ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και ο κορονοϊός κάνει «τα μπάνια του λαού»

Ιδιαίτερη προσοχή σε νέους, ανεμβολίαστους ακόμα και εμβολιασμένους να τηρούν τα μέτρα και να φορούν μάσκες για να μην μολυνθούν

 03/08/2021 07:00

Και ο κορονοϊός κάνει «τα μπάνια του λαού»

Βαγγέλης Στολάκης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί και πολιτεία σε νέους, ανεμβολίαστους αλλά και… εμβολιασμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που ισχύουν σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων και να «κοπάσουν» τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους πλέον ο κορονοϊός διασπείρεται σε παρέες, σπίτια αλλά και χώρους εργασίας. Στο επίκεντρο μπαίνουν πλέον όσοι φεύγουν από περιοχές επιβαρυμένες επιδημιολογικά για τα… μπάνια του λαού αλλά και σε εκείνους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, οι οποίοι ακόμα και εμβολιασμένοι μπορεί να νοσούν, όντες ασυμπτωματικοί, και να μεταδίδουν τον ιό. Συνιστούν ελέγχους, περισσότερα τεστ, χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικότερα στις απλές κλίνες COVID-19. Σύμφωνα με τους ειδικούς όσοι νοσούν και έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν την ασθένεια «ελαφριά» σε αντίθεση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η περίπτωση 70χρονου πλήρως εμβολιασμένου, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου. Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 25%, των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Όπως πρόσφατα, επισήμανε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού από Θεσσαλονικείς που παραθερίζουν σε κοντινούς προορισμούς, όπως είναι η Χαλκιδική και η Πιερία, είναι μεγάλος. Αυτό, αποτυπώνεται και στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης, τις Κυριακές και τις Δευτέρες μειώνεται και τις Τρίτες αυξάνεται. «Η προσωρινή ύφεση που παρατηρούμε στα λύματα τις Κυριακές και Δευτέρες υποδηλώνει ότι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί κινούνται εκτός πόλης, σε παραλίες και χώρους αναψυχής, χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αυτό ακριβώς μας ανησυχεί, ότι ο εφησυχασμός ανθρώπων που είναι φορείς του ιού και δεν το γνωρίζουν -άρα κινούνται ανέμελοι και σε επιδημιολογικά μη επιβαρυμένες περιοχές- μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, αλλά και στη διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας. Η συνέχιση των εμβολιασμών παραμένει η μόνη ασφαλής οδός για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σχετικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, που μελετά και εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Τα κρούσματα του Αυγούστου

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης «είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια όταν επιστρέφουμε στην πόλη». «Η νέα πραγματικότητα απαιτεί μια συνεχή εγρήγορση» συμπληρώνει. Σύμφωνα με το μοντέλο του τις επόμενες ημέρες φαίνεται μια μικρή πτώση των κρουσμάτων πανελλαδικά με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο να ανέρχεται σε 2.400 κρούσματα. «Η πτώση θα κρατήσει για λίγες μέρες. Μετά βλέπω αύξηση της τάξης που είχαμε στις αρχές Ιουλίου και η οποία σχετίζεται με την μετάλλαξη Δ. Το πόσο υψηλοί θα είναι οι αριθμοί σχετίζεται με το δεύτερο κύμα των διακοπών, αυτό του Αυγούστου» λέει. Όπως υποστηρίζει τα κρούσματα εάν δεν ληφθούν μέτρα όπου υπάρχει πρόβλημα μπορεί να πλησιάσουν τα 3.500-4.000 την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες επίσης παρατηρείται μια μικρή πτώση, με τον μέσο εβδομαδιαίο όρο των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 300. Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη Χαλκιδική.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη μετάλλαξη Δέλτα. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρας μας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι μεγάλη σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με τη διάμεση ηλικία των νοσούντων να είναι 10-19 έτη. Μάλιστα, αναφερόμενη στα νέα κρούσματα κορονοϊού σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι τα περισσότερα εντοπίζονται σε άτομα με μέση ηλικία τα 20 έτη.

SOS εκπέμπουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος του «Γ. Παπανικολάου» και συντονιστή της πανδημίας στο εν λόγω νοσοκομείο, Διαμαντή Χλωρό «είναι γεγονός πως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και εκείνων που προσέρχονται στο νοσοκομείο, όπως επίσης και των εισαγωγών. Με την διαφορά ότι τα περιστατικά δεν είναι τόσο βαριά» λέει ο κ. Χλωρός. Εκτιμά ωστόσο, πως εάν δεν «προχωρήσουν» οι εμβολιασμοί με ταχείς ρυθμούς τότε η εικόνα θα είναι πολύ χειρότερη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν από τις άδειές τους και οι τελευταίοι εκδρομείς. «Δεν θα έχουμε την εικόνα του Σεπτεμβρίου 2020, όταν ακόμα δεν υπήρχαν εμβόλια. Αλλά μπορεί να είμαστε στο 50% σε σχέση με πέρσι» εξηγεί. Ο ίδιος θεωρεί ότι το «τέλος της πανδημίας» θα σημάνει «είτε όταν εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, δηλαδή όλοι, είτε όταν νοσήσουν όλοι. Θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα» εξηγεί ο κ. Χλωρός.

Όπως εξηγεί από την πλευρά του, ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος 70χρονος, πλήρως εμβολιασμένος με το σκεύασμα της Pfizer-BioNtech, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται με βαρύτατη πνευμονία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. «Το γεγονός από μόνο του στέλνει ένα μήνυμα δυνατό σε όλους τους εμβολιασμένους. Το έχουμε πάρει πολύ χαλαρά. Η περίπτωση του 70χρονου είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν εμβολιασμένοι που έρχονται στο νοσοκομείο, έχοντας ελαφριά συμπτωματολογία. Ακόμα και νοσηλεύτριες της μονάδας μου που επισκέφτηκαν τουριστικές περιοχές, επέστρεψαν μολυσμένες. Πρέπει να προσέχουν και οι εμβολιασμένοι» λέει.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση

Στο μεταξύ, στον αναθεωρημένο χάρτη, που δημοσίευσε την Πέμπτη το ECDC, παρουσιάζεται η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας δεν χρωματίζεται με «πράσινο», όπως συνέβαινε μία εβδομάδα πριν. Σε συναγερμό βρίσκονται νότιο Αιγαίο και Κρήτη, περιοχές οι οποίες βάφονται με «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη που αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων-τεστ κορονοϊού και τον δείκτη θετικότητας. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται η Αττική, η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος. Στο «πορτοκαλί» είναι η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο.

Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως τα κρούσματα στο νομό Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν ενώ σε ορισμένους δήμους του νομού σε διάστημα μόλις ένα μήνα σχεδόν εξαπλασιάστηκαν. Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση που παρέχει ο ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου τα ενεργά κρούσματα ανέχονταν σε 44, εκ των οποίων τα 41 νοσηλεύονται κατ’ οίκον και τα 3 βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ένα μήνα πριν, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα θετικά κρούσματα ήταν 8 με τα 3 από αυτά να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Αντιστοίχως, στις 4 Ιουλίου τα κρούσματα στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ήταν μόλις 4, στις 11 Ιουλίου 15 και στις 18 Ιουλίου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν 23, εκ των οποίων τα 22 βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και το ένα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα άγγιξαν τετραψήφιο αριθμό. Συγκεκριμένα, είναι 1.089 από 688 την προηγούμενη εβδομάδα κι από αυτά σε νοσοκομείο νοσηλεύονται 48 άτομα, από 24 πριν μία εβδομάδα.

Στο δήμο Βόλβης τα κρούσματα την περασμένη Δευτέρα ήταν 11 από μόλις τέσσερα, μία εβδομάδα πριν, με τα 10 κρούσματα να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο δήμο Δέλτα ενεργά κρούσματα αυτής της εβδομάδες είναι 61 από 23 την προηγούμενη.

Στο δήμο Θερμαϊκού τα κρούσματα σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ είναι 100 από 73 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε αντίθεση, στο δήμο Θέρμης τα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα μειώθηκαν από 69 που ήταν σε 58.

Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε και στον δήμο Καλαμαριάς με τα ενεργά κρούσματα αυτής της εβδομάδας να ανέρχονται σε 75 από 59 την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αντίθεση, στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου τα 99 ενεργά κρούσματα της Δευτέρας 19 Ιουλίου «έπεσαν» σε 76, με 8 άτομα να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης. Διπλασιασμός κρουσμάτων καταγράφηκε στο δήμο Λαγκαδά, καθώς τα 35 κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας αυξήθηκαν σε 67. Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών παρατηρείται μια μικρή αύξηση με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 41, στο δήμο Παύλου Μελά είναι 60, στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη να ενεργά κρούσματα της εβδομάδας ανέρχονται σε 97, στο δήμο Χαλκηδόνας σε 64 και στο δήμο Ωραιοκάστρου τέλος, σε 58, αυξημένα ελάχιστα σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.

Μάχη με τους αντιεμβολιαστές

Εκείνο που προβληματίζει πολιτεία και επιστήμονες είναι οι ανεμβολίαστοι αλλά και οι αντιεμβολιαστές, οι οποίοι μάλιστα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις διάφορες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Πρόσφατα μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αποκάλεσε «τσαρλατάνους» τους γιατρούς που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ζητώντας από τα αρμόδια όργανα να επιβάλλουν κυρώσεις. Σημείωσε επίσης ότι ένας υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και είναι υποχρέωση του συντάγματος να τιμωρήσουν τους γιατρούς που αρνούνται αυτούς τους κανόνες. «Οι γιατροί που εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης πρέπει να τιμωρηθούν» είπε. Και συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε Δημοκρατίας, ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης οποιουδήποτε. Κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός ή επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες» ξεκαθάρισε. «Διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς» πρόσθεσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημειώνεται πως η νέα έξαρση της πανδημίας, λόγω «μετάλλαξης Δ», αναγκάζει επιχειρήσεις-κολοσσούς του εξωτερικού να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, ζητώντας μάλιστα από τους εργαζόμενούς τους που θα επιστρέψουν για εργασία να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 1 Αυγούστου 2021

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ειδικοί και πολιτεία σε νέους, ανεμβολίαστους αλλά και… εμβολιασμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που ισχύουν σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων και να «κοπάσουν» τους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους πλέον ο κορονοϊός διασπείρεται σε παρέες, σπίτια αλλά και χώρους εργασίας. Στο επίκεντρο μπαίνουν πλέον όσοι φεύγουν από περιοχές επιβαρυμένες επιδημιολογικά για τα… μπάνια του λαού αλλά και σε εκείνους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, οι οποίοι ακόμα και εμβολιασμένοι μπορεί να νοσούν, όντες ασυμπτωματικοί, και να μεταδίδουν τον ιό. Συνιστούν ελέγχους, περισσότερα τεστ, χρήση μάσκας και τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικότερα στις απλές κλίνες COVID-19. Σύμφωνα με τους ειδικούς όσοι νοσούν και έχουν εμβολιαστεί αντιμετωπίζουν την ασθένεια «ελαφριά» σε αντίθεση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η περίπτωση 70χρονου πλήρως εμβολιασμένου, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου. Πάντως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 25%, των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Όπως πρόσφατα, επισήμανε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού από Θεσσαλονικείς που παραθερίζουν σε κοντινούς προορισμούς, όπως είναι η Χαλκιδική και η Πιερία, είναι μεγάλος. Αυτό, αποτυπώνεται και στο ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα της πόλης, τις Κυριακές και τις Δευτέρες μειώνεται και τις Τρίτες αυξάνεται. «Η προσωρινή ύφεση που παρατηρούμε στα λύματα τις Κυριακές και Δευτέρες υποδηλώνει ότι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί κινούνται εκτός πόλης, σε παραλίες και χώρους αναψυχής, χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αυτό ακριβώς μας ανησυχεί, ότι ο εφησυχασμός ανθρώπων που είναι φορείς του ιού και δεν το γνωρίζουν -άρα κινούνται ανέμελοι και σε επιδημιολογικά μη επιβαρυμένες περιοχές- μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, αλλά και στη διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας. Η συνέχιση των εμβολιασμών παραμένει η μόνη ασφαλής οδός για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σχετικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, που μελετά και εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Τα κρούσματα του Αυγούστου

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης «είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να λειτουργήσουμε με ασφάλεια όταν επιστρέφουμε στην πόλη». «Η νέα πραγματικότητα απαιτεί μια συνεχή εγρήγορση» συμπληρώνει. Σύμφωνα με το μοντέλο του τις επόμενες ημέρες φαίνεται μια μικρή πτώση των κρουσμάτων πανελλαδικά με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο να ανέρχεται σε 2.400 κρούσματα. «Η πτώση θα κρατήσει για λίγες μέρες. Μετά βλέπω αύξηση της τάξης που είχαμε στις αρχές Ιουλίου και η οποία σχετίζεται με την μετάλλαξη Δ. Το πόσο υψηλοί θα είναι οι αριθμοί σχετίζεται με το δεύτερο κύμα των διακοπών, αυτό του Αυγούστου» λέει. Όπως υποστηρίζει τα κρούσματα εάν δεν ληφθούν μέτρα όπου υπάρχει πρόβλημα μπορεί να πλησιάσουν τα 3.500-4.000 την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες επίσης παρατηρείται μια μικρή πτώση, με τον μέσο εβδομαδιαίο όρο των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 300. Όπως λέει ο κ. Σαρηγιάννης ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη Χαλκιδική.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη μετάλλαξη Δέλτα. Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρας μας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε χαρακτηριστικά ότι η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι μεγάλη σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με τη διάμεση ηλικία των νοσούντων να είναι 10-19 έτη. Μάλιστα, αναφερόμενη στα νέα κρούσματα κορονοϊού σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι τα περισσότερα εντοπίζονται σε άτομα με μέση ηλικία τα 20 έτη.

SOS εκπέμπουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος του «Γ. Παπανικολάου» και συντονιστή της πανδημίας στο εν λόγω νοσοκομείο, Διαμαντή Χλωρό «είναι γεγονός πως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και εκείνων που προσέρχονται στο νοσοκομείο, όπως επίσης και των εισαγωγών. Με την διαφορά ότι τα περιστατικά δεν είναι τόσο βαριά» λέει ο κ. Χλωρός. Εκτιμά ωστόσο, πως εάν δεν «προχωρήσουν» οι εμβολιασμοί με ταχείς ρυθμούς τότε η εικόνα θα είναι πολύ χειρότερη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν από τις άδειές τους και οι τελευταίοι εκδρομείς. «Δεν θα έχουμε την εικόνα του Σεπτεμβρίου 2020, όταν ακόμα δεν υπήρχαν εμβόλια. Αλλά μπορεί να είμαστε στο 50% σε σχέση με πέρσι» εξηγεί. Ο ίδιος θεωρεί ότι το «τέλος της πανδημίας» θα σημάνει «είτε όταν εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, δηλαδή όλοι, είτε όταν νοσήσουν όλοι. Θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα» εξηγεί ο κ. Χλωρός.

Όπως εξηγεί από την πλευρά του, ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος 70χρονος, πλήρως εμβολιασμένος με το σκεύασμα της Pfizer-BioNtech, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται με βαρύτατη πνευμονία στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. «Το γεγονός από μόνο του στέλνει ένα μήνυμα δυνατό σε όλους τους εμβολιασμένους. Το έχουμε πάρει πολύ χαλαρά. Η περίπτωση του 70χρονου είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν εμβολιασμένοι που έρχονται στο νοσοκομείο, έχοντας ελαφριά συμπτωματολογία. Ακόμα και νοσηλεύτριες της μονάδας μου που επισκέφτηκαν τουριστικές περιοχές, επέστρεψαν μολυσμένες. Πρέπει να προσέχουν και οι εμβολιασμένοι» λέει.

Επιδεινώθηκε η κατάσταση

Στο μεταξύ, στον αναθεωρημένο χάρτη, που δημοσίευσε την Πέμπτη το ECDC, παρουσιάζεται η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας δεν χρωματίζεται με «πράσινο», όπως συνέβαινε μία εβδομάδα πριν. Σε συναγερμό βρίσκονται νότιο Αιγαίο και Κρήτη, περιοχές οι οποίες βάφονται με «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη που αποτυπώνει τον αριθμό κρουσμάτων-τεστ κορονοϊού και τον δείκτη θετικότητας. Παράλληλα, στο «κόκκινο» βρίσκονται η Αττική, η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος. Στο «πορτοκαλί» είναι η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο.

Τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως τα κρούσματα στο νομό Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν ενώ σε ορισμένους δήμους του νομού σε διάστημα μόλις ένα μήνα σχεδόν εξαπλασιάστηκαν. Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση που παρέχει ο ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου τα ενεργά κρούσματα ανέχονταν σε 44, εκ των οποίων τα 41 νοσηλεύονται κατ’ οίκον και τα 3 βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ένα μήνα πριν, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα θετικά κρούσματα ήταν 8 με τα 3 από αυτά να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Αντιστοίχως, στις 4 Ιουλίου τα κρούσματα στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ήταν μόλις 4, στις 11 Ιουλίου 15 και στις 18 Ιουλίου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ήταν 23, εκ των οποίων τα 22 βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και το ένα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα άγγιξαν τετραψήφιο αριθμό. Συγκεκριμένα, είναι 1.089 από 688 την προηγούμενη εβδομάδα κι από αυτά σε νοσοκομείο νοσηλεύονται 48 άτομα, από 24 πριν μία εβδομάδα.

Στο δήμο Βόλβης τα κρούσματα την περασμένη Δευτέρα ήταν 11 από μόλις τέσσερα, μία εβδομάδα πριν, με τα 10 κρούσματα να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στο δήμο Δέλτα ενεργά κρούσματα αυτής της εβδομάδες είναι 61 από 23 την προηγούμενη.

Στο δήμο Θερμαϊκού τα κρούσματα σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ είναι 100 από 73 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε αντίθεση, στο δήμο Θέρμης τα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα μειώθηκαν από 69 που ήταν σε 58.

Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε και στον δήμο Καλαμαριάς με τα ενεργά κρούσματα αυτής της εβδομάδας να ανέρχονται σε 75 από 59 την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αντίθεση, στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου τα 99 ενεργά κρούσματα της Δευτέρας 19 Ιουλίου «έπεσαν» σε 76, με 8 άτομα να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης. Διπλασιασμός κρουσμάτων καταγράφηκε στο δήμο Λαγκαδά, καθώς τα 35 κρούσματα της προηγούμενης εβδομάδας αυξήθηκαν σε 67. Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών παρατηρείται μια μικρή αύξηση με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 41, στο δήμο Παύλου Μελά είναι 60, στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη να ενεργά κρούσματα της εβδομάδας ανέρχονται σε 97, στο δήμο Χαλκηδόνας σε 64 και στο δήμο Ωραιοκάστρου τέλος, σε 58, αυξημένα ελάχιστα σε σχέση με μια εβδομάδα πριν.

Μάχη με τους αντιεμβολιαστές

Εκείνο που προβληματίζει πολιτεία και επιστήμονες είναι οι ανεμβολίαστοι αλλά και οι αντιεμβολιαστές, οι οποίοι μάλιστα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις διάφορες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Πρόσφατα μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αποκάλεσε «τσαρλατάνους» τους γιατρούς που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ζητώντας από τα αρμόδια όργανα να επιβάλλουν κυρώσεις. Σημείωσε επίσης ότι ένας υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και είναι υποχρέωση του συντάγματος να τιμωρήσουν τους γιατρούς που αρνούνται αυτούς τους κανόνες. «Οι γιατροί που εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης πρέπει να τιμωρηθούν» είπε. Και συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε Δημοκρατίας, ούτε η ελεύθερη έκφραση της άποψης οποιουδήποτε. Κάποιος ο οποίος είναι υγειονομικός ή επιστήμονας, είναι υποχρεωμένος με βάση την ιατρική δεοντολογία και με βάση τη νομοθεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, να ακολουθεί διάφορους κανόνες» ξεκαθάρισε. «Διαφορετική άποψη σε ένα επιστημονικό πεδίο, που δεν είναι πολιτικό, δεν έχει κανένα έρεισμα, κανένα δημοκρατικό δικαίωμα ή ελευθερία έκφρασης. Είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς» πρόσθεσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημειώνεται πως η νέα έξαρση της πανδημίας, λόγω «μετάλλαξης Δ», αναγκάζει επιχειρήσεις-κολοσσούς του εξωτερικού να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, ζητώντας μάλιστα από τους εργαζόμενούς τους που θα επιστρέψουν για εργασία να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 1 Αυγούστου 2021

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία