ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα παρά τη διεθνή κατακραυγή - Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού, όπου σκοτώθηκαν 45 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 249 - Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «τραγικό ατύχημα» - «Φρίκη» εξέφρασε ο Τουρκ

 28/05/2024 07:13

Ισραήλ: Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα παρά τη διεθνή κατακραυγή - Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Ισραήλ πολλαπλασιάζει σήμερα τα αεροπορικά πλήγματά του στη Ράφα, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σε κατάμεστο καταυλισμό εκτοπισμένων στην πόλη, που οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κατάσταση στον τομέα αυτόν της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά τους, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία θα αναγνωρίσουν επίσημα σήμερα κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Στο πεδίο, ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη δυτική Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από τις αρχές Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής και των καταδικών του βομβαρδισμού σε καταυλισμό εκτοπισμένων το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προκάλεσε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «τραγικό ατύχημα».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».

«Ανάστατη», η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε «φρίκη», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «αγανάκτηση».

Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να καταγγείλουν τον βομβαρδισμό. Το συμπαγές πλήθος κράταγε παλαιστινιακές σημαίες, πανό και πλακάτ στα οποία διάβαζε κανείς συνθήματα όπως «δεν σκοτώνεις παιδί, ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης», «Σταματήστε τους βομβαρδισμούς, λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Είμαστε τα παιδιά της Ράφας», «Ράφα, Γάζα είμαστε μαζί σας» κ.ο.κ., διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», έκρινε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας.

«Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (...) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κόλαση πάνω στη Γη»

Εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία υπογράμμισε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό «ανθρωπιστική ζώνη», δείχνουν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν, τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα στον φλεγόμενο καταυλισμό που διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά.

Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου μετά τον βομβαρδισμό δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων.

«Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός», είπε ο Μοχάμαντ Χαμάντ, 24 ετών. «Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους ‘μάρτυρες’. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο».

«Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη», ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.

Μετά το ΔΔ

Ο πολύνεκρος βομβαρδισμός στον καταυλισμό έγινε μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από την πόλη οκτώ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, κι επίσης δυο ημέρες έπειτα από νέα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαστικού θεσμού του ΟΗΕ, το οποίο την Παρασκευή έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναγκάσει, σε περίπου τρεις εβδομάδες, περίπου 800.000 Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή, με άλλα λόγια ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα εξαιτίας του πολέμου να εκτοπιστούν εκ νέου.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν έγινε η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους άλλους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στις ευρείας κλίμακας, καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα τουλάχιστον 36.050 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καταδίκασε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον «σκηνών εκτοπισμένων».

Από την πλευρά του, το Κατάρ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα ενδέχεται να «περιπλέξουν τις προσπάθειες μεσολάβησης», την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι απειλείται άμεσα λιμός στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν πλέον.

«Φρίκη» για τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα εξέφρασε ο Τουρκ

Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε «φρίκη» χθες Δευτέρα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

«Οι εικόνες από τον καταυλισμό είναι φρικιαστικές και δείχνουν ότι οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, που ήδη οδήγησαν σε τόσους πολλούς θανάτους αμάχων, δεν αλλάζουν», τόνισε ο κ. Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τουρκ καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός έγινε μερικές ώρες μετά την εκτόξευση οκτώ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ από τη Ράφα. Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε «μεγάλη ομοβροντία ρουκετών σε ανταπόδοση για τις σφαγές αμάχων από τους σιωνιστές».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τουρκ απαίτησε επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα των ομήρων που κρατούν αφότου έγινε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην ισραηλινή επικράτεια, το έναυσμα του πολέμου.

Ο Ύπατος Αρμοστής κατέγραψε ότι ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τον βομβαρδισμό, ο οποίος κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους.

«Αυτό που είναι σοκαριστικά σαφές είναι πως πλήττοντας περιοχή γεμάτη αμάχους αυτό ήταν το εντελώς προβλέψιμο αποτέλεσμα», στηλίτευσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα που ανακοινώθηκε ότι διεξάγεται πρέπει να οδηγήσει σε «λογοδοσία» και «αλλαγές πολιτικής και πρακτικών».

«Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση (...) στη Ράφα, όπως διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε.

Αξίωσε τα δυο μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός.

Η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους άλλους 252 ανθρώπους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στις ευρείας κλίμακας, καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα τουλάχιστον 36.050 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

ΥΠΕΞ Αυστραλίας για βομβαρδισμούς στη Ράφα: Χρειάζεται ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ κάλεσε σήμερα να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός τώρα» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μετά τον πολύνεκρο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών υπογραμμίζουν πως χρειάζεται ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι», τόνισε η κυρία Γουόνγκ μέσω X.

«Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ είχαν φρικιαστικές και απαράδεκτες συνέπειες», συνέχισε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας. «Η Αυστραλία έχει πει με μεγάλη σαφήνεια πως το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό 2,3 εκατ. ανθρώπων της Γάζας», θύμισε.

«Η Χαμάς πρέπει να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους, να σταματήσει να χρησιμοποιεί παλαιστίνιους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και να παραδώσει τα όπλα», συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για τουλάχιστον 45 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στον βομβαρδισμό και την πυρκαγιά σε καταυλισμό σκηνών το βράδυ της Κυριακής. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που κατήγγειλε «σφαγή» αμάχων.

Το Ισραήλ πολλαπλασιάζει σήμερα τα αεροπορικά πλήγματά του στη Ράφα, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό σε κατάμεστο καταυλισμό εκτοπισμένων στην πόλη, που οδήγησε στην έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κατάσταση στον τομέα αυτόν της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά τους, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία θα αναγνωρίσουν επίσημα σήμερα κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως ανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Στο πεδίο, ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως εξαπολύθηκαν νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική και στη δυτική Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από τις αρχές Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις.

