Λόγια του Βαρδάρη

  • Ιστορίες για… βορείους #ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
    16/08/2021 09:30

    Ιστορίες για… βορείους #ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Σε σύσταση Ειδικής Επιτροπής Έρευνας της Ανθεκτικότητας των Ελληνικών Δασικών Οικοσυστημάτων προχώρησε η Ακαδημία Αθηνών ύστερα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και τους καύσωνες στη χώρα. Με χρήση δορυφορικών δεδομένων θα αναλυθούν οι πυρκαγιές τα τελευταία 35-40 χρόνια. Θα λάβουν δε υπόψη την αστικοποίηση, την αλλαγή της αξίας γης, την κινητικότητα και τα μετεωρολογικά δεδομένα. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις περιοχές Natura 2000 κι άλλων κατηγοριών προστατευόμενων περιοχών, όπως επίσης θα γίνει προσομοίωση της μεταφοράς καπνού και σωματιδίων με τη χρήση μοντέλων διασποράς. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί εκτίμηση του κινδύνου πλημμυρών και θα προταθούν αναθεωρήσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού στη δασοπυροπροστασία και στην μεταπυρική αντιμετώπιση των φυσικών οικοσυστημάτων. Αυτές οι δράσεις θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε περιοχές που έχουν πληγεί π.χ. αρχαία Ολυμπία, Πεντελικό, Πάρνηθα, Εύβοια κ.ά. Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο Χρήστος Ζερεφός ενώ στα μέλη της επιτροπής συμπεριλαμβάνονται αρκετοί επιστήμονες οι οποίοι έχουν κάνει εδώ και… δεκαετίες ανάλογες έρευνες αλλά πιθανότατα θα είναι η πρώτη φορά που θα τις συσχετίσουν και θα τις «δέσουν» σε μία ώστε να παραδοθεί στην πολιτεία και να ληφθούν κοινές αποφάσεις. Πριν από το τέλος Αυγούστου -όπως υπόσχεται η νέα επιτροπή- θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της και θα δοθεί η πρώτη συνέντευξη Τύπου.

    «Απαιτείται η επικαιροποιημένη εφαρμογή του πορίσματος της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία ύστερα από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο -και με πρόεδρο το σημερινό πρωθυπουργό- κατέληξε σ’ ένα πολύ καλά επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο πόρισμα για την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του συστήματος πυροπροστασίας για τα δάση και προχώρησε σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων». Το παραπάνω θύμισε ο πρ. υπουργός της ΝΔ και μέλος της συγκεκριμένης επιτροπής Σάββας Τσιτουρίδης. Η επιτροπή αναγνώριζε πως «στη διαδικασία αστυνόμευσης και εποπτείας των δασών, της πρόληψης, της πυρανίχνευσης, της πυρόσβεσης και της αποκατάστασης των δασών η εμπλοκή... δεκάδων ‘συναρμόδιων’ υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με αντικρουόμενες πολλές φορές αρμοδιότητες, είχε πολύ αρνητικά και δυσάρεστα αποτελέσματα». Ο κ. Τσιτουρίδης μιλάει και για πορίσματα επί κυβέρνησης Τσίπρα, μετά την τραγωδία στο Μάτι, τα οποία παραμένουν επίσης στα συρτάρια…

    Επί ποδός και για συνέπειες πυρκαγιών (βλ. αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα) και για αύξηση κρουσμάτων COVID-19 η 5η Υγειονομική Περιφερειακή Ενότητα (βλ. Εύβοια). Στα μέσα της «καυτής» εβδομάδας τέσσερα επιπλέον ασθενοφόρα ενίσχυσαν την περιοχή της Ιστιαίας. Το δε γειτονικό Κέντρο Υγείας Σκιάθου είχε τεθεί σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας ενώ το παλαιό Νοσοκομείο Χαλκίδας ετοιμάστηκε για φιλοξενία 52 πυρόπληκτων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (έχει τις ανάλογες υποδομές για να λειτουργεί ως ξενοδοχείο). Την ίδια ώρα «ετοιμοπόλεμοι» ήταν και οι υγειονομικοί της 3ης και 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν στις πληγείσες περιοχές.

    Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 -με βάση τις διατάξεις περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού- θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων οι ανεμβολίαστοι των Προνοιακών Μονάδων που περιθάλπουν ηλικιωμένους και χρόνιους πάσχοντες. Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ «παρ’ ότι απομένουν λίγες ώρες ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος με την οποία εξειδικεύεται ο νόμος και συστήνονται οι Υγειονομικές Επιτροπές οι οποίες και θα εξετάσουν τα αιτήματα εξαίρεσης των συναδέλφων από τον εμβολιασμό. Μετά την έκδοση της εγκυκλίου έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε δικαστικά για να ακυρώσουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για την αντικατάσταση του εν λόγω προσωπικού και έτσι οι μονάδες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους με απρόβλεπτες συνέπειες για τα άτομα με αναπηρία και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

    *Δορυφορική φωτογραφία από... Θρακομακεδόνες (Αττικής)
    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15 Αυγούστου 2021