ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ψηφιακή «επανάσταση» της Θεσσαλονίκης

Η μεγάλη ευκαιρία της πόλης να απογειωθεί και να καταστεί τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων - Στοίχημα η δημιουργία προστιθέμενης αξίας που θα προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία

 03/11/2020 07:00

Η ψηφιακή «επανάσταση» της Θεσσαλονίκης

Στέφανος Μαχτσίρας

Κόμβος τεχνολογίας, νησίδα καινοτομίας, innovation hub, ψηφιακή πρωτεύουσα. Το τελευταίο διάστημα ακούμε αυτούς τους όρους συνεχώς. Ο ούριος επενδυτικός άνεμος που φαίνεται να πνέει με αφορμή τα project που εξελίσσονται και φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων, φανερώνει μία δυναμική πάνω στην οποία η πόλη μπορεί να χτίσει το ψηφιακό της μέλλον, αφήνοντας μία ισχυρή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις εταιρειών που αποφάσισαν να επενδύσουν στον νέο κόμβο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας είναι η Profile Software και η Pfizer. Και οι δύο ακολούθησαν το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών επιλέγοντας να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τοπική οικονομία, όπως είναι η Cisco και η Deloitte. Παράλληλα, τρέχει και το φιλόδοξο εγχείρημα του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς, ThessINTEC.

Για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη ονειρεύεται να γίνει hub έρευνας και καινοτομίας ή αλλιώς τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, προσελκύοντας πολυεθνικούς κολοσσούς ισχυρής εμβέλειας. Θα γίνουν όμως τελικά πράξη αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια ή πάλι η πόλη θα παραμείνει ο φτωχός συγγενής;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Θεσσαλονίκη έχει μία τεράστια πρόκληση να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να αλλάξει… επίπεδο. Οι επενδύσεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται αλλά και αυτές που σχεδιάζουν κολοσσοί παγκόσμιου βεληνεκούς, έχουν όλα τα φόντα να βγάλουν την πόλη από την εσωστρέφεια και να τη μετατρέψουν σε ένα ισχυρό κόμβο καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα άμεσα αλλά και τα δευτερεύοντα οφέλη που θα καρπωθεί η τοπική οικονομία αποτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής θα απογειωθούν.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ και είναι ψηφιακό. Η επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας καθίσταται αναγκαία συνθήκη για να βαδίζουμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο και να μην είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Η επένδυση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία είναι το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες του μέλλοντος. Η Θεσσαλονίκη πληροί όλα τα κριτήρια για να πρωταγωνιστήσει στην εποχή της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η «ΜτΚ» παρουσιάζει συνοπτικά τα εν εξελίξει projects αλλά και αυτά που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν και φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας.

Pfizer

Στην περίπτωση του φαρμακευτικού κολοσσού αξίζει να σημειωθεί ότι επέλεξε την Ελλάδα για να δημιουργήσει το ένα από τα έξι κέντρα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει στον κόσμο. Στόχος της Pfizer είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Όγκων Δεδομένων. Το κέντρο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία σύντομα, σε χώρο που αναζητείται. Προσωρινά στεγάζεται στον πολυχώρο «Phoenix Center».

«Tο ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας , αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της Pfizer και θα είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Είναι μία πλατφόρμα που θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα για τη σύνδεση και τη συμμετοχή συνεργατών και τοπικών κοινοτήτων στην ανάπτυξη, στη δοκιμή και στην προσφορά καινοτόμων ευκαιριών για ένα βιώσιμο μέλλον», επισημαίνει στη «ΜτΚ» o Nico Gariboldi, επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα έχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και ισχυρές οικονομικές προοπτικές και η Θεσσαλονίκη έντονη εστίαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Οι Έλληνες απόφοιτοι της επιστήμης και της μηχανικής κατατάσσονται στην 11η θέση μεταξύ 126 χωρών, στην πρώτη αναφορικά με την καινοτομία και αυτό αποτελεί μια σταθερή απόδειξη του υψηλού επιπέδου ταλέντου και της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, η πόλη είναι ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, λόγω της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, κοντά στις άλλες χώρες των Βαλκανίων», προσθέτει.

«Το κέντρο της Pfizer χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: Καινοτομία - Συνδεσιμότητα - Εξειδίκευση. Αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις, αντλώντας πληροφορίες από μία σειρά επιστημονικών πεδίων, από τη θεραπευτική ιατρική μέχρι την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε την πόρτα για την επόμενη μέρα στη φαρμακευτική επιστήμη, μέσω της καινοτομίας και της απόδοσης που βασίζεται σε απτά αποτελέσματα και βελτιώνει την ζωή των ασθενών. To αμεσότερο αποτύπωμα του Hub στην οικονομία της πόλης αφορά στις ευκαιρίες απασχόλησης που θα παρέχει. Αναζητούμε να προσλάβουμε περισσότερους από 200 επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, κυρίως από τον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής», αναφέρει.

«Μέχρι στιγμής το Hub απασχολεί 70 εργαζόμενους και μεγαλώνουμε διαρκώς. Η διαδικασία της στελέχωσης συνεχίζεται, καθώς το Hub είναι δυναμική οντότητα και πρέπει να πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με το επίπεδο των προσόντων των αιτούντων εργασία», τονίζει.

Για την ευκαιρία της Θεσσαλονίκης να εξελιχτεί σε τεχνολογικό κόμβο σημειώνει: «Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για την καινοτομία της και τη συγκέντρωση ταλέντου. Διαθέτει 9 παγκοσμίως αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και 3 μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερους από 150.000 προπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερους από 20.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι μία πόλη γεμάτη ταλέντα. Δημιουργούμε μία ομάδα παγκόσμιας κλάσης και θα συνεργαστούμε με κάποια από τα λαμπρά μυαλά σε αυτήν την πόλη». 

Καταλήγοντας, επισημαίνει: «Η επένδυσή μας βασίζεται στη φιλοσοφία της δημιουργίας συνεργιών με το ακαδημαϊκό, το ερευνητικό και το startup οικοσύστημα και γι’ αυτό το Hub θα έχει μία σημαντική πολλαπλή επίδραση και θα βοηθήσει να μπει η Θεσσαλονίκη στον χάρτη, όσον αφορά στη καινοτομία και στην επιστημονική αριστεία. Με την επένδυσή μας στέλνουμε ένα ευκρινές σήμα στις άλλες εταιρείες και στους επενδυτές ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι να εγκατασταθούν εδώ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα η πόλη μπορεί να εξελιχθεί στη νούμερο ένα θερμοκοιτίδα καινοτομίας στα Βαλκάνια».

Profile Software

H ελληνική εισηγμένη εταιρεία Profile Software, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα, θα ιδρύσει, μέχρι το τέλος του έτους, μέσω θυγατρικής εταιρείας (Profile Technologies SA) ένα κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση υπολογίζεται να φτάσει σε βάθος τριετίας τα 5 εκατ. ευρώ. Στόχος του νέου κέντρου είναι να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών του χρηματοοικονομικού τομέα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Profile Technologies SA θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών που αφορούν κυρίως στο, με τεχνολογίες αιχμής, υιοθετώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη μηχανική εκμάθηση (ML), τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) και το blockchain, ενώ πρόκειται να επενδύσει και σε Augmented Reality (AR) για τη διαχείριση επενδύσεων και banking. Επίσης θα αναλάβει μέρος των εργασιών ανάπτυξης του Ομίλου που υλοποιούνται έως σήμερα στην Ευρώπη (Αθήνα - Παρίσι - Λευκωσία) και στην Ασία (Ινδία), επιτρέποντας έτσι στα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας, να εστιάσουν στην περαιτέρω εξειδίκευση και την υλοποίηση έργων.

«Σκοπός μας είναι να παρέχουμε αξιόπιστες λύσεις στις εταιρείες που θα μας εμπιστευθούν δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσλήψεις, αναζητάμε προγραμματιστές που ξεκινούν τώρα και θέλουν να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο αλλά και πιο έμπειρους επαγγελματίες», αναφέρει στη «ΜτΚ» στέλεχος της εταιρείας. «Επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη διότι αναδεικνύει άτομα που έχουν την ιδέα της επιχειρηματικότητας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας επιλέγουν την πόλη για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής», προσθέτει.

Η εταιρεία σκοπεύει να προσελκύσει έμπειρους και ταλαντούχους επαγγελματίες από τη Βόρεια Ελλάδα, επιστήμονες της πληροφορικής στα πεδία της έρευνας, καθώς και απόφοιτους των πανεπιστημίων της περιοχής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την επαγγελματική εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.

Cisco

Η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής Cisco, δημιούργησε το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων (στο χώρο όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα ο χώρος πολιτισμού Labattoir), μέσα στο οποίο φιλοδοξεί να ανθίσουν startups εταιρείες, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα οι οποίες θα αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για απτά προβλήματα πολλών κλάδων της οικονομίας, καθιστώντας την πόλη κύτταρο τεχνολογίας. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίξει σε βάθος τριετίας τα 10 εκατ. ευρώ ενώ η προστιθέμενη αξία της, τα έμμεσα δηλαδή οφέλη που θα έχει η τοπική οικονομία θα ανέλθουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας για τον δημόσιο τομέα, Νίκο Λαμπρογεώργο.

Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνολογικές λύσεις που θα είναι διαθέσιμες άμεσα προς λειτουργία και επίδειξη σε όσους επισκεφθούν το ψηφιακό στρατηγείο της Cisco, είναι: α) Έξυπνη Πόλη (ευφυή συστήματα στάθμευσης, φωτισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, αστικής κινητικότητας, ασφάλειας, μέτρησης κατανάλωσης νερού και ενέργειας), β) Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια (συστήματα τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας), γ) Στοχευμένη Γεωργία Ακριβείας, δ) Τουρισμός και πολιτισμός, ε) Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Παρακολούθηση Κτιρίων, κ.τ.λ.

Το Κέντρο λειτουργεί στο 80 - 90% των δυνατοτήτων του και όπως αναφέρει στο ο κ. Λαμπρογεώργος, είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ρομποτικής ή και να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy.

Deloitte

Σε λειτουργία από το 2018 βρίσκεται και το Κέντρο Ερευνών της Deloitte Ελλάδας. Το Alexander Competence Center, στεγάζεται στην Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης σε χώρους 2.000 τ.μ. και στόχος του είναι να λειτουργεί σαν φυτώριο καινούριων και ανερχόμενων στελεχών εκμεταλλευόμενο τους νέους που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια της περιοχής. To πρότυπο κέντρο τεχνολογίας ήδη έχει συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής.

Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τον προαναφερθέντων εταιρειών για να δημιουργήσουν τέτοιου είδους «στέγες» καινοτομίας και πρωτοπορίας έπαιξε αφενός το εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο της πόλης με την παρουσία σε αυτή πολλών σημαντικών πανεπιστημίων κι αφετέρου οι οικονομικές δυνατότητες της πόλης καθώς και οι νέες προοπτικές που διαφαίνονται από μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην περιοχή όπως το μετρό που στα λόγια τουλάχιστον έχει μπει στην τελική ευθεία, το FlyOver, το σιδηροδρομικό δίκτυο, η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμανιού και η ανάπλαση της ΔΕΘ.

Τι είναι το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς

Το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς που εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση της Θεσσαλονίκης σαν ψηφιακού κέντρου. Η επιτυχής ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος αναμένεται να αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής, καθώς η προστιθέμενη αξία και το οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην τοπική οικονομία θα προσδώσουν τεράστια αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία. 

Στο ζωντανό κύτταρο πρωτοπορίας που θα αναπτυχθεί, η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και η προσέλκυση όλο και περισσότερων εταιρειών τεχνολογίας εφόσον το σχέδιο στεφθεί με επιτυχία, θα αναβαθμίσουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης και τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλαπλά.

Μια πολλά υποσχόμενη σύμπραξη

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προετοιμάζεται τα τελευταία τρία χρόνια από την Εταιρεία Διαχείρισης & Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης (ΕΔΑΠ/ΤΠΘ). Η βασική φιλοσοφία που διέπει το φιλόδοξο όραμα του ThessINTEC είναι η συστέγαση βιομηχανίας και έρευνας και η δημιουργία κοινών εργαστηρίων, για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγή.

Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θα δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές (σε παραθαλάσσια έκταση των 760 στρεμμάτων, ανατολικά του Αεροδρομίου «Μακεδονία», εντός ορίων του δήμου Θερμαϊκού), όπου θα συστεγαστούν ερευνητικά εργαστήρια με τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων εταιρειών.

«Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγκατασταθούν στο Κέντρο, 70 δυναμικές ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εντός του τεχνολογικού πάρκου, στοχεύοντας στην ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών και 20 εργαστήρια. 

Καταλαμβάνουν συνολικά το 60% του χώρου», επισημαίνει ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ. «Δεν κάνουμε real estate, υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον και είμαστε αισιόδοξοι πως το project θα πετύχει», προσθέτει.

«Το project υλοποιείται όπως το είχαμε σχεδιάσει, προχωράμε τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών πολεοδόμησης και ρυμοτομικού σχεδίου. Εκτιμάμε πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το σκέλος», αναφέρει. «Στόχος είναι να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας στα Βαλκάνια», συμπληρώνει.

Για το ThessINTEC και την πλήρη ανάπτυξή του, θα επενδυθεί ποσό που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτό θα εργάζονται ως και 7.000 άτομα, σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.

*Δημοσιεύθηκε στη 1 Νοεμβρίου 2020

Κόμβος τεχνολογίας, νησίδα καινοτομίας, innovation hub, ψηφιακή πρωτεύουσα. Το τελευταίο διάστημα ακούμε αυτούς τους όρους συνεχώς. Ο ούριος επενδυτικός άνεμος που φαίνεται να πνέει με αφορμή τα project που εξελίσσονται και φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη τεχνολογικό κέντρο των Βαλκανίων, φανερώνει μία δυναμική πάνω στην οποία η πόλη μπορεί να χτίσει το ψηφιακό της μέλλον, αφήνοντας μία ισχυρή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις εταιρειών που αποφάσισαν να επενδύσουν στον νέο κόμβο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας είναι η Profile Software και η Pfizer. Και οι δύο ακολούθησαν το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών επιλέγοντας να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην τοπική οικονομία, όπως είναι η Cisco και η Deloitte. Παράλληλα, τρέχει και το φιλόδοξο εγχείρημα του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς, ThessINTEC.

Για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη ονειρεύεται να γίνει hub έρευνας και καινοτομίας ή αλλιώς τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, προσελκύοντας πολυεθνικούς κολοσσούς ισχυρής εμβέλειας. Θα γίνουν όμως τελικά πράξη αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια ή πάλι η πόλη θα παραμείνει ο φτωχός συγγενής;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Θεσσαλονίκη έχει μία τεράστια πρόκληση να πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά και να αλλάξει… επίπεδο. Οι επενδύσεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται αλλά και αυτές που σχεδιάζουν κολοσσοί παγκόσμιου βεληνεκούς, έχουν όλα τα φόντα να βγάλουν την πόλη από την εσωστρέφεια και να τη μετατρέψουν σε ένα ισχυρό κόμβο καινοτομίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα άμεσα αλλά και τα δευτερεύοντα οφέλη που θα καρπωθεί η τοπική οικονομία αποτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής θα απογειωθούν.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ και είναι ψηφιακό. Η επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας καθίσταται αναγκαία συνθήκη για να βαδίζουμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο και να μην είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Η επένδυση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία είναι το κλειδί που ανοίγει τις πόρτες του μέλλοντος. Η Θεσσαλονίκη πληροί όλα τα κριτήρια για να πρωταγωνιστήσει στην εποχή της τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η «ΜτΚ» παρουσιάζει συνοπτικά τα εν εξελίξει projects αλλά και αυτά που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν και φιλοδοξούν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας.

Pfizer

Στην περίπτωση του φαρμακευτικού κολοσσού αξίζει να σημειωθεί ότι επέλεξε την Ελλάδα για να δημιουργήσει το ένα από τα έξι κέντρα τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζει στον κόσμο. Στόχος της Pfizer είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Όγκων Δεδομένων. Το κέντρο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία σύντομα, σε χώρο που αναζητείται. Προσωρινά στεγάζεται στον πολυχώρο «Phoenix Center».

«Tο ψηφιακό και τεχνολογικό κέντρο καινοτομίας , αποτελεί τμήμα του παγκόσμιου ψηφιακού δικτύου της Pfizer και θα είναι στενά συνδεδεμένο με το εξωτερικό οικοσύστημα. Είναι μία πλατφόρμα που θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα για τη σύνδεση και τη συμμετοχή συνεργατών και τοπικών κοινοτήτων στην ανάπτυξη, στη δοκιμή και στην προσφορά καινοτόμων ευκαιριών για ένα βιώσιμο μέλλον», επισημαίνει στη «ΜτΚ» o Nico Gariboldi, επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα έχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και ισχυρές οικονομικές προοπτικές και η Θεσσαλονίκη έντονη εστίαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Οι Έλληνες απόφοιτοι της επιστήμης και της μηχανικής κατατάσσονται στην 11η θέση μεταξύ 126 χωρών, στην πρώτη αναφορικά με την καινοτομία και αυτό αποτελεί μια σταθερή απόδειξη του υψηλού επιπέδου ταλέντου και της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, η πόλη είναι ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, λόγω της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, κοντά στις άλλες χώρες των Βαλκανίων», προσθέτει.

«Το κέντρο της Pfizer χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο: Καινοτομία - Συνδεσιμότητα - Εξειδίκευση. Αναπτύσσουμε ψηφιακές λύσεις, αντλώντας πληροφορίες από μία σειρά επιστημονικών πεδίων, από τη θεραπευτική ιατρική μέχρι την ανάλυση δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε την πόρτα για την επόμενη μέρα στη φαρμακευτική επιστήμη, μέσω της καινοτομίας και της απόδοσης που βασίζεται σε απτά αποτελέσματα και βελτιώνει την ζωή των ασθενών. To αμεσότερο αποτύπωμα του Hub στην οικονομία της πόλης αφορά στις ευκαιρίες απασχόλησης που θα παρέχει. Αναζητούμε να προσλάβουμε περισσότερους από 200 επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση, κυρίως από τον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής», αναφέρει.

«Μέχρι στιγμής το Hub απασχολεί 70 εργαζόμενους και μεγαλώνουμε διαρκώς. Η διαδικασία της στελέχωσης συνεχίζεται, καθώς το Hub είναι δυναμική οντότητα και πρέπει να πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με το επίπεδο των προσόντων των αιτούντων εργασία», τονίζει.

Για την ευκαιρία της Θεσσαλονίκης να εξελιχτεί σε τεχνολογικό κόμβο σημειώνει: «Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για την καινοτομία της και τη συγκέντρωση ταλέντου. Διαθέτει 9 παγκοσμίως αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα και 3 μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με περισσότερους από 150.000 προπτυχιακούς φοιτητές και περισσότερους από 20.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι μία πόλη γεμάτη ταλέντα. Δημιουργούμε μία ομάδα παγκόσμιας κλάσης και θα συνεργαστούμε με κάποια από τα λαμπρά μυαλά σε αυτήν την πόλη». 

Καταλήγοντας, επισημαίνει: «Η επένδυσή μας βασίζεται στη φιλοσοφία της δημιουργίας συνεργιών με το ακαδημαϊκό, το ερευνητικό και το startup οικοσύστημα και γι’ αυτό το Hub θα έχει μία σημαντική πολλαπλή επίδραση και θα βοηθήσει να μπει η Θεσσαλονίκη στον χάρτη, όσον αφορά στη καινοτομία και στην επιστημονική αριστεία. Με την επένδυσή μας στέλνουμε ένα ευκρινές σήμα στις άλλες εταιρείες και στους επενδυτές ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι να εγκατασταθούν εδώ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι σύντομα η πόλη μπορεί να εξελιχθεί στη νούμερο ένα θερμοκοιτίδα καινοτομίας στα Βαλκάνια».

Profile Software

H ελληνική εισηγμένη εταιρεία Profile Software, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό τομέα, θα ιδρύσει, μέχρι το τέλος του έτους, μέσω θυγατρικής εταιρείας (Profile Technologies SA) ένα κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση υπολογίζεται να φτάσει σε βάθος τριετίας τα 5 εκατ. ευρώ. Στόχος του νέου κέντρου είναι να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών του χρηματοοικονομικού τομέα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Profile Technologies SA θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών που αφορούν κυρίως στο, με τεχνολογίες αιχμής, υιοθετώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη μηχανική εκμάθηση (ML), τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) και το blockchain, ενώ πρόκειται να επενδύσει και σε Augmented Reality (AR) για τη διαχείριση επενδύσεων και banking. Επίσης θα αναλάβει μέρος των εργασιών ανάπτυξης του Ομίλου που υλοποιούνται έως σήμερα στην Ευρώπη (Αθήνα - Παρίσι - Λευκωσία) και στην Ασία (Ινδία), επιτρέποντας έτσι στα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας, να εστιάσουν στην περαιτέρω εξειδίκευση και την υλοποίηση έργων.

«Σκοπός μας είναι να παρέχουμε αξιόπιστες λύσεις στις εταιρείες που θα μας εμπιστευθούν δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσλήψεις, αναζητάμε προγραμματιστές που ξεκινούν τώρα και θέλουν να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο αλλά και πιο έμπειρους επαγγελματίες», αναφέρει στη «ΜτΚ» στέλεχος της εταιρείας. «Επιλέξαμε τη Θεσσαλονίκη διότι αναδεικνύει άτομα που έχουν την ιδέα της επιχειρηματικότητας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές εταιρείες τεχνολογίας επιλέγουν την πόλη για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής», προσθέτει.

Η εταιρεία σκοπεύει να προσελκύσει έμπειρους και ταλαντούχους επαγγελματίες από τη Βόρεια Ελλάδα, επιστήμονες της πληροφορικής στα πεδία της έρευνας, καθώς και απόφοιτους των πανεπιστημίων της περιοχής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την επαγγελματική εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.

Cisco

Η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής Cisco, δημιούργησε το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων (στο χώρο όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα ο χώρος πολιτισμού Labattoir), μέσα στο οποίο φιλοδοξεί να ανθίσουν startups εταιρείες, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα οι οποίες θα αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για απτά προβλήματα πολλών κλάδων της οικονομίας, καθιστώντας την πόλη κύτταρο τεχνολογίας. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίξει σε βάθος τριετίας τα 10 εκατ. ευρώ ενώ η προστιθέμενη αξία της, τα έμμεσα δηλαδή οφέλη που θα έχει η τοπική οικονομία θα ανέλθουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον διευθυντή πωλήσεων της εταιρείας για τον δημόσιο τομέα, Νίκο Λαμπρογεώργο.

Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνολογικές λύσεις που θα είναι διαθέσιμες άμεσα προς λειτουργία και επίδειξη σε όσους επισκεφθούν το ψηφιακό στρατηγείο της Cisco, είναι: α) Έξυπνη Πόλη (ευφυή συστήματα στάθμευσης, φωτισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, αστικής κινητικότητας, ασφάλειας, μέτρησης κατανάλωσης νερού και ενέργειας), β) Επιχειρησιακή και Επιχειρηματική Συνέχεια (συστήματα τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας), γ) Στοχευμένη Γεωργία Ακριβείας, δ) Τουρισμός και πολιτισμός, ε) Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακή Παρακολούθηση Κτιρίων, κ.τ.λ.

Το Κέντρο λειτουργεί στο 80 - 90% των δυνατοτήτων του και όπως αναφέρει στο ο κ. Λαμπρογεώργος, είναι πλέον καθημερινά επισκέψιμο από συνεργάτες, εκπροσώπους εταιρειών και δημόσιων φορέων που θέλουν να δουν στην πράξη τη λειτουργία λύσεων που οδηγούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως και από όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα STEM, ρομποτικής ή και να εγγραφούν στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy.

Deloitte

Σε λειτουργία από το 2018 βρίσκεται και το Κέντρο Ερευνών της Deloitte Ελλάδας. Το Alexander Competence Center, στεγάζεται στην Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης σε χώρους 2.000 τ.μ. και στόχος του είναι να λειτουργεί σαν φυτώριο καινούριων και ανερχόμενων στελεχών εκμεταλλευόμενο τους νέους που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια της περιοχής. To πρότυπο κέντρο τεχνολογίας ήδη έχει συμπληρώσει δύο χρόνια ζωής.

Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τον προαναφερθέντων εταιρειών για να δημιουργήσουν τέτοιου είδους «στέγες» καινοτομίας και πρωτοπορίας έπαιξε αφενός το εξαιρετικά υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο της πόλης με την παρουσία σε αυτή πολλών σημαντικών πανεπιστημίων κι αφετέρου οι οικονομικές δυνατότητες της πόλης καθώς και οι νέες προοπτικές που διαφαίνονται από μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην περιοχή όπως το μετρό που στα λόγια τουλάχιστον έχει μπει στην τελική ευθεία, το FlyOver, το σιδηροδρομικό δίκτυο, η περαιτέρω αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμανιού και η ανάπλαση της ΔΕΘ.

Τι είναι το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς

Το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς που εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προώθηση της Θεσσαλονίκης σαν ψηφιακού κέντρου. Η επιτυχής ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος αναμένεται να αλλάξει την εικόνα ολόκληρης της περιοχής, καθώς η προστιθέμενη αξία και το οικονομικό αποτύπωμα που θα αφήσει στην τοπική οικονομία θα προσδώσουν τεράστια αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία. 

Στο ζωντανό κύτταρο πρωτοπορίας που θα αναπτυχθεί, η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και η προσέλκυση όλο και περισσότερων εταιρειών τεχνολογίας εφόσον το σχέδιο στεφθεί με επιτυχία, θα αναβαθμίσουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης και τα οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλαπλά.

Μια πολλά υποσχόμενη σύμπραξη

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προετοιμάζεται τα τελευταία τρία χρόνια από την Εταιρεία Διαχείρισης & Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης (ΕΔΑΠ/ΤΠΘ). Η βασική φιλοσοφία που διέπει το φιλόδοξο όραμα του ThessINTEC είναι η συστέγαση βιομηχανίας και έρευνας και η δημιουργία κοινών εργαστηρίων, για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγή.

Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θα δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές (σε παραθαλάσσια έκταση των 760 στρεμμάτων, ανατολικά του Αεροδρομίου «Μακεδονία», εντός ορίων του δήμου Θερμαϊκού), όπου θα συστεγαστούν ερευνητικά εργαστήρια με τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων εταιρειών.

«Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγκατασταθούν στο Κέντρο, 70 δυναμικές ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εντός του τεχνολογικού πάρκου, στοχεύοντας στην ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών και 20 εργαστήρια. 

Καταλαμβάνουν συνολικά το 60% του χώρου», επισημαίνει ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ. «Δεν κάνουμε real estate, υπάρχει ήδη αυξημένο ενδιαφέρον και είμαστε αισιόδοξοι πως το project θα πετύχει», προσθέτει.

«Το project υλοποιείται όπως το είχαμε σχεδιάσει, προχωράμε τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών πολεοδόμησης και ρυμοτομικού σχεδίου. Εκτιμάμε πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί αυτό το σκέλος», αναφέρει. «Στόχος είναι να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη hub καινοτομίας στα Βαλκάνια», συμπληρώνει.

Για το ThessINTEC και την πλήρη ανάπτυξή του, θα επενδυθεί ποσό που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτό θα εργάζονται ως και 7.000 άτομα, σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.

*Δημοσιεύθηκε στη 1 Νοεμβρίου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία