ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η αλληλεγγύη έχει άρωμα ζεστού φαγητού

Ένα συσσίτιο γεμάτο αγάπη για τον συνάνθρωπο στήνεται καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια στη δυτική Θεσσαλονίκη, φροντίζοντας το σώμα αλλά και την ψυχή όσων έχουν ανάγκη

 27/09/2022 07:00

Η αλληλεγγύη έχει άρωμα ζεστού φαγητού

Της Ανατολής Μαυρίδου

Από τις 8 το πρωί οι εθελόντριες του Ι.Ν Αγίου Αθανασίου Ευόσμου με σηκωμένα τα μανίκια μπαίνουν στην κουζίνα και με οργανωμένες κινήσεις γεμίζουν τις μεγάλες κατσαρόλες με νερό. Η προετοιμασία του φαγητού της ημέρας ξεκινά...

Το μενού για σήμερα λέει: γύρο με ρύζι.

sissitia-ditiki-thessaloniki2.jpg

Άλλωστε, όπως έχει πει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας «εκατοντάδες γυναίκες φοράνε το πετραχήλι της διακονίας και μαγειρεύουν». Η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως από την ίδρυσή της το 1974 προσφέρει φαγητό σε οικονομικά ευάλωτους. Μπορεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να ξέσπασε το 2010, αλλά οι περίπου 50 ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης την γνώριζαν ήδη. Οι φτωχοί άνθρωποι ανέκαθεν έδειχναν αλληλεγγύη δίνοντας από το υστέρημά τους ένα πιάτο ζεστό φαγητό στους φτωχότερους.

Συνολικά η μητρόπολη ημερησίως προσφέρει 8.500 μερίδες φαγητού όταν στο ξεκίνημα της κρίσης ο αριθμός αυτός ήταν 1.387. Το δεύτερο μεγαλύτερο συσσίτιο πραγματοποιείται από τον Άγιο Αθανάσιο Ευόσμου όπου δίνονται καθημερινά 420 μερίδες φαγητού.

sissitia-ditiki-thessaloniki1.jpg

Η κ. Χρυσούλα, γενική υπεύθυνη λειτουργίας του συσσιτίου ως μεγαλύτερη και έχοντας πείρα 30 χρόνων φτάνει στο χώρο κάθε μέρα στις 7.30 το πρωί και έχοντας ήδη οργανώσει και συγκεντρώσει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το φαγητό της μέρας, ανάβει τους φούρνους για να είναι όλα έτοιμα όταν θα έρθουν οι εθελόντριες, ενώ ετοιμάζει και το εβδομαδιαίο μενού. «Έχω παραπάνω υπευθυνότητα στο αν υπάρχουν τα υλικά, τα πράγματα που πρέπει να μαγειρέψουμε μέσα στην εβδομάδα. Πρέπει να βγάλουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα ρύζια και τις ποσότητες. Επειδή είμαστε πολλά χρόνια και επειδή έχουμε κάνει και κατασκηνώσεις ξέρουμε ας πούμε ένα πακέτο ρύζι πόσες μερίδες βγάζει. Η πείρα μας έχει διδάξει ότι πρέπει να βάλουμε 30 κιλά ρύζι, 27 κιλά στα όσπρια, στον κιμά στην κάθε παρτίδα όταν τον κάνουμε με μακαρόνια 15 κιλά, όταν κάνουμε σουτζουκάκια 20, αφού οι κατσαρόλες είναι τεράστιες».

sissitia-ditiki-thessaloniki7.jpg

Οι διαθέσιμες εθελόντριες είναι 300 και η καθεμία έρχεται περίπου μία φορά τον μήνα αφού έχει ενημερωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Εκτός από την γενική υπεύθυνη που η παρουσία της είναι καθημερινή, για κάθε εβδομάδα υπάρχει μία υπεύθυνη που είναι η βοηθός.

Αυτή, λοιπόν, την εβδομάδα τον ρόλο έχει αναλάβει η κ. Στέλλα, που από τα χρόνια που δούλευε ως κομμώτρια, φροντίζοντας τις πελάτισσες, τον άντρα και τα δυο της παιδιά, έδινε ό,τι περίσσευε από τον ελεύθερο χρόνο της στους άλλους, σε όσους το είχαν ανάγκη. «Στις 12:30 τελειώνουμε, οπότε προλαβαίνεις να γυρίσεις στο σπίτι σου να κάνεις και το φαγητό σου ή κάνεις μία προετοιμασία από την προηγούμενη. Τα πάντα είναι θέμα προγραμματισμού. Και στην ζωή μας όταν θέλουμε να προσφέρουμε κάτι εθελοντικά μπορούμε να το προγραμματίσουμε», λέει στη «ΜτΚ».

Φορώντας το προστατευτικό σκουφάκι και τα γάντια βάζει με σίγουρες κινήσεις το φαγητό στα φαγητοδοχεία των ανθρώπων που έχουν έρθει και περιμένουν να πάρουν το μεσημεριανό τους γεύμα. Την ευχαριστεί να προσφέρει και να βλέπει την χαρά των ανθρώπων που βοηθάει. «Με ευχαριστεί στην ψυχή μου. Η ανθρώπινη προσφορά, ο εθελοντισμός είναι το πιο σημαντικό και νομίζω τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε οι Έλληνες. Είναι η αγάπη γι’ αυτό το πανέμορφο μέρος τον Άγιο Αθανάσιο, ο πάτερ που με εμπνέει και η καρδιά μου που αγαλλιάζει όταν κάθομαι πέντε λεπτά πριν φύγω».

sissitia-ditiki-thessaloniki3.jpg

Η κ. Σοφία μία από τις πέντε εθελόντριες της ημέρας έχει μαζεμένα τα ξανθιά μαλλιά της σε αλογοουρά και μοιράζει με χαμόγελο το φαγητό. Μπορεί τα άτομα να είναι πολλά κι όμως ξέρει τους περισσότερους με τα μικρά τους ονόματα. Δεν είναι μόνο μοναχικοί άνθρωπο, άστεγοι, άποροι. Οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες που παίρνουν 3 και 4 μερίδες. «Δεν είναι εργασία. Είναι κάτι που βγαίνει από την καρδιά. Αν δεν βγει από μέσα σου δεν μπορείς να το κάνεις. Βοηθάμε στην εξοικείωση γιατί ο άνθρωπος που βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση δεν πρέπει να το νιώθει, απλά εμείς τον βοηθάμε. Σ’ αυτό που δεν μπορεί εκείνος του δίνουμε εμείς μια ανάσα» λέει στη «ΜτΚ».

«Πληρώνω 200 ευρώ ενοίκιο, ρεύμα, νερό και παίρνω σύνταξη 448 ευρώ. Την πρώτη φορά που ήρθα έκλαιγα όλη μέρα γιατί δούλευα 40 χρόνια.» εκμυστηρεύεται η κ. Μαρία που σιτίζεται 7 χρόνια από την εκκλησία.

sissitia-ditiki-thessaloniki4.jpg

Ο πάτερ Γεώργιος, εφημέριος του ναού τονίζει πως «χωρίς αυτές τις γυναίκες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα. Ένας ιερέας πώς μπορεί να αντιμετωπίσει έναν στρατό ανθρώπων φτωχών που χρειάζονται το καθημερινό τους φαγητό;»

«Δεν έχω παιδιά. Τα παιδιά μου είναι αυτοί έξω» λέει ο κ. Δημήτρης που προσέφερε για σήμερα δέματα τροφίμων με φρούτα που μάζεψε από το κτήμα του και προϊόντα που αγόρασε μόνος του κάτι που κάνει πολύ συχνά, αποδεικνύοντας πως όταν μία κοινότητα θέλει, μπορεί...

sissitia-ditiki-thessaloniki5.jpg

Σε αριθμούς

8.500

μερίδες φαγητού προσφέρουν ημερησίως οι περίπου 50 ενορίες της Μητρόπολης.

420

οικονομικά ευάλωτοι άνθρωποι σιτίζονται από τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ευόσμου που είναι το 2ο μεγαλύτερο συσσίτιο της μητροπόλεως μετά των Αγίων Πάντων που προσφέρει 482 μερίδες.

300

διαθέσιμες εθελόντριες της ενορίας του Αγίου Αθανασίου προσφέρονται να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί στην οργάνωση, το μαγείρεμα και την διανομή του φαγητού.

200

παιδιά παίρνουν γάλα, πρωινό και δεκατιανό καθημερινά από την ενορία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022

Της Ανατολής Μαυρίδου

Από τις 8 το πρωί οι εθελόντριες του Ι.Ν Αγίου Αθανασίου Ευόσμου με σηκωμένα τα μανίκια μπαίνουν στην κουζίνα και με οργανωμένες κινήσεις γεμίζουν τις μεγάλες κατσαρόλες με νερό. Η προετοιμασία του φαγητού της ημέρας ξεκινά...

Το μενού για σήμερα λέει: γύρο με ρύζι.

sissitia-ditiki-thessaloniki2.jpg

Άλλωστε, όπως έχει πει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας «εκατοντάδες γυναίκες φοράνε το πετραχήλι της διακονίας και μαγειρεύουν». Η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως από την ίδρυσή της το 1974 προσφέρει φαγητό σε οικονομικά ευάλωτους. Μπορεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να ξέσπασε το 2010, αλλά οι περίπου 50 ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης την γνώριζαν ήδη. Οι φτωχοί άνθρωποι ανέκαθεν έδειχναν αλληλεγγύη δίνοντας από το υστέρημά τους ένα πιάτο ζεστό φαγητό στους φτωχότερους.

Συνολικά η μητρόπολη ημερησίως προσφέρει 8.500 μερίδες φαγητού όταν στο ξεκίνημα της κρίσης ο αριθμός αυτός ήταν 1.387. Το δεύτερο μεγαλύτερο συσσίτιο πραγματοποιείται από τον Άγιο Αθανάσιο Ευόσμου όπου δίνονται καθημερινά 420 μερίδες φαγητού.

sissitia-ditiki-thessaloniki1.jpg

Η κ. Χρυσούλα, γενική υπεύθυνη λειτουργίας του συσσιτίου ως μεγαλύτερη και έχοντας πείρα 30 χρόνων φτάνει στο χώρο κάθε μέρα στις 7.30 το πρωί και έχοντας ήδη οργανώσει και συγκεντρώσει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το φαγητό της μέρας, ανάβει τους φούρνους για να είναι όλα έτοιμα όταν θα έρθουν οι εθελόντριες, ενώ ετοιμάζει και το εβδομαδιαίο μενού. «Έχω παραπάνω υπευθυνότητα στο αν υπάρχουν τα υλικά, τα πράγματα που πρέπει να μαγειρέψουμε μέσα στην εβδομάδα. Πρέπει να βγάλουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα ρύζια και τις ποσότητες. Επειδή είμαστε πολλά χρόνια και επειδή έχουμε κάνει και κατασκηνώσεις ξέρουμε ας πούμε ένα πακέτο ρύζι πόσες μερίδες βγάζει. Η πείρα μας έχει διδάξει ότι πρέπει να βάλουμε 30 κιλά ρύζι, 27 κιλά στα όσπρια, στον κιμά στην κάθε παρτίδα όταν τον κάνουμε με μακαρόνια 15 κιλά, όταν κάνουμε σουτζουκάκια 20, αφού οι κατσαρόλες είναι τεράστιες».

sissitia-ditiki-thessaloniki7.jpg

Οι διαθέσιμες εθελόντριες είναι 300 και η καθεμία έρχεται περίπου μία φορά τον μήνα αφού έχει ενημερωθεί μία εβδομάδα νωρίτερα. Εκτός από την γενική υπεύθυνη που η παρουσία της είναι καθημερινή, για κάθε εβδομάδα υπάρχει μία υπεύθυνη που είναι η βοηθός.

Αυτή, λοιπόν, την εβδομάδα τον ρόλο έχει αναλάβει η κ. Στέλλα, που από τα χρόνια που δούλευε ως κομμώτρια, φροντίζοντας τις πελάτισσες, τον άντρα και τα δυο της παιδιά, έδινε ό,τι περίσσευε από τον ελεύθερο χρόνο της στους άλλους, σε όσους το είχαν ανάγκη. «Στις 12:30 τελειώνουμε, οπότε προλαβαίνεις να γυρίσεις στο σπίτι σου να κάνεις και το φαγητό σου ή κάνεις μία προετοιμασία από την προηγούμενη. Τα πάντα είναι θέμα προγραμματισμού. Και στην ζωή μας όταν θέλουμε να προσφέρουμε κάτι εθελοντικά μπορούμε να το προγραμματίσουμε», λέει στη «ΜτΚ».

Φορώντας το προστατευτικό σκουφάκι και τα γάντια βάζει με σίγουρες κινήσεις το φαγητό στα φαγητοδοχεία των ανθρώπων που έχουν έρθει και περιμένουν να πάρουν το μεσημεριανό τους γεύμα. Την ευχαριστεί να προσφέρει και να βλέπει την χαρά των ανθρώπων που βοηθάει. «Με ευχαριστεί στην ψυχή μου. Η ανθρώπινη προσφορά, ο εθελοντισμός είναι το πιο σημαντικό και νομίζω τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε οι Έλληνες. Είναι η αγάπη γι’ αυτό το πανέμορφο μέρος τον Άγιο Αθανάσιο, ο πάτερ που με εμπνέει και η καρδιά μου που αγαλλιάζει όταν κάθομαι πέντε λεπτά πριν φύγω».

sissitia-ditiki-thessaloniki3.jpg

Η κ. Σοφία μία από τις πέντε εθελόντριες της ημέρας έχει μαζεμένα τα ξανθιά μαλλιά της σε αλογοουρά και μοιράζει με χαμόγελο το φαγητό. Μπορεί τα άτομα να είναι πολλά κι όμως ξέρει τους περισσότερους με τα μικρά τους ονόματα. Δεν είναι μόνο μοναχικοί άνθρωπο, άστεγοι, άποροι. Οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες που παίρνουν 3 και 4 μερίδες. «Δεν είναι εργασία. Είναι κάτι που βγαίνει από την καρδιά. Αν δεν βγει από μέσα σου δεν μπορείς να το κάνεις. Βοηθάμε στην εξοικείωση γιατί ο άνθρωπος που βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση δεν πρέπει να το νιώθει, απλά εμείς τον βοηθάμε. Σ’ αυτό που δεν μπορεί εκείνος του δίνουμε εμείς μια ανάσα» λέει στη «ΜτΚ».

«Πληρώνω 200 ευρώ ενοίκιο, ρεύμα, νερό και παίρνω σύνταξη 448 ευρώ. Την πρώτη φορά που ήρθα έκλαιγα όλη μέρα γιατί δούλευα 40 χρόνια.» εκμυστηρεύεται η κ. Μαρία που σιτίζεται 7 χρόνια από την εκκλησία.

sissitia-ditiki-thessaloniki4.jpg

Ο πάτερ Γεώργιος, εφημέριος του ναού τονίζει πως «χωρίς αυτές τις γυναίκες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα. Ένας ιερέας πώς μπορεί να αντιμετωπίσει έναν στρατό ανθρώπων φτωχών που χρειάζονται το καθημερινό τους φαγητό;»

«Δεν έχω παιδιά. Τα παιδιά μου είναι αυτοί έξω» λέει ο κ. Δημήτρης που προσέφερε για σήμερα δέματα τροφίμων με φρούτα που μάζεψε από το κτήμα του και προϊόντα που αγόρασε μόνος του κάτι που κάνει πολύ συχνά, αποδεικνύοντας πως όταν μία κοινότητα θέλει, μπορεί...

sissitia-ditiki-thessaloniki5.jpg

Σε αριθμούς

8.500

μερίδες φαγητού προσφέρουν ημερησίως οι περίπου 50 ενορίες της Μητρόπολης.

420

οικονομικά ευάλωτοι άνθρωποι σιτίζονται από τον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Ευόσμου που είναι το 2ο μεγαλύτερο συσσίτιο της μητροπόλεως μετά των Αγίων Πάντων που προσφέρει 482 μερίδες.

300

διαθέσιμες εθελόντριες της ενορίας του Αγίου Αθανασίου προσφέρονται να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί στην οργάνωση, το μαγείρεμα και την διανομή του φαγητού.

200

παιδιά παίρνουν γάλα, πρωινό και δεκατιανό καθημερινά από την ενορία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία