Η ζωή μετά τη νόσηση από covid 19

Έρευνα δείχνει τις σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία όλων όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό

- Newsroom

Μεγάλες και μακροχρόνιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία όλων όσοι έχουν νοσήσει από covid 19, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη και ανέβασε στην ιστοσελίδα στο στο fb ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, ο οποίος μετέχει στην επιστημονική ομάδα που τη διενεργεί. Όπως αναφέρει στην χώρα μας πάνω από 50.000 ασθενείς εμφανίζουν long covid συμπτωματολογία!

Ολόκληρη η ανάρτησή του έχεις ως εξής:

«Η μελέτη των ασθενών κατά την long covid περίοδο συμπλήρωσε ήδη τους 6 μήνες. Ώς long covid ορίζεται η περίοδος μετά την οξεία φάση της λοίμωξης, η οποία περιλαμβάνει την αρχική φάση 4-12 βδομάδες μετά και την μετέπειτα πέραν των 12 εβδομάδων.

»Η μελέτη αφορά τους ασθενείς μετά τις 12 εβδομάδες από την αρχική νόσηση στο post acute covid 19 syndrome ή long covid syndrome, κατά το οποίο έχει παρατηρηθεί από όλες τις μέχρι τώρα διεθνείς μελέτες μια πληθώρα συμπτωμάτων που αφορούν σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού. Όπως εύκολη κόπωση και καταβολή, δύσπνοια, αρθραλγίες, μυαλγίες, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές στον ύπνο, διαταραχές λόγου και συγκέντρωσης, ταχυκαρδίες, ζαλάδες, ανοσμία, παροσμία, αγευσία, δυσγευσία, αλωπεκία, σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση (όπως στο μετατραυματικό στρες), μεταβολικές διαταραχές κλπ. Εκτός όμως από την πληθώρα των συμπτωμάτων παρατηρούμε και μια σειρά ευρημάτων από τις εργαστηριακές εξετάσεις, όπως αυξημένους δείκτες φλεγμονής ή θρόμβωσης ( d- dimers), περικαρδίτιδες, ίνωση στους πνεύμονες, κτλ.

»Μετά από αυτούς τους 6 μήνες της μελέτης βγαίνουν ήδη τα εξής συμπεράσματα:

»1) τα δικά μας ευρήματα συμβαδίζουν με αυτά των υπολοίπων διεθνών μελετών ( κυρίως στην Μεγάλη Βρετανία και Αμερική, από τις χώρες αυτές υπάρχουν αρκετές μελέτες οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη).

»2) σύμφωνα με όλες αυτές τις μελέτες το ποσοστό των ασθενών που αναπτύσσουν το long covid syndrome κυμαίνεται μεταξύ 5℅-10℅. Αρκετά μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας πάνω από 50.000 ασθενών εμφανίζουν long covid συμπτωματολογία.

»3) Η long covid δεν αφορά μόνο εκείνους που νοσηλεύτηκαν αλλά και τους ασυμπτωματικούς ακόμη και νεότερες ηλικίες. Φαίνεται όμως πως όσο πιο σοβαρή είναι η νόσηση τόσο πιο μεγάλο το ποσοστό long covid.

»4) Από την δική μας μελέτη προκύπτει πως πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δεν γνωρίζουν για αυτό το σύνδρομο, επομένως δεν συσχετίζουν αυτά τα συμπτώματα με την covid. Αλλά και εκείνοι που τα συσχετίζουν δεν γνωρίζουν σε ποιον γιατρό ή σε ποια δομή να απευθυνθούν.

»5) Επομένως υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας long covid ιατρείων σε όλες τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας με την συνεργασία γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων για να εξετάζουν αυτούς τους ασθενείς.

»6) Υπάρχει άμεση ανάγκη για ενημέρωση σε σχέση με την long covid τόσο των πολιτών όσο και των γιατρών γιατί πιστεύω πως θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο μέλλον.

»Για αυτό τον λόγο πιστεύω πως η ήρεμη, ψύχραιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη με τα μέχρι τώρα δεδομένα ενημέρωση των πολιτών τόσο αυτών που έχουν νοσήσει αλλά και (κυρίως) αυτών που δεν έχουν νοσήσει θα συμβάλει στην καθοριστική ενίσχυση των επιχειρημάτων υπέρ του εμβολιασμού.

»Επί πλέον είναι επιβεβλημένη η ουσιαστική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αντιμετωπιστούν τόσο τα προβλήματα υγείας λόγω της covid, αλλά και οι άλλες παθήσεις οξείες και χρόνιες που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και αναμένεται να αυξηθούν.

»Η μελέτη συνεχίζεται με την ελπίδα πως θα φωτίζονται όλο και περισσότερο οι πολλές και άγνωστες πτυχές της Long covid».

Ο Γιώργος Βήχας είναι γεννημένος στην Αθήνα το 1961 και είναι γιατρός καρδιολόγος. Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων. Είναι μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών από τον Νοέμβριο του 2014.

Loader