Μονόλογοι
Η επιχείρηση «εξαφάνισης» της ΕΡΤ3 σε πλήρη εξέλιξη
12/09/2022 13:43
Την πλήρη απογοήτευση όσων πίστεψαν τις «διαβεβαιώσεις» Ζούλα και Στάγκου για τη δήθεν αναβάθμιση της ΕΡΤ3 έφεραν τα όσα συνέβησαν το τριήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Η ΕΡΤ3 δεν υπήρχε πουθενά/ Και δεν μετέδωσε το παραμικρό από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στους χώρους της ΔΕΘ, την ομιλία του στα εγκαίνια, τη συνέντευξη Τύπου, τις επισκέψεις υπουργών στα περίπτερα, τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζόμενων. Τίποτα απολύτως. Όλα αυτά που δεκαετίες τώρα ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΡΤ3, της αφαιρέθηκαν. Όλα τα μετέδωσαν η ΕΡΤ1 και το νέο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ Αθηνών, η ERTNEWS.
Ακόμα και στους δεκάδες δημοσιογράφους που πήραν ερώτηση κατά τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού εκπρόσωπος της ΕΡΤ3 δεν υπήρχε. Η εξέλιξη αυτή απογοητεύει όσους υπήρξαν ευκολόπιστοι στις διαβεβαιώσεις του προέδρου και του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3, ενώ δικαίωσε πανηγυρικά εκείνους που έβλεπαν τα μηνύματα της συρρίκνωσης της ΕΡΤ3 και προσπαθούσαν να αντιδράσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέσσερα σημεία που έθετε το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ την άνοιξη ύστερα από τις συναντήσεις με την κεντρική και τοπική διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν υλοποιήθηκε κανένα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 την περίοδο που ξεκινάει θα έχει δυόμισι ώρες εσωτερική παραγωγή (πρωινή εκπομπή και μεσημεριανό δελτίο) και άλλες δύο ώρες παραγωγές που θα μεταδίδονται και από την 3 και από την ERTNEWS (Περίμετρος και περιφερειακό δελτίο). Το συγκλονιστικότερο είναι πως πλέον η ΕΡΤ Αθήνας δεν κρατά ούτε τα προσχήματα στο πως αντιμετωπίζει την πάλαι ποτέ ΕΡΤ3. Παρακολουθώντας το Ευρωμπάσκετ βλέπεις τη διαφήμιση της ΕΡΤ που μιλά για την ERTNEWS, την ΕΤ1, την ΕΤ2 και 19 περιφερειακούς σταθμούς τους οποίους αν απαριθμήσεις θα βρεις ότι είναι οι 18 γνωστοί μέχρι πρότινος και η ΕΡΤ Θεσσαλονίκης. Μετά απ’ αυτά οι εργαζόμενοι βλέποντας πως στην καλύτερη γι’ αυτούς περίπτωση θα παραμείνουν έργω αργόσχολοι και αμειβόμενοι μέχρι τη συνταξιοδότησή τους και στη χειρότερη θα οδηγηθούν σε μετάταξη σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (μιλάμε για 200 τόσα άτομα στην ΕΡΤ3, δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς), αποφάσισαν να αντιδράσουν. Στη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ τίθεται αίτημα για στάσεις εργασίας και ως πρώτο βήμα κινητοποιήσεων με στόχο να διατηρηθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση στη Θεσσαλονίκη ως οργανισμός που δύναται να προσφέρει σημαντικές και αναντικατάστατες υπηρεσίες στην προοπτική της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας.