ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η συγκομιδή του κρόκου Κοζάνης μέσα από τα «κλικ» του βραβευμένου φωτογράφου Δημήτρη Βαβλιάρα

Ο φωτογράφος αποτύπωσε σε ένα μοναδικό ψηφιακό άλμπουμ την παραγωγική διαδικασία του διατροφικού θησαυρού της Κοζάνης

 22/10/2022 17:40

Η συγκομιδή του κρόκου Κοζάνης μέσα από τα «κλικ» του βραβευμένου φωτογράφου Δημήτρη Βαβλιάρα

Ο βραβευμένος φωτογράφος από την Αιανή Κοζάνης Δημήτρης Βαβλιάρας αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό στιγμές της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το kozanilife.gr η συλλογή του κρόκου έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ σε 15 ημέρες, όσο διαρκεί η συνολική ανθοφορία των λουλουδιών σε κάθε βολβό. Γι’ αυτό και η συλλογή πρέπει να γίνει σε αυτό το διάστημα, αλλιώς η παραγωγή μπορεί να χαθεί.

Μετά το τέλος της ημερήσιας συγκομιδής γίνεται πάντα ο διαχωρισμός του λουλουδιού από τους στήμονες και τα στίγματα.

Οι παραγωγοί θα τα «στεγνώσουν» για μερικές ημέρες προκειμένου να χάσουν την υγρασία τους. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των κίτρινων στημόνων που προορίζονται ως υλικό βαφής στη βιομηχανία από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου.

222.webp
4444.webp



Ο βραβευμένος φωτογράφος από την Αιανή Κοζάνης Δημήτρης Βαβλιάρας αποτύπωσε με τον φωτογραφικό του φακό στιγμές της διαδικασίας.

Σύμφωνα με το kozanilife.gr η συλλογή του κρόκου έχει την ιδιαιτερότητα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ σε 15 ημέρες, όσο διαρκεί η συνολική ανθοφορία των λουλουδιών σε κάθε βολβό. Γι’ αυτό και η συλλογή πρέπει να γίνει σε αυτό το διάστημα, αλλιώς η παραγωγή μπορεί να χαθεί.

Μετά το τέλος της ημερήσιας συγκομιδής γίνεται πάντα ο διαχωρισμός του λουλουδιού από τους στήμονες και τα στίγματα.

Οι παραγωγοί θα τα «στεγνώσουν» για μερικές ημέρες προκειμένου να χάσουν την υγρασία τους. Ακολουθεί ο διαχωρισμός των κίτρινων στημόνων που προορίζονται ως υλικό βαφής στη βιομηχανία από τα κόκκινα στίγματα του κρόκου.

222.webp
4444.webp



ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία