ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Φραγγίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αριστερή συντήρηση

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ από το Κιλκίς εξηγεί στη «ΜτΚ» γιατί δεν βάζει καλό βαθμό στον Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, ενώ ασκεί κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στην ΕΕ με αιχμή το μεταναστευτικό

 03/02/2020 17:00

Γιώργος Φραγγίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αριστερή συντήρηση

Βαγγέλης Στολάκης

Ότι απλώς παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα, η οποία βρίσκεται στο απόγειό της, και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ από το Κιλκίς και αρμόδιος τομεάρχης Τουρισμού Γιώργος Φραγγίδης. Μιλώντας στη «ΜτΚ», καταλογίζει αποτυχία στη ΝΔ στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και εκτιμά ότι «η βόμβα δεν θα αργήσει να σκάσει στα χέρια μας».

Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραδέχεται ότι η εικόνα του ΚΙΝΑΛ τα τελευταία χρόνια «είχε θολώσει».

Το ΚΙΝΑΛ, αν και τάχθηκε εξαρχής κατά της απλής αναλογικής και της κατάργησής της, τελικά δεν υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο. Το νέο αυτό εκλογικό σύστημα «εξοντώνει» μικρά κόμματα όπως είναι το δικό σας; Πλήττεται η δημοκρατία από αυτήν την εκ νέου ενίσχυση του δικομματισμού;

Η «άδολη» απλή αναλογική δεν έχει εφαρμογή σε καμία σύγχρονη Δημοκρατία, γιατί στην ουσία οδηγεί σε πολυδιάσπαση, ακυβερνησία και χαοτικά φαινόμενα. Από την άλλη, ο νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή όχι μόνο δεν συνάδει με τη δική μας πολιτική λογική, αλλά επαναλαμβάνει τον περιβόητο νόμο Παυλόπουλου με το ληστρικό μπόνους των 50 εδρών, οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση για όποιο κόμμα συγκεντρώσει περίπου το 37% του εκλογικού συστήματος και οδηγεί σε πλασματικές πλειοψηφίες και αδύναμες κυβερνήσεις. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση για νέο εκλογικό νόμο το 2018, ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, με εκλογικό μπόνους που θα δίνεται μόνο αν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος και θα είναι κλιμακωτό, με ανώτατο όριο συνολικού μπόνους τις 35 έδρες. Επίσης, για την αυτοδυναμία απαιτείται ένα κόμμα να πάρει ποσοστό άνω του 40,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκλογικός νόμος της ΝΔ δεν ενισχύει τις προεκλογικές συνεργασίες, ενώ αποκλείει από το μπόνους τις συνεργασίες κομμάτων, που στη σημερινή Βουλή η μόνη που είναι τέτοια είναι το Κίνημα Αλλαγής. Σαφώς και πλήττεται η δημοκρατία από αυτό το σύστημα.

Πώς αξιολογείτε και τι βαθμό βάζετε με άριστα το «δέκα» το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

Η Νέα Δημοκρατία πήρε την εξουσία υποσχόμενη βαθιές μεταρρυθμίσεις και επιστροφή στην κανονικότητα. Αν και κέρδισε αρχικά τις εντυπώσεις, δυστυχώς στη συνέχεια αποκάλυψε το βαθύ συντηρητικό της πρόσωπο με συγκέντρωση υπερεξουσιών στον πρωθυπουργό, επιπόλαιη, αποσπασματική και άτολμη νομοθέτηση, εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, καθυστέρηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αδιαφορία και βλαπτική πολιτική για τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται στο απόγειό της και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν θα έβαζα καλό βαθμό στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του γι’ αυτούς τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, ενώ κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προχώρησε σε επανασύστασή του έξι μήνες αργότερα. Δεδομένου ότι τα νησιά μας ασφυκτιούν, ο κόσμος αντιδρά και οι προσφυγικές ροές μέρα με τη μέρα αυξάνονται, εκτιμάτε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος;

Η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτελεί ουσιαστικά μία παραδοχή από την πλευρά της ΝΔ ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Έδειξε ότι είχε υποτιμήσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Πειραματίστηκε καταργώντας το αρμόδιο υπουργείο και θεσμοθετώντας τον εθνικό συντονιστή για επικοινωνιακούς λόγους. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η κοινωνική ειρήνη βρίσκεται σε μία εύθραυστη ισορροπία όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Η κατάσταση είναι οριακή για κατοίκους αλλά και πρόσφυγες-μετανάστες. Χωρίς χρηματοδότηση και συνευθύνη όλης της Ευρώπης, η βόμβα δεν θα αργήσει να σκάσει στα χέρια μας.

Θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ μακροπρόθεσμα και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η αυτόνομη πορεία και ο αυτόνομος ρόλος του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτα. Τη στιγμή που μιλάμε δεν βλέπω κάποιο λόγο ικανό να μας βάλει σε διαδικασία συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρακτική του και τη πορεία του, στην ουσία είναι η αριστερή συντήρηση. Παραμένει κολλημένος στις ιδεοληπτικές του θέσεις. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την πιο σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο, μακριά από ιδεοληψίες, καιροσκοπικές συμπεριφορές και μικροκομματικές επιδιώξεις.

Είστε υπεύθυνος του τομέα τουρισμού του ΚΙΝΑΛ. Το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» έχει αρχίσει να φθίνει. Ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθηθούν για να αυξηθούν οι τουρίστες και σε ποιες νέες αγορές εκτιμάτε πως πρέπει να επικεντρωθούμε ως χώρα;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη. Οι φυσικοί πόροι και το περιβάλλον, η γεωγραφική θέση, η αναγνωρισιμότητα, η ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα δημιουργούν ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν. Αυτά, όμως, δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την ποιότητά του και την υπεροχή του σε ένα δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο τουρισμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Το τουριστικό επιχειρείν πρέπει να δομηθεί με στρατηγική και υπευθυνότητα. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό μοντέλο που θα αφορά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου και θα προβάλλει τα δυνατά σημεία του προορισμού. Αυτό μπορεί να το επιτύχει ο θεματικός τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές, που βασίζονται στον πολιτισμό, την τέχνη, την παράδοση, το σεβασμό στο περιβάλλον και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Ο επισκέπτης που θα έρθει στη χώρα μας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια πλήρη ταξιδιωτική εμπειρία, που θα περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις του και γι’ αυτό θα του μείνει αξέχαστη. Σημασία δεν έχει αν θα έχουμε περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας αλλά ευχαριστημένους επισκέπτες που θα διαθέσουν παραπάνω χρήματα για μια υψηλού επιπέδου εμπειρία. Η βελτίωση των υποδομών, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, η αξιοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών κρίνονται επίσης απαραίτητα.

Επιστρέψατε στα έδρανα της Βουλής έπειτα από επτά χρόνια. Πώς αισθανθήκατε;

Νιώθω ικανοποίηση, δικαίωση και ευθύνη απέναντι στην παράταξη αλλά και στους πολίτες του νομού Κιλκίς. Οι δυνάμεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του νομού, τιμώντας το πρόσωπό μου, με εξέλεξαν βουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής, αποκτώντας έτσι φωνή, έπειτα από 7 χρόνια απουσίας. Σαφώς και οι διαφορές είναι μεγάλες. Το 2011-12 ήμουν μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που ήταν κυβέρνηση και είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Τώρα είμαι εκλεγμένος με το Κίνημα Αλλαγής. Είμαστε τρίτη δύναμη, με πολύ μικρότερο αριθμό βουλευτών, μια ανανεωμένη ομάδα με πολλούς νέους βουλευτές. Αν και σύντομη η παρουσία μου εκείνη την περίοδο, στιγμάτισε την πολιτική μου διαδρομή. Ζούσαμε σε ένα εμφυλιοπολεμικό περιβάλλον, με κλίμα έντονου λαϊκισμού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ψέματα, αυταπάτες και την ανεξέλεγκτη λαϊκή αντίδραση. Σήμερα υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού.

Φύγατε από τη Βουλή ως ΠΑΣΟΚ και επιστρέψατε ως ΚΙΝΑΛ. Στο εγχείρημα που ξεκίνησε δυναμικά (με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού) έμεινε η Χαριλάου Τρικούπη και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ποιες στρατηγικές θα αναπτυχθούν από το κόμμα σας, ώστε να κερδίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη επικράτησης του κεντρώου χώρου;

Μετά την αποχώρηση μέρους του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, αφήσαμε πίσω τα προβλήματα συνοχής και κάναμε μια νέα αρχή. Η αλήθεια είναι ότι για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια η εικόνα μας είχε «θολώσει». Είναι αναγκαίο να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα. Να δημιουργήσουμε μία νέα σοσιαλιστική ταυτότητα, ένα νέο αφήγημα που θα προσελκύσει τους πολίτες, γιατί θα έχει κάτι ενδιαφέρον να τους πει. Να τους βεβαιώσουμε ότι δεν είμαστε ουραγοί αλλά καταλύτες των πολιτικών εξελίξεων. Να ενδυναμώσουμε τη θέση μας στον προοδευτικό χώρο. Να φέρουμε κοντά μας τη νεολαία. Να ανακτήσουμε την εξωστρέφεια και την ενότητά μας. Να αγωνιστούμε με ανοιχτό πνεύμα για τη διεύρυνσή μας. Ο ρόλος μας στη συσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ηγετικός και ουσιαστικός. Με αυτά όλα θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε στην προγραμματική μας συνδιάσκεψη τον Μάρτιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Φεβρουαρίου 2020

Ότι απλώς παρακολουθεί την τουρκική προκλητικότητα, η οποία βρίσκεται στο απόγειό της, και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ από το Κιλκίς και αρμόδιος τομεάρχης Τουρισμού Γιώργος Φραγγίδης. Μιλώντας στη «ΜτΚ», καταλογίζει αποτυχία στη ΝΔ στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και εκτιμά ότι «η βόμβα δεν θα αργήσει να σκάσει στα χέρια μας».

Παράλληλα, ασκεί δριμεία κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραδέχεται ότι η εικόνα του ΚΙΝΑΛ τα τελευταία χρόνια «είχε θολώσει».

Το ΚΙΝΑΛ, αν και τάχθηκε εξαρχής κατά της απλής αναλογικής και της κατάργησής της, τελικά δεν υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο. Το νέο αυτό εκλογικό σύστημα «εξοντώνει» μικρά κόμματα όπως είναι το δικό σας; Πλήττεται η δημοκρατία από αυτήν την εκ νέου ενίσχυση του δικομματισμού;

Η «άδολη» απλή αναλογική δεν έχει εφαρμογή σε καμία σύγχρονη Δημοκρατία, γιατί στην ουσία οδηγεί σε πολυδιάσπαση, ακυβερνησία και χαοτικά φαινόμενα. Από την άλλη, ο νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή όχι μόνο δεν συνάδει με τη δική μας πολιτική λογική, αλλά επαναλαμβάνει τον περιβόητο νόμο Παυλόπουλου με το ληστρικό μπόνους των 50 εδρών, οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση για όποιο κόμμα συγκεντρώσει περίπου το 37% του εκλογικού συστήματος και οδηγεί σε πλασματικές πλειοψηφίες και αδύναμες κυβερνήσεις. Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση για νέο εκλογικό νόμο το 2018, ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, με εκλογικό μπόνους που θα δίνεται μόνο αν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος και θα είναι κλιμακωτό, με ανώτατο όριο συνολικού μπόνους τις 35 έδρες. Επίσης, για την αυτοδυναμία απαιτείται ένα κόμμα να πάρει ποσοστό άνω του 40,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκλογικός νόμος της ΝΔ δεν ενισχύει τις προεκλογικές συνεργασίες, ενώ αποκλείει από το μπόνους τις συνεργασίες κομμάτων, που στη σημερινή Βουλή η μόνη που είναι τέτοια είναι το Κίνημα Αλλαγής. Σαφώς και πλήττεται η δημοκρατία από αυτό το σύστημα.

Πώς αξιολογείτε και τι βαθμό βάζετε με άριστα το «δέκα» το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης Μητσοτάκη;

Η Νέα Δημοκρατία πήρε την εξουσία υποσχόμενη βαθιές μεταρρυθμίσεις και επιστροφή στην κανονικότητα. Αν και κέρδισε αρχικά τις εντυπώσεις, δυστυχώς στη συνέχεια αποκάλυψε το βαθύ συντηρητικό της πρόσωπο με συγκέντρωση υπερεξουσιών στον πρωθυπουργό, επιπόλαιη, αποσπασματική και άτολμη νομοθέτηση, εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, καθυστέρηση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αδιαφορία και βλαπτική πολιτική για τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αδυναμία αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η προκλητικότητα της Τουρκίας βρίσκεται στο απόγειό της και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν θα έβαζα καλό βαθμό στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του γι’ αυτούς τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση, ενώ κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προχώρησε σε επανασύστασή του έξι μήνες αργότερα. Δεδομένου ότι τα νησιά μας ασφυκτιούν, ο κόσμος αντιδρά και οι προσφυγικές ροές μέρα με τη μέρα αυξάνονται, εκτιμάτε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος;

Η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτελεί ουσιαστικά μία παραδοχή από την πλευρά της ΝΔ ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Έδειξε ότι είχε υποτιμήσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Πειραματίστηκε καταργώντας το αρμόδιο υπουργείο και θεσμοθετώντας τον εθνικό συντονιστή για επικοινωνιακούς λόγους. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η κοινωνική ειρήνη βρίσκεται σε μία εύθραυστη ισορροπία όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Η κατάσταση είναι οριακή για κατοίκους αλλά και πρόσφυγες-μετανάστες. Χωρίς χρηματοδότηση και συνευθύνη όλης της Ευρώπης, η βόμβα δεν θα αργήσει να σκάσει στα χέρια μας.

Θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ μακροπρόθεσμα και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η αυτόνομη πορεία και ο αυτόνομος ρόλος του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτα. Τη στιγμή που μιλάμε δεν βλέπω κάποιο λόγο ικανό να μας βάλει σε διαδικασία συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρακτική του και τη πορεία του, στην ουσία είναι η αριστερή συντήρηση. Παραμένει κολλημένος στις ιδεοληπτικές του θέσεις. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί την πιο σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική στο σημερινό πολιτικό πλαίσιο, μακριά από ιδεοληψίες, καιροσκοπικές συμπεριφορές και μικροκομματικές επιδιώξεις.

Είστε υπεύθυνος του τομέα τουρισμού του ΚΙΝΑΛ. Το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» έχει αρχίσει να φθίνει. Ποιες πολιτικές πρέπει να ακολουθηθούν για να αυξηθούν οι τουρίστες και σε ποιες νέες αγορές εκτιμάτε πως πρέπει να επικεντρωθούμε ως χώρα;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευλογημένη. Οι φυσικοί πόροι και το περιβάλλον, η γεωγραφική θέση, η αναγνωρισιμότητα, η ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα δημιουργούν ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν. Αυτά, όμως, δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την ποιότητά του και την υπεροχή του σε ένα δυναμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο τουρισμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Το τουριστικό επιχειρείν πρέπει να δομηθεί με στρατηγική και υπευθυνότητα. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό μοντέλο που θα αφορά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου και θα προβάλλει τα δυνατά σημεία του προορισμού. Αυτό μπορεί να το επιτύχει ο θεματικός τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές, που βασίζονται στον πολιτισμό, την τέχνη, την παράδοση, το σεβασμό στο περιβάλλον και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Ο επισκέπτης που θα έρθει στη χώρα μας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια πλήρη ταξιδιωτική εμπειρία, που θα περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις του και γι’ αυτό θα του μείνει αξέχαστη. Σημασία δεν έχει αν θα έχουμε περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας αλλά ευχαριστημένους επισκέπτες που θα διαθέσουν παραπάνω χρήματα για μια υψηλού επιπέδου εμπειρία. Η βελτίωση των υποδομών, η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, η αξιοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών κρίνονται επίσης απαραίτητα.

Επιστρέψατε στα έδρανα της Βουλής έπειτα από επτά χρόνια. Πώς αισθανθήκατε;

Νιώθω ικανοποίηση, δικαίωση και ευθύνη απέναντι στην παράταξη αλλά και στους πολίτες του νομού Κιλκίς. Οι δυνάμεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του νομού, τιμώντας το πρόσωπό μου, με εξέλεξαν βουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής, αποκτώντας έτσι φωνή, έπειτα από 7 χρόνια απουσίας. Σαφώς και οι διαφορές είναι μεγάλες. Το 2011-12 ήμουν μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που ήταν κυβέρνηση και είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Τώρα είμαι εκλεγμένος με το Κίνημα Αλλαγής. Είμαστε τρίτη δύναμη, με πολύ μικρότερο αριθμό βουλευτών, μια ανανεωμένη ομάδα με πολλούς νέους βουλευτές. Αν και σύντομη η παρουσία μου εκείνη την περίοδο, στιγμάτισε την πολιτική μου διαδρομή. Ζούσαμε σε ένα εμφυλιοπολεμικό περιβάλλον, με κλίμα έντονου λαϊκισμού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ψέματα, αυταπάτες και την ανεξέλεγκτη λαϊκή αντίδραση. Σήμερα υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού.

Φύγατε από τη Βουλή ως ΠΑΣΟΚ και επιστρέψατε ως ΚΙΝΑΛ. Στο εγχείρημα που ξεκίνησε δυναμικά (με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού) έμεινε η Χαριλάου Τρικούπη και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ποιες στρατηγικές θα αναπτυχθούν από το κόμμα σας, ώστε να κερδίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη επικράτησης του κεντρώου χώρου;

Μετά την αποχώρηση μέρους του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, αφήσαμε πίσω τα προβλήματα συνοχής και κάναμε μια νέα αρχή. Η αλήθεια είναι ότι για διάφορους λόγους τα τελευταία χρόνια η εικόνα μας είχε «θολώσει». Είναι αναγκαίο να αποσαφηνίσουμε το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα. Να δημιουργήσουμε μία νέα σοσιαλιστική ταυτότητα, ένα νέο αφήγημα που θα προσελκύσει τους πολίτες, γιατί θα έχει κάτι ενδιαφέρον να τους πει. Να τους βεβαιώσουμε ότι δεν είμαστε ουραγοί αλλά καταλύτες των πολιτικών εξελίξεων. Να ενδυναμώσουμε τη θέση μας στον προοδευτικό χώρο. Να φέρουμε κοντά μας τη νεολαία. Να ανακτήσουμε την εξωστρέφεια και την ενότητά μας. Να αγωνιστούμε με ανοιχτό πνεύμα για τη διεύρυνσή μας. Ο ρόλος μας στη συσπείρωση των ευρύτερων δυνάμεων της κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ηγετικός και ουσιαστικός. Με αυτά όλα θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε στην προγραμματική μας συνδιάσκεψη τον Μάρτιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Φεβρουαρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία