ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ώρα του Τζιτζικώστα, ένα βήμα πιο κοντά το μετρό, το σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» και οι bookmakers για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει ο Σαλονικιός

Εάν τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ξαναεπέστρεψε στις Βρυξέλλες θα ανακοινωθεί και επισήμως ως ο επίτροπος της Ελλάδας

 17/09/2024 07:00

Η ώρα του Τζιτζικώστα, ένα βήμα πιο κοντά το μετρό, το σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» και οι bookmakers για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει ο Σαλονικιός

O Σαλονικιός

Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στην ανακοίνωση της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί και των χαρτοφυλακίων που θα αναλάβει ο κάθε επίτροπος. Αυτό επρόκειτο αρχικά να γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου όμως αναβλήθηκε για λίγες ημέρες καθώς η Σλοβενία καθυστέρησε να ορίσει επίτροπο. Η νέα ημερομηνία είχε οριστεί για σήμερα, όμως χθες προέκυψε άλλο ένα απρόοπτο με τον Τριερί Μπρετόν. Ο Μπρετόν είναι και τώρα επίτροπος από την πλευρά της Γαλλίας και είχε προταθεί από το Παρίσι να συμμετάσχει και στην επόμενη Κομισιόν.

Ωστόσο, χθες, ο Μπρετόν υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του καθώς, όπως αναφέρει στην επιστολή του η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να στείλει άλλον εκπρόσωπο με αντάλλαγμα μάλιστα, να δοθεί στη Γαλλία ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο. Η Γαλλία ανταποκρίθηκε στο αίτημά της και αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Μπρετόν με τον Στεφάν Σεζουρνέ, πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό σύμμαχο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πάντως, έως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση από τις Βρυξέλλες ότι θα υπάρξει νέα αναβολή μιας και ο αντικαταστάτης του Μπρετόν βρέθηκε πολύ σύντομα. Έτσι, εάν τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ξαναεπέστρεψε στις Βρυξέλλες θα ανακοινωθεί και επισήμως ως ο επίτροπος της Ελλάδας. Μαζί θα μάθει και το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει που, όπως σας ενημέρωσα προ ημερών, θα είναι πιθανότατα ένα εκ των Μεταφορών ή Περιφερειακής Ανάπτυξης ή άλλως, Συνοχής.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων ενώπιον των Επιτροπών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αντιστοιχίζονται στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό θα πάρει μερικές εβδομάδες, άρα η υπόθεση θα κλείσει κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση αυτή πάει πίσω και την υπόθεση της εκλογής διαδόχου του στη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, για την οποία σας ενημέρωσα την περασμένη Πέμπτη. Δεδομένου, δε, ότι ο Τζιτζικώστας δεν βιάζεται, το πιθανότερο είναι ο νέος περιφερειάρχης να αναδειχθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ένα βήμα πιο κοντά

Από τις 27 Αυγούστου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από εδώ από τη Θεσσαλονίκη ότι το μετρό θα λειτουργήσει στις 30 Νοεμβρίου οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να μετρούν αντίστροφα. Λογικό είναι. Χρόνια και χρόνια περιμένουν αυτή τη στιγμή κι ακόμη και τώρα, υπάρχουν πολλοί που διατηρούν επιφυλάξεις για το εάν πράγματι ανήμερα του Αγίου Ανδρέα (μεγάλη η χάρη του!) θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο στο πολύπαθο μετρό. Πάντως, χθες, έγινε ένα ακόμη βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα ο οποίος θα κάνει τις πιστοποιήσεις διαδικασιών και επαγγελματικής επάρκειας του προσωπικού που θα διαχειρίζεται τα συστήματα του μετρό Θεσσαλονίκης τα οποία, ως γνωστόν, είναι πιο σύγχρονα, σε σχέση με αυτά που έχουν μετρό άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας το οποίο βρίσκεται στον 25ο χρόνο λειτουργίας. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη 30η Νοεμβρίου.

Τα... εξοχικά της ανακύκλωσης

Στο σκάνδαλο με τα περίφημα “σπιτάκια της ανακύκλωσης” τα οποία κοστίζουν όσο και ένα εξοχικό πολυτελείας έχω αναφερθεί πολλές φορές. Θυμίζω ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πλήρωσε για το καθένα απ' αυτά περίπου 370.000 ευρώ, σύνολο περί τα 17 εκατ. ευρώ.

Τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση η οποία αφορά και άλλες περιοχές, έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής και έως πρότινος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Αφορμή αποτέλεσε το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ). Ο έλεγχος της ΕΔΕΛ πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούσε την προμήθεια αυτών των λεγόμενων “πολυκέντρων ανακύκλωσης” από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου. Η Κομισιόν ζήτησε να γίνει έλεγχος διότι τα συγκεκριμένα “σπιτάκια” αγοράστηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα, δε με τον Φάμελλο, ο έλεγχος κατέδειξε πολλαπλές και κραυγαλέες παραβάσεις του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση του ΕΔΣΝΑ, που είχε προκηρύξει το 2020 την προμήθεια αξίας 27 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και στη συνέχεια την ενέταξε στο ΕΣΠΑ, το πόρισμα κάνει αναφορά σε φωτογραφική προκήρυξη με ατεκμηρίωτο προϋπολογισμό που ευνοούσε συγκεκριμένο τύπο μηχανήματος αξίας 300.000 ευρώ, αντί άλλων πολύ χαμηλότερου κόστους. Επίσης, το πόρισμα αναφέρει ότι τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση συσκευασιών και όχι άλλων ρευμάτων, όπως όριζε ο αρχικός διαγωνισμός. Αποτέλεσμα αυτού ήταν δημόσιοι και ευρωπαϊκοί πόροι να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αγοράς εξοπλισμού που κανονικά το κόστος τους θα έπρεπε να καλυφθεί από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης μέσω των εισφορών των εταιρειών που παράγουν τα προϊόντα.

Το πόρισμα αναφέρει ακόμη ότι ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε παράνομα από 07-07-2023 στην «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ» τις εργασίες συλλογής, μεταφοράς και πώλησης των ανακυκλώσιμων υλικών, με δικαίωμα να τα διαχειρίζεται ως δικά της. Όμως, το συγκεκριμένο ΣΕΔ ήδη χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και όφειλε να τον παρέχει δωρεάν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους Δήμους. Αναμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του υπουργού στα ερωτήματα που θέτει ο Φάμελλος, αν βεβαίως υπάρξουν απαντήσεις, γιατί για το σκάνδαλο αυτό έχουν υπάρξει πολλά δημοσιεύματα αλλά η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος.

Προβλέψεις

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ όπου επίσης έχουν εσωκομματικές εκλογές, η διαδικασία εξελίσσεται με συντεταγμένο και πολιτισμένο τρόπο, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό έδειξε η προχθεσινή ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρουσία εκατοντάδων μελών και φίλων του κόμματος, ενώπιον των οποίων οι έξι υποψήφιοι έκαναν μια πρώτη παρουσίαση της πολιτικής τους πρότασης, υπό τύπον ντιμπέιτ. Το κανονικό ντιμπέιτ συμφωνήθηκε να γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, στα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης. Μένει τώρα να συμφωνηθεί και η διαδικασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προτείνει λιγότερο αυστηρό πλαίσιο, με δυνατότητα συζήτησης και μεταξύ των υποψηφίων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις, με κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, αλλά και με έναν κοινό παρονομαστή που δείχνει ότι μάχη για είσοδο στον δεύτερο γύρο της 13ης Οκτωβρίου θα δώσουν τέσσερις και συγκεκριμένα οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος. Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου είναι πιο πίσω.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Alco δίνει προβάδισμα στον Ανδρουλάκη με 29,7% έναντι 23,1% του Δούκα και ακολουθούν Διαμαντοπούλου 17,2%, Γερουλάνος 9,4%, Κατρίνης 4,4% και Γιαννακοπούλου 3,3%.

Πάντως, στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών παρατηρείται κάποια μικρή διαφοροποίηση. Οι χθεσινές έδιναν στον Χάρη Δούκας απόδοση 1.85 (είχε 1.95 τον Αύγουστο), στον Νίκο Ανδρουλάκη 2.20 (είχε 2.60), στην Άννα Διαμαντοπούλου 8.00 (είχε 5.00) και στον Παύλο Γερουλάνο 10,00 (είχε 7.00). Ακολουθούν Μιχάλη Κατρίνη με 15.00 (από 17.00) και Νάντια Γιαννακοπούλου 30.00, όσο και πριν.

Μιας και ο λόγος για τις εκτιμήσεις των bookmakers να δούμε τι δίνουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκεί οι υποψηφιότητες είναι προς το παρόν εικαζόμενες. Ωστόσο, καλύτερη απόδοση φαίνεται να έχει ο Στέφανος Κασσελάκης με 2.05 και πολύ κοντά ακολουθεί ο Παύλος Πολάκης με 2.35. Στην τρίτη θέση είναι ο Σωκράτης Φάμελλος με απόδοση 6.50, πιο πίσω ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος Αλέξης Τσίπρας με 10.00 και έπονται Ρένα Δούρου με 30.00 και Απόστολος Γκλέτσος με 50.00.

Υπάρχει πολιτική βούληση;

Είναι πραγματικά να τους λυπάσαι. Σε μια σημαντική μερίδα των ελευθέρων επαγγελματιών αναφέρομαι οι οποίοι για άλλη μια χρονιά εμφάνισαν ζημίες ή πενιχρά εισοδήματα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις τους για το οικονομικό έτος 2023. Συγκεκριμένα, ζημιές δήλωσε το 60% των ιδιοκτητών μπαρ και κομμωτηρίων, το 47% όσων έχουν καταστήματα εστίασης και συνεργεία, το 43% των κτηνιάτρων, το 30% των υδραυλικών, το 27% των οδοντιάτρων και το 24% των ταξιτζήδων.

Αλλά και όσοι από τους υπόλοιπους έχουν εμφανίσει κέρδη, είναι να απορείς πως στο καλό καταφέρνουν και επιβιώνουν. Για παράδειγμα, οι κομμωτές/-τριες δηλώνουν μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα μόλις 358 ευρώ, κατώτερο δηλαδή και από το επίδομα ανεργίας. Οι ταξιτζήδες 545, οι ιδιοκτήτες συνεργείων 665 ευρώ, οι υδραυλικοί 800, οι κτηνίατροι 885 και οι οδοντίατροι 903 ευρώ.

Ναι, είναι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται για τη θέσπιση του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του οποίου φορολογούνται από το 2023, εισοδήματος το οποίο ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό. Και δικαίως διαμαρτύρονται γιατί έως τώρα δεν πλήρωναν ούτε μισό ευρώ φόρο. Ως γνωστόν, φόρο πληρώνουν μόνο τα κορόιδα.

Αλλά και η οριζόντια λύση του τεκμαρτού εισοδήματος δεν μπορεί παρά να είναι ως ένα έκτακτο μέτρο, διάρκειας ενός, δύο χρόνων. Με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής νοημοσύνης η Πολιτεία μπορεί πλέον να προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια τα πραγματικά εισοδήματα κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Ένας αλγόριθμος χρειάζεται και τίποτε περισσότερο. Ένας αλγόριθμος ο οποίος θα περιλαμβάνει τα πάντα: τραπεζικές καταθέσεις, μαζί και με τραπεζικές θυρίδες, καταναλωτικές δαπάνες, επενδύσεις σε ακίνητα, δαπάνες διακοπών κ.ο.κ. Τρόποι λοιπόν, υπάρχουν, πολιτική βούληση υπάρχει;


Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στην ανακοίνωση της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μαζί και των χαρτοφυλακίων που θα αναλάβει ο κάθε επίτροπος. Αυτό επρόκειτο αρχικά να γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου όμως αναβλήθηκε για λίγες ημέρες καθώς η Σλοβενία καθυστέρησε να ορίσει επίτροπο. Η νέα ημερομηνία είχε οριστεί για σήμερα, όμως χθες προέκυψε άλλο ένα απρόοπτο με τον Τριερί Μπρετόν. Ο Μπρετόν είναι και τώρα επίτροπος από την πλευρά της Γαλλίας και είχε προταθεί από το Παρίσι να συμμετάσχει και στην επόμενη Κομισιόν.

Ωστόσο, χθες, ο Μπρετόν υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του καθώς, όπως αναφέρει στην επιστολή του η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από το Παρίσι να στείλει άλλον εκπρόσωπο με αντάλλαγμα μάλιστα, να δοθεί στη Γαλλία ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο. Η Γαλλία ανταποκρίθηκε στο αίτημά της και αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Μπρετόν με τον Στεφάν Σεζουρνέ, πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό σύμμαχο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πάντως, έως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση από τις Βρυξέλλες ότι θα υπάρξει νέα αναβολή μιας και ο αντικαταστάτης του Μπρετόν βρέθηκε πολύ σύντομα. Έτσι, εάν τηρηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ξαναεπέστρεψε στις Βρυξέλλες θα ανακοινωθεί και επισήμως ως ο επίτροπος της Ελλάδας. Μαζί θα μάθει και το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει που, όπως σας ενημέρωσα προ ημερών, θα είναι πιθανότατα ένα εκ των Μεταφορών ή Περιφερειακής Ανάπτυξης ή άλλως, Συνοχής.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων ενώπιον των Επιτροπών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που αντιστοιχίζονται στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό θα πάρει μερικές εβδομάδες, άρα η υπόθεση θα κλείσει κάποια στιγμή μέσα στον Οκτώβριο. Η καθυστέρηση αυτή πάει πίσω και την υπόθεση της εκλογής διαδόχου του στη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, για την οποία σας ενημέρωσα την περασμένη Πέμπτη. Δεδομένου, δε, ότι ο Τζιτζικώστας δεν βιάζεται, το πιθανότερο είναι ο νέος περιφερειάρχης να αναδειχθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ένα βήμα πιο κοντά

Από τις 27 Αυγούστου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από εδώ από τη Θεσσαλονίκη ότι το μετρό θα λειτουργήσει στις 30 Νοεμβρίου οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να μετρούν αντίστροφα. Λογικό είναι. Χρόνια και χρόνια περιμένουν αυτή τη στιγμή κι ακόμη και τώρα, υπάρχουν πολλοί που διατηρούν επιφυλάξεις για το εάν πράγματι ανήμερα του Αγίου Ανδρέα (μεγάλη η χάρη του!) θα κοπεί το πρώτο εισιτήριο στο πολύπαθο μετρό. Πάντως, χθες, έγινε ένα ακόμη βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα ο οποίος θα κάνει τις πιστοποιήσεις διαδικασιών και επαγγελματικής επάρκειας του προσωπικού που θα διαχειρίζεται τα συστήματα του μετρό Θεσσαλονίκης τα οποία, ως γνωστόν, είναι πιο σύγχρονα, σε σχέση με αυτά που έχουν μετρό άλλων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας το οποίο βρίσκεται στον 25ο χρόνο λειτουργίας. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μερικές ημέρες πριν από την κρίσιμη 30η Νοεμβρίου.

Τα... εξοχικά της ανακύκλωσης

Στο σκάνδαλο με τα περίφημα “σπιτάκια της ανακύκλωσης” τα οποία κοστίζουν όσο και ένα εξοχικό πολυτελείας έχω αναφερθεί πολλές φορές. Θυμίζω ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης πλήρωσε για το καθένα απ' αυτά περίπου 370.000 ευρώ, σύνολο περί τα 17 εκατ. ευρώ.

Τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση η οποία αφορά και άλλες περιοχές, έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής και έως πρότινος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Αφορμή αποτέλεσε το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ). Ο έλεγχος της ΕΔΕΛ πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούσε την προμήθεια αυτών των λεγόμενων “πολυκέντρων ανακύκλωσης” από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου. Η Κομισιόν ζήτησε να γίνει έλεγχος διότι τα συγκεκριμένα “σπιτάκια” αγοράστηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα, δε με τον Φάμελλο, ο έλεγχος κατέδειξε πολλαπλές και κραυγαλέες παραβάσεις του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση του ΕΔΣΝΑ, που είχε προκηρύξει το 2020 την προμήθεια αξίας 27 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και στη συνέχεια την ενέταξε στο ΕΣΠΑ, το πόρισμα κάνει αναφορά σε φωτογραφική προκήρυξη με ατεκμηρίωτο προϋπολογισμό που ευνοούσε συγκεκριμένο τύπο μηχανήματος αξίας 300.000 ευρώ, αντί άλλων πολύ χαμηλότερου κόστους. Επίσης, το πόρισμα αναφέρει ότι τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση συσκευασιών και όχι άλλων ρευμάτων, όπως όριζε ο αρχικός διαγωνισμός. Αποτέλεσμα αυτού ήταν δημόσιοι και ευρωπαϊκοί πόροι να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αγοράς εξοπλισμού που κανονικά το κόστος τους θα έπρεπε να καλυφθεί από τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης μέσω των εισφορών των εταιρειών που παράγουν τα προϊόντα.

Το πόρισμα αναφέρει ακόμη ότι ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε παράνομα από 07-07-2023 στην «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ» τις εργασίες συλλογής, μεταφοράς και πώλησης των ανακυκλώσιμων υλικών, με δικαίωμα να τα διαχειρίζεται ως δικά της. Όμως, το συγκεκριμένο ΣΕΔ ήδη χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο εξοπλισμό και όφειλε να τον παρέχει δωρεάν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους Δήμους. Αναμένω με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του υπουργού στα ερωτήματα που θέτει ο Φάμελλος, αν βεβαίως υπάρξουν απαντήσεις, γιατί για το σκάνδαλο αυτό έχουν υπάρξει πολλά δημοσιεύματα αλλά η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος.

Προβλέψεις

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ όπου επίσης έχουν εσωκομματικές εκλογές, η διαδικασία εξελίσσεται με συντεταγμένο και πολιτισμένο τρόπο, τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό έδειξε η προχθεσινή ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, παρουσία εκατοντάδων μελών και φίλων του κόμματος, ενώπιον των οποίων οι έξι υποψήφιοι έκαναν μια πρώτη παρουσίαση της πολιτικής τους πρότασης, υπό τύπον ντιμπέιτ. Το κανονικό ντιμπέιτ συμφωνήθηκε να γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, στα στούντιο της κρατικής τηλεόρασης. Μένει τώρα να συμφωνηθεί και η διαδικασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη να προτείνει λιγότερο αυστηρό πλαίσιο, με δυνατότητα συζήτησης και μεταξύ των υποψηφίων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις, με κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, αλλά και με έναν κοινό παρονομαστή που δείχνει ότι μάχη για είσοδο στον δεύτερο γύρο της 13ης Οκτωβρίου θα δώσουν τέσσερις και συγκεκριμένα οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου και Παύλος Γερουλάνος. Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου είναι πιο πίσω.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Alco δίνει προβάδισμα στον Ανδρουλάκη με 29,7% έναντι 23,1% του Δούκα και ακολουθούν Διαμαντοπούλου 17,2%, Γερουλάνος 9,4%, Κατρίνης 4,4% και Γιαννακοπούλου 3,3%.

Πάντως, στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών παρατηρείται κάποια μικρή διαφοροποίηση. Οι χθεσινές έδιναν στον Χάρη Δούκας απόδοση 1.85 (είχε 1.95 τον Αύγουστο), στον Νίκο Ανδρουλάκη 2.20 (είχε 2.60), στην Άννα Διαμαντοπούλου 8.00 (είχε 5.00) και στον Παύλο Γερουλάνο 10,00 (είχε 7.00). Ακολουθούν Μιχάλη Κατρίνη με 15.00 (από 17.00) και Νάντια Γιαννακοπούλου 30.00, όσο και πριν.

Μιας και ο λόγος για τις εκτιμήσεις των bookmakers να δούμε τι δίνουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκεί οι υποψηφιότητες είναι προς το παρόν εικαζόμενες. Ωστόσο, καλύτερη απόδοση φαίνεται να έχει ο Στέφανος Κασσελάκης με 2.05 και πολύ κοντά ακολουθεί ο Παύλος Πολάκης με 2.35. Στην τρίτη θέση είναι ο Σωκράτης Φάμελλος με απόδοση 6.50, πιο πίσω ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος Αλέξης Τσίπρας με 10.00 και έπονται Ρένα Δούρου με 30.00 και Απόστολος Γκλέτσος με 50.00.

Υπάρχει πολιτική βούληση;

Είναι πραγματικά να τους λυπάσαι. Σε μια σημαντική μερίδα των ελευθέρων επαγγελματιών αναφέρομαι οι οποίοι για άλλη μια χρονιά εμφάνισαν ζημίες ή πενιχρά εισοδήματα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις τους για το οικονομικό έτος 2023. Συγκεκριμένα, ζημιές δήλωσε το 60% των ιδιοκτητών μπαρ και κομμωτηρίων, το 47% όσων έχουν καταστήματα εστίασης και συνεργεία, το 43% των κτηνιάτρων, το 30% των υδραυλικών, το 27% των οδοντιάτρων και το 24% των ταξιτζήδων.

Αλλά και όσοι από τους υπόλοιπους έχουν εμφανίσει κέρδη, είναι να απορείς πως στο καλό καταφέρνουν και επιβιώνουν. Για παράδειγμα, οι κομμωτές/-τριες δηλώνουν μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα μόλις 358 ευρώ, κατώτερο δηλαδή και από το επίδομα ανεργίας. Οι ταξιτζήδες 545, οι ιδιοκτήτες συνεργείων 665 ευρώ, οι υδραυλικοί 800, οι κτηνίατροι 885 και οι οδοντίατροι 903 ευρώ.

Ναι, είναι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται για τη θέσπιση του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του οποίου φορολογούνται από το 2023, εισοδήματος το οποίο ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό. Και δικαίως διαμαρτύρονται γιατί έως τώρα δεν πλήρωναν ούτε μισό ευρώ φόρο. Ως γνωστόν, φόρο πληρώνουν μόνο τα κορόιδα.

Αλλά και η οριζόντια λύση του τεκμαρτού εισοδήματος δεν μπορεί παρά να είναι ως ένα έκτακτο μέτρο, διάρκειας ενός, δύο χρόνων. Με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της τεχνητής νοημοσύνης η Πολιτεία μπορεί πλέον να προσδιορίσει με απόλυτη ακρίβεια τα πραγματικά εισοδήματα κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Ένας αλγόριθμος χρειάζεται και τίποτε περισσότερο. Ένας αλγόριθμος ο οποίος θα περιλαμβάνει τα πάντα: τραπεζικές καταθέσεις, μαζί και με τραπεζικές θυρίδες, καταναλωτικές δαπάνες, επενδύσεις σε ακίνητα, δαπάνες διακοπών κ.ο.κ. Τρόποι λοιπόν, υπάρχουν, πολιτική βούληση υπάρχει;


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία