ΑΠΟΨΕΙΣ

Ισπανία

 07/05/2019 12:00

Προς επίδοξους αναλυτές των ισπανικών εκλογών: μην αναζητάτε αντιστοιχίες με την Ελλάδα. Ούτε οι Podemos («Γράφεις ιστορία», που έπεσαν 7%) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το PSOE («η Ισπανία της καρδιάς μας», που ανέβηκε 6%) είναι το ΚΙΝΑΛ. Ούτε φυσικά το PP («σταθερή αξία», που έπεσε 16%) είναι η ΝΔ, ούτε το VOX («για την Ισπανία», που ανέβηκε 10%) είναι ο ΛΣ-ΧΑ ή οι ΑΝΕΛ. Ούτε το Cs («Εμπρός πολίτες», που ανέβηκε 3%) είναι το Ποτάμι.

Σοσιαλιστές και Ποδέμος είναι τοποθετημένοι στην αριστερά, Λαϊκό Κόμμα, Πολίτες και VOX στη δεξιά. Επειδή πολλά λέγονται για το VOX, αυτό σχηματίστηκε το 2014 σαν διάσπαση του Λαϊκού κόμματος με αυταρχικές θέσεις, με πολιτική για συγκεντρωτική διακυβέρνηση (περιορισμό της αυτονομίας των περιοχών) και περιορισμό της μετανάστευσης. Εθνικιστικός καθολικισμός; Υπερεθνικός νεοφιλελευθερισμός; Το VOX εμφανίστηκε στις εκλογές το 2018 στην Ανδαλουσία και πήρε 10%. Εκεί έπειτα από επιμέρους συμφωνίες Λαϊκού κόμματος-Πολιτών και Λαϊκού κόμματος-VOX σχηματίστηκε κυβέρνηση. Το VOX κατέβηκε στις εκλογές του 2019 με σύνθημα «για την Ισπανία».

Είναι λογικό να σκεφτεί κάποιος το διπολισμό μεταξύ δεξιάς - αριστεράς, που διατηρήθηκαν σαν ποσοστά, αλλά η δομή του ισπανικού κράτους είναι περίπλοκη με ιδιαίτερη σημασία στις επιμέρους περιοχές. Υπάρχουν 19 περιοχές που έχουν αυτονομία και δικό τους κοινοβούλιο και κυβέρνηση: όπως η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων, η Ανδαλουσία. Η κρίση στην Καταλονία προκάλεσε την ενίσχυση δυνάμεων που θέλουν τον περιορισμό της αυτονομίας. Η δράση συνήθως προκαλεί αντίδραση…

Ιδιαίτερο ρόλο παίζουν τα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν. Να θυμηθούμε το μακρινό 2012 στην Ελλάδα; Τότε διαλύθηκε το δικό μας κομματικό σύστημα (κάτι που δεν συνέβη στην Ισπανία) και ξεπετάχθηκαν διάφορα κόμματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν διατηρήθηκαν στο παρόν. Ενισχύθηκε εσωτερικά στη δεξιά το VOX εμφανιζόμενο ως καθαρή λύση.

Κυρίως όμως αναδείχθηκε η διάσταση αυταρχισμού – φιλελευθερισμού, που ήρθε στην επιφάνεια από το παρελθόν. 10% των Ισπανών θέλει περιορισμό των δικαιωμάτων διαφόρων ομάδων, περιοχών, μεταναστών, προστασία των ταυρομαχιών. Με άλλα λόγια, θέλουν αυταρχική και συγκεντρωτική διακυβέρνηση. Με κύριο σύνθημα να ισχύουν οι ίδιοι νόμοι για όλους!

Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Είναι παλιά αυτοκρατορία με ισχυρή οικονομία και πόρτα για τη Λατινική Αμερική. Όσον αφορά εμάς: ευτυχώς οι λεγόμενες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις (Σοσιαλιστές, Λαϊκό Κόμμα και Φιλελεύθεροι που στον άξονα Απομονωτισμός-Συνεργασία τοποθετούνται στη θέση Συνεργασία) έχουν αθροιστικά 60%, αφήνοντας πίσω τους αυτούς που θέλουν περισσότερη Ισπανία και λιγότερη Ευρώπη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Μαΐου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις