Λόγια του Βαρδάρη

  • Η παρουσίαση του βιβλίου «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ»
    25/11/2022 06:38

    Η παρουσίαση του βιβλίου «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ»

    Είθισται, κατά την παρουσίαση βιβλίου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα να γίνεται λόγος περί “πρώτης εκδοτικής απόπειρας”. Ωστόσο το βιβλίο με τίτλο «Βαγγέλης: 25 (+1) Ιστορίες πριν το Αλτσχάιμερ» (176 σελίδες, εκδόσεις Ιανός) το οποίο παρουσιάστηκε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ακριβώς μια “πρώτη εκδοτική απόπειρα”, αλλά έμοιαζε περισσότερο με ένα “χρέος”. Χρέος του ενός συγγραφέα του βιβλίου, του δημοσιογράφου Γιώργου Χριστοφορίδη προς τον “εν αγνοία του” έτερο συγγραφέα, επίσης δημοσιογράφο και εκλιπόντα πλέον πατέρα του, Βαγγέλη Χριστοφορίδη. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια πρωτότυπη συνύπαρξη δύο συγγραφέων όπου ο ένας γίνεται πρωταγωνιστής μέσα από τις ιστορίες του άλλου. Εξηγώντας, συγκινημένος, τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτό το εκδοτικό εγχείρημα ο Γιώργος Χριστοφορίδης ανέφερε, ενώπιον του πυκνού ακροατηρίου που κατέκλυσε το πατάρι του “Ιανού” (στη Γρ. Παλαμά) ότι κύριος στόχος του ήταν να διασώσει τις ιστορίες τις οποίες είχε γράψει ο πατέρας του, πριν να χαθεί στην ομίχλη της νόσου Αλτσχάιμερ. Ιστορίες από τη ζωή και την καθημερινότητά του οι οποίες μιλούν για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους τους οποίους ο Βαγγέλης συναντούσε πηγαινοερχόμενος στη δουλειά του, “πάντα με το αστικό” όπως διηγήθηκε ο γιος του. Οι περισσότερες από αυτές τις 25 ιστορίες διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε (στις 8 Μαΐου 1937), έζησε όλη του τη ζωή και πέθανε (στις 12 Μαρτίου του 2022). Όπως ανέφερε ο Γιώργος, ο πατέρας του έγραφε για τον εαυτό του, όχι για τους άλλους. Δεν είχε στο μυαλό του ότι αυτές οι ιστορίες θα μπορούσαν ποτέ να εκδοθούν. Οι ιστορίες αυτές αποτελούν και το πρώτο μέρος του βιβλίου.

    Πρωταγωνιστής και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι ο Βαγγέλης Χριστοφορίδης, τον οποίο γνωρίζουμε πλέον μέσα από τις ιστορίες τις οποίες περιγράφει ο γιος του. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Χριστοφορίδης το βιβλίο αυτό τον βοήθησε να διαχειριστεί καλύτερα την απώλεια του πατέρα του. Άρχισε να σκέφτεται την ιδέα ενός τέτοιου βιβλίου όταν συνειδητοποίησε ότι ο πατέρας του άρχισε να βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα στη λησμονιά της νόσου Αλτσχάιμερ. Προς το τέλος του βιβλίου ο Γιώργος αισθάνεται την ανάγκη να πει κάτι και για τους ανθρώπους που ζουν από τόσο κοντά μια τέτοια δοκιμασία. Πρώτα και κύρια για τη μητέρα του Χρυσάνθη, αλλά και τόσους άλλους που καλούνται να δώσουν έναν τόσο δύσκολο αγώνα προκειμένου να φροντίσουν ως το τέλος ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που φεύγει από τη ζωή με αυτόν τον τρόπο.

    Με αφορμή το βιβλίο, μίλησαν για τον Βαγγέλη Χριστοφορίδη ο Αντώνης Κούρτης, σχεδόν συνομήλικος του Βαγγέλη, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, σημαίνων στέλεχος επί σειρά ετών του δημοσιογραφικού συγκροτήματος της “Μακεδονίας” και με πολλές άλλες ιδιότητες, ο Νίκος Καρράς, νυν πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ και η Τριάδα Μπράτσιου, δημοσιογράφος στο οικονομικό ρεπορτάζ, τομέας στον οποίο είχε διαπρέψει ο Βαγγέλης Χριστοφορίδης. Για το βιβλίο, αυτό καθ' αυτό, μίλησε ο Γιώργος Κορδομενίδης, συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού “Εντευκτήριο” ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Βαγγέλης Χριστοφορίδης ήταν από τους συνεπέστερους συνδρομητές του περιοδικού (έδειξε μάλιστα και την ατομική κάρτα συνδρομητή).

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης, πλήθος δημοσιογράφων κ.ά.