Γιώργος Τσούμας σε makthes.gr: "Η Ευρώπη δεν είναι έτσι όπως τη θέλουμε, αλλά στο χέρι μας είναι να γίνει"
21/05/2024 18:00
21/05/2024 18:00
Λίγες μόλις ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Τσούμας μιλά στο makthes.gr για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών. Ο κ. Τσούμας ο οποίος ρίχνεται στη μάχη αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ είναι «η μόνη υπεύθυνη, αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική». Παράλληλα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζοντας πως είναι «πιασάρικος ο lifestyle λαϊκισμός και ο ακτιβισμός του Tik-Tok» αλλά «συντηρεί την ηγεμονία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη». Απευθύνει μάλιστα κάλεσμα συμμετοχής στους νέους σημειώνοντας «Πάμε για να πάρουμε θέση για τη νέα Ευρώπη που θέλουμε να χτίσουμε και το μέλλον της Ελλάδας ταυτόχρονα».
Κύριε Τσούμα, λίγες ημέρες πριν «στηθούν» οι ευρωκάλπες τι μήνυμα στέλνει η Χαριλάου Τρικούπη στους ψηφοφόρους;
Πηγαίνετε στην κάλπη, αποφασίστε για το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας. Σπάστε τη φούσκα. Της αδιαφορίας. Της ηγεμονίας. Των Βρυξελλών. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να χάσει άλλο χρόνο, άλλες ευκαιρίες. Μια κυβέρνηση που κάνει πως δεν ακούει, μας λέει ότι δεν την νοιάζει. Η Ευρώπη δεν είναι έτσι όπως τη θέλουμε, αλλά στο χέρι μας είναι να γίνει.
Ζητάτε την ψήφο του κόσμου με σκοπό την επομένη, όπως λέει και ο κ. Ανδρουλάκης, να υπάρξει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ κι όχι ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατέχει την δεύτερη θέση;
Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη υπεύθυνη, αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική. Κρατήστε το τελευταίο. Καλά τα πυροτεχνήματα αλλά κρατάνε για λίγο. Το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές πλάνο διακυβέρνησης, τεκμηριωμένες προτάσεις, ατζέντα εφαρμόσιμη για να ισορροπήσει το εθνικό σκάφος που μπατάρει επικίνδυνα. Είναι πιασάρικος ο lifestyle λαϊκισμός και ο ακτιβισμός του Tik-Tok, αλλά αν ρωτάτε εμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του, δεν κάνει ισχυρή αντιπολίτευση, απλώς συντηρεί την ηγεμονία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι ρεαλιστικός κι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί από την ηγεσία δεδομένων των δημοσκοπήσεων που σας θέλουν στην τρίτη θέση πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Φυσικά αλλιώς δε θα είχε τεθεί. Κύριε Στολάκη, μέχρι τη μέρα των εκλογών οι κάλπες είναι άδειες. Η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξή του ως ισχυρής εναλλακτικής λύσης απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, είναι μια πρόκληση και ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε, μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες. Αποτελεί συλλογική ευθύνη της παράταξης και ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς, να δώσουμε νικηφόρα αυτή την κρίσιμη πολιτική και εκλογική μάχη. Κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» που απεργάζονται και προωθούν σενάρια διοχέτευσης της δυσαρέσκειας του κόσμου απέναντι στη κυβέρνηση, σε επιλογές «μπρουτάλ» ή lifestyle λαϊκισμού, που δεν αποτελούν παρά σωσίβια για να αποφευχθεί το πολιτικό ναυάγιο του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτή την ευθύνη οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο ακέραιο.
Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο και ποια είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία;
Τα μηνύματα είναι και θετικά κι αρνητικά. Ξεκινώντας με τα τελευταία, υπάρχει καχυποψία, δυσπιστία, απογοήτευση, αποστασιοποίηση από μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων. Η τραυματική δεκαετία 2010-2020 για την Ελλάδα, οι πολλαπλές κρίσεις του 21ου αιώνα, οι ματαιώσεις, τα σκάνδαλα, η διαφθορά έχουν αφήσει πολύ κόσμο στο «αυτοί είμαστε και δεν αλλάζουμε». Στάση που ενισχύεται από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και δημιουργούν φοβερή ανασφάλεια. Μη λέμε τα ίδια. Είναι φρίκη να φοβάσαι να πας σούπερ μάρκετ, να κάνεις παιδί ή να πας να σπουδάσεις, γιατί δε βγαίνουν τα κουκιά με τέτοιους μισθούς, γιατί προσιτά σπίτια δεν υπάρχουν, γιατί ο πλανήτης καίγεται. Το έχει αυτό ο σύγχρονος τρόπος ζωής σα να πνίγεσαι κάποιες φορές. Από την άλλη όμως ακριβώς μέσα σε αυτό το περιβάλλον βλέπω την ελπίδα, το θάρρος, την θέληση, την αντοχή πολλών ανθρώπων που έχουν βαρεθεί τη μιζέρια, την καταστροφολογία, τη μαυρίλα. Η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή: αφήνει πίσω της μια σκληρή και δύσκολη εποχή που όπως είπα μας άφησε κοινωνικά και οικονομικά τραύματα και μπαίνει σε μια νέα πιο ομαλή, ελπιδοφόρα περίοδο. Αυτό αποτυπώνεται στις έντονες αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τα μηνύματα που στέλνει ο κόσμος σε όσους μετέχουν στα κοινά.
Αν και οι ηγεσίες των κομμάτων συμφωνούν πως οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης, ωστόσο η συζήτηση που γίνεται εντός συνόρων αναλώνεται σε ζητήματα επικαιρότητας και γίνεται με βάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα. Τι διακυβεύεται στην γηραιά ήπειρο;
Το ακούω αυτό συχνά σαν κριτική. Κι εμένα με ενοχλούσε στην αρχή, μετά κατάλαβα πως η Ελλάδα δεν έχει αποκλειστικότητα σε αυτό. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει να ακούει για αυτά που είναι μπροστά του, στην καθημερινότητα του, όχι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες. Είναι λογικό και καλό θα έλεγα η συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων να μεταφέρετε στα μέτρα και τα σταθμά της εκάστοτε εθνικής πραγματικότητας. Όπως είναι και το να γίνεται με βάση τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς της. Θα ήταν αδύνατον να γίνεται στο κενό. Συμφωνώ όμως πως είναι ολέθριο λάθος να αναλωνόμαστε σε ζητήματα επικαιρότητας και μικροπολιτική, γιατί έτσι αποξενώνουμε τον κόσμο και αποσπούμε/εκτρέπουμε την προσοχή του από την κρισιμότητα που αναφέρετε, και το πραγματικό διακύβευμα. Αυτό για την Ευρώπη δεν είναι άλλο από την ίδια της την ταυτότητα. Η νέα γηραιά Ήπειρος αν θέλετε. Οι καιροί άλλαξαν, οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες επίσης. Προσαρμοζόμαστε στην νέα πραγματικότητα με ένα νέο μοντέλο ενοποίησης και αλλάζουμε ώστε να μείνουμε ισχυροί, σχετικοί, πρωτοπόροι, ή συνεχίζουμε την κατρακύλα προς την απόλυτη παρακμή της εξάρτησης από των ανταγωνισμό των “μεγάλων παικτών”. Σε αυτόν τον επαναπροσδιορισμό ο ρόλος χωρών σαν την Ελλάδα μπορεί να φανεί κομβικός και πολύ διαφορετικός από το παρελθόν. Και για να το δέσω με την προηγούμενη συζήτηση για την νέα περίοδο της χώρας, αυτή εξαρτάται από το μονοπάτι που θα διαλέξει η Ευρώπη.
Ποιο είναι το δικό σας αφήγημα; Γιατί «κατεβαίνετε» στις εκλογές, τι μήνυμα στέλνετε με την υποψηφιότητά σας, γιατί να σας ψηφίσουν και ποιες οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση εκλογής σας;
Η πολιτική δεν είναι χαμένη υπόθεση. Δεν είναι μόνο για τους λίγους ή για όσους ανήκουν σε κλειστά πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα. Δεν είναι για τους τεμπέληδες ούτε για τους άεργους, δεν είναι όλοι κλέφτες. Θέλω να δουλέψω, να παλέψω και να αποδείξω στον εαυτό μου κι όσους με εμπιστευτούν με την ψήφο τους, πως υπάρχει κι άλλος τρόπος, πως τα πράγματα γίνονται αλλιώς. Προτεραιότητές μου είναι η αντιμετώπιση της ανισότητας και η βιωσιμότητα. Προσιτή στέγη, αξιοπρεπείς μισθοί, περιβαντολλογική πολιτική, και επιτέλους μια ολιστική στρατηγική για την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου ανθρώπινου κεφαλαίου, που ονομάζουμε “νεολαία”.
Πως αξιολογείτε την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη; Ανησυχείτε ενδεχόμενα προβλήματα με την Βόρεια Μακεδονία μετά την προκλητική στάση που κράτησε η νέα πρόεδρος της χώρας;
Πριν καν ξεθωριάσει η επιτηδευμένη εικόνα ικανοποίησης από τη συνάντηση της Άγκυρας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Φιντάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, επανέφερε τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Ο κ. Φιντάν μίλησε ευθέως για «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, καλώντας τη χώρα μας να απόσχει από «μονομερείς ενέργειες», παρά το ισχύον διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι τουρκικές «επιφυλάξεις» διατυπώθηκαν και στην ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο αν υπήρχε και ποια ήταν η ελληνική απάντηση. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη θέση που εκφράζουμε διαχρονικά και έμπρακτα: ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται ούτε με αυταπάτες, ούτε με βιασύνη. Απαιτούνται απτά και, κυρίως, αποδείξιμα δείγματα αμοιβαίας ειλικρίνειας. Η πολυεπίπεδη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας πριν τη συνάντηση της Άγκυρας και η επαναφορά ισχυρισμών την επόμενη κιόλας ημέρα, θετουν εν αμφιβόλω αυτήν την κρίσιμη παράμετρο. Κανείς, λοιπόν -και πρώτη η Κυβέρνηση-, δεν δικαιούται να αναλώνεται σε επικοινωνιακούς χειρισμούς και κομματικές στοχεύσεις. Όπως, άλλωστε, αποδείχθηκε και στην περίπτωση των σχέσεων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, η εξωτερική πολιτική πρέπει να χαράσσεται και να ασκείται με όρους προνοητικότητας, στο επίπεδο του μακρού ιστορικού χρόνου και όχι της εκλογικής συγκυρίας, με ρεαλισμό, σχέδιο, επίγνωση των θέσεων της άλλης πλευράς και αυτοπεποίθηση.
Είστε νέος άνθρωπος που ρίχνεται στη μάχη των εκλογών, την ώρα που οι νέοι είτε απέχουν, είτε αποστρέφονται την πολιτική και τους πολιτικούς λέγοντας πως «όλοι το ίδιοι είναι». Τι τους απαντάτε;
Τους καταλαβαίνω και τους νιώθω. Και εμένα με τρώει. Όπως σας είπα κόντρα σε αυτό μάχομαι γιατί κάπως μέσα σε όλο αυτό αποφάσισα ότι κουράστηκα να είμαι θεατής. Αυτό τους απαντάω. Αν η ζωή σας είναι ταινία, μην είστε θεατές.
Γιατί κάποιος συνομήλικός σας να επιλέξει την κάλπη αντί της... παραλίας την 9η Ιουνίου;
Για να μην αφήσει άλλους να αποφασίζουν για τους εκπροσώπους του, για τη ζωή και το μέλλον του. “Για να μην είναι όλοι ίδιοι”. Κουλ η παραλία, κουλ να είσαι απολιτίκ κι υπεράνω, αλλά πιο κουλ, στο δικό μου βιβλίο, να επιλέξεις ότι νοιάζεσαι. Στην τελική, με μια δόση υπερβολής -to make a point- αυτό που διακυβεύεται σε ένα βαθμό είναι το αν θα μπορείς να πας παραλία σε 10-20 χρόνια… Ένας συνδυασμός λοιπόν όλων όσων είπαμε παραπάνω, υπογραμμίζει τη σημασία του να πάμε όλες κι όλοι στην κάλπη όχι χαλαρά, όχι για χαβαλέ, με εθνικά μικροπολιτικά κριτήρια ή διάθεση εθνικής διαμαρτυρίας. Πάμε για να πάρουμε θέση για τη νέα Ευρώπη που θέλουμε να χτίσουμε και το μέλλον της Ελλάδας ταυτόχρονα.
Info
Ο Γιώργος Τσούμας γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Άφησε τη Ναύπακτο στα 18 του χρόνια για να σπουδάσει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απ' όπου αποφοίτησε το 2016 ως Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στο τομέα «Πολεοδομία-Χωροταξία» απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ και του Ιδρύματος Ανδρέα Τσάρα. Από το 2017 έως το 2019 εργάστηκε στον Δήμο Αθηναίων ως ειδικός σύμβουλος Αστικής Ανάπτυξης, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από το 2018 και εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από το 2022. Από το Δεκέμβριο του 2020 έως σήμερα είναι Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι Συντονιστής του Δικτύου Ειρήνης και Δημοκρατίας της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών. Τo 2019 συμμετείχε στο International Visitor Leadership Program for young European Leaders του US Department of State.
Λίγες μόλις ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Τσούμας μιλά στο makthes.gr για το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών. Ο κ. Τσούμας ο οποίος ρίχνεται στη μάχη αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ είναι «η μόνη υπεύθυνη, αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική». Παράλληλα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζοντας πως είναι «πιασάρικος ο lifestyle λαϊκισμός και ο ακτιβισμός του Tik-Tok» αλλά «συντηρεί την ηγεμονία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη». Απευθύνει μάλιστα κάλεσμα συμμετοχής στους νέους σημειώνοντας «Πάμε για να πάρουμε θέση για τη νέα Ευρώπη που θέλουμε να χτίσουμε και το μέλλον της Ελλάδας ταυτόχρονα».
Κύριε Τσούμα, λίγες ημέρες πριν «στηθούν» οι ευρωκάλπες τι μήνυμα στέλνει η Χαριλάου Τρικούπη στους ψηφοφόρους;
Πηγαίνετε στην κάλπη, αποφασίστε για το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας. Σπάστε τη φούσκα. Της αδιαφορίας. Της ηγεμονίας. Των Βρυξελλών. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να χάσει άλλο χρόνο, άλλες ευκαιρίες. Μια κυβέρνηση που κάνει πως δεν ακούει, μας λέει ότι δεν την νοιάζει. Η Ευρώπη δεν είναι έτσι όπως τη θέλουμε, αλλά στο χέρι μας είναι να γίνει.
Ζητάτε την ψήφο του κόσμου με σκοπό την επομένη, όπως λέει και ο κ. Ανδρουλάκης, να υπάρξει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ κι όχι ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα κατέχει την δεύτερη θέση;
Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη υπεύθυνη, αξιόπιστη και βιώσιμη εναλλακτική. Κρατήστε το τελευταίο. Καλά τα πυροτεχνήματα αλλά κρατάνε για λίγο. Το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές πλάνο διακυβέρνησης, τεκμηριωμένες προτάσεις, ατζέντα εφαρμόσιμη για να ισορροπήσει το εθνικό σκάφος που μπατάρει επικίνδυνα. Είναι πιασάρικος ο lifestyle λαϊκισμός και ο ακτιβισμός του Tik-Tok, αλλά αν ρωτάτε εμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές επιλογές και τη στρατηγική του, δεν κάνει ισχυρή αντιπολίτευση, απλώς συντηρεί την ηγεμονία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι ρεαλιστικός κι εφικτός ο στόχος που έχει τεθεί από την ηγεσία δεδομένων των δημοσκοπήσεων που σας θέλουν στην τρίτη θέση πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Φυσικά αλλιώς δε θα είχε τεθεί. Κύριε Στολάκη, μέχρι τη μέρα των εκλογών οι κάλπες είναι άδειες. Η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξή του ως ισχυρής εναλλακτικής λύσης απέναντι στη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, είναι μια πρόκληση και ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε, μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες. Αποτελεί συλλογική ευθύνη της παράταξης και ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς, να δώσουμε νικηφόρα αυτή την κρίσιμη πολιτική και εκλογική μάχη. Κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» που απεργάζονται και προωθούν σενάρια διοχέτευσης της δυσαρέσκειας του κόσμου απέναντι στη κυβέρνηση, σε επιλογές «μπρουτάλ» ή lifestyle λαϊκισμού, που δεν αποτελούν παρά σωσίβια για να αποφευχθεί το πολιτικό ναυάγιο του κ. Μητσοτάκη. Σε αυτή την ευθύνη οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο ακέραιο.
Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο και ποια είναι τα βασικά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία;
Τα μηνύματα είναι και θετικά κι αρνητικά. Ξεκινώντας με τα τελευταία, υπάρχει καχυποψία, δυσπιστία, απογοήτευση, αποστασιοποίηση από μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων. Η τραυματική δεκαετία 2010-2020 για την Ελλάδα, οι πολλαπλές κρίσεις του 21ου αιώνα, οι ματαιώσεις, τα σκάνδαλα, η διαφθορά έχουν αφήσει πολύ κόσμο στο «αυτοί είμαστε και δεν αλλάζουμε». Στάση που ενισχύεται από τα πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και δημιουργούν φοβερή ανασφάλεια. Μη λέμε τα ίδια. Είναι φρίκη να φοβάσαι να πας σούπερ μάρκετ, να κάνεις παιδί ή να πας να σπουδάσεις, γιατί δε βγαίνουν τα κουκιά με τέτοιους μισθούς, γιατί προσιτά σπίτια δεν υπάρχουν, γιατί ο πλανήτης καίγεται. Το έχει αυτό ο σύγχρονος τρόπος ζωής σα να πνίγεσαι κάποιες φορές. Από την άλλη όμως ακριβώς μέσα σε αυτό το περιβάλλον βλέπω την ελπίδα, το θάρρος, την θέληση, την αντοχή πολλών ανθρώπων που έχουν βαρεθεί τη μιζέρια, την καταστροφολογία, τη μαυρίλα. Η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή: αφήνει πίσω της μια σκληρή και δύσκολη εποχή που όπως είπα μας άφησε κοινωνικά και οικονομικά τραύματα και μπαίνει σε μια νέα πιο ομαλή, ελπιδοφόρα περίοδο. Αυτό αποτυπώνεται στις έντονες αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τα μηνύματα που στέλνει ο κόσμος σε όσους μετέχουν στα κοινά.
Αν και οι ηγεσίες των κομμάτων συμφωνούν πως οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης, ωστόσο η συζήτηση που γίνεται εντός συνόρων αναλώνεται σε ζητήματα επικαιρότητας και γίνεται με βάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα. Τι διακυβεύεται στην γηραιά ήπειρο;
Το ακούω αυτό συχνά σαν κριτική. Κι εμένα με ενοχλούσε στην αρχή, μετά κατάλαβα πως η Ελλάδα δεν έχει αποκλειστικότητα σε αυτό. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει να ακούει για αυτά που είναι μπροστά του, στην καθημερινότητα του, όχι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες. Είναι λογικό και καλό θα έλεγα η συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων να μεταφέρετε στα μέτρα και τα σταθμά της εκάστοτε εθνικής πραγματικότητας. Όπως είναι και το να γίνεται με βάση τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς της. Θα ήταν αδύνατον να γίνεται στο κενό. Συμφωνώ όμως πως είναι ολέθριο λάθος να αναλωνόμαστε σε ζητήματα επικαιρότητας και μικροπολιτική, γιατί έτσι αποξενώνουμε τον κόσμο και αποσπούμε/εκτρέπουμε την προσοχή του από την κρισιμότητα που αναφέρετε, και το πραγματικό διακύβευμα. Αυτό για την Ευρώπη δεν είναι άλλο από την ίδια της την ταυτότητα. Η νέα γηραιά Ήπειρος αν θέλετε. Οι καιροί άλλαξαν, οι οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες επίσης. Προσαρμοζόμαστε στην νέα πραγματικότητα με ένα νέο μοντέλο ενοποίησης και αλλάζουμε ώστε να μείνουμε ισχυροί, σχετικοί, πρωτοπόροι, ή συνεχίζουμε την κατρακύλα προς την απόλυτη παρακμή της εξάρτησης από των ανταγωνισμό των “μεγάλων παικτών”. Σε αυτόν τον επαναπροσδιορισμό ο ρόλος χωρών σαν την Ελλάδα μπορεί να φανεί κομβικός και πολύ διαφορετικός από το παρελθόν. Και για να το δέσω με την προηγούμενη συζήτηση για την νέα περίοδο της χώρας, αυτή εξαρτάται από το μονοπάτι που θα διαλέξει η Ευρώπη.
Ποιο είναι το δικό σας αφήγημα; Γιατί «κατεβαίνετε» στις εκλογές, τι μήνυμα στέλνετε με την υποψηφιότητά σας, γιατί να σας ψηφίσουν και ποιες οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση εκλογής σας;
Η πολιτική δεν είναι χαμένη υπόθεση. Δεν είναι μόνο για τους λίγους ή για όσους ανήκουν σε κλειστά πολιτικά, οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα. Δεν είναι για τους τεμπέληδες ούτε για τους άεργους, δεν είναι όλοι κλέφτες. Θέλω να δουλέψω, να παλέψω και να αποδείξω στον εαυτό μου κι όσους με εμπιστευτούν με την ψήφο τους, πως υπάρχει κι άλλος τρόπος, πως τα πράγματα γίνονται αλλιώς. Προτεραιότητές μου είναι η αντιμετώπιση της ανισότητας και η βιωσιμότητα. Προσιτή στέγη, αξιοπρεπείς μισθοί, περιβαντολλογική πολιτική, και επιτέλους μια ολιστική στρατηγική για την ενσωμάτωση και την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου ανθρώπινου κεφαλαίου, που ονομάζουμε “νεολαία”.
Πως αξιολογείτε την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν- Μητσοτάκη; Ανησυχείτε ενδεχόμενα προβλήματα με την Βόρεια Μακεδονία μετά την προκλητική στάση που κράτησε η νέα πρόεδρος της χώρας;
Πριν καν ξεθωριάσει η επιτηδευμένη εικόνα ικανοποίησης από τη συνάντηση της Άγκυρας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κ. Φιντάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του, επανέφερε τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τουρκίας όσον αφορά στην ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Ο κ. Φιντάν μίλησε ευθέως για «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, καλώντας τη χώρα μας να απόσχει από «μονομερείς ενέργειες», παρά το ισχύον διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι οι τουρκικές «επιφυλάξεις» διατυπώθηκαν και στην ελληνική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, χωρίς να γίνεται ξεκάθαρο αν υπήρχε και ποια ήταν η ελληνική απάντηση. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη θέση που εκφράζουμε διαχρονικά και έμπρακτα: ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται ούτε με αυταπάτες, ούτε με βιασύνη. Απαιτούνται απτά και, κυρίως, αποδείξιμα δείγματα αμοιβαίας ειλικρίνειας. Η πολυεπίπεδη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας πριν τη συνάντηση της Άγκυρας και η επαναφορά ισχυρισμών την επόμενη κιόλας ημέρα, θετουν εν αμφιβόλω αυτήν την κρίσιμη παράμετρο. Κανείς, λοιπόν -και πρώτη η Κυβέρνηση-, δεν δικαιούται να αναλώνεται σε επικοινωνιακούς χειρισμούς και κομματικές στοχεύσεις. Όπως, άλλωστε, αποδείχθηκε και στην περίπτωση των σχέσεων Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, η εξωτερική πολιτική πρέπει να χαράσσεται και να ασκείται με όρους προνοητικότητας, στο επίπεδο του μακρού ιστορικού χρόνου και όχι της εκλογικής συγκυρίας, με ρεαλισμό, σχέδιο, επίγνωση των θέσεων της άλλης πλευράς και αυτοπεποίθηση.
Είστε νέος άνθρωπος που ρίχνεται στη μάχη των εκλογών, την ώρα που οι νέοι είτε απέχουν, είτε αποστρέφονται την πολιτική και τους πολιτικούς λέγοντας πως «όλοι το ίδιοι είναι». Τι τους απαντάτε;
Τους καταλαβαίνω και τους νιώθω. Και εμένα με τρώει. Όπως σας είπα κόντρα σε αυτό μάχομαι γιατί κάπως μέσα σε όλο αυτό αποφάσισα ότι κουράστηκα να είμαι θεατής. Αυτό τους απαντάω. Αν η ζωή σας είναι ταινία, μην είστε θεατές.
Γιατί κάποιος συνομήλικός σας να επιλέξει την κάλπη αντί της... παραλίας την 9η Ιουνίου;
Για να μην αφήσει άλλους να αποφασίζουν για τους εκπροσώπους του, για τη ζωή και το μέλλον του. “Για να μην είναι όλοι ίδιοι”. Κουλ η παραλία, κουλ να είσαι απολιτίκ κι υπεράνω, αλλά πιο κουλ, στο δικό μου βιβλίο, να επιλέξεις ότι νοιάζεσαι. Στην τελική, με μια δόση υπερβολής -to make a point- αυτό που διακυβεύεται σε ένα βαθμό είναι το αν θα μπορείς να πας παραλία σε 10-20 χρόνια… Ένας συνδυασμός λοιπόν όλων όσων είπαμε παραπάνω, υπογραμμίζει τη σημασία του να πάμε όλες κι όλοι στην κάλπη όχι χαλαρά, όχι για χαβαλέ, με εθνικά μικροπολιτικά κριτήρια ή διάθεση εθνικής διαμαρτυρίας. Πάμε για να πάρουμε θέση για τη νέα Ευρώπη που θέλουμε να χτίσουμε και το μέλλον της Ελλάδας ταυτόχρονα.
Info
Ο Γιώργος Τσούμας γεννήθηκε το 1992 στην Αθήνα. Άφησε τη Ναύπακτο στα 18 του χρόνια για να σπουδάσει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απ' όπου αποφοίτησε το 2016 ως Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στο τομέα «Πολεοδομία-Χωροταξία» απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ και του Ιδρύματος Ανδρέα Τσάρα. Από το 2017 έως το 2019 εργάστηκε στον Δήμο Αθηναίων ως ειδικός σύμβουλος Αστικής Ανάπτυξης, ενώ τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού. Είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από το 2018 και εκλεγμένο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από το 2022. Από το Δεκέμβριο του 2020 έως σήμερα είναι Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2023 είναι Συντονιστής του Δικτύου Ειρήνης και Δημοκρατίας της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικών Νεολαιών. Τo 2019 συμμετείχε στο International Visitor Leadership Program for young European Leaders του US Department of State.
ΣΧΟΛΙΑ