Η διασκέδαση πρόδωσε τη Θεσσαλονίκη
26/10/2020 07:00
26/10/2020 07:00
Σταγόνα που ξεχείλισε ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση, προχωρώντας στην επιβολή νέων μέτρων σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά. Ο συνωστισμός σε πλατείες και πεζοδρόμια, η… κρυφή διασκέδαση μετά τα μεσάνυχτα πίσω από κλειδωμένες πόρτες σε κλαμπ και ταράτσες φαίνεται πως εκτροχίασαν την πορεία της πανδημίας και οδήγησαν την πολιτική ηγεσία σε περιορισμούς για τον φραγμό αυτών των φαινομένων και της έξαρσης του κορονοϊού.
Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Ο Dj δίνει το σύνθημα, οι θαμώνες είναι όλοι όρθιοι και το πάρτι ξεκινά σε μπαρ στη λεωφόρο Νίκης.
Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως «προδόθηκε» ξανά από τους ίδιους παράγοντες και τα ίδια λάθη. Στις αρχές Αυγούστου οι εστίες υπερμετάδοσης που προκλήθηκαν σε beach bars και κλαμπ στη Χαλκιδική, είχαν επηρεάσει άμεσα και τη Θεσσαλονίκη με την επιβολή έκτακτων μέτρων. Για άλλη μία φορά η ανάγκη για διασκέδαση -κυρίως της νεολαίας- και οι παρατυπίες επιχειρηματιών και πολιτών ανέτρεψαν την χαμηλή επιδημιολογική πορεία, εκτόξευσαν τα κρούσματα σε τριψήφιους αριθμούς και έβαλαν τη Θεσσαλονίκη στο «επίπεδο 3» του υγειονομικού χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλοι πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00.30 έως τις 5.00 το πρωί. Ο κίνδυνος για μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, έκανε ακόμα και θεσμικούς φορείς της πόλης να μιλούν για ένα lockdown προ των πυλών. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε πως ένα lockdown θα είναι ολέθριο για την πόλη αλλά ακόμα «έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, να αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται».
Κρυφά πάρτι σε ταράτσες και μπαρ
Κοινό μυστικό φαίνεται πως ήταν τα κρυφά πάρτι σε συγκεκριμένα κλαμπς και μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς φαίνεται πολλοί να γνώριζαν και να ήταν θαμώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, παράνομα πάρτι γίνονταν σε μαγαζιά στα Λαδάδικα, στη λεωφόρο Νίκης και στη Μητροπόλεως.
«Υπάρχει ένα μαγαζί στη λεωφόρο Νίκης, που λειτουργεί μετά τις 12.30. Γίνονται πάρτι κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, αλλά για να σε αφήσουν να περάσεις πρέπει να σε γνωρίζουν» λέει οδηγός ταξί στη «ΜτΚ». «Έχω αφήσει πολλούς πελάτες τα βράδια έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί και μία φορά το επισκέφτηκα. Λειτουργούν κανονικά και ο κόσμος μέσα διασκεδάζει όπως πριν τον κορονοϊό» σημειώνει. Από την άλλη, 31χρονος θαμώνας νυχτερινού μαγαζιού στην περιοχή των Λαδάδικων, μιλώντας στη «ΜτΚ» αναφέρει πως υπάρχουν κάποιες νύχτες που δεν τηρείται το ωράριο. «Έχει τύχει κάποιες νύχτες να καθόμαστε με κλειστά φώτα στο μαγαζί αλλά λίγα άτομα, δεν γίνονται πάρτι. Μένουμε έως αργά μία παρέα 10 ατόμων» δηλώνει.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ενός μπαρ στην Τούμπα, όπου ιδιοκτήτης, εργαζόμενοι και θαμώνες κλειδώθηκαν για να αποφύγουν τον έλεγχο της αστυνομίας. Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής, μετά από πληροφορίες για πελάτες που έκλειναν τηλεφωνικά ραντεβού και επισκέπτονταν το μπαρ μετά τις 00.30. Μέχρι και τις 9.00 το πρωί το περιπολικό έμεινε έξω από την πόρτα του μαγαζιού, έως ότου ο ιδιοκτήτης άνοιξε την πόρτα και όπως ήταν αναμενόμενο συνελήφθη για απείθεια και παράβαση των μέτρων του κορονοϊού, ενώ του επιβλήθηκε και το χρηματικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ.
«Δυστυχώς όλοι ξέρουν τι γίνεται και στιγματίζεται όλη η εστίαση για χάρη 10-15 κακών συναδέλφων μας» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπολών και καφέ - μπαρ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. «Όπως μαθαίνουμε, κάποια μαγαζιά επιτρέπουν την είσοδο σε γνωστούς πελάτες τους μετά τις 00.30 και ξεκινούν τα πάρτι» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας πρέπει να είναι στοχευμένοι σ’ αυτά τα μαγαζιά. «Αν τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω, ας τους κλείσουν. Δεν γίνεται να επηρεαστούν όλοι, καθώς τα αμιγώς καταστήματα εστίασης τηρούν στο έπακρο τα μέτρα».
Σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα, εκτός από τα μαγαζιά, πάρτι γίνονται και σε ταράτσες. «Μαθαίνουμε πως σε ταράτσες σπιτιών, μαζεύονται ως επί το πλείστον φοιτητές και καταναλώνουν αλκοόλ έως το πρωί. Πρόκειται για κάποια ιδιωτικά καλέσματα, που επίσης είναι επικίνδυνα για την εξάπλωση του ιού» αναφέρει.
Δεν θα ανοίξουν μαγαζιά μετά το «επίπεδο 3»
Παραμένοντας στο επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη, τα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κατεβάζουν ρολά στις 00.00 το βράδυ. Όπως δηλαδή συνέβαινε και πριν από δύο εβδομάδες. «Θα επηρεαστεί σαφώς και πάλι η δουλειά μας αλλά αυτό το ωράριο το είχαμε ξανά εφαρμόσει. Το θέμα είναι η ψυχολογία του κόσμου αλλά και των συναδέλφων μας, που θα είναι επηρεασμένη από τα νέα μέτρα» σχολιάζει ο κ. Φιλοκώστας.
Ωστόσο, με την αναβάθμιση επιπέδου και τον περιορισμό στα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, αναβάλουν την λειτουργιά τους νυχτερινά κέντρα στη Θεσσαλονίκη που αναμένονταν να ανοίξουν. «Οι νέες συνθήκες δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει το μαγαζί. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε ξανά στο επίπεδο 2, για να ανοίξουμε» δηλώνει ο Βασίλης Βόγιας, μετρ σε νυχτερινό κέντρο, όπου θα εμφανιζόταν από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου η Άννα Βίσση. «Ελπίζουμε τουλάχιστον να υπάρχουν μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς προέχει η υγεία μας» συμπληρώνει.
«Ακόμα και μέσα στα μαγαζιά, βλέπαμε μία χαλαρότητα από τους νέους. Δεν αντιμετώπιζαν τα μέτρα με ατομική ευθύνη, ίσως πολλοί να μην ένιωθαν τον κίνδυνο που υπάρχει» αναφέρει για την κατάσταση που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες ο ιδιοκτήτης καφέ - μπαρ στο κέντρο της πόλης, Κάρολος Χατζηαιβάζογλου. Για τον ίδιο όμως, μεγάλη ευθύνη για τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν όσοι συγκεντρώνονταν σε πλατείες έως τα ξημερώματα. «Οι εικόνες που είδαμε από γεμάτες πλατείες, έφεραν αρνητικά αποτελέσματα. Υπήρχε έντονος συνωστισμός και δυστυχώς θα την πληρώσει για ακόμα μια φορά η εστίαση» τονίζει.
Τα φώτα ανάβουν σε κλαμπ στα Λαδάδικα για να σηματοδοτήσουν το τέλος της βραδιάς, αλλά οι θαμώνες δεν φεύγουν.
Στο στόχαστρο οι πλατείες
Στο στόχαστρο των αρχών μπήκαν την περασμένη εβδομάδα οι συγκεντρώσεις νέων στις πλατείες και τα πεζοδρόμια μετά τα μεσάνυχτα, όταν έκλειναν τα καταστήματα εστίασης. Στη Θεσσαλονίκη σχεδόν κάθε βράδυ, υπήρχε συνωστισμός και υπαίθριο πάρτι περιμετρικά της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο πλακόστρωτο γύρω από την Αγία Σοφία αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.
