Η κυβέρνηση που έβλεπε τα τρένα να περνούν…
Ας δούμε μερικές σκηνές από τη ζοφερή μας καθημερινότητα:
* Στ’ αλήθεια υπάρχει καταναλωτής που να πιστεύει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» έκανε τη διαφορά και μας έσωσε απ τη ακρίβεια;
* Υπάρχει οδηγός που στα βενζινάδικα την τυραννάει την καρδιά του εδώ και δέκα μήνες, ο όποιος πιστεύει ότι οι τιμές της βενζίνης στη χώρα μας θα πέσουν όσο υπαγορεύει η πτώση των διεθνών τιμών και που ελπίζει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης;
* Υπάρχει πολίτης που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα φορολογήσει με έκτακτη εισφορά τα υπερκέρδη, που συσσώρευσαν οι τράπεζες επωφελούμενες από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων, που είναι και το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά;
Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το επιτόκιο καταθέσεων ήταν μόλις 0,05% και το επιτόκιο χορηγήσεων έφτασε στο 4,86%.
«Ξαφνικά θυμήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κερδοσκοπία των τραπεζών, όπως πριν μήνες ανακάλυψε την κοινωνική κατοικία. Ο τάχα ‘ενοχλημένος’ Κυριάκος Μητσοτάκης, ας σταματήσει να κάνει τον τροχονόμο των κερδών των τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Ακόμα και στην ένδυση όπου υπήρξε συγκράτηση τιμών κατά την πανδημία επειδή ο κόσμος δεν έβγαινε πολύ έξω, τώρα οι τιμές τραβούν την ανηφόρα.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως πέρα από το βραχνά των υποκλοπών, τώρα και στην οικονομία εμφανίζονται γκρίζα σύννεφα τον κυβερνητικό ορίζοντα. Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα κοντολογίς.
Κάτι βλέπουν, λοιπόν στην κυβέρνηση και ανησυχούν και αυτό είναι η πιθανότητα για ένα «γρήγορο ξήλωμα του πουλόβερ».
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν προς το παρόν άνετο προβάδισμα της ΝΔ απέναντι στον επίσης προς το παρόν στάσιμο ΣΥΡΙΖΑ και να φέρουν τον Μητσοτάκη να κυριαρχεί στα ερωτήματα για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός και στην ικανότητα διαχείρισης της οικονομίας, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο κοσμάκης χάσει την υπομονή του.
Αν δεν κάνει κάτι πειστικό και απτό με την καθημερινότητα του πολίτη η κυβέρνηση, ο κόσμος αργά ή γρήγορα, με βαριά καρδιά θα πιστέψει τον Τσίπρα για την «ακρίβεια Μητσοτάκη».
Για να τα δούμε ένα - ένα.
Η λογική λέει πως θα δούμε όχι ευκαταφρόνητες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων τις επόμενες μέρες ως συνέπεια της μεγάλης πτώσης που έχει σημειώσει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Μιλάμε για τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα του 2022.
Ζούμε βέβαια μέρες γενικευμένης καχυποψίας για το αν η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει για να παταχθεί η κερδοσκοπία στην αγορά. Το παρελθόν διδάσκει πως γενικά υπάρχει μεγάλη ευκολία να ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης αλλά να μειώνεται με το… σταγονόμετρο όταν το επιβάλλουν οι διεθνείς τιμές.
Σήμερα λογική φαίνεται πια μία μείωση της τιμής κάτω από 1,7 ευρώ το λίτρο. Θα γίνει όμως αυτό;
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι τόνοι στη σύγκρουση κυβέρνησης - τραπεζών έδειχναν να πέφτουν. Το θέμα είναι πως από αυτήν την ανακωχή οι μόνοι χαμένοι είναι οι φορολογούμενοι, οι δανειολήπτες, οι καταθέτες και όσοι πληρώνουν κάτι απίθανες «προμήθειες» για υπηρεσίες των τραπεζών.
Λίγες ημέρες πριν, το υπουργείο Οικονομικών άφησε αιχμές κατά των τραπεζών και έριχνε σ’ αυτές εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες για τα υψηλά επιτόκια δανείων και για τις υψηλές προμήθειες στις συναλλαγές. Παράλληλα τις καλούσε τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και το κόστος για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών
Αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σταθερά στηρίζει τις προτροπές προς τις τράπεζες, αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων και τις προμήθειες.
Παρά την αρθρογραφία μερίδας του φιλοκυβερνητικού Τύπου που επέμενε όλες αυτές τις μέρες ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη των τραπεζών και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα «να επιστρέψουν κάτι στην κοινωνία», το κλίμα παρέμεινε βαρύ.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης για πολλούς θύμιζε άλλες εποχές, με την υπόδειξη στις τράπεζες αλλαγών στην τιμολογιακή και πιστωτική πολιτική τους.
Είμαστε όμως σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση με κανέναν τρόπο δεν θέλει να παγιωθεί η αίσθηση στους πολίτες πως οι τράπεζες αρνούνται επιδεικτικά να πάρουν μέτρα που θα πληρωθούν από τα κέρδη τους και εμμέσως δείχνουν ότι προτιμούν να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.
ΥΓ: Είναι να μην σε θέλει. Η ανακοίνωση του έκτακτου βοηθήματος των 600 ευρώ στους αστυνομικούς και τους λιμενικούς ήρθε στο χειρότερο τάϊμινγκ, πέρα από τα άλλα από τα οποία η απόφαση πάσχει.
Ήρθε μία μέρα μετά την είδηση του πολύ σοβαρού τραυματισμού του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη από σφαίρα αστυνομικού.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.12.2022