Οι νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής και των καταδικών του βομβαρδισμού σε καταυλισμό εκτοπισμένων το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προκάλεσε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε σε σκηνές.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «τραγικό ατύχημα».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τους θανάτους αμάχων, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως έβαλε στο στόχαστρο δυο στελέχη της Χαμάς με «πυρομαχικά ακριβείας».

«Ανάστατη», η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τον σύμμαχό της, το Ισραήλ, να «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων», η διπλωματία του Καναδά εξέφρασε «φρίκη», ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «αγανάκτηση».

Περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να καταγγείλουν τον βομβαρδισμό. Το συμπαγές πλήθος κράταγε παλαιστινιακές σημαίες, πανό και πλακάτ στα οποία διάβαζε κανείς συνθήματα όπως «δεν σκοτώνεις παιδί, ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης», «Σταματήστε τους βομβαρδισμούς, λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Είμαστε τα παιδιά της Ράφας», «Ράφα, Γάζα είμαστε μαζί σας» κ.ο.κ., διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», έκρινε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, εξήγησαν οι πηγές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα.

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας.

«Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (...) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, αφηγήθηκε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κόλαση πάνω στη Γη»

Εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία υπογράμμισε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό «ανθρωπιστική ζώνη», δείχνουν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν, τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα στον φλεγόμενο καταυλισμό που διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά.

Πλάνα που τράβηξαν εικονολήπτες του Γαλλικού Πρακτορείου μετά τον βομβαρδισμό δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων.

«Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός», είπε ο Μοχάμαντ Χαμάντ, 24 ετών. «Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους ‘μάρτυρες’. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο».

«Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη», ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.

Μετά το ΔΔ

Ο πολύνεκρος βομβαρδισμός στον καταυλισμό έγινε μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από την πόλη οκτώ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, κι επίσης δυο ημέρες έπειτα από νέα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαστικού θεσμού του ΟΗΕ, το οποίο την Παρασκευή έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναγκάσει, σε περίπου τρεις εβδομάδες, περίπου 800.000 Παλαιστίνιους να τραπούν σε φυγή, με άλλα λόγια ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στη Ράφα εξαιτίας του πολέμου να εκτοπιστούν εκ νέου.

Ο πόλεμος ξέσπασε όταν έγινε η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους άλλους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στις ευρείας κλίμακας, καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα τουλάχιστον 36.050 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες ώστε να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καταδίκασε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον «σκηνών εκτοπισμένων».

Από την πλευρά του, το Κατάρ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα ενδέχεται να «περιπλέξουν τις προσπάθειες μεσολάβησης», την ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι απειλείται άμεσα λιμός στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν πλέον.

«Φρίκη» για τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα εξέφρασε ο Τουρκ

Ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε «φρίκη» χθες Δευτέρα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

«Οι εικόνες από τον καταυλισμό είναι φρικιαστικές και δείχνουν ότι οι μέθοδοι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, που ήδη οδήγησαν σε τόσους πολλούς θανάτους αμάχων, δεν αλλάζουν», τόνισε ο κ. Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τουρκ καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός έγινε μερικές ώρες μετά την εκτόξευση οκτώ ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ από τη Ράφα. Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε πως εκτόξευσε «μεγάλη ομοβροντία ρουκετών σε ανταπόδοση για τις σφαγές αμάχων από τους σιωνιστές».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τουρκ απαίτησε επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση από τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Γάζα των ομήρων που κρατούν αφότου έγινε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην ισραηλινή επικράτεια, το έναυσμα του πολέμου.

Ο Ύπατος Αρμοστής κατέγραψε ότι ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως διενεργεί έρευνα για τον βομβαρδισμό, ο οποίος κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους.

«Αυτό που είναι σοκαριστικά σαφές είναι πως πλήττοντας περιοχή γεμάτη αμάχους αυτό ήταν το εντελώς προβλέψιμο αποτέλεσμα», στηλίτευσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα που ανακοινώθηκε ότι διεξάγεται πρέπει να οδηγήσει σε «λογοδοσία» και «αλλαγές πολιτικής και πρακτικών».

«Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση (...) στη Ράφα, όπως διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε.

Αξίωσε τα δυο μέρη να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός.

Η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους άλλους 252 ανθρώπους που απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Στις ευρείας κλίμακας, καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων του Ισραήλ, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα τουλάχιστον 36.050 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

ΥΠΕΞ Αυστραλίας για βομβαρδισμούς στη Ράφα: Χρειάζεται ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ κάλεσε σήμερα να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός τώρα» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μετά τον πολύνεκρο ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών υπογραμμίζουν πως χρειάζεται ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τώρα ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι», τόνισε η κυρία Γουόνγκ μέσω X.

«Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ είχαν φρικιαστικές και απαράδεκτες συνέπειες», συνέχισε η επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας. «Η Αυστραλία έχει πει με μεγάλη σαφήνεια πως το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό 2,3 εκατ. ανθρώπων της Γάζας», θύμισε.

«Η Χαμάς πρέπει να αφήσει ελεύθερους όλους τους ομήρους, να σταματήσει να χρησιμοποιεί παλαιστίνιους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και να παραδώσει τα όπλα», συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έκανε λόγο για τουλάχιστον 45 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στον βομβαρδισμό και την πυρκαγιά σε καταυλισμό σκηνών το βράδυ της Κυριακής. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που κατήγγειλε «σφαγή» αμάχων.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία