ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός Στρατός: Αποτρέψαμε επίθεση της Χαμάς εναντίον κιμπούτς διά θαλάσσης - Κλιμακώνονται οι εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο (βίντεο)

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον «στρατιωτικών υποδομών» στη Συρία - Το Ισραήλ απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «να παραιτηθεί»

 25/10/2023 07:18

Ισραηλινός Στρατός: Αποτρέψαμε επίθεση της Χαμάς εναντίον κιμπούτς διά θαλάσσης - Κλιμακώνονται οι εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο (βίντεο)

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης.

Κατά την ίδια πηγή, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν δύτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και απέτρεψαν την επίθεση.

Μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ σκόπευαν να περάσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών και να επιτεθούν στο κιμπούτς Ζικίμ, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά και νεκρούς μαχητές της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό τους.

Ο ισραηλινός στρατός συμπλήρωσε πως έπληξε «στρατιωτικό (σ.σ. κτιριακό) συγκρότημα» από όπου κατ’ αυτόν είχαν αναχωρήσει οι μαχητές που σχεδίαζαν να επιτεθούν στην κοινότητα εποίκων.

Κλιμακώνονται οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Την ίδια ώρα, η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου χθες Τρίτη, ωθώντας πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις.

Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη.

Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς - τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο προχθές Δευτέρα για 7 δικές του απώλειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κατάσταση θορυβεί τον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, κατ’ εικόνα του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του.

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί σε πλήγμα drone κατά τη διάρκεια εφόδου του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής εφόδου του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μεταδίδουν σήμερα παλαιστινιακά ΜΜΕ.

«Ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε τουλάχιστον δυο πυραύλους προς την κατεύθυνση ομάδας ανθρώπων κοντά στον καταυλισμό της Τζενίν, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους», μετέδωσε το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επικαλούμενο πηγές του στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοινωθέν του πως διεξήγαγε «αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» στην περιοχή, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.

Τόνισε πως απάντησε σε επίθεση «ένοπλων τρομοκρατών», οι οποίοι «άνοιξαν πυρ και εκσφενδόνισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς» εναντίον δυνάμεών του και σε αντίδραση χρησιμοποιήθηκε ένα από τα drones του εναντίον τους και διαπιστώθηκε πως υπήρξαν απευθείας «πλήγματα».

«Δεν τραυματίστηκαν» μέλη του, πρόσθεσε.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που χρησιμοποιούνται αεροπορικά μέσα στη Δυτική Όχθη αφότου κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον της Χαμάς και άρχισαν σφοδροί, ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 95 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη έκτοτε.

Στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς του Ισραήλ, την πιο πολύνεκρη από συστάσεως κράτους το 1948, σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και απήχθησαν άλλοι πάνω από 200. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί έκτοτε τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανάμεσά τους 2.360 παιδιά, κατά τη UNICEF.

Στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, ο οποίος θεωρείται προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, εξαπολύθηκε ισραηλινή ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση νωρίτερα φέτος.


Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον «στρατιωτικών υποδομών» στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας προς την κατεύθυνση του ισραηλινού εδάφους, του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, χθες Τρίτη.

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε επιδρομή εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο περί εκτοξεύσεων δυο ρουκετών από τη Συρία που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν.

Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν επέρριψε την ευθύνη στον στρατό της Συρίας για τις εκτοξεύσεις, που είχαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αεράμυνας σε κοινότητες στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από πλευράς Δαμασκού μέχρι στιγμής.

Ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσει πυρά με τον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και με άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο και πάνω απ’ όλα τον συνεχιζόμενο πόλεμο τον οποίο διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του τελευταίου με πάνω από 1.400 νεκρούς, κυρίως άμαχους, στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Το Ισραήλ απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «να παραιτηθεί»

Κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Τρίτη, ιδίως επειδή τόνισε προλογίζοντας εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου δεν διαπράχθηκε «εν κενώ», απαιτώντας να παραιτηθεί.

Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες στο ΣΑ, στην οποία επισήμανε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς πρέπει να εγγραφτεί στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ήταν «καθαρή συκοφαντία του αίματος», ξεσπάθωσε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Υποστήριξε πως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αδιαφορεί για όσα υπέστησαν οι ισραηλινοί άμαχοι και δικαιολογεί την τρομοκρατία. «Θεωρώ πως ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο κ. Ερντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κόεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.

«Δεν θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν περιθώρια για ισορροπημένες προσεγγίσεις. Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της Γης», ανέφερε ο κ. Κόεν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε έντονα τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και πάνω από 200 άλλοι απήχθησαν, υπογράμμισε πως δεν διαπράχθηκε «εν κενώ». «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια αποπνικτικής κατοχής», θύμισε.

«Έχει δει τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να στραγγαλίζεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται, τα σπίτια του να κατεδαφίζονται. Τις ελπίδες του για πολιτική λύση στο μαρτύριό του να σβήνονται».

Όμως τα δεινά του «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς», ούτε «αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ απέρριψε ξερά τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ο απολογισμός των θυμάτων των βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού έφθασε τους τουλάχιστον 5.791 νεκρούς χθες Τρίτη. Έθεσε το ρητορικό ερώτημα στο ΣΑ ποια θεωρούν τα κράτη μέλη του πως θα έπρεπε να είναι η «αναλογική απάντηση» στις δολοφονίες βρεφών, τους βιασμούς γυναικών και τους αποκεφαλισμούς θυμάτων και επέσεισε φωτογραφίες ομήρων.

«Πώς μπορείς να συμφωνήσεις σε κατάπαυση του πυρός με κάποιος που έχει ορκιστεί να σε σκοτώσει, να καταστρέψει την ύπαρξή σου;», φώναξε, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς τους «νέους ναζί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάποιες αραβικές αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κόεν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αλγερίας και της Λιβύης. Ωστόσο οι αντιπρόσωποι της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έμειναν στις θέσεις τους.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, ο Ριάντ αλ Μάλικι, κατήγγειλε την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς. «Είναι ή δεν είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξασφαλίζει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και την τήρηση των αρχών και των σκοπών του (καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε καταγγέλλοντας τα «δυο μέτρα και σταθμά» της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του ο αμερικανός ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, παρότι σημείωσε ότι πρέπει να λαμβάνονται «όλες οι πιθανές προφυλάξεις» για την προστασία των αμάχων. Υπενθυμίζοντας πως στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σκοτώθηκαν υπήκοοι 30 και πλέον κρατών μελών του ΟΗΕ, επέμεινε στο ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη» στον αγώνα για να «κατανικηθεί η τρομοκρατία». Υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να αμυνθεί, ωστόσο «ο τρόπος που το κάνει έχει σημασία». «Οι παλαιστίνιοι άμαχοι πρέπει να προστατευτούν. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να πάψει να τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες (...) και το Ισραήλ πρέπει να λαμβάνει όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφεύγεται το να πάθουν κακό».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης.

Κατά την ίδια πηγή, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν δύτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και απέτρεψαν την επίθεση.

Μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ σκόπευαν να περάσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών και να επιτεθούν στο κιμπούτς Ζικίμ, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά και νεκρούς μαχητές της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό τους.

Ο ισραηλινός στρατός συμπλήρωσε πως έπληξε «στρατιωτικό (σ.σ. κτιριακό) συγκρότημα» από όπου κατ’ αυτόν είχαν αναχωρήσει οι μαχητές που σχεδίαζαν να επιτεθούν στην κοινότητα εποίκων.

Κλιμακώνονται οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Την ίδια ώρα, η βία κλιμακώθηκε περαιτέρω στα σύνορα του Ισραήλ και του Λιβάνου χθες Τρίτη, ωθώντας πολλούς λιβανέζους χωρικούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται πως αποφάσισε να διευρύνει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου.

Μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πρόσκειται στο Ιράν και χαρακτηρίζεται σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προχώρησαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις εναντίον θέσεων του Ισραήλ κοντά στη μεθόριο. Σε αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε συστάδα παραμεθόριων χωριών, σύμφωνα με πηγή του dpa στις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας.

Οβίδες έπεσαν μέσα στο χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Αναφέρθηκαν επίσης πλήγματα πυροβολικού σε άλλα τουλάχιστον τέσσερα χωριά του νοτίου Λιβάνου (Κφαρ Τσούμπα, Μάρκμπα, Μαρουαχίν, Γιαρούν), πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που εκτόξευσε ρουκέτα προς την κατεύθυνση της επικράτειάς του.

Δεν αναφέρθηκαν ισραηλινές απώλειες στις επιθέσεις.

Κατά τη Χεζμπολάχ, ακόμη έξι μαχητές της σκοτώθηκαν χθες Τρίτη.

Αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον της Χαμάς και άρχισε ακατάπαυστους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα βόρεια σύνορά του, με πρακτικά καθημερινές ανταλλαγές πυρών και δεκάδες νεκρούς - τουλάχιστον 47 στον Λίβανο, κυρίως μαχητές, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για τουλάχιστον 33 νεκρούς στις τάξεις της, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο προχθές Δευτέρα για 7 δικές του απώλειες. Έχουν επίσης σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η κατάσταση θορυβεί τον ΟΗΕ, η ειρηνευτική δύναμη του οποίου στον Λίβανο φοβάται ανάφλεξη, κατ’ εικόνα του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ πως επιδιώκει κλιμάκωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε στο λιβανέζικο σιιτικό κόμμα πως θα διαπράξει «το λάθος της ζωής του» αν εμπλακεί σε πόλεμο με τη χώρα του.

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί σε πλήγμα drone κατά τη διάρκεια εφόδου του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής εφόδου του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μεταδίδουν σήμερα παλαιστινιακά ΜΜΕ.

«Ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε τουλάχιστον δυο πυραύλους προς την κατεύθυνση ομάδας ανθρώπων κοντά στον καταυλισμό της Τζενίν, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους», μετέδωσε το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επικαλούμενο πηγές του στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοινωθέν του πως διεξήγαγε «αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» στην περιοχή, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.

Τόνισε πως απάντησε σε επίθεση «ένοπλων τρομοκρατών», οι οποίοι «άνοιξαν πυρ και εκσφενδόνισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς» εναντίον δυνάμεών του και σε αντίδραση χρησιμοποιήθηκε ένα από τα drones του εναντίον τους και διαπιστώθηκε πως υπήρξαν απευθείας «πλήγματα».

«Δεν τραυματίστηκαν» μέλη του, πρόσθεσε.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που χρησιμοποιούνται αεροπορικά μέσα στη Δυτική Όχθη αφότου κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον της Χαμάς και άρχισαν σφοδροί, ασταμάτητοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 95 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη έκτοτε.

Στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς του Ισραήλ, την πιο πολύνεκρη από συστάσεως κράτους το 1948, σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και απήχθησαν άλλοι πάνω από 200. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί έκτοτε τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανάμεσά τους 2.360 παιδιά, κατά τη UNICEF.

Στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, ο οποίος θεωρείται προπύργιο παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, εξαπολύθηκε ισραηλινή ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση νωρίτερα φέτος.


Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον «στρατιωτικών υποδομών» στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας προς την κατεύθυνση του ισραηλινού εδάφους, του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, χθες Τρίτη.

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε επιδρομή εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο περί εκτοξεύσεων δυο ρουκετών από τη Συρία που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν.

Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν επέρριψε την ευθύνη στον στρατό της Συρίας για τις εκτοξεύσεις, που είχαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αεράμυνας σε κοινότητες στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από πλευράς Δαμασκού μέχρι στιγμής.

Ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσει πυρά με τον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και με άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο και πάνω απ’ όλα τον συνεχιζόμενο πόλεμο τον οποίο διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του τελευταίου με πάνω από 1.400 νεκρούς, κυρίως άμαχους, στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Το Ισραήλ απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «να παραιτηθεί»

Κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Τρίτη, ιδίως επειδή τόνισε προλογίζοντας εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου δεν διαπράχθηκε «εν κενώ», απαιτώντας να παραιτηθεί.

Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες στο ΣΑ, στην οποία επισήμανε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς πρέπει να εγγραφτεί στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ήταν «καθαρή συκοφαντία του αίματος», ξεσπάθωσε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Υποστήριξε πως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αδιαφορεί για όσα υπέστησαν οι ισραηλινοί άμαχοι και δικαιολογεί την τρομοκρατία. «Θεωρώ πως ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο κ. Ερντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κόεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.

«Δεν θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν περιθώρια για ισορροπημένες προσεγγίσεις. Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της Γης», ανέφερε ο κ. Κόεν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε έντονα τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και πάνω από 200 άλλοι απήχθησαν, υπογράμμισε πως δεν διαπράχθηκε «εν κενώ». «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια αποπνικτικής κατοχής», θύμισε.

«Έχει δει τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να στραγγαλίζεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται, τα σπίτια του να κατεδαφίζονται. Τις ελπίδες του για πολιτική λύση στο μαρτύριό του να σβήνονται».

Όμως τα δεινά του «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς», ούτε «αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ απέρριψε ξερά τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ο απολογισμός των θυμάτων των βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού έφθασε τους τουλάχιστον 5.791 νεκρούς χθες Τρίτη. Έθεσε το ρητορικό ερώτημα στο ΣΑ ποια θεωρούν τα κράτη μέλη του πως θα έπρεπε να είναι η «αναλογική απάντηση» στις δολοφονίες βρεφών, τους βιασμούς γυναικών και τους αποκεφαλισμούς θυμάτων και επέσεισε φωτογραφίες ομήρων.

«Πώς μπορείς να συμφωνήσεις σε κατάπαυση του πυρός με κάποιος που έχει ορκιστεί να σε σκοτώσει, να καταστρέψει την ύπαρξή σου;», φώναξε, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς τους «νέους ναζί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάποιες αραβικές αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κόεν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αλγερίας και της Λιβύης. Ωστόσο οι αντιπρόσωποι της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έμειναν στις θέσεις τους.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, ο Ριάντ αλ Μάλικι, κατήγγειλε την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς. «Είναι ή δεν είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξασφαλίζει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και την τήρηση των αρχών και των σκοπών του (καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε καταγγέλλοντας τα «δυο μέτρα και σταθμά» της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του ο αμερικανός ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, παρότι σημείωσε ότι πρέπει να λαμβάνονται «όλες οι πιθανές προφυλάξεις» για την προστασία των αμάχων. Υπενθυμίζοντας πως στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σκοτώθηκαν υπήκοοι 30 και πλέον κρατών μελών του ΟΗΕ, επέμεινε στο ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη» στον αγώνα για να «κατανικηθεί η τρομοκρατία». Υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να αμυνθεί, ωστόσο «ο τρόπος που το κάνει έχει σημασία». «Οι παλαιστίνιοι άμαχοι πρέπει να προστατευτούν. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να πάψει να τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες (...) και το Ισραήλ πρέπει να λαμβάνει όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφεύγεται το να πάθουν κακό».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία