοκρατικής περιόδου στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας.

Είναι ταυτόχρονα σημαντικό πολιτικό γεγονός για την κεντροδεξιά παράταξη και την ελληνική κοινωνία, γιατί υπό τη διακυβέρνηση της, η Ελλάδα διανύει περίοδο εθνικής ανόρθωσης, πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.

Αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα το κατοχύρωσε και το διασφαλίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δική μου, προσδοκία και πεποίθηση είναι ότι θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα σταθερά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Είστε ένας πολιτικός που για χρόνια ανήκατε σε άλλο πολιτικό στρατόπεδο από τη ΝΔ. Πώς αισθάνεστε ως υπουργός και μάλιστα σε βαρύ και κρίσιμο υπουργείο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Τα ιδεολογικά και πολιτικά στρατόπεδα, όπως τα ξέραμε άλλες εποχές, έχουν ρευστοποιηθεί και δεν υπάρχουν. Η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζεται σε μια πολιτική ευρείας συσπείρωσης της κεντροδεξιάς, η οποία εκφράζει δυνάμεις ακόμα και στις παρυφές της κεντροαριστεράς. Τα τείχη λοιπόν, της παλιάς και περιχαρακωμένης κομματικής γεωγραφίας έχουν πέσει. Ο κόσμος πλέον, θέλει λύσεις που εξελίσσουν και προοδεύουν, πάνε μπροστά την καθημερινή του ζωή αλλά και το σύνολο της χώρας.

Έτσι, λοιπόν, κι εγώ υπηρετώ συνειδητά μια πολιτική που θεωρώ ότι μόνο αυτή σήμερα μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στον δρόμο της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της Ευρώπης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία