ΔΙΕΘΝΗ

Η ανθρωπότητα σε τεντωμένο σχοινί: Το Ισραήλ ετοιμάζει εισβολή στη Γάζα (Δείτε live)

Η Χαμάς προαναγγέλλει κλιμάκωση και νέα χτυπήματα - Συνεχίζονται οι μάχες σε 22 περιοχές - Εκατοντάδες νεκροί πληρώνουν την ανικανότητα πολιτικής λύσης στο παλαιστινιακό

 07/10/2023 18:03

Η ανθρωπότητα σε τεντωμένο σχοινί: Το Ισραήλ ετοιμάζει εισβολή στη Γάζα (Δείτε live)
Φωτογραφία από τη Γάζα μετά από ισραηλινή επίθεση Φωτογραφία του Associated Press

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (σ.σ. IDF, Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», κηρύσσοντας κατάσταση συναγερμού πολέμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι IDF θα χρησιμοποιήσουν «βαριά χερσαία μέσα» κατά μαχητών.

«Στόχοι μας είναι να σκοτωθούν όλοι οι τρομοκράτες, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες», τονίζει η ανακοίνωση του IDF.

Προειδοποίησε επίσης όσους ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν μέσα στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι οι IDF πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και αργότερα θα συνεχίσουν με «βαριά χερσαία μέσα».

Κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα

Ακόμα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή για τη διακοπή ηλεκτροδότησης από σήμερα το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας.

"Δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν στο παρελθόν", προειδοποίησε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Η Λωρίδα της Γάζας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ισραήλ και σε εισαγωγές καυσίμων για την ηλεκτροδότηση του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

gaza-rouketes-tel-aviv-oktovrios-2023.jpg
Εικόνα του Associated Press από το Τελ Αβίβ


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρο το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο Γκαλάντ κήρυξε την «ειδική κατάσταση» σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η «ειδική κατάσταση» επιτρέπει στη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του στρατού να περιορίσει τις συγκεντρώσεις και να αποκλείσει περιοχές.

Ένοπλοι παραμένουν στην ισραηλινή επικράτεια

Σήμερα περίπου στις 22:00 ώρα Ελλάδος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να μάχεται στην ισραηλινή επικράτεια εναντίον «εκατοντάδων» ενόπλων που έχουν «εισβάλει» στο Ισραήλ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο Ισραηλινός αξιωματούχος έκανε λόγο για «εκατοντάδες» εισβολείς, οι οποίο εισήλθαν από σήμερα το πρωί σε ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας και παραμένουν σε ισραηλινή επικράτεια μέχρι σήμερα το βράδυ.

epithesi-ekrixi-lorida-gazas-oktovrios-2023b.jpg
https://twitter.com/NaziaAftab09/status/1710719528467104002/photo/1


Ανέφεραν σήμερα ότι ότι σκότωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι οι μάχες μεταξύ Χαμάς και Ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται και ότι αυτή τη στιγμή οι μάχες γίνονται σε 22 τοποθεσίες.

gaza-1.jpg


«Δεν υπάρχει κοινότητα στο νότιο Ισραήλ όπου δεν έχουμε δυνάμεις», ανέφερε ο Χαγκάρι.

«Υπάρχουν κοινότητες που έχουν εκδιωχθεί οι τρομοκράτες, αλλά θέλουμε να ολοκληρώσουμε πρόσθετες σαρώσεις της περιοχής πριν το ανακοινώσουμε", πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για «καταστάσεις ομηρίας» στους οικισμούς Οφακίμ και Μπέρι. «Υπάρχουν ειδικές δυνάμεις εκεί με ανώτερους διοικητές και διεξάγονται μάχες με πυρά». «Βρισκόμαστε σε πόλεμο», είπε.

Σε όλες τις περιοχές έχουν στηθεί οδοφράγματα.


Ο εκπρόσωπος του στρατού προειδοποίησε ότι κυκλοφορούν πολλές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις μάχες. «Ειπώθηκε ότι ο Νίμροντ Αλόνι (ένας ανώτατος στρατηγός) απήχθη, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ειπώθηκε ότι ο Άβι Ροσενφελτ (διοικητής της Μεραρχίας της Γάζας) απήχθη, αυτό δεν είναι αλήθεια».



Εικόνα ζωντανά από το Ισραήλ:



Ισοπεδώθηκαν οι «Πύργοι της Παλαιστίνης»

Εν τω μεταξύ, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν σήμερα τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε «δύο πολυόροφα κτίρια» με αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας την «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ότι προστατεύει τη στρατιωτική της υποδομή «στην καρδιά του πληθυσμού» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και «τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή».



Ανακοινώθηκε επιχείρηση χερσαίας εισβολής στη Γάζα


Τη διεξαγωγή χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας ενέκρινε νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ απόφαση που προμηνύει περαιτέρω κλιμάκωση και νέους θανάτους αθώων ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, η Χαμάς προανήγγειλε νέα χτυπήματα κατά του Ισραήλ λέγοντας μάλιστα ότι η μάχη που ξεκινάει «θα επεκταθεί, θα κλιμακωθεί και θα βαθύνει».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Shebab, ότι «ξεκινάμε μια μάχη που θα επεκταθεί, θα κλιμακωθεί και θα βαθύνει, με στόχο την ελευθερία του λαού μας και το δικαίωμά μας να είμαστε ελεύθεροι και ασφαλείς σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα».

«Αυτή δεν είναι μια καταδρομική επιχείρηση. Είναι μια ολοκληρωτική μάχη. Σκοπεύουμε οι μάχες να έχουν συνέχεια και το μέτωπο να επεκταθεί» είπε ο ίδιος. Σε δήλωσή του στο Al Jazzera ο Αλ Αρούρι αναφέρει ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για «το χειρότερο σενάριο».

«Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή», είπε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να επιτεθεί στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές: τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

150 ρουκέτες με στόχο το Τελ Αβίβ εκτόξευσε η Χαμάς

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ένα κτίριο στο Τελ Αβίβ κατέρρευσε από πλήγματα με ρουκέτες και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωση που πρόσκεινται στην Χαμάς, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς, του Γιεχία Αλ Σινουάρ, στο Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

gaza-rouketes-tel-aviv-oktovrios-2023b.jpg
Εικόνα του Associated Press από το Τελ Αβίβ


Δεν έχουνε υπάρξει αναφορές για θύματα από αυτή την επίθεση.

Ι. Χανίγια: Βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση κατά του Ισραήλ.

«Φτάνει πια. Ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (...) μέσα σε (ισραηλινές) φυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Χανίγια σε δηλώσεις που μετέδωσε το Al-Aqsa TV, τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

Απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες ανέφερε, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Διαμήνυσε, δε, ότι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες θα επεκτείνουν τη μάχη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας» συμπλήρωσε ο Χανίγια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Χαμάς εκτόξευσε στις 20:00 τοπική ώρα μία σειρά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στο χτύπημα σε πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της Γάζας.

Εκπρόσωπος της εθνικής ιατρικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ, ο Magen David Adom, δήλωσε ότι ερευνά αναφορές για τραυματισμούς σε διάφορες περιοχές.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν καταιγισμό ρουκετών πάνω από το Τελ Αβίβ. Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσες εξ' αυτών αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.


Δεκάδες Ισραηλινοί αιχμάλωτοι λέει η Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε ότι δεκάδες Ισραηλινοί είναι πλέον αιχμάλωτοι μετά τη σημερινή επίθεση που αιφνιδίασε το Ισραήλ. «Φέρνουμε καλά νέα στους αιχμαλώτους μας και στον λαό μας ότι οι ταξιαρχίες αλ Κασάμ έχουν στα χέρια τους δεκάδες αιχμαλώτους αξιωματικούς και στρατιώτες», είπε ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος της μαχητικής πτέρυγας της Χαμάς, σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Τους έχουν ασφαλίσει σε ασφαλή μέρη και σε σήραγγες της αντίστασης», υποστήριξε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς.

Μένει να επιβεβαιωθεί πάντως αν τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στα social media και τα οποία δείχνουν Παλαιστίνιους μαχητές να απάγουν άμαχους Ισραηλινούς, είναι αληθινά ή όχι. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες πρακτικές, μαζικών αδιάκριτων επιθέσεων και απαγωγών, έχουν καταγραφεί μόνο από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. 

«Έχουμε αρκετούς Ισραηλινούς αιχμαλώτους»


Παράλληλα, ο Αλ Αρούρι επιμένει ότι η Χαμάς κρατάει αιχμάλωτους πολλούς Ισραηλινούς, με στόχο να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση για να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε φυλακές.

«Καταφέραμε να σκοτώσουμε και να αιχμαλωτίσουμε πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι μάχες συνεχίζονται ακόμη. Όσον αφορά τους κρατούμενούς μας, σας λέω ότι η ελευθερία σας διαφαίνεται σε μεγάλο βαθμό. Με αυτά που έχουμε στα χέρια μας θα σας αφήσουμε ελεύθερους. Όσο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αιχμαλώτων» υπογράμμισε ο Αλ Αρούρι.

Επιπλέον, είπε ότι μεταξύ των αιχμαλώτων είναι «ανώτεροι αξιωματικοί» του ισραηλινού στρατού. «Αιχμαλωτίσαμε ανώτερους αξιωματικούς του στρατού κατοχής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ο Αρούρι υποστήριξε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα, την οποία περιέγραψε ως «το καλύτερο σενάριο για εμάς για να επιλύσουμε τη σύγκρουση εναντίον του εχθρού».

Πάντως, οι παραπάνω ισχυρισμοί περί αιχμαλώτων δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από το BBC ενώ οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει καμία από τις αναφορές για ομηρία.

Νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, έστειλε μήνυμα προς τους Ισραηλινούς πολίτες λέγοντας ότι πρώτος στόχος της χώρας του μετά την επίθεση της Χαμάς είναι η πλήρης εκκαθάριση της χώρας από τους ενόπλους της Χαμάς.

«Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Ο πρώτος στόχος μας είναι πρώτα από όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους οικισμούς που δέχθηκαν επίθεση», ανέφερε ο Νετανιάχου στους συνομιλητές του στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης, «ο δεύτερος στόχος είναι να απαιτήσουμε ταυτόχρονα από τον εχθρό να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα για όσα έχει κάνει ως τώρα. Ο τρίτος στόχος είναι να οχυρωθούν άλλα πεδία, ώστε κανείς να μην τολμήσει και κάνει το λάθος να μπει σε αυτόν τον πόλεμο», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων επίσημων απολογισμών σήμερα το απόγευμα από τις παλαιστινιακές και ισραηλινές αρχές έχουν καταγραφεί 100 νεκροί Ισραηλινοί και 198 νεκροί Παλαιστίνιοι μετά και την ισραηλινή αντεπίθεση από αέρος.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (σ.σ. IDF, Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη», κηρύσσοντας κατάσταση συναγερμού πολέμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι IDF θα χρησιμοποιήσουν «βαριά χερσαία μέσα» κατά μαχητών.

«Στόχοι μας είναι να σκοτωθούν όλοι οι τρομοκράτες, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες», τονίζει η ανακοίνωση του IDF.

Προειδοποίησε επίσης όσους ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν μέσα στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι οι IDF πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και αργότερα θα συνεχίσουν με «βαριά χερσαία μέσα».

Κόβουν το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα

Ακόμα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή για τη διακοπή ηλεκτροδότησης από σήμερα το βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας.

"Δεν πρόκειται να είναι όπως ήταν στο παρελθόν", προειδοποίησε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Η Λωρίδα της Γάζας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Ισραήλ και σε εισαγωγές καυσίμων για την ηλεκτροδότηση του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα.

gaza-rouketes-tel-aviv-oktovrios-2023.jpg
Εικόνα του Associated Press από το Τελ Αβίβ


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρο το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο το Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο Γκαλάντ κήρυξε την «ειδική κατάσταση» σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η «ειδική κατάσταση» επιτρέπει στη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του στρατού να περιορίσει τις συγκεντρώσεις και να αποκλείσει περιοχές.

Ένοπλοι παραμένουν στην ισραηλινή επικράτεια

Σήμερα περίπου στις 22:00 ώρα Ελλάδος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να μάχεται στην ισραηλινή επικράτεια εναντίον «εκατοντάδων» ενόπλων που έχουν «εισβάλει» στο Ισραήλ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο Ισραηλινός αξιωματούχος έκανε λόγο για «εκατοντάδες» εισβολείς, οι οποίο εισήλθαν από σήμερα το πρωί σε ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας και παραμένουν σε ισραηλινή επικράτεια μέχρι σήμερα το βράδυ.

epithesi-ekrixi-lorida-gazas-oktovrios-2023b.jpg
https://twitter.com/NaziaAftab09/status/1710719528467104002/photo/1


Ανέφεραν σήμερα ότι ότι σκότωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους τρομοκράτες στο νότιο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι οι μάχες μεταξύ Χαμάς και Ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται και ότι αυτή τη στιγμή οι μάχες γίνονται σε 22 τοποθεσίες.

gaza-1.jpg


«Δεν υπάρχει κοινότητα στο νότιο Ισραήλ όπου δεν έχουμε δυνάμεις», ανέφερε ο Χαγκάρι.

«Υπάρχουν κοινότητες που έχουν εκδιωχθεί οι τρομοκράτες, αλλά θέλουμε να ολοκληρώσουμε πρόσθετες σαρώσεις της περιοχής πριν το ανακοινώσουμε", πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για «καταστάσεις ομηρίας» στους οικισμούς Οφακίμ και Μπέρι. «Υπάρχουν ειδικές δυνάμεις εκεί με ανώτερους διοικητές και διεξάγονται μάχες με πυρά». «Βρισκόμαστε σε πόλεμο», είπε.

Σε όλες τις περιοχές έχουν στηθεί οδοφράγματα.


Ο εκπρόσωπος του στρατού προειδοποίησε ότι κυκλοφορούν πολλές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις μάχες. «Ειπώθηκε ότι ο Νίμροντ Αλόνι (ένας ανώτατος στρατηγός) απήχθη, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ειπώθηκε ότι ο Άβι Ροσενφελτ (διοικητής της Μεραρχίας της Γάζας) απήχθη, αυτό δεν είναι αλήθεια».



Εικόνα ζωντανά από το Ισραήλ:



Ισοπεδώθηκαν οι «Πύργοι της Παλαιστίνης»

Εν τω μεταξύ, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν σήμερα τρία κτίρια του «Πύργου της Παλαιστίνης» στη συνοικία αλ-Ρινάλ της πόλης της Γάζας, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που είδαν τους τρεις πύργους άνω των δέκα ορόφων να καταρρέουν ο ένας μετά τον άλλον μετά από εκρήξεις.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε «δύο πολυόροφα κτίρια» με αεροπορικές επιδρομές, κατηγορώντας την «τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ότι προστατεύει τη στρατιωτική της υποδομή «στην καρδιά του πληθυσμού» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο στρατός τόνισε ότι προειδοποίησε τους κατοίκους πριν από τα πλήγματα και «τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή».



Ανακοινώθηκε επιχείρηση χερσαίας εισβολής στη Γάζα


Τη διεξαγωγή χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας ενέκρινε νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ απόφαση που προμηνύει περαιτέρω κλιμάκωση και νέους θανάτους αθώων ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, η Χαμάς προανήγγειλε νέα χτυπήματα κατά του Ισραήλ λέγοντας μάλιστα ότι η μάχη που ξεκινάει «θα επεκταθεί, θα κλιμακωθεί και θα βαθύνει».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Shebab, ότι «ξεκινάμε μια μάχη που θα επεκταθεί, θα κλιμακωθεί και θα βαθύνει, με στόχο την ελευθερία του λαού μας και το δικαίωμά μας να είμαστε ελεύθεροι και ασφαλείς σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα».

«Αυτή δεν είναι μια καταδρομική επιχείρηση. Είναι μια ολοκληρωτική μάχη. Σκοπεύουμε οι μάχες να έχουν συνέχεια και το μέτωπο να επεκταθεί» είπε ο ίδιος. Σε δήλωσή του στο Al Jazzera ο Αλ Αρούρι αναφέρει ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για «το χειρότερο σενάριο».

«Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή», είπε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να επιτεθεί στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές: τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

150 ρουκέτες με στόχο το Τελ Αβίβ εκτόξευσε η Χαμάς

Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ένα κτίριο στο Τελ Αβίβ κατέρρευσε από πλήγματα με ρουκέτες και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωση που πρόσκεινται στην Χαμάς, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι του επικεφαλής της Χαμάς, του Γιεχία Αλ Σινουάρ, στο Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

gaza-rouketes-tel-aviv-oktovrios-2023b.jpg
Εικόνα του Associated Press από το Τελ Αβίβ


Δεν έχουνε υπάρξει αναφορές για θύματα από αυτή την επίθεση.

Ι. Χανίγια: Βρισκόμαστε κοντά σε μια μεγάλη νίκη

«Βρισκόμαστε κοντά να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη», δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτης της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η οργάνωση κατά του Ισραήλ.

«Φτάνει πια. Ο κύκλος των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων για τον αγώνα απελευθέρωσης της γης μας και των κρατουμένων μας (...) μέσα σε (ισραηλινές) φυλακές πρέπει να ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Χανίγια σε δηλώσεις που μετέδωσε το Al-Aqsa TV, τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς.

Απευθυνόμενος στις αραβικές χώρες ανέφερε, ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να τους προσφέρει καμία προστασία.

Διαμήνυσε, δε, ότι ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες θα επεκτείνουν τη μάχη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

«Η μάχη πέρασε στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας» συμπλήρωσε ο Χανίγια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Χαμάς εκτόξευσε στις 20:00 τοπική ώρα μία σειρά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στο χτύπημα σε πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της Γάζας.

Εκπρόσωπος της εθνικής ιατρικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ, ο Magen David Adom, δήλωσε ότι ερευνά αναφορές για τραυματισμούς σε διάφορες περιοχές.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν καταιγισμό ρουκετών πάνω από το Τελ Αβίβ. Δεν ήταν άμεσα σαφές πόσες εξ' αυτών αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.


Δεκάδες Ισραηλινοί αιχμάλωτοι λέει η Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε ότι δεκάδες Ισραηλινοί είναι πλέον αιχμάλωτοι μετά τη σημερινή επίθεση που αιφνιδίασε το Ισραήλ. «Φέρνουμε καλά νέα στους αιχμαλώτους μας και στον λαό μας ότι οι ταξιαρχίες αλ Κασάμ έχουν στα χέρια τους δεκάδες αιχμαλώτους αξιωματικούς και στρατιώτες», είπε ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος της μαχητικής πτέρυγας της Χαμάς, σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Τους έχουν ασφαλίσει σε ασφαλή μέρη και σε σήραγγες της αντίστασης», υποστήριξε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς.

Μένει να επιβεβαιωθεί πάντως αν τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στα social media και τα οποία δείχνουν Παλαιστίνιους μαχητές να απάγουν άμαχους Ισραηλινούς, είναι αληθινά ή όχι. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιες πρακτικές, μαζικών αδιάκριτων επιθέσεων και απαγωγών, έχουν καταγραφεί μόνο από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. 

«Έχουμε αρκετούς Ισραηλινούς αιχμαλώτους»


Παράλληλα, ο Αλ Αρούρι επιμένει ότι η Χαμάς κρατάει αιχμάλωτους πολλούς Ισραηλινούς, με στόχο να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση για να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε φυλακές.

«Καταφέραμε να σκοτώσουμε και να αιχμαλωτίσουμε πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι μάχες συνεχίζονται ακόμη. Όσον αφορά τους κρατούμενούς μας, σας λέω ότι η ελευθερία σας διαφαίνεται σε μεγάλο βαθμό. Με αυτά που έχουμε στα χέρια μας θα σας αφήσουμε ελεύθερους. Όσο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αιχμαλώτων» υπογράμμισε ο Αλ Αρούρι.

Επιπλέον, είπε ότι μεταξύ των αιχμαλώτων είναι «ανώτεροι αξιωματικοί» του ισραηλινού στρατού. «Αιχμαλωτίσαμε ανώτερους αξιωματικούς του στρατού κατοχής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ο Αρούρι υποστήριξε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα, την οποία περιέγραψε ως «το καλύτερο σενάριο για εμάς για να επιλύσουμε τη σύγκρουση εναντίον του εχθρού».

Πάντως, οι παραπάνω ισχυρισμοί περί αιχμαλώτων δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από το BBC ενώ οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει καμία από τις αναφορές για ομηρία.

Νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, έστειλε μήνυμα προς τους Ισραηλινούς πολίτες λέγοντας ότι πρώτος στόχος της χώρας του μετά την επίθεση της Χαμάς είναι η πλήρης εκκαθάριση της χώρας από τους ενόπλους της Χαμάς.

«Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Ο πρώτος στόχος μας είναι πρώτα από όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους οικισμούς που δέχθηκαν επίθεση», ανέφερε ο Νετανιάχου στους συνομιλητές του στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης, «ο δεύτερος στόχος είναι να απαιτήσουμε ταυτόχρονα από τον εχθρό να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα για όσα έχει κάνει ως τώρα. Ο τρίτος στόχος είναι να οχυρωθούν άλλα πεδία, ώστε κανείς να μην τολμήσει και κάνει το λάθος να μπει σε αυτόν τον πόλεμο», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων επίσημων απολογισμών σήμερα το απόγευμα από τις παλαιστινιακές και ισραηλινές αρχές έχουν καταγραφεί 100 νεκροί Ισραηλινοί και 198 νεκροί Παλαιστίνιοι μετά και την ισραηλινή αντεπίθεση από αέρος.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία