Η νέα ατζέντα Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη
06/02/2022 18:00
06/02/2022 18:00
Μόνο τυχαία δεν ήταν η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί την χαρακτήρισαν προεκλογική, αλλά μόνο τέτοια δεν ήταν. Ίσως να θύμιζε προεκλογική περίοδο, καθώς περιοδεία που διήρκεσε 6 ώρες και περιείχε σταθμούς και δράσεις σε 6 σημεία της Θεσσαλονίκης ο σημερινός πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ είχε να κάνει από τις εκλογές του 2019.
Πιο σωστά θα την χαρακτήριζε κανείς ως «προ-προεκλογική». Και αυτό γιατί οι αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός για τις εκλογές ήταν μία επανάληψη της ήδη γνωστής στρατηγικής του: οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023. Αυτό καθιστά το τρέχον έτος, δηλαδή το 2022, ως ιδιαίτερα κρίσιμο για πολλά πράγματα που τρέχει η κυβέρνηση. Ανάμεσα τους και τα έργα της Θεσσαλονίκης.
Ενδεικτικό είναι και το επικοινωνιακό βιντεάκι που ανέβασε μετά το τέλος της περιοδείας του στη σελίδα του στο fb ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διάρκειας 1 λεπτού και 22 δευτερολέπτων με χαρακτηριστικό τίτλο: «Κυριάκος Μητσοτάκης, Θεσσαλονίκη, 01/02/2022». Και μόνο η σημειολογία των αριθμών στην ημερομηνία έχει το ενδιαφέρον της.
«Η Θεσσαλονίκη δεν αλλάζει στα λόγια, αλλάζει στην πράξη και με μεγάλα έργα. Τρία σημαντικά έργα υποδομών που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, την οικονομική δραστηριότητα και το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται πλέον σε φάση υλοποίησης. Η οδική σύνδεση της 6ης Προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο και τα έργα ενίσχυσης και συντήρησης της γέφυρας του Αλιάκμονα, έργα που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, την οικονομική δραστηριότητα και το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης και βρίσκονται πλέον σε φάση υλοποίησης», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τη νέα ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο έργο αυτής της ατζέντας αφορά στην οδική σύνδεση της 6ης Προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, έργο που εκκρεμούσε από το 2000. Ο χώρος προηγουμένως χρησιμοποιούνταν ως σκουπιδότοπος και πλέον προσελκύει αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για αναπτυξιακή αξιοποίηση.
Η οδική διασύνδεση αφενός θα βελτιώσει την κατάσταση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λειτουργώντας αποσυμφορητικά και αφετέρου θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τις τοπικές επιχειρήσεις που μετακινούν τα εμπορεύματά τους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξης κέντρων logistics, ενισχύοντας τη θέση της πόλης ως διαμετακομιστικού κόμβου. Την ευεργετική επίδραση του οδικού άξονα θα συμπληρώσει η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική σύνδεση της 6ης Προβλήτας με την υφιστάμενη γραμμή, η οποία συνδέει τον Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και τον λιμάνι.
Δεύτερο σημείο της νέας ατζέντας είναι έκταση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο μετατρέπεται σε μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο. «Περνάμε από τις εξαγγελίες σε έργα τα οποία γίνονται, σε πραγματικές εργολαβίες, οι οποίες υλοποιούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελέσει έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, καθώς θα φιλοξενήσει ένα μουσείο όπου θα εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και ένα μουσείο αφιερωμένο στον Προσφυγικό Ελληνισμό.
Η μετατροπή αυτή εκκρεμούσε επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Το έργο χρηματοδοτείται ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλια που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια και συμβασιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί εντός διετίας, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη έναν ακόμα πόλο προσέλκυσης επισκεπτών.
Τρίτο σημείο είναι η γέφυρα 222AR, γνωστή και ως γέφυρα του Αλιάκμονα, όπου εκτελούνται έργα ενίσχυσης και συντήρησης και τα οποία θα διασφαλίσουν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής της. Το έργο, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, βοηθά στην απρόσκοπτη μετακίνηση και την καταπολέμηση του αποκλεισμού απομακρυσμένων περιοχών, ειδικά στην περιφέρεια.
Ούτε η επίσκεψη στην Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης ήταν τυχαία, καθώς ο πρωθυπουργός παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης ενώ προανάγγειλλε και την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση της Σχολής μέσω του Ταμείου Ανακάμψης, την πολύπλευρη βελτίωση των συνθηκών φοίτησης, αλλά και την αύξησης των αποδοχών των σπουδαστών κατά περίπου 30%.
Συνολικά θα αξιοποιηθούν 250 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή και η αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά στις αλλαγές στην ίδια τη Σχολή: το πρόγραμμα σπουδών έχει αποκτήσει σαφώς πιο πρακτικό προσανατολισμό, αυξήθηκε η διάρκεια της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών στα δικαστήρια, ενώ οι τελευταίοι εκπαιδεύονται από όλους τους δικαστές που έχουν αναλάβει την προετοιμασία τους.
Στη νέα ατζέντα Μητσοτάκη περίοπτη θέση κατέχει η ενίσχυση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας, που αποτυπώθηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην παραγωγική μονάδα ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ στη Νέα Μηχανιώνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». Η επιχείρηση έχει αναπτύξει ένα ειδικό δίχτυ που αποβλέπει στον διπλασιασμό του ιχθυοπληθυσμού στις θάλασσες, μέσω της δημιουργίας σχετικά ασφαλούς περιβάλλοντος για τα ψάρια μετά την εκκόλαψή τους, προγράμματα εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηχανιώνας έχει συγκροτηθεί τμήμα εκμάθησης ραφής διχτυών, μέσω του οποίου ειδικευμένο προσωπικό της βιομηχανικής μονάδας διδάσκει εθελοντικά παραδοσιακή ραφή διχτυών σε άνεργες γυναίκες της περιοχής. Τριάντα από τις γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν ενταχθεί στο προσωπικό της επιχείρησης. Ακόμη κινείται στην πράσινη λογική. Με επενδύσεις που προβλέπουν την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου και την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων με οικολογικά υλικά, στις οποίες θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα και μέθοδοι αξιοποίησης του βρόχινου νερού ώστε να ανακατευθύνεται στο ερευνητικό ενυδρείο (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 20).
Συνολικά ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στα θέματα της καινοτομίας έτσι ώστε -όπως είπε- η Θεσσαλονίκη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γνώση, την καινοτομία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. «Παντού στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μία επενδυτική κοσμογονία και η Θεσσαλονίκη εκμεταλλεύεται την γεωστρατηγική της θέση αλλά και την πρόσβαση την οποία έχει σε εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό, κολοσσοί όπως η Pfizer επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν ερευνητικά κέντρα γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι εκτός από την ομορφιά της πόλης, η πόλη αυτή έχει να προσφέρει και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό», σημειώνει ο πρωθυπουργός. Μάλιστα ανέφερε μία συνομιλία του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, όπου ο Θεσσαλονικιός μάνατζερ του έλεγε ότι 1 στους 4 από αυτούς οι οποίοι κάνουν αίτηση για να εργαστούν στη Pfizer έρχονται από το εξωτερικό. Μετατρέποντας έτσι το brain drain σε brain gain.
Νέα πρόκληση για την κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρηθεί και η αναφορά του πρωθυπουργού στο όραμα του ΑΠΘ για ένα νέο Camp στη Θέρμη, όπου -όπως είπε- θα μπορούσε να μεταφερθεί η Ιατρική Σχολή. Το γεγονός ότι της συγκεκριμένης αναγγελίας προηγήθηκε μια συνάντηση με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια υπάρχει η δημιουργία ενός Ιατρικού Πάρκου στο αγρόκτημα του ΑΠΘ δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Με τη μεταφορά του τμήματος της Ιατρικής του ΑΠΘ, του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και την κατασκευή ενός Βιοϊατρικού ερευνητικού κέντρου, ώστε να συνενωθούν σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα (Cluster) 150.000 τμ με το κλινικό, το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο στον ιατρικό τομέα, που θα μπορούσαν -αν βρεθεί και ο επενδυτής- να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε ιατρικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε αυτό τον στόχο συμβάλουν σίγουρα η υλοποίηση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου που κτίζεται στο Φίλυρο με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το οποίο σχεδιάζεται να είναι έτοιμο περίπου τα τέλη του 2025. Μάλιστα αυτήν την εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή και η σύμβαση σχετικής δωρεάς.
Όσον αναφορά το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το οποίο ανακοίνωσε φέτος στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση για τη χωροθέτησή του, με δύο κυρίως προτάσεις να θεωρούνται φαβορί. Η Λιτή και το στρατόπεδο Καρατάσιου (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 18-19). Ο πρωθυπουργός πάντως τοποθετήθηκε δύο φορές κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για το θέμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας θα λάβουν την απόφαση που θα είναι η πιο συμφέρουσα και χρήσιμη για την τοπική κοινωνία.
Κορυφαίο έργο στη νέα ατζέντα Μητσοτάκη είναι το Flyover και η κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής, που υλοποιείται από την κυβέρνηση. Το έργο έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο και ο προγραμματισμός του προβλέπει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν ξεκινήσει τα έργα. Ο προϋπολογισμός του είναι 373 εκατ. ευρώ και η περίοδος κατασκευής του είναι 4 χρόνια. Ο νέος εναέριος αυτοκινητοδρόμος θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, θα κάνει τις μετακινήσεις πολύ πιο γρήγορες οικονομικές και ασφαλείς και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Η ολοκλήρωση του μετρό είναι μία ακόμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ενδεικτικά τα λόγια του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: «Όσοι επένδυσαν στο να αξιοποιήσουν κάθε μέσο που ο νόμος τους δίνει, για να μπορέσουν να μπλοκάρουν αυτό το έργο μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαιωθεί και το έργο αυτό προχωράει και θα ολοκληρωθεί. Έχουμε ήδη παραλάβει 17 από τους 18 συρμούς και οι εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν στο σταθμό της Βενιζέλου αντιμετωπίζονται. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου να συνοδεύεται από μία επανατοποθέτηση η οποία θα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη, τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης σημείωσε. Στόχος εδώ η ολοκλήρωση του έργου τη χρονιά των εκλογών.
Ικανοποίηση υπάρχει για τη μεγάλη πρόοδο για το ζήτημα της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Την χαρακτήρισε ως «ένα πραγματικά οραματικό έργο το οποίο μπορεί να δώσει στην πόλη έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο μαζί με χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης και να την καταστήσει ανταγωνιστική στον τομέα αυτό, ακόμα πιο ανταγωνιστική από ό,τι είναι».
Σημαίνουσα θέση στην πρωθυπουργική ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη παίζει το πρότζεκτ της ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου που μπήκε στο τραπέζι της δημόσιας κουβέντας από τον Απόστολο Τζιτζικώστα και υλοποιείται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και αυτό που αναμένεται για φέτος είναι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση, που θα αλλάξει την εικόνα της παραλίας από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι, είναι ένα έργο οραματικό που θα το έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια.
Τέλος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι το τελευταίο διάστημα και σε συνεργασία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα έχει γίνει «σπουδαία δουλειά για να λυθούν ζητήματα. Παραλάβαμε μία κατάσταση ουσιαστικά βαλτωμένη. Ένα μουσείο το οποίο υπήρχε ως ιδέα αλλά ήταν παντελώς ανέφικτο να κατασκευαστεί. Δεν υπήρχε καν η απαιτούμενη έκταση. Μπορέσαμε και αυτό να το ξεμπλοκάρουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη «διαπιστώνεται πραγματική επανάσταση σε επίπεδο μεγάλων έργων υποδομής. Βγαίνουμε πια σε εργοτάξια. Δεν μας παρουσιάζονται απλά μακέτες και σχέδια. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, η Μακεδονία αλλάζει, η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει. Και αλλάζει με έργα, όχι με λόγια».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.02.2022
06/02/2022 21:19
Μόνο τυχαία δεν ήταν η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί την χαρακτήρισαν προεκλογική, αλλά μόνο τέτοια δεν ήταν. Ίσως να θύμιζε προεκλογική περίοδο, καθώς περιοδεία που διήρκεσε 6 ώρες και περιείχε σταθμούς και δράσεις σε 6 σημεία της Θεσσαλονίκης ο σημερινός πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ είχε να κάνει από τις εκλογές του 2019.
Πιο σωστά θα την χαρακτήριζε κανείς ως «προ-προεκλογική». Και αυτό γιατί οι αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός για τις εκλογές ήταν μία επανάληψη της ήδη γνωστής στρατηγικής του: οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023. Αυτό καθιστά το τρέχον έτος, δηλαδή το 2022, ως ιδιαίτερα κρίσιμο για πολλά πράγματα που τρέχει η κυβέρνηση. Ανάμεσα τους και τα έργα της Θεσσαλονίκης.
Ενδεικτικό είναι και το επικοινωνιακό βιντεάκι που ανέβασε μετά το τέλος της περιοδείας του στη σελίδα του στο fb ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διάρκειας 1 λεπτού και 22 δευτερολέπτων με χαρακτηριστικό τίτλο: «Κυριάκος Μητσοτάκης, Θεσσαλονίκη, 01/02/2022». Και μόνο η σημειολογία των αριθμών στην ημερομηνία έχει το ενδιαφέρον της.
«Η Θεσσαλονίκη δεν αλλάζει στα λόγια, αλλάζει στην πράξη και με μεγάλα έργα. Τρία σημαντικά έργα υποδομών που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, την οικονομική δραστηριότητα και το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται πλέον σε φάση υλοποίησης. Η οδική σύνδεση της 6ης Προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο και τα έργα ενίσχυσης και συντήρησης της γέφυρας του Αλιάκμονα, έργα που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, την οικονομική δραστηριότητα και το επενδυτικό προφίλ της Θεσσαλονίκης και βρίσκονται πλέον σε φάση υλοποίησης», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τη νέα ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη.
Το πρώτο έργο αυτής της ατζέντας αφορά στην οδική σύνδεση της 6ης Προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, έργο που εκκρεμούσε από το 2000. Ο χώρος προηγουμένως χρησιμοποιούνταν ως σκουπιδότοπος και πλέον προσελκύει αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον για αναπτυξιακή αξιοποίηση.
Η οδική διασύνδεση αφενός θα βελτιώσει την κατάσταση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, λειτουργώντας αποσυμφορητικά και αφετέρου θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τις τοπικές επιχειρήσεις που μετακινούν τα εμπορεύματά τους και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξης κέντρων logistics, ενισχύοντας τη θέση της πόλης ως διαμετακομιστικού κόμβου. Την ευεργετική επίδραση του οδικού άξονα θα συμπληρώσει η σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική σύνδεση της 6ης Προβλήτας με την υφιστάμενη γραμμή, η οποία συνδέει τον Σταθμό Διαλογής Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σταθμό και τον λιμάνι.
Δεύτερο σημείο της νέας ατζέντας είναι έκταση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο μετατρέπεται σε μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο. «Περνάμε από τις εξαγγελίες σε έργα τα οποία γίνονται, σε πραγματικές εργολαβίες, οι οποίες υλοποιούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του. Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αποτελέσει έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, καθώς θα φιλοξενήσει ένα μουσείο όπου θα εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και ένα μουσείο αφιερωμένο στον Προσφυγικό Ελληνισμό.
Η μετατροπή αυτή εκκρεμούσε επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Το έργο χρηματοδοτείται ήδη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κονδύλια που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια και συμβασιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Βάσει χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί εντός διετίας, προσφέροντας στη Θεσσαλονίκη έναν ακόμα πόλο προσέλκυσης επισκεπτών.
Τρίτο σημείο είναι η γέφυρα 222AR, γνωστή και ως γέφυρα του Αλιάκμονα, όπου εκτελούνται έργα ενίσχυσης και συντήρησης και τα οποία θα διασφαλίσουν την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής της. Το έργο, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, βοηθά στην απρόσκοπτη μετακίνηση και την καταπολέμηση του αποκλεισμού απομακρυσμένων περιοχών, ειδικά στην περιφέρεια.
Ούτε η επίσκεψη στην Σχολή Δικαστών Θεσσαλονίκης ήταν τυχαία, καθώς ο πρωθυπουργός παρουσίασε το συνολικό έργο της κυβέρνησης στο χώρο της Δικαιοσύνης ενώ προανάγγειλλε και την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση της Σχολής μέσω του Ταμείου Ανακάμψης, την πολύπλευρη βελτίωση των συνθηκών φοίτησης, αλλά και την αύξησης των αποδοχών των σπουδαστών κατά περίπου 30%.
Συνολικά θα αξιοποιηθούν 250 εκατομμυρίων ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τις ανάγκες της Δικαιοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή και η αναβάθμιση δικαστικών μεγάρων, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά στις αλλαγές στην ίδια τη Σχολή: το πρόγραμμα σπουδών έχει αποκτήσει σαφώς πιο πρακτικό προσανατολισμό, αυξήθηκε η διάρκεια της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών στα δικαστήρια, ενώ οι τελευταίοι εκπαιδεύονται από όλους τους δικαστές που έχουν αναλάβει την προετοιμασία τους.
Στη νέα ατζέντα Μητσοτάκη περίοπτη θέση κατέχει η ενίσχυση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας, που αποτυπώθηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην παραγωγική μονάδα ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ στη Νέα Μηχανιώνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». Η επιχείρηση έχει αναπτύξει ένα ειδικό δίχτυ που αποβλέπει στον διπλασιασμό του ιχθυοπληθυσμού στις θάλασσες, μέσω της δημιουργίας σχετικά ασφαλούς περιβάλλοντος για τα ψάρια μετά την εκκόλαψή τους, προγράμματα εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηχανιώνας έχει συγκροτηθεί τμήμα εκμάθησης ραφής διχτυών, μέσω του οποίου ειδικευμένο προσωπικό της βιομηχανικής μονάδας διδάσκει εθελοντικά παραδοσιακή ραφή διχτυών σε άνεργες γυναίκες της περιοχής. Τριάντα από τις γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν ενταχθεί στο προσωπικό της επιχείρησης. Ακόμη κινείται στην πράσινη λογική. Με επενδύσεις που προβλέπουν την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου και την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων με οικολογικά υλικά, στις οποίες θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα και μέθοδοι αξιοποίησης του βρόχινου νερού ώστε να ανακατευθύνεται στο ερευνητικό ενυδρείο (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 20).
Συνολικά ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στα θέματα της καινοτομίας έτσι ώστε -όπως είπε- η Θεσσαλονίκη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γνώση, την καινοτομία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. «Παντού στην Ελλάδα σήμερα συντελείται μία επενδυτική κοσμογονία και η Θεσσαλονίκη εκμεταλλεύεται την γεωστρατηγική της θέση αλλά και την πρόσβαση την οποία έχει σε εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό. Και δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επιχειρήσεις από το εξωτερικό, κολοσσοί όπως η Pfizer επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν ερευνητικά κέντρα γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι εκτός από την ομορφιά της πόλης, η πόλη αυτή έχει να προσφέρει και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό», σημειώνει ο πρωθυπουργός. Μάλιστα ανέφερε μία συνομιλία του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, όπου ο Θεσσαλονικιός μάνατζερ του έλεγε ότι 1 στους 4 από αυτούς οι οποίοι κάνουν αίτηση για να εργαστούν στη Pfizer έρχονται από το εξωτερικό. Μετατρέποντας έτσι το brain drain σε brain gain.
Νέα πρόκληση για την κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρηθεί και η αναφορά του πρωθυπουργού στο όραμα του ΑΠΘ για ένα νέο Camp στη Θέρμη, όπου -όπως είπε- θα μπορούσε να μεταφερθεί η Ιατρική Σχολή. Το γεγονός ότι της συγκεκριμένης αναγγελίας προηγήθηκε μια συνάντηση με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια υπάρχει η δημιουργία ενός Ιατρικού Πάρκου στο αγρόκτημα του ΑΠΘ δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Με τη μεταφορά του τμήματος της Ιατρικής του ΑΠΘ, του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και την κατασκευή ενός Βιοϊατρικού ερευνητικού κέντρου, ώστε να συνενωθούν σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα (Cluster) 150.000 τμ με το κλινικό, το εκπαιδευτικό και το ερευνητικό έργο στον ιατρικό τομέα, που θα μπορούσαν -αν βρεθεί και ο επενδυτής- να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε ιατρικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε αυτό τον στόχο συμβάλουν σίγουρα η υλοποίηση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου που κτίζεται στο Φίλυρο με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το οποίο σχεδιάζεται να είναι έτοιμο περίπου τα τέλη του 2025. Μάλιστα αυτήν την εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή και η σύμβαση σχετικής δωρεάς.
Όσον αναφορά το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, το οποίο ανακοίνωσε φέτος στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβούλευση για τη χωροθέτησή του, με δύο κυρίως προτάσεις να θεωρούνται φαβορί. Η Λιτή και το στρατόπεδο Καρατάσιου (σχετικό ρεπορτάζ σελ. 18-19). Ο πρωθυπουργός πάντως τοποθετήθηκε δύο φορές κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για το θέμα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας θα λάβουν την απόφαση που θα είναι η πιο συμφέρουσα και χρήσιμη για την τοπική κοινωνία.
Κορυφαίο έργο στη νέα ατζέντα Μητσοτάκη είναι το Flyover και η κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής, που υλοποιείται από την κυβέρνηση. Το έργο έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο και ο προγραμματισμός του προβλέπει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν ξεκινήσει τα έργα. Ο προϋπολογισμός του είναι 373 εκατ. ευρώ και η περίοδος κατασκευής του είναι 4 χρόνια. Ο νέος εναέριος αυτοκινητοδρόμος θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, θα κάνει τις μετακινήσεις πολύ πιο γρήγορες οικονομικές και ασφαλείς και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Η ολοκλήρωση του μετρό είναι μία ακόμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ενδεικτικά τα λόγια του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη: «Όσοι επένδυσαν στο να αξιοποιήσουν κάθε μέσο που ο νόμος τους δίνει, για να μπορέσουν να μπλοκάρουν αυτό το έργο μέχρι στιγμής δεν έχουν δικαιωθεί και το έργο αυτό προχωράει και θα ολοκληρωθεί. Έχουμε ήδη παραλάβει 17 από τους 18 συρμούς και οι εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν στο σταθμό της Βενιζέλου αντιμετωπίζονται. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου να συνοδεύεται από μία επανατοποθέτηση η οποία θα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγάλη, τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της πόλης σημείωσε. Στόχος εδώ η ολοκλήρωση του έργου τη χρονιά των εκλογών.
Ικανοποίηση υπάρχει για τη μεγάλη πρόοδο για το ζήτημα της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Την χαρακτήρισε ως «ένα πραγματικά οραματικό έργο το οποίο μπορεί να δώσει στην πόλη έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο μαζί με χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης και να την καταστήσει ανταγωνιστική στον τομέα αυτό, ακόμα πιο ανταγωνιστική από ό,τι είναι».
Σημαίνουσα θέση στην πρωθυπουργική ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη παίζει το πρότζεκτ της ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου που μπήκε στο τραπέζι της δημόσιας κουβέντας από τον Απόστολο Τζιτζικώστα και υλοποιείται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και αυτό που αναμένεται για φέτος είναι να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον Ειδικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση, που θα αλλάξει την εικόνα της παραλίας από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι, είναι ένα έργο οραματικό που θα το έχουμε μπροστά μας για τα επόμενα χρόνια.
Τέλος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι το τελευταίο διάστημα και σε συνεργασία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα έχει γίνει «σπουδαία δουλειά για να λυθούν ζητήματα. Παραλάβαμε μία κατάσταση ουσιαστικά βαλτωμένη. Ένα μουσείο το οποίο υπήρχε ως ιδέα αλλά ήταν παντελώς ανέφικτο να κατασκευαστεί. Δεν υπήρχε καν η απαιτούμενη έκταση. Μπορέσαμε και αυτό να το ξεμπλοκάρουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη «διαπιστώνεται πραγματική επανάσταση σε επίπεδο μεγάλων έργων υποδομής. Βγαίνουμε πια σε εργοτάξια. Δεν μας παρουσιάζονται απλά μακέτες και σχέδια. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, η Μακεδονία αλλάζει, η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει. Και αλλάζει με έργα, όχι με λόγια».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.02.2022
ΣΧΟΛΙΑ