Ιωαννίδης: Ένα τοπικό lock down θα ήταν καταστροφικό για την ανάπτυξη του δήμου Δέλτα
22/10/2020 07:00
22/10/2020 07:00
Ανήσυχος για την δραματική εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά στην περιοχή του δήμου Δέλτα, όπου εκτός των ευπαθών ομάδων, όπως Ρομά και πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχει μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα που κινδυνεύει να πληγεί εκ νέου, εμφανίζεται ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης.
“Στο δήμο μας παράγεται το 20% του ΑΕΠ της χώρας και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lock down θα ήταν καταστροφικό για την ανάπτυξη της περιοχής μας που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα ενώ θα είχε τεράστιο αντίκτυπο και στην κρατική οικονομία» δηλώνει στη συνέντευξη του στο makthes.gr, ενώ τονίζει την ανάγκη επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης για να μπορέσει ο δήμος να σταθεί όρθιος στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει όλη η χώρα.
Ο δήμαρχος Δέλτα, αναφέρεται και στο μείζον θέμα του οικισμού Ρομά «Αγία Σοφία», που έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, λόγω της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων, λέγοντας πως «είναι εικόνες ντροπής, αλλά ο δήμος συνεχίζει να δίνει μάχη για να εκλείψουν», ενώ μιλά για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και τον προγραμματισμό έργων και δράσεων το επόμενο διάστημα.
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης
-Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι ανάγκες που έχουν να καλύψουν οι δήμοι αναμένεται να είναι μεγάλες, και για αυτό θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια. Ο δήμος Δέλτα είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν, δεδομένης της μη εισροής εσόδων, λόγω της αναστολής πληρωμών από πολίτες και επιχειρήσεις;
“Η πανδημία του κορονοϊού και η προστασία των πολιτών από την διάδοση της είναι ένας διαρκής αγώνας που αγγίζει και την Αυτοδιοίκηση.
Πόσο μάλλον έναν δήμο σαν τον Δήμο Δέλτα που ανάμεσα στους δημότες βρίσκονται και ομάδες πληθυσμού που ανήκουν στην κατηγορία των ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων όπως οι πρόσφυγες ,οι μετανάστες και οι Ρομά.
Στον Δήμο Δέλτα έρχονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη και από γειτονικούς νομούς προκειμένου να εργαστούν στις χιλιάδες βιομηχανίες και παραγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας.
Στην οργανωμένη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου υπάρχουν 846 βιομηχανίες, ενώ περισσότερες από 450μονάδες παραγωγής είναι εγκατεστημένες, στην άτυπη βιομηχανική ζώνη του Καλοχωρίου. Πολλά είναι επίσης τα εργοστάσια παραγωγής στα Διαβατά και οι αποθήκες στη Νέα Μαγνησία.
Παράλληλα στην δημοτική ενότητα Αξιού και τη Χαλάστρα ακμάζει ο κάμπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης με περισσότερα από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών.
Στο Δήμο μας παράγεται ένα σημαντικό ποσοστό του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lock down θα ήταν καταστροφικό για την ανάπτυξη της περιοχής μας που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα ενώ θα είχε τεράστιο αντίκτυπο και στην κρατική οικονομία.
Χρειαζόμαστε την άμεση συμπαράσταση της Πολιτείας για να ανταπεξέλθουμε στις τεράστιες προκλήσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Η επιπλέον οικονομική ενίσχυση του Δήμου μας με κονδύλια είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να σταθούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.
Την ίδια ώρα εμείς σαν διοίκηση του Δήμου οργανωνόμαστε και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους οικονομικά πληγέντες από την πανδημία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το δήμο. Η νομοθεσία ωστόσο είναι σαφής και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε πιστά χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε επιπλέον διευκολύνσεις προς όφελος των δημοτών και των επιχειρήσεων”.
-Σε αυτή τη φάση πού επικεντρώνεται το έργο του Δήμου και ποιες είναι οι προτεραιότητες του για την επόμενη μέρα της πανδημίας;
“Στον Δήμο Δέλτα διαπιστώνουμε ότι ο κορονοϊός έχει χτυπήσει και τη δική μας πόρτα με διάσπαρτα και ευτυχώς ελάχιστα προς το παρόν, κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί.
Από την πλευρά μας, βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει την κατάσταση με ισχυρά αντανακλαστικά και άμεση αντίδραση με πολύ καλά αποτελέσματα. Από τον περασμένο Μάρτιο έχουμε προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με ιδιώτη για την απολύμανση κτιρίων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου. Πριν την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς απολυμάναμε όλα τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά γυμναστήρια στο Δήμο Δέλτα ενώ παραμένουμε σε ετοιμότητα για την εκ νέου απολύμανση κτιρίου όπου θα διαπιστωθεί κρούσμα κορονοϊού. Πρόσθετες απολυμάνσεις πραγματοποιήσαμε σε σχολεία του Αξιού και της Χαλάστρας για προληπτικούς λόγους ενώ την περασμένη Κυριακή ζήτησα την απολύμανση ενός δημοτικού, του Γυμνασίου του Λυκείου και του κλειστού Γυμναστηρίου Σίνδου λόγω κρουσμάτων.
Είμαστε σε ετοιμότητα να προχωρήσουμε σε σχολαστική απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων όποια ώρα της ημέρας ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε κάθε περίπτωση τηρούμε το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και τα όσα προβλέπονται και ελπίζουμε με τα μέτρα που λαμβάνουμε σαν δήμος και με τη βοήθεια των πολιτών να έχουμε όσο δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση από την πανδημία.
Ωστόσο χρειάζεται και μεγάλη προσοχή από όλους μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα της πανδημίας που μας απειλεί. Η ατομική ευθύνη, η απόλυτη τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής και η ατομική προστασία είναι απαραίτητη, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε”.
Ένα από τα μείζονα προβλήματα στην περιοχή είναι ο οικισμός των Ρομά «Αγία Σοφία», για τον οποίο έχετε πει ότι αποτελεί υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία, λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και ποιος θεωρείτε ότι ευθύνεται για την όλη κατάσταση;
“Η απόρριψη μπαζών και κάθε είδους απορριμμάτων σε περιοχές γύρω από τον οικισμό Αγία Σοφία, μας απασχόλησε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας στη διοίκηση του Δήμου Δέλτα. Ήταν μια εικόνα που μας γέμιζε ντροπή και θέλαμε να την αλλάξουμε. Η άναρχη συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων σκουπιδιών σε αυτοσχέδιες χωματερές γύρω από τον οικισμό, που εκτείνονταν μέχρι τις αυλές των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αποτελούσαν υγειονομικές βόμβες για όλο το Δήμο έπρεπε να απομακρυνθούν.
Μετά από πολλές συζητήσεις και εκκλήσεις δεχτήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρική Μακεδονίας, και της Αντιπεριφεριάρχη Θεσσαλονίκης κας Πατουλίδου η οποία συνέβαλλε καθοριστικά στον καθαρισμό της περιοχής αναλαμβάνοντας το κόστος.
Με τη βοήθεια εργολάβου περισυλλέγησαν οι τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων και απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Η επιχείρηση διήρκησε περισσότερες από 50 ημέρες και κόστισε περισσότερα από 300.000 ευρώ ενώ απομακρύνθηκαν χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών.
Λίγους μήνες αργότερα και παρά τις προσπάθειες μας να κρατήσουμε την περιοχή καθαρή με ότι μέσα διαθέτουμε, οι αυτοσχέδιες χωματερές δημιουργήθηκαν εκ νέου. Οι συχνές και συντονισμένες επιχειρήσεις καθαριότητας που πραγματοποιεί με μεγάλη συχνότητα η Αντιδημαρχία Καθαριότητας με όλα τα μέσα καθαρισμού που διαθέτουμε δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.
Οι οικιστές Ρομά παρά τις δεσμεύσεις τους -δια στόματος των εκπροσώπων τους- ότι θα συμβάλλουν να μείνει καθαρή η περιοχή δεν το έπραξαν όπως έπρεπε.
Στο μεταξύ στο Δήμο Δέλτα έχουν φτάσει καταγγελίες που αναφέρουν ότι αυτοκίνητα μεταφέρουν γύρω από τον οικισμό Αγία Σοφία μπάζα και άχρηστα αντικείμενα από ανακαινίσεις και εργασίες που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή.
Οι καταγγελίες αυτές ελέγχονται από την Αστυνομία της περιοχής μας και περιμένω το πόρισμα τους για να κινηθώ αναλόγως.
Στο μεταξύ προσπαθούμε με πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να προχωρήσουμε ξανά σε μια μαζική εκστρατεία αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων από την περιοχή.
Ωστόσο αν δεν συμβάλει αποτελεσματικά η Πολιτεία, δίνοντας μας το δικαίωμα να κάνουμε προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα θα το συναντάμε συνέχεια μπροστά μας.
Οι υπάλληλοι και οι υλικοτεχνικές υποδομές στην υπηρεσία καθαριότητας επαρκούν οριακά για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας στις 9 κοινότητες του Δήμου και στην περιοχή του Οικισμού Αγία Σοφία αντίστοιχα. Τρόπος φύλαξης από πλευράς μας δεν υπάρχει καθώς δεν διαθέτουμε ακόμη δημοτική αστυνομία.
Την ίδια ώρα ο οικισμός ασφυκτιά από τον υπερπληθυσμό των Ρομά που ζουν εκεί. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να φιλοξενηθούν 200 οικογένειες, όμως με τα χρόνια οι οικιστές υπερπολλαπλασιάστηκαν.
Πλέον ξεπερνούν τις 3500 με αποτέλεσμα όλες οι υποδομές που έχουν κατασκευαστεί στον χώρο του οικισμού να μην επαρκούν για ένα τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων.
Το δίκτυο αποχέτευσης λόγω κακής χρήσης έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Με χρήματα του Δήμου αποκαταστήσαμε το πρόβλημα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι οικιστές από μολύνσεις. Επιπλέον με ιδία έξοδα γίνονται διαρκώς παρεμβάσεις στον οικισμό καθώς καλούμαστε να αποκαταστήσουμε ζημιές που προκαλούνται στις υποδομές.
Όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση στον οικισμό δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται”.
Ένα από τα μεγάλα έργα που προωθήσατε σε συνεργασία με την ΕΔΑ - ΘΕΣΣ στην περιοχή, είναι το δίκτυο φυσικού αερίου, στο οποίο οι κάτοικοι της Δ.Ε Αξιού θα έχουν σύντομα πρόσβαση. Σε ποιες άλλες περιοχές του δήμου Δέλτα υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί ο δίκτυο;
“Το φυσικό αέριο στον Αξιό έγινε χάρη στην δική μας επιμονή προς την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να φέρει μέχρι τα Κύμινα και τα Νέα Μάλγαρα Αγωγό Φυσικού Αερίου που να τροφοδοτεί με απεριόριστη ποσότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ καταφέραμε να έρθει ο αγωγός Φυσικού Αερίου στον Αξιό πολύ νωρίτερα από ότι προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Έτσι η υλοποίηση του έργου τροφοδότησης των Κυμίνων – Νέων Μαλγάρων με φυσικό αέριο θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2021 όπως μας διαβεβαιώνει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Επόμενο βήμα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι το αέριο να φτάσει στο Ανατολικό έως την αρχή του έτους 2022, και αμέσως μετά να αρχίσουν οι μεταξύ μας συζητήσεις για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στη Βραχιά.
Η τροφοδοσία του Αξιού με φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την αναβάθμισης της περιοχής καθώς με τη χρήση του θα μειωθούν οι δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ενώ θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για το Περιβάλλον, η προστασία του οποίου είναι πολιτισμός.
Στον Αξιό γυρίζουμε σελίδα και περνάμε από την υπο ανάπτυξη στην Ανάπτυξη ενώ συνεχίζουμε να κτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες με διαφάνεια, εντιμότητα και εξωστρέφεια.
Προτεραιότητα μας είναι μέσα από έργα υποδομής να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να αυξηθεί η αξία της περιουσίας των κατοίκων ώστε να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ένα ακόμη μεγάλο έργο υποδομής που έχουμε σχεδιάσει για τον Αξιό είναι η υδροδότηση της περιοχής από την ΔΕΥΑΔΔ το οποίο προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες με κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να μην προσκρούσουν σε εμπόδια για να αποκτήσει ο Αξιός πόσιμο νερό, ένα αγαθό που το στερείται εδώ και πολλά χρόνια καθώς το νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών είναι ακατάλληλο για πόση και για οικιακή χρήση.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε μέχρι το τέλος του 2020 να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση των κατοίκων για τα επόμενα στάδια δημοπράτησης και συμβασιοποίησης με εργολάβο, σε ανοιχτή συνέλευση. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις στη διαδικασία ανάθεσης, το 2022 ο Αξιός θα έχει πόσιμο νερό.
Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ΕΥΑΘ για τη ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΥΑΔΔ που αγγίζουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ και κληρονομήσαμε ως διοίκηση”.
Ανήσυχος για την δραματική εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά στην περιοχή του δήμου Δέλτα, όπου εκτός των ευπαθών ομάδων, όπως Ρομά και πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχει μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα που κινδυνεύει να πληγεί εκ νέου, εμφανίζεται ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης.
“Στο δήμο μας παράγεται το 20% του ΑΕΠ της χώρας και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lock down θα ήταν καταστροφικό για την ανάπτυξη της περιοχής μας που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα ενώ θα είχε τεράστιο αντίκτυπο και στην κρατική οικονομία» δηλώνει στη συνέντευξη του στο makthes.gr, ενώ τονίζει την ανάγκη επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης για να μπορέσει ο δήμος να σταθεί όρθιος στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει όλη η χώρα.
Ο δήμαρχος Δέλτα, αναφέρεται και στο μείζον θέμα του οικισμού Ρομά «Αγία Σοφία», που έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, λόγω της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων, λέγοντας πως «είναι εικόνες ντροπής, αλλά ο δήμος συνεχίζει να δίνει μάχη για να εκλείψουν», ενώ μιλά για τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και τον προγραμματισμό έργων και δράσεων το επόμενο διάστημα.
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης
-Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και οι ανάγκες που έχουν να καλύψουν οι δήμοι αναμένεται να είναι μεγάλες, και για αυτό θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια. Ο δήμος Δέλτα είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν, δεδομένης της μη εισροής εσόδων, λόγω της αναστολής πληρωμών από πολίτες και επιχειρήσεις;
“Η πανδημία του κορονοϊού και η προστασία των πολιτών από την διάδοση της είναι ένας διαρκής αγώνας που αγγίζει και την Αυτοδιοίκηση.
Πόσο μάλλον έναν δήμο σαν τον Δήμο Δέλτα που ανάμεσα στους δημότες βρίσκονται και ομάδες πληθυσμού που ανήκουν στην κατηγορία των ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων όπως οι πρόσφυγες ,οι μετανάστες και οι Ρομά.
Στον Δήμο Δέλτα έρχονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι από τη Θεσσαλονίκη και από γειτονικούς νομούς προκειμένου να εργαστούν στις χιλιάδες βιομηχανίες και παραγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας.
Στην οργανωμένη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου υπάρχουν 846 βιομηχανίες, ενώ περισσότερες από 450μονάδες παραγωγής είναι εγκατεστημένες, στην άτυπη βιομηχανική ζώνη του Καλοχωρίου. Πολλά είναι επίσης τα εργοστάσια παραγωγής στα Διαβατά και οι αποθήκες στη Νέα Μαγνησία.
Παράλληλα στην δημοτική ενότητα Αξιού και τη Χαλάστρα ακμάζει ο κάμπος της Δυτικής Θεσσαλονίκης με περισσότερα από 200.000 στρέμματα καλλιεργειών.
Στο Δήμο μας παράγεται ένα σημαντικό ποσοστό του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας και το ενδεχόμενο ενός τοπικού lock down θα ήταν καταστροφικό για την ανάπτυξη της περιοχής μας που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα ενώ θα είχε τεράστιο αντίκτυπο και στην κρατική οικονομία.
Χρειαζόμαστε την άμεση συμπαράσταση της Πολιτείας για να ανταπεξέλθουμε στις τεράστιες προκλήσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Η επιπλέον οικονομική ενίσχυση του Δήμου μας με κονδύλια είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να σταθούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.
Την ίδια ώρα εμείς σαν διοίκηση του Δήμου οργανωνόμαστε και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τους οικονομικά πληγέντες από την πανδημία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το δήμο. Η νομοθεσία ωστόσο είναι σαφής και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε πιστά χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε επιπλέον διευκολύνσεις προς όφελος των δημοτών και των επιχειρήσεων”.
-Σε αυτή τη φάση πού επικεντρώνεται το έργο του Δήμου και ποιες είναι οι προτεραιότητες του για την επόμενη μέρα της πανδημίας;
“Στον Δήμο Δέλτα διαπιστώνουμε ότι ο κορονοϊός έχει χτυπήσει και τη δική μας πόρτα με διάσπαρτα και ευτυχώς ελάχιστα προς το παρόν, κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί.
Από την πλευρά μας, βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει την κατάσταση με ισχυρά αντανακλαστικά και άμεση αντίδραση με πολύ καλά αποτελέσματα. Από τον περασμένο Μάρτιο έχουμε προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με ιδιώτη για την απολύμανση κτιρίων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου. Πριν την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς απολυμάναμε όλα τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και τα δημοτικά γυμναστήρια στο Δήμο Δέλτα ενώ παραμένουμε σε ετοιμότητα για την εκ νέου απολύμανση κτιρίου όπου θα διαπιστωθεί κρούσμα κορονοϊού. Πρόσθετες απολυμάνσεις πραγματοποιήσαμε σε σχολεία του Αξιού και της Χαλάστρας για προληπτικούς λόγους ενώ την περασμένη Κυριακή ζήτησα την απολύμανση ενός δημοτικού, του Γυμνασίου του Λυκείου και του κλειστού Γυμναστηρίου Σίνδου λόγω κρουσμάτων.
Είμαστε σε ετοιμότητα να προχωρήσουμε σε σχολαστική απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων όποια ώρα της ημέρας ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε κάθε περίπτωση τηρούμε το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και τα όσα προβλέπονται και ελπίζουμε με τα μέτρα που λαμβάνουμε σαν δήμος και με τη βοήθεια των πολιτών να έχουμε όσο δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση από την πανδημία.
Ωστόσο χρειάζεται και μεγάλη προσοχή από όλους μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα της πανδημίας που μας απειλεί. Η ατομική ευθύνη, η απόλυτη τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής και η ατομική προστασία είναι απαραίτητη, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε”.
Ένα από τα μείζονα προβλήματα στην περιοχή είναι ο οικισμός των Ρομά «Αγία Σοφία», για τον οποίο έχετε πει ότι αποτελεί υγειονομική βόμβα για τη δημόσια υγεία, λόγω της ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και ποιος θεωρείτε ότι ευθύνεται για την όλη κατάσταση;
“Η απόρριψη μπαζών και κάθε είδους απορριμμάτων σε περιοχές γύρω από τον οικισμό Αγία Σοφία, μας απασχόλησε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας στη διοίκηση του Δήμου Δέλτα. Ήταν μια εικόνα που μας γέμιζε ντροπή και θέλαμε να την αλλάξουμε. Η άναρχη συγκέντρωση τεράστιων ποσοτήτων σκουπιδιών σε αυτοσχέδιες χωματερές γύρω από τον οικισμό, που εκτείνονταν μέχρι τις αυλές των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αποτελούσαν υγειονομικές βόμβες για όλο το Δήμο έπρεπε να απομακρυνθούν.
Μετά από πολλές συζητήσεις και εκκλήσεις δεχτήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρική Μακεδονίας, και της Αντιπεριφεριάρχη Θεσσαλονίκης κας Πατουλίδου η οποία συνέβαλλε καθοριστικά στον καθαρισμό της περιοχής αναλαμβάνοντας το κόστος.
Με τη βοήθεια εργολάβου περισυλλέγησαν οι τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων και απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Η επιχείρηση διήρκησε περισσότερες από 50 ημέρες και κόστισε περισσότερα από 300.000 ευρώ ενώ απομακρύνθηκαν χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών.
Λίγους μήνες αργότερα και παρά τις προσπάθειες μας να κρατήσουμε την περιοχή καθαρή με ότι μέσα διαθέτουμε, οι αυτοσχέδιες χωματερές δημιουργήθηκαν εκ νέου. Οι συχνές και συντονισμένες επιχειρήσεις καθαριότητας που πραγματοποιεί με μεγάλη συχνότητα η Αντιδημαρχία Καθαριότητας με όλα τα μέσα καθαρισμού που διαθέτουμε δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.
Οι οικιστές Ρομά παρά τις δεσμεύσεις τους -δια στόματος των εκπροσώπων τους- ότι θα συμβάλλουν να μείνει καθαρή η περιοχή δεν το έπραξαν όπως έπρεπε.
Στο μεταξύ στο Δήμο Δέλτα έχουν φτάσει καταγγελίες που αναφέρουν ότι αυτοκίνητα μεταφέρουν γύρω από τον οικισμό Αγία Σοφία μπάζα και άχρηστα αντικείμενα από ανακαινίσεις και εργασίες που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή.
Οι καταγγελίες αυτές ελέγχονται από την Αστυνομία της περιοχής μας και περιμένω το πόρισμα τους για να κινηθώ αναλόγως.
Στο μεταξύ προσπαθούμε με πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να προχωρήσουμε ξανά σε μια μαζική εκστρατεία αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων από την περιοχή.
Ωστόσο αν δεν συμβάλει αποτελεσματικά η Πολιτεία, δίνοντας μας το δικαίωμα να κάνουμε προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, πολύ φοβάμαι ότι το πρόβλημα θα το συναντάμε συνέχεια μπροστά μας.
Οι υπάλληλοι και οι υλικοτεχνικές υποδομές στην υπηρεσία καθαριότητας επαρκούν οριακά για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας στις 9 κοινότητες του Δήμου και στην περιοχή του Οικισμού Αγία Σοφία αντίστοιχα. Τρόπος φύλαξης από πλευράς μας δεν υπάρχει καθώς δεν διαθέτουμε ακόμη δημοτική αστυνομία.
Την ίδια ώρα ο οικισμός ασφυκτιά από τον υπερπληθυσμό των Ρομά που ζουν εκεί. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να φιλοξενηθούν 200 οικογένειες, όμως με τα χρόνια οι οικιστές υπερπολλαπλασιάστηκαν.
Πλέον ξεπερνούν τις 3500 με αποτέλεσμα όλες οι υποδομές που έχουν κατασκευαστεί στον χώρο του οικισμού να μην επαρκούν για ένα τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων.
Το δίκτυο αποχέτευσης λόγω κακής χρήσης έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Με χρήματα του Δήμου αποκαταστήσαμε το πρόβλημα ώστε να μην κινδυνεύσουν οι οικιστές από μολύνσεις. Επιπλέον με ιδία έξοδα γίνονται διαρκώς παρεμβάσεις στον οικισμό καθώς καλούμαστε να αποκαταστήσουμε ζημιές που προκαλούνται στις υποδομές.
Όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση στον οικισμό δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται”.
Ένα από τα μεγάλα έργα που προωθήσατε σε συνεργασία με την ΕΔΑ - ΘΕΣΣ στην περιοχή, είναι το δίκτυο φυσικού αερίου, στο οποίο οι κάτοικοι της Δ.Ε Αξιού θα έχουν σύντομα πρόσβαση. Σε ποιες άλλες περιοχές του δήμου Δέλτα υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί ο δίκτυο;
“Το φυσικό αέριο στον Αξιό έγινε χάρη στην δική μας επιμονή προς την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να φέρει μέχρι τα Κύμινα και τα Νέα Μάλγαρα Αγωγό Φυσικού Αερίου που να τροφοδοτεί με απεριόριστη ποσότητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ καταφέραμε να έρθει ο αγωγός Φυσικού Αερίου στον Αξιό πολύ νωρίτερα από ότι προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Έτσι η υλοποίηση του έργου τροφοδότησης των Κυμίνων – Νέων Μαλγάρων με φυσικό αέριο θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2021 όπως μας διαβεβαιώνει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ.
Επόμενο βήμα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι το αέριο να φτάσει στο Ανατολικό έως την αρχή του έτους 2022, και αμέσως μετά να αρχίσουν οι μεταξύ μας συζητήσεις για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στη Βραχιά.
Η τροφοδοσία του Αξιού με φυσικό αέριο θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την αναβάθμισης της περιοχής καθώς με τη χρήση του θα μειωθούν οι δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ενώ θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για το Περιβάλλον, η προστασία του οποίου είναι πολιτισμός.
Στον Αξιό γυρίζουμε σελίδα και περνάμε από την υπο ανάπτυξη στην Ανάπτυξη ενώ συνεχίζουμε να κτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες με διαφάνεια, εντιμότητα και εξωστρέφεια.
Προτεραιότητα μας είναι μέσα από έργα υποδομής να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να αυξηθεί η αξία της περιουσίας των κατοίκων ώστε να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ένα ακόμη μεγάλο έργο υποδομής που έχουμε σχεδιάσει για τον Αξιό είναι η υδροδότηση της περιοχής από την ΔΕΥΑΔΔ το οποίο προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες με κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να μην προσκρούσουν σε εμπόδια για να αποκτήσει ο Αξιός πόσιμο νερό, ένα αγαθό που το στερείται εδώ και πολλά χρόνια καθώς το νερό που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών είναι ακατάλληλο για πόση και για οικιακή χρήση.
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε μέχρι το τέλος του 2020 να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση των κατοίκων για τα επόμενα στάδια δημοπράτησης και συμβασιοποίησης με εργολάβο, σε ανοιχτή συνέλευση. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις στη διαδικασία ανάθεσης, το 2022 ο Αξιός θα έχει πόσιμο νερό.
Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την ΕΥΑΘ για τη ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΥΑΔΔ που αγγίζουν τα 14 εκατομμύρια ευρώ και κληρονομήσαμε ως διοίκηση”.
ΣΧΟΛΙΑ