Από την Τετάρτη κιόλας άρχισαν οι περιπολίες σε αυτά τα σημεία, ώστε να παρέμβουν οι αρχές για να διαλύσουν το πλήθος. Αρχικά περιπολικά είχαν περάσει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης από την πλατεία του εργατικού κέντρου και έπειτα από την περιοχή γύρω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όπου πρώτα ακούστηκαν ηχητικά μηνύματα για να την αποφυγή συγχρωτισμού και έπειτα υπήρχε πεζή περιπολία.
Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, ξεκίνησαν και οι περιπολίες μεικτών κλιμάκιων της ΕΛΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού. Τα ελεγκτικά κλιμάκια θα σαρώνουν την πόλη καθημερινά, ώστε να παρεμβαίνουν αρχικά με ηχητικά μηνύματα και ύστερα αστυνομικοί θα πλησιάζουν τα σημεία για να κάνουν συστάσεις.
«Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτό τον μεγάλο, επικίνδυνο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για την τήρηση των μέτρων και τους ελέγχους.
Πως και που διοργανώνονται πάρτι στο ΑΠΘ
Σάλο προκάλεσαν τα βίντεο από τα πάρτι που έγιναν το προηγούμενο Σάββατο στο Αριστοτέλειο. Φοιτητές ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο διασκέδαζαν μέχρι τις πρωινές ώρες με αλκοόλ και δυνατή μουσική. Οι εικόνες προκάλεσαν σύγχυση στις αρχές αλλά και στους υγειονομικούς για πιθανή εστία υπερματάδοσης. Ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό πάρτι που έγινε το τελευταίο διάστημα μέσα στο καμπ του ΑΠΘ. «Έχουν γίνει 2-3 πάρτι έξω από την Πολυτεχνική Σχολή, σε υπαίθριο χώρο.
Είναι ένας χώρος όπου συγκεντρώνονται διάφοροι νέοι, αλλά η σχολή παρέμενε κλειδωμένη» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης. «Η πολιτεία πρέπει να λάβει αποφάσεις. Ό,τι θα ισχύσει για τους υπόλοιπους υπαίθριους χώρους όπου συγκεντρώνονται νέοι, το ίδιο πρέπει να γίνει και στο ΑΠΘ» τονίζει ο κοσμήτορας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το κάλεσμα για τα συγκεκριμένα φοιτητικά πάρτι γίνονται μέσω των social media. Αρχικά ανακοινώνουν την ημερομηνία και έπειτα μεταδίδεται από στόμα σε στόμα η ακριβής ώρα και το σημείο που θα πραγματοποιηθούν. «Αυτά τα πάρτι τα διοργάνωσαν κυρίως πρωτοετής και δευτεροετής. Τα ανακοινώνουν σε μια σελίδα στο Instagram και έπειτα το διαδίδουν και σε άλλες κλειστές ομάδες στο Facebook» αναφέρει φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ, που επιθυμεί να μην αποκαλύψει το όνομά του. «Ανεβάζουν συχνά τις ανακοινώσεις για τα πάρτι σε σελίδες, αλλά είναι δεδομένο πως κάθε Σαββατοκύριακο θα έχει πάρτι στο ΑΠΘ» λέει φοιτήτρια.
Ο 22χρονος Μ.Μ. βρέθηκε στο πάρτι του προηγούμενου Σαββάτου, μετά από ενημέρωση που είχε από άλλους φίλους του. «Πήγαμε στο πάρτι κατά τη μία και ήδη είχε πολύ κόσμο. Ήμασταν εκατοντάδες, αλλά όχι 1.500 που αναφέρουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» τονίζει ο φοιτητής. Ο ίδιος έκατσε έως και τις 3 τα ξημερώματα, όταν άρχισαν να φεύγουν και οι περισσότεροι. «Η αλήθεια είναι πως φοβήθηκα μήπως κολλήσω κορονοϊό, αλλά δεν κατηγορώ ούτε τούς φοιτητές ούτε τους διοργανωτές. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με τα μέτρα τα οποία ανανεώνει η κυβέρνηση συνεχώς, τα οποία δεν είναι ουσιαστικά και δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα» στηρίζει.
Πάντως, ακόμα και μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συνεχίζουν να υπάρχουν κινητοποιήσεις από φοιτητικές ομάδες για νέα αυτοδιοργανώμενα πάρτι.
Η «ΜτΚ» βρέθηκε σε πάρτι φοιτητών
Παρά τις αντιδράσεις μετά το πάρτι του Σαββάτου, στην ίδια φοιτητική σελίδα ανακοίνωσαν νέο πάρτι για την περασμένη Τετάρτη. Στην ανακοίνωση ανέφεραν απλά ότι είναι ένα πάρτι που διοργανώνουν φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ζητούσαν όποιος ενδιαφέρεται να στείλει ιδιωτικό μήνυμα για να μάθει περισσότερα, καθώς ο χώρος διεξαγωγής ήταν μυστικός.
Παρά την άκρα μυστικότητα, η «ΜτΚ» βρέθηκε στο συγκεκριμένο πάρτι που τελικά διοργανώθηκε εκτός του Αριστοτελείου, σε ένα γνωστό μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φτάσαμε στο «κρυφό σημείο» στις 8 μ.μ., ακόμα δεν είχε μαζευτεί κόσμος και οι διοργανωτές μας προέτρεψαν να φύγουμε και να επιστρέψουμε αργότερα. Μία ώρα μετά, η είσοδος στο μαγαζί επιτρεπόταν σε όσους είχαν κάνει ήδη κράτηση μέσω της διαδικτυακής σελίδας που διοργάνωσε το πάρτι. Το όριο των θαμώνων ήταν 180 άτομα, ωστόσο άτομα στην υποδοχή, έλεγαν πως «όσοι δεν έχουν κράτηση θα πρέπει να παραγγείλουν μία φιάλη αλκοόλ και όχι μεμονωμένα ποτά για να εισέλθουν». Αυτό φυσικά λειτούργησε αποτρεπτικά για πολλούς φοιτητές και αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Όταν ρωτήσαμε τέσσερις φοιτήτριες που περίμεναν στην είσοδο του μαγαζιού αν φοβούνται μήπως υπάρχει μετάδοση του ιού στο πάρτι, η απάντηση τους ήταν: «δεν έχουμε θέμα».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020
Σταγόνα που ξεχείλισε ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση, προχωρώντας στην επιβολή νέων μέτρων σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά. Ο συνωστισμός σε πλατείες και πεζοδρόμια, η… κρυφή διασκέδαση μετά τα μεσάνυχτα πίσω από κλειδωμένες πόρτες σε κλαμπ και ταράτσες φαίνεται πως εκτροχίασαν την πορεία της πανδημίας και οδήγησαν την πολιτική ηγεσία σε περιορισμούς για τον φραγμό αυτών των φαινομένων και της έξαρσης του κορονοϊού.
Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Ο Dj δίνει το σύνθημα, οι θαμώνες είναι όλοι όρθιοι και το πάρτι ξεκινά σε μπαρ στη λεωφόρο Νίκης.
Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως «προδόθηκε» ξανά από τους ίδιους παράγοντες και τα ίδια λάθη. Στις αρχές Αυγούστου οι εστίες υπερμετάδοσης που προκλήθηκαν σε beach bars και κλαμπ στη Χαλκιδική, είχαν επηρεάσει άμεσα και τη Θεσσαλονίκη με την επιβολή έκτακτων μέτρων. Για άλλη μία φορά η ανάγκη για διασκέδαση -κυρίως της νεολαίας- και οι παρατυπίες επιχειρηματιών και πολιτών ανέτρεψαν την χαμηλή επιδημιολογική πορεία, εκτόξευσαν τα κρούσματα σε τριψήφιους αριθμούς και έβαλαν τη Θεσσαλονίκη στο «επίπεδο 3» του υγειονομικού χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλοι πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00.30 έως τις 5.00 το πρωί. Ο κίνδυνος για μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, έκανε ακόμα και θεσμικούς φορείς της πόλης να μιλούν για ένα lockdown προ των πυλών. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε πως ένα lockdown θα είναι ολέθριο για την πόλη αλλά ακόμα «έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα, να αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται».
Κρυφά πάρτι σε ταράτσες και μπαρ
Κοινό μυστικό φαίνεται πως ήταν τα κρυφά πάρτι σε συγκεκριμένα κλαμπς και μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς φαίνεται πολλοί να γνώριζαν και να ήταν θαμώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, παράνομα πάρτι γίνονταν σε μαγαζιά στα Λαδάδικα, στη λεωφόρο Νίκης και στη Μητροπόλεως.
«Υπάρχει ένα μαγαζί στη λεωφόρο Νίκης, που λειτουργεί μετά τις 12.30. Γίνονται πάρτι κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, αλλά για να σε αφήσουν να περάσεις πρέπει να σε γνωρίζουν» λέει οδηγός ταξί στη «ΜτΚ». «Έχω αφήσει πολλούς πελάτες τα βράδια έξω από το συγκεκριμένο μαγαζί και μία φορά το επισκέφτηκα. Λειτουργούν κανονικά και ο κόσμος μέσα διασκεδάζει όπως πριν τον κορονοϊό» σημειώνει. Από την άλλη, 31χρονος θαμώνας νυχτερινού μαγαζιού στην περιοχή των Λαδάδικων, μιλώντας στη «ΜτΚ» αναφέρει πως υπάρχουν κάποιες νύχτες που δεν τηρείται το ωράριο. «Έχει τύχει κάποιες νύχτες να καθόμαστε με κλειστά φώτα στο μαγαζί αλλά λίγα άτομα, δεν γίνονται πάρτι. Μένουμε έως αργά μία παρέα 10 ατόμων» δηλώνει.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ενός μπαρ στην Τούμπα, όπου ιδιοκτήτης, εργαζόμενοι και θαμώνες κλειδώθηκαν για να αποφύγουν τον έλεγχο της αστυνομίας. Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής, μετά από πληροφορίες για πελάτες που έκλειναν τηλεφωνικά ραντεβού και επισκέπτονταν το μπαρ μετά τις 00.30. Μέχρι και τις 9.00 το πρωί το περιπολικό έμεινε έξω από την πόρτα του μαγαζιού, έως ότου ο ιδιοκτήτης άνοιξε την πόρτα και όπως ήταν αναμενόμενο συνελήφθη για απείθεια και παράβαση των μέτρων του κορονοϊού, ενώ του επιβλήθηκε και το χρηματικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ.
«Δυστυχώς όλοι ξέρουν τι γίνεται και στιγματίζεται όλη η εστίαση για χάρη 10-15 κακών συναδέλφων μας» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπολών και καφέ - μπαρ Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας. «Όπως μαθαίνουμε, κάποια μαγαζιά επιτρέπουν την είσοδο σε γνωστούς πελάτες τους μετά τις 00.30 και ξεκινούν τα πάρτι» συμπληρώνει, τονίζοντας ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας πρέπει να είναι στοχευμένοι σ’ αυτά τα μαγαζιά. «Αν τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω, ας τους κλείσουν. Δεν γίνεται να επηρεαστούν όλοι, καθώς τα αμιγώς καταστήματα εστίασης τηρούν στο έπακρο τα μέτρα».
Σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα, εκτός από τα μαγαζιά, πάρτι γίνονται και σε ταράτσες. «Μαθαίνουμε πως σε ταράτσες σπιτιών, μαζεύονται ως επί το πλείστον φοιτητές και καταναλώνουν αλκοόλ έως το πρωί. Πρόκειται για κάποια ιδιωτικά καλέσματα, που επίσης είναι επικίνδυνα για την εξάπλωση του ιού» αναφέρει.
Δεν θα ανοίξουν μαγαζιά μετά το «επίπεδο 3»
Παραμένοντας στο επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη, τα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κατεβάζουν ρολά στις 00.00 το βράδυ. Όπως δηλαδή συνέβαινε και πριν από δύο εβδομάδες. «Θα επηρεαστεί σαφώς και πάλι η δουλειά μας αλλά αυτό το ωράριο το είχαμε ξανά εφαρμόσει. Το θέμα είναι η ψυχολογία του κόσμου αλλά και των συναδέλφων μας, που θα είναι επηρεασμένη από τα νέα μέτρα» σχολιάζει ο κ. Φιλοκώστας.
Ωστόσο, με την αναβάθμιση επιπέδου και τον περιορισμό στα τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, αναβάλουν την λειτουργιά τους νυχτερινά κέντρα στη Θεσσαλονίκη που αναμένονταν να ανοίξουν. «Οι νέες συνθήκες δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει το μαγαζί. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε ξανά στο επίπεδο 2, για να ανοίξουμε» δηλώνει ο Βασίλης Βόγιας, μετρ σε νυχτερινό κέντρο, όπου θα εμφανιζόταν από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου η Άννα Βίσση. «Ελπίζουμε τουλάχιστον να υπάρχουν μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Σίγουρα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς προέχει η υγεία μας» συμπληρώνει.
«Ακόμα και μέσα στα μαγαζιά, βλέπαμε μία χαλαρότητα από τους νέους. Δεν αντιμετώπιζαν τα μέτρα με ατομική ευθύνη, ίσως πολλοί να μην ένιωθαν τον κίνδυνο που υπάρχει» αναφέρει για την κατάσταση που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες ο ιδιοκτήτης καφέ - μπαρ στο κέντρο της πόλης, Κάρολος Χατζηαιβάζογλου. Για τον ίδιο όμως, μεγάλη ευθύνη για τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν όσοι συγκεντρώνονταν σε πλατείες έως τα ξημερώματα. «Οι εικόνες που είδαμε από γεμάτες πλατείες, έφεραν αρνητικά αποτελέσματα. Υπήρχε έντονος συνωστισμός και δυστυχώς θα την πληρώσει για ακόμα μια φορά η εστίαση» τονίζει.
Τα φώτα ανάβουν σε κλαμπ στα Λαδάδικα για να σηματοδοτήσουν το τέλος της βραδιάς, αλλά οι θαμώνες δεν φεύγουν.
Στο στόχαστρο οι πλατείες
Στο στόχαστρο των αρχών μπήκαν την περασμένη εβδομάδα οι συγκεντρώσεις νέων στις πλατείες και τα πεζοδρόμια μετά τα μεσάνυχτα, όταν έκλειναν τα καταστήματα εστίασης. Στη Θεσσαλονίκη σχεδόν κάθε βράδυ, υπήρχε συνωστισμός και υπαίθριο πάρτι περιμετρικά της Ρωμαϊκής Αγοράς, στο πλακόστρωτο γύρω από την Αγία Σοφία αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.
Από την Τετάρτη κιόλας άρχισαν οι περιπολίες σε αυτά τα σημεία, ώστε να παρέμβουν οι αρχές για να διαλύσουν το πλήθος. Αρχικά περιπολικά είχαν περάσει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης από την πλατεία του εργατικού κέντρου και έπειτα από την περιοχή γύρω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, όπου πρώτα ακούστηκαν ηχητικά μηνύματα για να την αποφυγή συγχρωτισμού και έπειτα υπήρχε πεζή περιπολία.
Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, ξεκίνησαν και οι περιπολίες μεικτών κλιμάκιων της ΕΛΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού. Τα ελεγκτικά κλιμάκια θα σαρώνουν την πόλη καθημερινά, ώστε να παρεμβαίνουν αρχικά με ηχητικά μηνύματα και ύστερα αστυνομικοί θα πλησιάζουν τα σημεία για να κάνουν συστάσεις.
«Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτό τον μεγάλο, επικίνδυνο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια για την τήρηση των μέτρων και τους ελέγχους.
Πως και που διοργανώνονται πάρτι στο ΑΠΘ
Σάλο προκάλεσαν τα βίντεο από τα πάρτι που έγιναν το προηγούμενο Σάββατο στο Αριστοτέλειο. Φοιτητές ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο διασκέδαζαν μέχρι τις πρωινές ώρες με αλκοόλ και δυνατή μουσική. Οι εικόνες προκάλεσαν σύγχυση στις αρχές αλλά και στους υγειονομικούς για πιθανή εστία υπερματάδοσης. Ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό πάρτι που έγινε το τελευταίο διάστημα μέσα στο καμπ του ΑΠΘ. «Έχουν γίνει 2-3 πάρτι έξω από την Πολυτεχνική Σχολή, σε υπαίθριο χώρο.
Είναι ένας χώρος όπου συγκεντρώνονται διάφοροι νέοι, αλλά η σχολή παρέμενε κλειδωμένη» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης. «Η πολιτεία πρέπει να λάβει αποφάσεις. Ό,τι θα ισχύσει για τους υπόλοιπους υπαίθριους χώρους όπου συγκεντρώνονται νέοι, το ίδιο πρέπει να γίνει και στο ΑΠΘ» τονίζει ο κοσμήτορας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το κάλεσμα για τα συγκεκριμένα φοιτητικά πάρτι γίνονται μέσω των social media. Αρχικά ανακοινώνουν την ημερομηνία και έπειτα μεταδίδεται από στόμα σε στόμα η ακριβής ώρα και το σημείο που θα πραγματοποιηθούν. «Αυτά τα πάρτι τα διοργάνωσαν κυρίως πρωτοετής και δευτεροετής. Τα ανακοινώνουν σε μια σελίδα στο Instagram και έπειτα το διαδίδουν και σε άλλες κλειστές ομάδες στο Facebook» αναφέρει φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΑΠΘ, που επιθυμεί να μην αποκαλύψει το όνομά του. «Ανεβάζουν συχνά τις ανακοινώσεις για τα πάρτι σε σελίδες, αλλά είναι δεδομένο πως κάθε Σαββατοκύριακο θα έχει πάρτι στο ΑΠΘ» λέει φοιτήτρια.
Ο 22χρονος Μ.Μ. βρέθηκε στο πάρτι του προηγούμενου Σαββάτου, μετά από ενημέρωση που είχε από άλλους φίλους του. «Πήγαμε στο πάρτι κατά τη μία και ήδη είχε πολύ κόσμο. Ήμασταν εκατοντάδες, αλλά όχι 1.500 που αναφέρουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» τονίζει ο φοιτητής. Ο ίδιος έκατσε έως και τις 3 τα ξημερώματα, όταν άρχισαν να φεύγουν και οι περισσότεροι. «Η αλήθεια είναι πως φοβήθηκα μήπως κολλήσω κορονοϊό, αλλά δεν κατηγορώ ούτε τούς φοιτητές ούτε τους διοργανωτές. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με τα μέτρα τα οποία ανανεώνει η κυβέρνηση συνεχώς, τα οποία δεν είναι ουσιαστικά και δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα» στηρίζει.
Πάντως, ακόμα και μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συνεχίζουν να υπάρχουν κινητοποιήσεις από φοιτητικές ομάδες για νέα αυτοδιοργανώμενα πάρτι.
Η «ΜτΚ» βρέθηκε σε πάρτι φοιτητών
Παρά τις αντιδράσεις μετά το πάρτι του Σαββάτου, στην ίδια φοιτητική σελίδα ανακοίνωσαν νέο πάρτι για την περασμένη Τετάρτη. Στην ανακοίνωση ανέφεραν απλά ότι είναι ένα πάρτι που διοργανώνουν φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ζητούσαν όποιος ενδιαφέρεται να στείλει ιδιωτικό μήνυμα για να μάθει περισσότερα, καθώς ο χώρος διεξαγωγής ήταν μυστικός.
Παρά την άκρα μυστικότητα, η «ΜτΚ» βρέθηκε στο συγκεκριμένο πάρτι που τελικά διοργανώθηκε εκτός του Αριστοτελείου, σε ένα γνωστό μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Φτάσαμε στο «κρυφό σημείο» στις 8 μ.μ., ακόμα δεν είχε μαζευτεί κόσμος και οι διοργανωτές μας προέτρεψαν να φύγουμε και να επιστρέψουμε αργότερα. Μία ώρα μετά, η είσοδος στο μαγαζί επιτρεπόταν σε όσους είχαν κάνει ήδη κράτηση μέσω της διαδικτυακής σελίδας που διοργάνωσε το πάρτι. Το όριο των θαμώνων ήταν 180 άτομα, ωστόσο άτομα στην υποδοχή, έλεγαν πως «όσοι δεν έχουν κράτηση θα πρέπει να παραγγείλουν μία φιάλη αλκοόλ και όχι μεμονωμένα ποτά για να εισέλθουν». Αυτό φυσικά λειτούργησε αποτρεπτικά για πολλούς φοιτητές και αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Όταν ρωτήσαμε τέσσερις φοιτήτριες που περίμεναν στην είσοδο του μαγαζιού αν φοβούνται μήπως υπάρχει μετάδοση του ιού στο πάρτι, η απάντηση τους ήταν: «δεν έχουμε θέμα».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020
ΣΧΟΛΙΑ