Μονόλογοι
Η νίκη του Τσίπρα και οι γκρίνιες για κοψίματα και υπόγειες συμφωνίες στους δικούς του - Γιατί χαίρονται οι ΠΑΣΟΚοι
17/05/2022 14:18
Τα πήρε όλα κι έμεινε ο Αλέξης Τσίπρας στις προχθεσινές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα όχι μόνον έμεινε, αλλά διαμόρφωσε το υπόβαθρο για να παραμείνει στην αρχηγία και μετά από νέα ενδεχόμενη ήττα του -ακόμη κι αν αυτή επαναληφθεί σε διπλές εθνικές εκλογές.
Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο. Η ισχυροποίηση δηλαδή του Τσίπρα, ο οποίος καθίσταται πλέον ως αδιαμφισβήτητος και αδιαφιλονίκητος ηγέτης του κόμματός του, ενώ παράλληλα περιθωριοποιούνται άπαντες όσοι ανέπτυξαν μία κριτική τοποθέτηση στην πορεία του κόμματος και τις επιλογές του. Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης, Βίτσας, Δρίτσας κ.ά., υποχρεούνται πλέον να περιφέρουν την αιρετική τους ύπαρξη ή να «κρεμάσουν τα παπούτσια τους». (Να σημειώσω ότι η «εσωκομματική αντιπολίτευση» ψήφισε τον μοναδική υποψήφιο Τσίπρα για τη θέση του προέδρου, ως κίνηση αβροφροσύνης και αποδοχής της ισχύος του).
Δεύτερο δεδομένο, είναι ότι παρά την… δημιουργική αριθμητική, η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να δείξει πως έχει ρεύμα ισχυρότερο μάλιστα του αντίστοιχου του ΠΑΣΟΚ, δεν δικαιώθηκε. Έβαλαν ψηλά τον πήχη συγκρινόμενοι με τους 270.000 της προεδρικής εκλογής του ΚΙΝΑΛ στην πρώτη Κυριακή ή των 207.000 της δεύτερης, και βρέθηκαν να υπολείπονται ακόμη και των 176.000 που ψήφισαν μια βδομάδα πριν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για συνέδρους και Νομαρχιακές Επιτροπές. Μάλιστα προκειμένου να συσκοτίσουν τα στοιχεία, μίλησαν για 172.000 μέλη για να αποδειχθεί στην συνέχεια πως για την εκλογή- στήριξη του Αλέξη Τσίπρα ψήφισαν 152.000 άτομα (110.000 πρωτοεμφανιζόμενοι και 40 από τους 60.000 που ήταν τα εγγεγραμμένα μέλη), ενώ για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, εμφανίστηκαν στις κάλπες μόνον τα δύο τρίτα των μελών που ήταν εγγεγραμμένα μέχρι πρότινος.
Τρίτο δεδομένο, ότι δύο μέρες μετά τις εκλογές κι ακόμη δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα για το ποιοι εκλέχτηκαν στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν νομίζω να μαγειρεύουν τους σταυρούς, αλλά μάλλον μπλέχτηκαν με τις ποσοστώσεις που είχαν θεσπίσει στο συνέδριο και οι οποίες στην περίπτωση που τηρηθούν, θα οδηγήσουν εκτός οργάνου, ανθρώπους που δεν πρέπει… Αναφέρομαι στην ποσόστωση του 50% σε γυναίκες και σε αυτήν του 20% σε προερχόμενους από την «Προοδευτική Συμμαχία» που είναι τα σχήματα-ομάδες ή παρέες της ΔΗΜΑΡ, της «Γέφυρας» του Μπίστη και δεν ξέρω εγώ ποια άλλη.
Τέταρτο δεδομένο, ότι από αύριο ή εν πάση περιπτώσει από την ώρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών για την ΚΕ, τίποτα δεν θα είναι ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το παρελθόν. Δεν αναφέρομαι μόνον στην περιθωριοποίηση παραδοσιακών στελεχών που θεωρούνταν ιστορική ηγεσία, ιερά τέρατα, βαρόνοι κ.λπ., αλλά στο ξέσπασμα νέων εσωτερικών αντιθέσεων ανάμεσα σε τμήματα της ευρείας κι ετερόκλητης ομάδας των «Προεδρικών».
Θα αρχίσουν δηλαδή τα «με έκοψαν» να λένε όσοι δεν πήγαν καλά και τα «σάρωσα με την αξία μου» όσοι τα κατάφεραν. Το κυριότερο ωστόσο, είναι πως καθώς τα αποτελέσματα διαμορφώνουν και τα δεδομένα ενός χρηματιστηρίου στελεχών, θα έχουμε τις κόντρες των δεύτερων με τους πρώτους και τις απαιτήσεις των πρώτων για συμμετοχή τους στην ηγεσία περί τον Αλέξη Τσίπρα που θα προκύψει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΕ.
Για του λόγου το αληθές, να σας ενημερώσω ότι έντονος εκνευρισμός επικρατεί στις τάξεις της προεδρικής Κίνησης Μελών Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι βγήκε κερδισμένη από το «άνοιγμα» των ψηφοδελτίων για την Κεντρική Επιτροπή.
Ο λόγος, ότι στην κάλπη της Κεντρικής Μακεδονίας, η Θεοδώρα Τζάκρη βγήκε πρώτη περνώντας τόσο την Νοτοπούλου όσο και τον Φάμελλο, οι οποίοι αποδίδουν την… ήττα τους στο ότι η βουλευτίνα Πέλλας, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει στην Κίνηση Μελών προχώρησε σε συμμαχίες με υποψήφιους και άλλων προεδρικών τάσεων και συγκεκριμένα με τη ΡΕΝΕ του Τζανακόπουλου, ώστε να ξεχωρίσει.
Πού να δείτε τι θα γίνει αν η Τζάκρη απαιτήσει ως πρωτεύσασα να περιληφθεί και στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Άτυπα σχόλια του στιλ… «σας μάθαμε να παίζετε μπαλίτσα» είναι τα αγαπημένα τις τελευταίες μέρες το τελευταίο διάστημα για τη Χαριλάου Τρικούπη που καλωσόρισε το γεγονός ότι και τα υπόλοιπα κόμματα υιοθετούν εκλογικές διαδικασίες που για πρώτη φορά εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, εδώ και δύο δεκαετίες.
Πάντως, διασκεδάζω με τους «πράσινους συντρόφους». Ανεβάζουν φωτογραφίες από τα ίδια εκλογικά κέντρα με διαφορά λίγων ημερών και καλούν τους ακολούθους τους να βρουν τις… διαφορές μεταξύ των φωτογραφιών στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ κι εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.