ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η αναγεννημένη Μοδιάνο ανοίγει τις πύλες της το καλοκαίρι – Με το βλέμμα στο αύριο και σεβασμό στις παραδόσεις (φωτ.)

Η ιστορική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης ζωντανεύει ξανά – Οι βασικοί σχεδιαστικοί άξονες του έργου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση

 15/03/2022 20:28

Η αναγεννημένη Μοδιάνο ανοίγει τις πύλες της το καλοκαίρι – Με το βλέμμα στο αύριο και σεβασμό στις παραδόσεις (φωτ.)

Στέφανος Μαχτσίρας

Tο καλοκαίρι του 2022 η αναγεννημένη Αγορά Μοδιάνο «φοράει τα καλά της», ανοίγει τις πύλες της και είναι έτοιμη να υποδεχτεί ξανά τον κόσμο, μετά το ριζικό λίφτινγκ που υπέστη. 

Η «Στοά Μοδιάνο» αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως αναβαθμισμένη ως μια σύγχρονη αγορά τροφίμων και συγχρόνως ως χώρος κοινωνικής συγκέντρωσης και επικοινωνίας.

Η θρυλική αγορά της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί εντελώς αλλαγμένη στους Θεσσαλονικείς προσελκύοντας καταναλωτές και επισκέπτες. Στη «Μοδιάνο», θα λειτουργούν πάνω από 80 καταστήματα, τα οποία θα έχουν να προσφέρουν τα εκλεκτότερα προϊόντα στην Αγορά που στα χρόνια της ακμής της και των ημερών δόξας που έζησε, ήταν η καλύτερη αγορά τροφίμων της πόλης.

Η «Στοά Μοδιάνο» είναι μια σκεπαστή αγορά, που σχεδιάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο το 1925, με σκοπό να στεγάσει την Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί «χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».

 Η Αγορά Μοδιάνο πλέον αναδιαμορφώνεται σε ένα σύγχρονο food market, διατηρώντας όμως τον κλασικό της χαρακτήρα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η τελική μορφή της στοάς, αλλά και οι ενδιαφέρουσες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την στατική επάρκεια του κτιρίου, που περιλάμβανε την σταδιακή καθαίρεση της πλάκας ισογείου και την κατασκευή της εκ νέου, αναλύθηκαν σε υβριδική εκδήλωση του περιοδικού Κτίριο. Στο επίπεδο του υπογείου χωροθετούνται οι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία της αγοράς αποθηκευτικοί χώροι και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου. Οι χώροι οργανώνονται σε μικρές επαναλαμβανόμενες μονάδες, σύμφωνα με το αρχικό σύστημα διαδρόμων κατά την εγκάρσια και διαμήκη κατεύθυνση ενώ στη στάθμη του ισογείου αναπτύσσεται το βασικό επίπεδο καταστημάτων της αγοράς.

Τους άξονες βάσει των οποίων κινήθηκαν σχεδιαστικά, αλλά και τα εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσουν (κυρίως αναφορικά με την επικινδυνότητα του κτιρίου) για να φέρουν εις πέρας το απαιτητικό project για την αναγέννηση της εμβληματικής αγοράς της πόλης, παρουσίασαν αρχιτέκτονες και μηχανικοί που ανέλαβαν το έργο για λογαριασμό του ομίλου εταιρειών FAIS GROUP.

«Θέλουμε να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να έχει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά με σεβασμό ωστόσο στο μνημείο, δώσαμε έμφαση στη δομή της αγοράς, αναδείξαμε και ενισχύσαμε τον χαρακτήρα και τη μορφή του μνημείου», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μόρφω Παπανικολάου, Αρχιτέκτονας/ SPARCH ARCHITECTS, καθηγήτρια ΑΠΘ.

1.png


-LTsQM.png
2-NQbwp.png
3-4B9Oo.png
4.png






Tο καλοκαίρι του 2022 η αναγεννημένη Αγορά Μοδιάνο «φοράει τα καλά της», ανοίγει τις πύλες της και είναι έτοιμη να υποδεχτεί ξανά τον κόσμο, μετά το ριζικό λίφτινγκ που υπέστη. 

Η «Στοά Μοδιάνο» αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως αναβαθμισμένη ως μια σύγχρονη αγορά τροφίμων και συγχρόνως ως χώρος κοινωνικής συγκέντρωσης και επικοινωνίας.

Η θρυλική αγορά της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί εντελώς αλλαγμένη στους Θεσσαλονικείς προσελκύοντας καταναλωτές και επισκέπτες. Στη «Μοδιάνο», θα λειτουργούν πάνω από 80 καταστήματα, τα οποία θα έχουν να προσφέρουν τα εκλεκτότερα προϊόντα στην Αγορά που στα χρόνια της ακμής της και των ημερών δόξας που έζησε, ήταν η καλύτερη αγορά τροφίμων της πόλης.

Η «Στοά Μοδιάνο» είναι μια σκεπαστή αγορά, που σχεδιάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο το 1925, με σκοπό να στεγάσει την Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί «χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».

 Η Αγορά Μοδιάνο πλέον αναδιαμορφώνεται σε ένα σύγχρονο food market, διατηρώντας όμως τον κλασικό της χαρακτήρα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και η τελική μορφή της στοάς, αλλά και οι ενδιαφέρουσες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την στατική επάρκεια του κτιρίου, που περιλάμβανε την σταδιακή καθαίρεση της πλάκας ισογείου και την κατασκευή της εκ νέου, αναλύθηκαν σε υβριδική εκδήλωση του περιοδικού Κτίριο. Στο επίπεδο του υπογείου χωροθετούνται οι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία της αγοράς αποθηκευτικοί χώροι και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου. Οι χώροι οργανώνονται σε μικρές επαναλαμβανόμενες μονάδες, σύμφωνα με το αρχικό σύστημα διαδρόμων κατά την εγκάρσια και διαμήκη κατεύθυνση ενώ στη στάθμη του ισογείου αναπτύσσεται το βασικό επίπεδο καταστημάτων της αγοράς.

Τους άξονες βάσει των οποίων κινήθηκαν σχεδιαστικά, αλλά και τα εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσουν (κυρίως αναφορικά με την επικινδυνότητα του κτιρίου) για να φέρουν εις πέρας το απαιτητικό project για την αναγέννηση της εμβληματικής αγοράς της πόλης, παρουσίασαν αρχιτέκτονες και μηχανικοί που ανέλαβαν το έργο για λογαριασμό του ομίλου εταιρειών FAIS GROUP.

«Θέλουμε να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία να έχει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά με σεβασμό ωστόσο στο μνημείο, δώσαμε έμφαση στη δομή της αγοράς, αναδείξαμε και ενισχύσαμε τον χαρακτήρα και τη μορφή του μνημείου», ανέφερε μεταξύ άλλων η Μόρφω Παπανικολάου, Αρχιτέκτονας/ SPARCH ARCHITECTS, καθηγήτρια ΑΠΘ.

1.png


-LTsQM.png
2-NQbwp.png
3-4B9Oo.png
4.png






ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία