ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ, ενώ το Ισραήλ ορκίζεται να την «καταστρέψει» πολιορκώντας τη Γάζα

Συνολικά οι νεκροί και στις δύο πλευρές ξεπερνούν τους 2.300 - Ποιες χώρες θρηνούν θύματα – Πόσοι ξένοι υπήκοοι αγνοούνται

 12/10/2023 10:07

Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ, ενώ το Ισραήλ ορκίζεται να την «καταστρέψει» πολιορκώντας τη Γάζα

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο «αμάχους» σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα.

"Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια", ανέφερε η Χαμάς.

Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.

Οι αλλοδαποί, θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

Δεκάδες αλλοδαποί σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, από την ισραηλινή πλευρά.

Στη Λωρίδα της Γάζας οι αρχές έκαναν λόγο για 1.200 νεκρούς και περίπου 5.600 τραυματίες.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους είναι οι εξής:

-Ταϊλάνδη: 21 νεκροί, 14 όμηροι

Είκοσι ένας Ταϊλανδοί έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, ενώ 14 άλλοι είναι μεταξύ των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ, οι περισσότεροι ως εργάτες γης.

-Νεπάλ: 10 νεκροί, 4 τραυματίες.

Το Νεπάλ μετρά δέκα νεκρούς, σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας στο Τελ Αβίβ. Άλλοι τέσσερις Νεπαλέζοι τραυματίστηκαν ενώ έχουν χαθεί τα ίχνη ενός πέμπτου.

Στο Ισραήλ ζουν 265 Νεπαλέζοι φοιτητές, οι 17 εκ των οποίων φιλοξενούνταν στο κιμπούτς Αλουμίμ, στα νότια, που στοχοθετήθηκε από τη Χαμάς.

-ΗΠΑ: 22 νεκροί, όμηροι

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 22 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι κάποιοι Αμερικανοί είναι επίσης μεταξύ των ανθρώπων “που κρατά η Χαμάς”.

-Αργεντινή: 7 νεκροί, 15 αγνοούμενοι

Το Μπουένος Άιρες επιβεβαίωσε τον θάνατο 7 Αργεντίνων, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 15 αγνοούνται. Μεταξύ αυτών είναι δύο αδέλφια, οι Ιάιρ και Έιταν Χομ, όπως δήλωσε ο πατέρας τους, ο οποίος εξήγησε ότι φοβάται πως “έχουν απαχθεί και οδηγηθεί στη Γάζα”.

-Ουκρανία: 3 νεκροί, 6 αγνοούμενοι

Τρεις Ουκρανοί σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, το οποίο επίσης αναφέρθηκε σε έξι αγνοούμενους μεταξύ των πολιτών του.

-Γαλλία: 11 νεκροί, 18 αγνοούμενοι

Ένδεκα Γάλλοι είναι μεταξύ των νεκρών, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ το Παρίσι. Λίγο νωρίτερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε λόγο για 18 αγνοούμενους, ανάμεσά τους “πολλά παιδιά (…) που πιθανόν έχουν απαχθεί” από τη Χαμάς.

-Βρετανία: 4 νεκροί, αγνοούμενοι

Τουλάχιστον τέσσερις Βρετανοί έχουν σκοτωθεί. Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο επιβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, τον θάνατο ενός φωτογράφου και του 26χρονου Τζέικ Μάρλοου ο οποίος ζούσε στο Ισραήλ και ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στο ρέιβ πάρτι στο οποίο επιτέθηκε η Χαμάς το Σάββατο.

Σύμφωνα με το BBC, 17 Βρετανοί, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται, αριθμός τον οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση.

-Καμπότζη: Ένας νεκρός

Ο πρωθυπουργός Χουν Μάνετ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός φοιτητή ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ.

-Γερμανία: Πολλοί όμηροι

Πολλοί Γερμανοί, εκ των οποίων κάποιοι έχουν και την ισραηλινή υπηκοότητα, έχουν απαχθεί, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απαγωγή της 22χρονης Σάνι Λουκ, η μητέρα της οποίας είπε ότι την αναγνώρισε σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η νεαρή γυναίκα είχε πάει με φίλους της στο ρέιβ πάρτι.

-Καναδάς: 3 νεκροί, 23 αγνοούμενοι

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για τον θάνατο τριών Καναδών, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται.

- Φιλιππίνες: 2 νεκροί, 3 αγνοούμενοι

Η πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο μίας 33χρονης γυναίκας και ενός 42χρονου άνδρα σε κιμπούτς στα σύνορα με τη Γάζα. Καταμέτρησε επίσης 3 αγνοούμενους.

- Περού: 2 νεκροί, 3 αγνοούμενοι

Το Περού έκανε λόγο την Τρίτη για τον θάνατο δύο πολιτών του. Τρεις άλλοι αγνοούνται,

-Μεξικό: 2 όμηροι

Η υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπάρσενα είπε ότι δύο Μεξικανοί έχουν απαχθεί.

-Ρωσία: 4 νεκροί, 6 αγνοούμενοι

Η ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε την Τρίτη τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και ρωσική. Επίσης έκανε λόγο για έξι αγνοούμενους Ρώσους.

-Βραζιλία: 2 νεκροί, 1 αγνοούμενος

Δύο άνθρωποι – ένας άνδρας και μία γυναίκα-- με διπλή υπηκοότητα σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ μία Βραζιλιάνα εξακολουθεί να αγνοείται, σύμφωνα με τη Μπραζίλια.

- Ισπανία: 1 νεκρός

Μία Ισπανίδα, που είχε και την ισραηλινή υπηκοότητα, σκοτώθηκε, ανακοίνωσε η Μαδρίτη.

- Αυστραλία: 1 νεκρός

Η Καμπέρα ανακοίνωσε χθες τον θάνατο μίας Αυστραλής.

-Χιλή: 1 νεκρός, 1 αγνοούμενος

Η εβραϊκή κοινότητα της Χιλής ανακοίνωσε τον θάνατο μίας Χιλιανής, τον οποίο δεν έχουν επιβεβαιώσει οι αρχές της χώρας. Μία κάτοικος του κιμπούτς Κισουφίμ αγνοείται, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

- Αζερμπαϊτζάν: 1 νεκρός

Το Μπακού ανακοίνωσε τον θάνατο ενός Αζέρου πολίτη.

-Ιρλανδία: 1 νεκρός

Η 22χρονη Ιρλανδο-ισραηλινή Κιμ Κάμτι που συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι είναι νεκροί, σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση.

- Γερμανία: Πολλοί όμηροι

Πολλοί Γερμανοί με διπλή υπηκοότητα είναι μεταξύ των ομήρων της Χαμάς, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει τη φερόμενη απαγωγή μιας 22χρονης Γερμανοϊσραηλινής, η οποία συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι και την οποία η μητέρα της δήλωσε ότι εντόπισε “αναίσθητη στο αυτοκίνητο Παλαιστινίων” σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εξάλλου η αδελφή μιας Βερολινέζας 22 ετών δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτή πέθανε, όμως η οικογένειά της δεν έχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.

Χώρες πολίτες των οποίων αγνοούνται

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, αγνοούνται πολίτες από τις εξής χώρες: Παραγουάη (2), Κολομβία (2), Τανζανία (2), Ιταλία (2) και Σρι Λάνκα (2).

Εξάλλου μια πολίτης Παναμά που αγνοούνταν εντοπίστηκε ζωντανή.

Το Ισραήλ ορκίζεται να «καταστρέψει» τη Χαμάς και συνεχίζει να πλήττει τη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας αφού ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, υπεύθυνο για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Κατά την έκτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στους δύο εχθρούς που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, απ' όπου εκτοξεύθηκαν ομοβροντίες ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ. Όλα αυτά μερικές ώρες πριν από την άφιξη στο Ισράηλ του επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για μια επίσκεψη υποστήριξης προς το σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του στο πλαίσιο της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που σχημάτισε επίσης χθες με τον Μπένι Γκαντζ, έναν από τους κύριους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Η Χαμάς είναι ο Νταές (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα».

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανάπαυσης για τους εβραίους, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ με οχήματα, αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα, και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 αμάχους μέσα στο δρόμο, στα σπίτια τους ή σε ένα ρέιβ πάρτυ, σπέρνοντας τον τρόμο κάτω από μια βροχή ρουκετών.

- Σωρός πτωμάτων -

Στη είσοδο του κιμπούτζ Μπέερι, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, ένας σωρός πτωμάτων δείχνει την έκταση της επίθεσης μέσα στο χωριό, περισσότεροι από εκατό κάτοικοι του οποίου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το στρατό.

«Η καταστροφή εδώ είναι τεράστια», λέει ο Ντορόν Σπίλμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Και αυτό χωρίς να μετρήσουμε τα πολυάριθμα μέλη του κιμπούτζ που συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν μέσα στη Γάζα», πρόσθεσε ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια αυτής της ακραία βίαιης επίθεσης που έχει συγκλονίσει τη χώρα, οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ισραηλινούς και ξένους ομήρους, τους οποίους το ισλαμιστικό κίνημα απειλεί να εκτελέσει.

Μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται νέοι που συνελήφθησαν όμηροι στη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στο οποίο επιτέθηκαν το Σάββατο παλαιστίνιοι μαχητές, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο στρατός έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 220 στρατιώτες. Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται ως αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου πως περισυνέλεξε τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς που είχαν διεισδύσει το Σάββατο σε τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

 Η Γάζα σε κατάσταση πολιορκίας 

Κοντά στα σύνορα της Γάζας, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες, Τετάρτη, πτώματα σε αποσύνθεση που παρουσιάσθηκαν ως τα πτώματα επιτιθέμενων της Χαμάς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σήμερα πως είναι σε επαφή με τη Χαμάς για να εργασθεί για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε κι αυτός μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ισλαμιστική οργάνωση, ανέφερε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μια επίσημη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι και πτώματα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα και στα βόρεια σύνορά του με το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με ρουκέτες.

Η Λωρίδα της Γάζας, ένας φτωχός θύλακας όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι που από το 2006 υφίστανται χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολιορκίας, καθώς το Ισραήλ έχει σταματήσει την παροχή ύδατος, ηλεκτρικού και τροφίμων.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί χθες το απόγευμα, ελλείψει καυσίμων, και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και έχουν ελλείψεις σε υλικά.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιφέρεια της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ζήτησε από τα δύο στρατόπεδα «να μειώσουν τα δεινά των αμάχων» και κυρίως αυτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε νεκροτομεία», ανέφερε σε ανακοίνωση, λέγοντας πως φοβάται κυρίως για τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή σε αιμοκάρθαρση.

 Λιγότερες ρουκέτες 

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια. Πλήξαμε μεγάλο αριθμό στόχων», δήλωσε σήμερα τα χαράματα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «λιγότερες ρουκέτες» εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και «αυτό είναι πάντα καλό σημάδι», επισήμανε.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν δεκάδες πολυκατοικίες, εργοστάσια, τζαμιά και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Γυναίκες, με τα παιδιά τους στα χέρια, περπατούσαν ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Είναι σαν εικόνα Αποκάλυψης ή ενός σεισμού (...) (Οι Ισραηλινοί) ήρθαν για να καταστρέψουν, σαν οι άνθρωποι αυτοί να μην αξίζουν να ζουν. Σαν να μην είναι άνθρωποι», λέει ανάμεσα στα ερείπια ένας κάτοικος της συνοικίας Καράμα στη Γάζα, ο οποίος δεν θέλησε να πει το όνομά του.

Περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου από το Σάββατο 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες στη Δυτική Όχθη.

Οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα σύνορα δημιουργουν φόβους για μια χερσαία επίθεση εναντίον του θύλακα, από τον οποίο το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005 και ο οποίος από το 2007 κυβερνάται από τη Χαμάς.

 Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ 

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ για μια επίσκεψη αλληλεγγύης. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε πως το Ισραήλ θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί», δήλωσε πριν από την αναχώρησή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε πάντως από το Ισραήλ να σεβαστεί «το δίκαιο του πολέμου» στην απάντησή του εναντίον της Γάζας.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν και ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου χειροκρότησε την επίθεση της Χαμάς, επικοινώνησαν από την πλευρά τους τηλεφωνικά χθες, Τετάρτη.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στον ιρανό πρόεδρο πως το Ριάντ «επικοινωνεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να βάλει τέλος στην τρέχουσα κλιμάκωση», σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Υπογράμμισε επίσης «τη σταθερή στάση του βασιλείου υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Η Βραζιλία, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκάλεσε για αύριο, Παρασκευή, νέα συνεδρίαση του οργάνου αυτού. Κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδό τους στις 8 Οκτωβρίου, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είχαν καταφέρει να συναινέσουν σε μια ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς.


Εκατοντάδες λογαριασμοί που συνδέονται με την Χαμάς απομακρύνθηκαν από την πλατφόρμα Χ

Η διευθύνουσα σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X, Λίντα Γιακαρίνο, δήλωσε σήμερα ότι το μέσο απομάκρυνε εκατοντάδες "λογαριασμούς που συνδέονται με την Χαμάς" και έλαβε μέτρα για να απομακρύνει ή να χαρακτηρίσει δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

"Συνεχίζουμε να απαντάμε άμεσα στα αιτήματα των αρχών επιβολής του νόμου από ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ", έγραψε η ίδια σε χθεσινή επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ μετά τις ισραηλινές επιδρομές με στόχο «αμάχους» σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα.

"Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασέμ (Σ.τ.Σ: η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) εκτόξευσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ ως απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα που στόχευαν αμάχους στους καταυλισμούς Αλ Σάτι και Αλ Τζαμπάλια", ανέφερε η Χαμάς.

Ανταποκριτές του AFP έγιναν μάρτυρες δεκάδων αεροπορικών επιδρομών σήμερα το πρωί προς τον καταυλισμό Αλ Σάτι και στη βόρεια Γάζα.

Οι αλλοδαποί, θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

Δεκάδες αλλοδαποί σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή κρατούνται όμηροι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, από την ισραηλινή πλευρά.

Στη Λωρίδα της Γάζας οι αρχές έκαναν λόγο για 1.200 νεκρούς και περίπου 5.600 τραυματίες.

Με βάση τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, οι χώρες που έχουν θύματα ή αγνοούμενους είναι οι εξής:

-Ταϊλάνδη: 21 νεκροί, 14 όμηροι

Είκοσι ένας Ταϊλανδοί έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, ενώ 14 άλλοι είναι μεταξύ των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονται στο Ισραήλ, οι περισσότεροι ως εργάτες γης.

-Νεπάλ: 10 νεκροί, 4 τραυματίες.

Το Νεπάλ μετρά δέκα νεκρούς, σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας στο Τελ Αβίβ. Άλλοι τέσσερις Νεπαλέζοι τραυματίστηκαν ενώ έχουν χαθεί τα ίχνη ενός πέμπτου.

Στο Ισραήλ ζουν 265 Νεπαλέζοι φοιτητές, οι 17 εκ των οποίων φιλοξενούνταν στο κιμπούτς Αλουμίμ, στα νότια, που στοχοθετήθηκε από τη Χαμάς.

-ΗΠΑ: 22 νεκροί, όμηροι

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 22 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι κάποιοι Αμερικανοί είναι επίσης μεταξύ των ανθρώπων “που κρατά η Χαμάς”.

-Αργεντινή: 7 νεκροί, 15 αγνοούμενοι

Το Μπουένος Άιρες επιβεβαίωσε τον θάνατο 7 Αργεντίνων, ενώ πρόσθεσε ότι άλλοι 15 αγνοούνται. Μεταξύ αυτών είναι δύο αδέλφια, οι Ιάιρ και Έιταν Χομ, όπως δήλωσε ο πατέρας τους, ο οποίος εξήγησε ότι φοβάται πως “έχουν απαχθεί και οδηγηθεί στη Γάζα”.

-Ουκρανία: 3 νεκροί, 6 αγνοούμενοι

Τρεις Ουκρανοί σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, το οποίο επίσης αναφέρθηκε σε έξι αγνοούμενους μεταξύ των πολιτών του.

-Γαλλία: 11 νεκροί, 18 αγνοούμενοι

Ένδεκα Γάλλοι είναι μεταξύ των νεκρών, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ το Παρίσι. Λίγο νωρίτερα η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε λόγο για 18 αγνοούμενους, ανάμεσά τους “πολλά παιδιά (…) που πιθανόν έχουν απαχθεί” από τη Χαμάς.

-Βρετανία: 4 νεκροί, αγνοούμενοι

Τουλάχιστον τέσσερις Βρετανοί έχουν σκοτωθεί. Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο επιβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, τον θάνατο ενός φωτογράφου και του 26χρονου Τζέικ Μάρλοου ο οποίος ζούσε στο Ισραήλ και ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στο ρέιβ πάρτι στο οποίο επιτέθηκε η Χαμάς το Σάββατο.

Σύμφωνα με το BBC, 17 Βρετανοί, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται, αριθμός τον οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση.

-Καμπότζη: Ένας νεκρός

Ο πρωθυπουργός Χουν Μάνετ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός φοιτητή ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ.

-Γερμανία: Πολλοί όμηροι

Πολλοί Γερμανοί, εκ των οποίων κάποιοι έχουν και την ισραηλινή υπηκοότητα, έχουν απαχθεί, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο δεν έκανε κανένα σχόλιο για την απαγωγή της 22χρονης Σάνι Λουκ, η μητέρα της οποίας είπε ότι την αναγνώρισε σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η νεαρή γυναίκα είχε πάει με φίλους της στο ρέιβ πάρτι.

-Καναδάς: 3 νεκροί, 23 αγνοούμενοι

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για τον θάνατο τριών Καναδών, ενώ άλλοι τρεις αγνοούνται.

- Φιλιππίνες: 2 νεκροί, 3 αγνοούμενοι

Η πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο μίας 33χρονης γυναίκας και ενός 42χρονου άνδρα σε κιμπούτς στα σύνορα με τη Γάζα. Καταμέτρησε επίσης 3 αγνοούμενους.

- Περού: 2 νεκροί, 3 αγνοούμενοι

Το Περού έκανε λόγο την Τρίτη για τον θάνατο δύο πολιτών του. Τρεις άλλοι αγνοούνται,

-Μεξικό: 2 όμηροι

Η υπουργός Εξωτερικών Αλίσια Μπάρσενα είπε ότι δύο Μεξικανοί έχουν απαχθεί.

-Ρωσία: 4 νεκροί, 6 αγνοούμενοι

Η ρωσική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ επιβεβαίωσε την Τρίτη τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και ρωσική. Επίσης έκανε λόγο για έξι αγνοούμενους Ρώσους.

-Βραζιλία: 2 νεκροί, 1 αγνοούμενος

Δύο άνθρωποι – ένας άνδρας και μία γυναίκα-- με διπλή υπηκοότητα σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ μία Βραζιλιάνα εξακολουθεί να αγνοείται, σύμφωνα με τη Μπραζίλια.

- Ισπανία: 1 νεκρός

Μία Ισπανίδα, που είχε και την ισραηλινή υπηκοότητα, σκοτώθηκε, ανακοίνωσε η Μαδρίτη.

- Αυστραλία: 1 νεκρός

Η Καμπέρα ανακοίνωσε χθες τον θάνατο μίας Αυστραλής.

-Χιλή: 1 νεκρός, 1 αγνοούμενος

Η εβραϊκή κοινότητα της Χιλής ανακοίνωσε τον θάνατο μίας Χιλιανής, τον οποίο δεν έχουν επιβεβαιώσει οι αρχές της χώρας. Μία κάτοικος του κιμπούτς Κισουφίμ αγνοείται, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

- Αζερμπαϊτζάν: 1 νεκρός

Το Μπακού ανακοίνωσε τον θάνατο ενός Αζέρου πολίτη.

-Ιρλανδία: 1 νεκρός

Η 22χρονη Ιρλανδο-ισραηλινή Κιμ Κάμτι που συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι είναι νεκροί, σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση.

- Γερμανία: Πολλοί όμηροι

Πολλοί Γερμανοί με διπλή υπηκοότητα είναι μεταξύ των ομήρων της Χαμάς, ανακοίνωσε το Βερολίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει τη φερόμενη απαγωγή μιας 22χρονης Γερμανοϊσραηλινής, η οποία συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι και την οποία η μητέρα της δήλωσε ότι εντόπισε “αναίσθητη στο αυτοκίνητο Παλαιστινίων” σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εξάλλου η αδελφή μιας Βερολινέζας 22 ετών δήλωσε τη Δευτέρα ότι αυτή πέθανε, όμως η οικογένειά της δεν έχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.

Χώρες πολίτες των οποίων αγνοούνται

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, αγνοούνται πολίτες από τις εξής χώρες: Παραγουάη (2), Κολομβία (2), Τανζανία (2), Ιταλία (2) και Σρι Λάνκα (2).

Εξάλλου μια πολίτης Παναμά που αγνοούνταν εντοπίστηκε ζωντανή.

Το Ισραήλ ορκίζεται να «καταστρέψει» τη Χαμάς και συνεχίζει να πλήττει τη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει σήμερα να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας αφού ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, υπεύθυνο για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Κατά την έκτη ημέρα του πολέμου ανάμεσα στους δύο εχθρούς που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, τα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, απ' όπου εκτοξεύθηκαν ομοβροντίες ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ. Όλα αυτά μερικές ώρες πριν από την άφιξη στο Ισράηλ του επικεφαλης της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για μια επίσκεψη υποστήριξης προς το σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του στο πλαίσιο της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης που σχημάτισε επίσης χθες με τον Μπένι Γκαντζ, έναν από τους κύριους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Η Χαμάς είναι ο Νταές (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα».

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ημέρα ανάπαυσης για τους εβραίους, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ με οχήματα, αλλά και από τον αέρα και τη θάλασσα, και σκότωσαν περισσότερους από 1.000 αμάχους μέσα στο δρόμο, στα σπίτια τους ή σε ένα ρέιβ πάρτυ, σπέρνοντας τον τρόμο κάτω από μια βροχή ρουκετών.

- Σωρός πτωμάτων -

Στη είσοδο του κιμπούτζ Μπέερι, σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα, ένας σωρός πτωμάτων δείχνει την έκταση της επίθεσης μέσα στο χωριό, περισσότεροι από εκατό κάτοικοι του οποίου σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το στρατό.

«Η καταστροφή εδώ είναι τεράστια», λέει ο Ντορόν Σπίλμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Και αυτό χωρίς να μετρήσουμε τα πολυάριθμα μέλη του κιμπούτζ που συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν μέσα στη Γάζα», πρόσθεσε ένας άλλος εκπρόσωπος του στρατού, ο Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια αυτής της ακραία βίαιης επίθεσης που έχει συγκλονίσει τη χώρα, οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν δεκάδες ισραηλινούς και ξένους ομήρους, τους οποίους το ισλαμιστικό κίνημα απειλεί να εκτελέσει.

Μεταξύ των ομήρων περιλαμβάνονται νέοι που συνελήφθησαν όμηροι στη διάρκεια μουσικού φεστιβάλ στο οποίο επιτέθηκαν το Σάββατο παλαιστίνιοι μαχητές, σκοτώνοντας 270 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο στρατός έκανε λόγο για 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, οι περισσότεροι άμαχοι. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τουλάχιστον 220 στρατιώτες. Μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται ως αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε εξάλλου πως περισυνέλεξε τα πτώματα 1.500 μαχητών της Χαμάς που είχαν διεισδύσει το Σάββατο σε τοποθεσίες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

 Η Γάζα σε κατάσταση πολιορκίας 

Κοντά στα σύνορα της Γάζας, οι ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες, Τετάρτη, πτώματα σε αποσύνθεση που παρουσιάσθηκαν ως τα πτώματα επιτιθέμενων της Χαμάς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σήμερα πως είναι σε επαφή με τη Χαμάς για να εργασθεί για την απελευθέρωση ομήρων.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε κι αυτός μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ισλαμιστική οργάνωση, ανέφερε χθες, Τετάρτη, το βράδυ μια επίσημη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 150 ομήρους, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι και πτώματα δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα και στα βόρεια σύνορά του με το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, πραγματοποιεί τακτικά επιθέσεις με ρουκέτες.

Η Λωρίδα της Γάζας, ένας φτωχός θύλακας όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι που από το 2006 υφίστανται χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό, βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολιορκίας, καθώς το Ισραήλ έχει σταματήσει την παροχή ύδατος, ηλεκτρικού και τροφίμων.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί χθες το απόγευμα, ελλείψει καυσίμων, και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και έχουν ελλείψεις σε υλικά.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιφέρεια της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ζήτησε από τα δύο στρατόπεδα «να μειώσουν τα δεινά των αμάχων» και κυρίως αυτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε νεκροτομεία», ανέφερε σε ανακοίνωση, λέγοντας πως φοβάται κυρίως για τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή σε αιμοκάρθαρση.

 Λιγότερες ρουκέτες 

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια. Πλήξαμε μεγάλο αριθμό στόχων», δήλωσε σήμερα τα χαράματα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «λιγότερες ρουκέτες» εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και «αυτό είναι πάντα καλό σημάδι», επισήμανε.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν δεκάδες πολυκατοικίες, εργοστάσια, τζαμιά και καταστήματα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Γυναίκες, με τα παιδιά τους στα χέρια, περπατούσαν ανάμεσα στα συντρίμμια.

«Είναι σαν εικόνα Αποκάλυψης ή ενός σεισμού (...) (Οι Ισραηλινοί) ήρθαν για να καταστρέψουν, σαν οι άνθρωποι αυτοί να μην αξίζουν να ζουν. Σαν να μην είναι άνθρωποι», λέει ανάμεσα στα ερείπια ένας κάτοικος της συνοικίας Καράμα στη Γάζα, ο οποίος δεν θέλησε να πει το όνομά του.

Περισσότεροι από 338.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εξάλλου από το Σάββατο 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε βιαιότητες στη Δυτική Όχθη.

Οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων στα σύνορα δημιουργουν φόβους για μια χερσαία επίθεση εναντίον του θύλακα, από τον οποίο το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005 και ο οποίος από το 2007 κυβερνάται από τη Χαμάς.

 Ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ 

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ για μια επίσκεψη αλληλεγγύης. «Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε πως το Ισραήλ θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί», δήλωσε πριν από την αναχώρησή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε πάντως από το Ισραήλ να σεβαστεί «το δίκαιο του πολέμου» στην απάντησή του εναντίον της Γάζας.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν και ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου χειροκρότησε την επίθεση της Χαμάς, επικοινώνησαν από την πλευρά τους τηλεφωνικά χθες, Τετάρτη.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε στον ιρανό πρόεδρο πως το Ριάντ «επικοινωνεί με όλα τα διεθνή και περιφερειακά μέρη για να βάλει τέλος στην τρέχουσα κλιμάκωση», σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Υπογράμμισε επίσης «τη σταθερή στάση του βασιλείου υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Η Βραζιλία, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκάλεσε για αύριο, Παρασκευή, νέα συνεδρίαση του οργάνου αυτού. Κατά την προηγούμενη έκτακτη σύνοδό τους στις 8 Οκτωβρίου, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είχαν καταφέρει να συναινέσουν σε μια ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς.


Εκατοντάδες λογαριασμοί που συνδέονται με την Χαμάς απομακρύνθηκαν από την πλατφόρμα Χ

Η διευθύνουσα σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης X, Λίντα Γιακαρίνο, δήλωσε σήμερα ότι το μέσο απομάκρυνε εκατοντάδες "λογαριασμούς που συνδέονται με την Χαμάς" και έλαβε μέτρα για να απομακρύνει ή να χαρακτηρίσει δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

"Συνεχίζουμε να απαντάμε άμεσα στα αιτήματα των αρχών επιβολής του νόμου από ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών μελών της ΕΕ", έγραψε η ίδια σε χθεσινή επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία