Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον χρυσό θησαυρό της μακεδονικής γης - Ραντεβού στην 15η Γιορτή Μελιού (φωτ.)
18/10/2024 14:45
18/10/2024 14:45
Η πιο γλυκιά γιορτή, η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης, επέστρεψε για την 15η της χρονιά, για να υποδεχθεί τους λάτρεις του πολυτιµότερου και θρεπτικότερου διατροφικού θησαυρού που χάρισε η φύση. Το μέλι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, ένζυμα και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα , ενώ παράλληλα έχει αντιμικροβιακή δράση και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στο Πάρκο Ξαρχάκου, απέναντι από τη ΧΑΝΘ, περίπου 23 τοπικοί μελισσοκόμοι και παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό όλο τον πλούτο της μελισσοκομίας και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών μελιών.
Οι επισκέπτες έχουν έτσι τη δυνατότητα να αγοράσουν τα προϊόντα των παραγωγών από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Θεσσαλονίκης, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη και άλλα παράγωγα της μελισσοκομίας, κερί, ποτά, παστέλια καθώς και καλλυντικά ή κηραλοιφές από τα προϊόντα της μέλισσας αλλά ταυτόχρονα μπορούν να συμμετέχουν σε γευστικές δοκιμές και να απολαύσουν πλούσια κεράσματα με μέλι.
«Έχει καθιερωθεί πια η γιορτή μελιού και ο κόσμος μας τιμά και μας επισκέπτεται, για να γνωρίσει και να αγοράσει πολλά από τα προϊόντα μας. Φέτος είμαστε περίπου 23 παραγωγοί και διαθέτουμε μέλι από διάφορες ποικιλίες, όπως από πεύκο, βελανιδιά, καστανιά, θυμάρι, φλάμπουρο κ.α.», λέει στο makthes.gr ο μελισσοπαραγωγός Στέφανος Διαβάτης. «Όλοι εδώ πουλάμε στις ίδιες τιμές. Η συσκευασία του ενός κιλού κοστίζει 12 ευρώ».
Όσο για τα ζητήματα που προβληματίζουν τον κλάδο της ελληνικής μελισσοκομίας, ο κ. Διαβάτης σημειώνει πως «είμαστε στην 3η
συνεχόμενη δύσκολη μελισσοκομική χρονιά με την παραγωγή να είναι μειωμένη ως και 40-50% σε σχέση με πέρυσι. Η ξηρασία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σκοτώνει κυριολεκτικά τον κλάδο, καθώς χρόνο με το χρόνο οι μέλισσες δεν επιβιώνουν στις νέες καιρικές συνθήκες. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο αν συμπεριλάβουμε την αύξηση του ενεργειακού κόστους παραγωγής και τις ελληνοποιήσεις».
Τη φετινή γιορτή διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Θεσσαλονίκης που αριθμεί 800 μέλη, σε συνεργασία με το εργαστήριο μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 5ο διαμέρισμα του κεντρικού δήμου.
Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει η γιορτή είναι πολλές και για όλες τις ηλικίες. Εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες και οι μελισσοκόμοι.
Για τα παιδιά, υπάρχουν διαδραστικά εργαστήρια, όπου μπορούν να φτιάξουν χειροτεχνίες με θέμα τις μέλισσες και να μάθουν περισσότερα για τον σημαντικό ρόλο τους στο οικοσύστημα.
Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 09.00 ως τις 21.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η πιο γλυκιά γιορτή, η Γιορτή Μελιού Θεσσαλονίκης, επέστρεψε για την 15η της χρονιά, για να υποδεχθεί τους λάτρεις του πολυτιµότερου και θρεπτικότερου διατροφικού θησαυρού που χάρισε η φύση. Το μέλι είναι πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, ένζυμα και βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα , ενώ παράλληλα έχει αντιμικροβιακή δράση και καταπραϋντικές ιδιότητες.
Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στο Πάρκο Ξαρχάκου, απέναντι από τη ΧΑΝΘ, περίπου 23 τοπικοί μελισσοκόμοι και παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους, παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό όλο τον πλούτο της μελισσοκομίας και την υψηλή ποιότητα των ελληνικών μελιών.
Οι επισκέπτες έχουν έτσι τη δυνατότητα να αγοράσουν τα προϊόντα των παραγωγών από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Θεσσαλονίκης, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη και άλλα παράγωγα της μελισσοκομίας, κερί, ποτά, παστέλια καθώς και καλλυντικά ή κηραλοιφές από τα προϊόντα της μέλισσας αλλά ταυτόχρονα μπορούν να συμμετέχουν σε γευστικές δοκιμές και να απολαύσουν πλούσια κεράσματα με μέλι.
«Έχει καθιερωθεί πια η γιορτή μελιού και ο κόσμος μας τιμά και μας επισκέπτεται, για να γνωρίσει και να αγοράσει πολλά από τα προϊόντα μας. Φέτος είμαστε περίπου 23 παραγωγοί και διαθέτουμε μέλι από διάφορες ποικιλίες, όπως από πεύκο, βελανιδιά, καστανιά, θυμάρι, φλάμπουρο κ.α.», λέει στο makthes.gr ο μελισσοπαραγωγός Στέφανος Διαβάτης. «Όλοι εδώ πουλάμε στις ίδιες τιμές. Η συσκευασία του ενός κιλού κοστίζει 12 ευρώ».
Όσο για τα ζητήματα που προβληματίζουν τον κλάδο της ελληνικής μελισσοκομίας, ο κ. Διαβάτης σημειώνει πως «είμαστε στην 3η
συνεχόμενη δύσκολη μελισσοκομική χρονιά με την παραγωγή να είναι μειωμένη ως και 40-50% σε σχέση με πέρυσι. Η ξηρασία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σκοτώνει κυριολεκτικά τον κλάδο, καθώς χρόνο με το χρόνο οι μέλισσες δεν επιβιώνουν στις νέες καιρικές συνθήκες. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο αν συμπεριλάβουμε την αύξηση του ενεργειακού κόστους παραγωγής και τις ελληνοποιήσεις».
Τη φετινή γιορτή διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Θεσσαλονίκης που αριθμεί 800 μέλη, σε συνεργασία με το εργαστήριο μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 5ο διαμέρισμα του κεντρικού δήμου.
Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει η γιορτή είναι πολλές και για όλες τις ηλικίες. Εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες και οι μελισσοκόμοι.
Για τα παιδιά, υπάρχουν διαδραστικά εργαστήρια, όπου μπορούν να φτιάξουν χειροτεχνίες με θέμα τις μέλισσες και να μάθουν περισσότερα για τον σημαντικό ρόλο τους στο οικοσύστημα.
Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 09.00 ως τις 21.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
ΣΧΟΛΙΑ