Ισλί Πορφυρίδης: Ένα ζαχαροπλαστείο γεμάτο ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
11/10/2023 17:15
11/10/2023 17:15
Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό… θησαυρό.
Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές.
Ισλί θα πει «δουλεμένο». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί το εν λόγω γλυκό πήρε το όνομα αυτό, μια και απαιτεί χρόνο και υπομονή για να φτιαχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρειάζεται υλικά απλά μα αγνά και ποιοτικά, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται τέχνη και μαεστρία για το κέντημα, το οποίο γινόταν παραδοσιακά στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι.
Κι αυτό δεν βοηθούσε μόνο στο πολύ καλαίσθητο αποτέλεσμα, αλλά και στο ιδανικό σιρόπιασμα του γλυκού.
Στο «Ισλί Πορφυρίδης» γνωρίζουν την τέχνη από πρώτο χέρι και μας προσφέρουν από καρδιάς το παραδοσιακό ισλί, κεντημένο παραδοσιακά και με τα αρώματα του από το παρελθόν. Αλλά πώς έφτασε μέχρι εδώ το μοναδικό αυτό γλυκό;
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι παππούδες της οικογενείας έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να φτιάξουν παραδοσιακά ισλί, αποφάσισαν να τα φτιάχνουν οι ίδιοι και να τα πηγαίνουν στα καταστήματα τότε της Άνω Πόλης.
Σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει αυτά τα μελωμένα γεμιστά γλυκά και αφού η τεχνογνωσία πέρασε στα παιδιά, ήταν το 1990 όταν ο γιος της οικογενείας Πορφυρίδη μαζί με τη σύζυγό του αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εργαστήριο στο Μελισσοχώρι.
Εκεί παρασκεύαζαν τα ισλί και τα διέδωσαν όχι μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια και στο εξωτερικό.
Το 2017 λοιπόν ο Στέλιος Πορφυρίδης, ένας από τα έξι αδέρφια της οικογένειας, αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο στο οποίο θα μπορεί κανείς να απολαύσει τα ισλί, αλλά και άλλες γλυκιές δημιουργίες μαζί με τον καφέ του.
Έτσι δημιουργήθηκε το… σπίτι του ισλί. Ένα πανέμορφο, ζεστό και άνετο ζαχαροπλαστείο όπου μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει, όπως παλιά, τον καϊμακλίδικο καφέ του μαζί με ισλί ή όποια άλλη από τις χειροποίητες γλυκιές νοστιμιές επιλέξει.
Εκμέκ μερακλίδικο, γλυκά του κουταλιού, σιροπιαστά γλυκά και αφράτα βουτήματα σε βάζουν εύκολα στο πειρασμό. Αλλά και τα πιο σύγχρονα cheesecake και lemon pie δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Αξίζει όμως να δοκιμάστε κι ένα κομμάτι Αντιγόνη. Έναν κορμό serrano βουτηγμένο σε κουβερτούρα Νιαγάρα με ζάχαρη άχνη και φιλέ αμυγδάλου, που πήρε το όνομα του από την Αντιγόνη, το πέμπτο παιδί της οικογένειας Πορφυρίδη.
Σχεδόν όλη η οικογένεια εργάζεται στην επιχείρηση που έκανε το ισλί γνωστό σε όλη την Ελλάδα κι όπως είναι φυσικό απώτερος στόχος όλων είναι να διατηρήσουν την παράδοση βασισμένη στην παραδοσιακή, μυστική συνταγή που έχουν στα χέρια τους και φυσικά την ποιότητα που από την αρχή έχει παραμείνει αναλλοίωτη.
Τα καλύτερα υλικά επιστρατεύονται μαζί με την τέχνη που απαιτεί αυτό το κεντημένο ένα ένα στο χέρι γλυκό για να συνεχίσουν να προσφέρουν δυνατές γευστικές συγκινήσεις.
Το «Ισλί Πορφυρίδης» δεν προσφέρει μόνο χειροποίητα γλυκά, αλλά είναι και το ίδιο φτιαγμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στο χέρι.
Ο Στέλιος που καταπιάνεται με το ξύλο, έχει δημιουργήσει ο ίδιος όλα τα υπέροχα έπιπλα που βρίσκονται σε αυτό το όμορφο ζαχαροπλαστείο, που μοιάζει βγαλμένο από το παρελθόν και σε κάνει να νοσταλγείς παλιές καλές εποχές. Υπάρχει στον χώρο η προσωπική του σφραγίδα κι αυτό κάνει το «Ισλί Πορφυρίδης» ακόμα πιο ξεχωριστό.
Στο ερώτημά μας για τα επόμενα βήματα του «Ισλί Πορφυρίδης» ο Στέλιος ομολόγησε με ειλικρίνεια πώς όλα είναι όπως τα επιθυμεί αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζοντας πώς η ποιότητα και η λιτότητα είναι εκείνα που παίζουν βασικό ρόλο στη ζωή του.
Προτεραιότητα έχει η οικογένεια σε συνδυασμό πάντα με τη δουλειά του που τόσο αγαπάει κι έτσι στα επόμενα πλάνα δεν βλέπει τόσο την περεταίρω επέκταση της επιχείρησης, όσο τη σοβαρή προσπάθεια να συνεχιστεί η παράδοση.
Γιατί χρειάζεται αγώνας και μεράκι για να μπορέσει να διατηρηθεί η παρασκευή του ισλί με το τρόπο που γίνεται σήμερα, καθώς είναι δουλειά απαιτητική που πολλοί προσπάθησαν να κάνουν αλλά κανείς άλλος δεν τα κατάφερε με τον ίδιο τρόπο.
Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, περάστε μια μέρα από το «Ισλί Πορφυρίδης» να απολαύσετε ό,τι λαχταρήσει η ψυχή σας. Ο χώρος και οι ποικίλες ηλικίες που συχνάζουν σε αυτόν θα σας φτιάξουν την ημέρα τόσο όσο και τα μελωμένα γλυκίσματα της Καππαδοκίας.
Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677
Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό… θησαυρό.
Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές.
Ισλί θα πει «δουλεμένο». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί το εν λόγω γλυκό πήρε το όνομα αυτό, μια και απαιτεί χρόνο και υπομονή για να φτιαχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρειάζεται υλικά απλά μα αγνά και ποιοτικά, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται τέχνη και μαεστρία για το κέντημα, το οποίο γινόταν παραδοσιακά στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι.
Κι αυτό δεν βοηθούσε μόνο στο πολύ καλαίσθητο αποτέλεσμα, αλλά και στο ιδανικό σιρόπιασμα του γλυκού.
Στο «Ισλί Πορφυρίδης» γνωρίζουν την τέχνη από πρώτο χέρι και μας προσφέρουν από καρδιάς το παραδοσιακό ισλί, κεντημένο παραδοσιακά και με τα αρώματα του από το παρελθόν. Αλλά πώς έφτασε μέχρι εδώ το μοναδικό αυτό γλυκό;
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, οι παππούδες της οικογενείας έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να φτιάξουν παραδοσιακά ισλί, αποφάσισαν να τα φτιάχνουν οι ίδιοι και να τα πηγαίνουν στα καταστήματα τότε της Άνω Πόλης.
Σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει αυτά τα μελωμένα γεμιστά γλυκά και αφού η τεχνογνωσία πέρασε στα παιδιά, ήταν το 1990 όταν ο γιος της οικογενείας Πορφυρίδη μαζί με τη σύζυγό του αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εργαστήριο στο Μελισσοχώρι.
Εκεί παρασκεύαζαν τα ισλί και τα διέδωσαν όχι μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια και στο εξωτερικό.
Το 2017 λοιπόν ο Στέλιος Πορφυρίδης, ένας από τα έξι αδέρφια της οικογένειας, αποφάσισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Να ανοίξει ένα ζαχαροπλαστείο στο οποίο θα μπορεί κανείς να απολαύσει τα ισλί, αλλά και άλλες γλυκιές δημιουργίες μαζί με τον καφέ του.
Έτσι δημιουργήθηκε το… σπίτι του ισλί. Ένα πανέμορφο, ζεστό και άνετο ζαχαροπλαστείο όπου μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει, όπως παλιά, τον καϊμακλίδικο καφέ του μαζί με ισλί ή όποια άλλη από τις χειροποίητες γλυκιές νοστιμιές επιλέξει.
Εκμέκ μερακλίδικο, γλυκά του κουταλιού, σιροπιαστά γλυκά και αφράτα βουτήματα σε βάζουν εύκολα στο πειρασμό. Αλλά και τα πιο σύγχρονα cheesecake και lemon pie δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Αξίζει όμως να δοκιμάστε κι ένα κομμάτι Αντιγόνη. Έναν κορμό serrano βουτηγμένο σε κουβερτούρα Νιαγάρα με ζάχαρη άχνη και φιλέ αμυγδάλου, που πήρε το όνομα του από την Αντιγόνη, το πέμπτο παιδί της οικογένειας Πορφυρίδη.
Σχεδόν όλη η οικογένεια εργάζεται στην επιχείρηση που έκανε το ισλί γνωστό σε όλη την Ελλάδα κι όπως είναι φυσικό απώτερος στόχος όλων είναι να διατηρήσουν την παράδοση βασισμένη στην παραδοσιακή, μυστική συνταγή που έχουν στα χέρια τους και φυσικά την ποιότητα που από την αρχή έχει παραμείνει αναλλοίωτη.
Τα καλύτερα υλικά επιστρατεύονται μαζί με την τέχνη που απαιτεί αυτό το κεντημένο ένα ένα στο χέρι γλυκό για να συνεχίσουν να προσφέρουν δυνατές γευστικές συγκινήσεις.
Το «Ισλί Πορφυρίδης» δεν προσφέρει μόνο χειροποίητα γλυκά, αλλά είναι και το ίδιο φτιαγμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στο χέρι.
Ο Στέλιος που καταπιάνεται με το ξύλο, έχει δημιουργήσει ο ίδιος όλα τα υπέροχα έπιπλα που βρίσκονται σε αυτό το όμορφο ζαχαροπλαστείο, που μοιάζει βγαλμένο από το παρελθόν και σε κάνει να νοσταλγείς παλιές καλές εποχές. Υπάρχει στον χώρο η προσωπική του σφραγίδα κι αυτό κάνει το «Ισλί Πορφυρίδης» ακόμα πιο ξεχωριστό.
Στο ερώτημά μας για τα επόμενα βήματα του «Ισλί Πορφυρίδης» ο Στέλιος ομολόγησε με ειλικρίνεια πώς όλα είναι όπως τα επιθυμεί αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζοντας πώς η ποιότητα και η λιτότητα είναι εκείνα που παίζουν βασικό ρόλο στη ζωή του.
Προτεραιότητα έχει η οικογένεια σε συνδυασμό πάντα με τη δουλειά του που τόσο αγαπάει κι έτσι στα επόμενα πλάνα δεν βλέπει τόσο την περεταίρω επέκταση της επιχείρησης, όσο τη σοβαρή προσπάθεια να συνεχιστεί η παράδοση.
Γιατί χρειάζεται αγώνας και μεράκι για να μπορέσει να διατηρηθεί η παρασκευή του ισλί με το τρόπο που γίνεται σήμερα, καθώς είναι δουλειά απαιτητική που πολλοί προσπάθησαν να κάνουν αλλά κανείς άλλος δεν τα κατάφερε με τον ίδιο τρόπο.
Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, περάστε μια μέρα από το «Ισλί Πορφυρίδης» να απολαύσετε ό,τι λαχταρήσει η ψυχή σας. Ο χώρος και οι ποικίλες ηλικίες που συχνάζουν σε αυτόν θα σας φτιάξουν την ημέρα τόσο όσο και τα μελωμένα γλυκίσματα της Καππαδοκίας.
Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677
ΣΧΟΛΙΑ