Η φωλεά σου καίγεται και εσύ κελαηδείς
Βλέποντας και παρακολουθώντας την επικαιρότητα πάντα θυμάμαι τη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου, που έλεγε «ανόητο στρουθίο, η φωλεά σου καίγεται και εσύ κελαηδείς». Σε ελεύθερη απόδοση εδώ στην περιοχή μας γίνονται πράγματα και θάματα και εμείς ασχολούμαστε με τις δηλώσεις του Άδωνι που είπε το αυτονόητο.
Τι γίνεται στη γειτονιά; Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία βρήκαν ισορροπία για το θέμα Συρία. Πόσο θα κρατήσει και τι θα σημαίνει για την Κύπρο, είναι ένα ερώτημα. Κατ’ αρχήν πρέπει η ροή από τη Συρία από αλλάξει φορά. Να γίνει από Ευρώπη προς Τουρκία και από Τουρκία προς Συρία. Είχα την ευκαιρία να δω από κοντά παλαιότερα τους σύριους πρόσφυγες εγκατεστημένους στην Τουρκία. Περίμεναν (οι δύστυχοι) να ηρεμήσει η κατάσταση και να γυρίσουν σπίτια τους. Μακάρι να γίνει.
Εμείς καθημερινά δεχόμαστε ισχυρή πίεση από κύματα ανθρώπων που μπερδεύονται με τα μεταναστευτικά-προσφυγικά. Πιθανόν άλυτο αλλά η αυστηρή και κυρίως αποτελεσματική διαχείριση θα μας βοηθήσει. Για τη συμπεριφορά «μακριά από τον κ… μας και ας είναι και του αδελφού μας» τι να πούμε; Δυστυχώς είναι συνυφασμένη με το μεγαλείο της φυλής…
Η Τουρκία μπορεί να γίνει ισχυρή δύναμη στην περιοχή. Αυτό δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε την Κύπρο. Αμφιβάλλω ότι θα προκαλέσει κρίση, αλλά κανείς δεν ξέρει ποτέ. Θα εξαρτηθεί πάλι από τη δική μας στάση.
Η εξελίξεις στην περιοχή με τη Βόρεια Μακεδονία είναι επίσης αρνητικές. Για εμάς η προφανής λύση είναι η ένταξη (έστω η αρχή της διαδικασίας) στην Ε.Ε. των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό ενισχύει το ρόλο μας και πιθανόν ενοχλεί τη Γαλλία που αντιδρά. Ας το σκεφτούμε και να το διαμορφώσουμε.
Τέλος, μια αχτίδα συνεννόησης για τις ρυθμίσεις περί της ψήφου των εκτός επικράτειας ευρισκόμενων αρχίζει να φαίνεται. Σημειώνω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, που δεν εξαντλείται σε αυτό και ξεκινά από τη θεσμοθέτηση της αρχής εκλογών υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου, για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια. Για τις ρυθμίσεις: Αμφιβάλλω ότι η πρόνοια για χρονικό διάστημα είναι σύμφωνη με το σύνταγμα. Ή ότι είναι εύκολα εφαρμόσιμη. Δεν μου φαίνεται εύκολο να υπάρχει σταυρός στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Πάντως αρκεί η χαραμάδα συνεννόησης. Μακάρι να σοβαρευτούμε…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26/27 Οκτωβρίου 2019