ΑΠΟΨΕΙΣ

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς Εγγλέζους;

 19/03/2019 18:00

Για το θέμα Brexit έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά. Θα γραφούν και θα ειπωθούν κι άλλα. Παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας χώρας να αντιστρέψει μία λάθος επιλογή, χωρίς να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και πολλές άλλες να την οδηγήσουν να συνεχίσει τη λάθος επιλογή που αυτές προσδοκούσαν ή να παραδεχτεί το λάθος, και να μην ξαναμιλήσει.

Η Αγγλία (κυρίως αυτή, γιατί η Σκοτία και η Β. Ιρλανδία ήταν αντίθετες) οδήγησε τη Μ. Βρετανία σε κάτι που δεν ήταν ορθολογικό. Με βάση τα δεδομένα, δεν έπρεπε να φύγει από την Ε.Ε. Πώς αποφασίστηκε; Κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει σε ορθολογική ανάλυση. Άγνωστες οι βουλές. Άλλοι ακολούθησαν κάποιους. Άλλοι αποφάσισαν με λάθος (και κυρίως) άσχετα κριτήρια.

Μετά σχεδόν όλοι κατάλαβαν το λάθος και το πρόβλημά τους. Η τοποθέτηση εκτός Ε.Ε. δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη Β. Ιρλανδία (που πλέον θα έχει χερσαία σύνορα και πρόβλημα εργασίας και συναλλαγών). Θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μόνη κραταιά βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας (δηλαδή την τριτοβάθμια εκπαίδευση) και στην κάλυψη θέσεων εργασίας που κάλυπταν άλλοι πολίτες της Ε.Ε. Ίσως δημιουργήσει προβλήματα και στους Βρετανούς που δουλεύουν και ζουν στην Ε.Ε.

Αρχίζουν να τα καταλαβαίνουν. Αλλά δεν μπορούν -είπαμε, να παραδεχτούν το λάθος, να ξανακάνουν δημοψήφισμα (τι ζόρι και αυτό…) και να αλλάξουν άποψη. Εγγλέζοι είναι! Οι άλλοι λένε ότι μόνο με ειλικρινή μεταμέλεια θα τους δεχτούν πίσω. Αφού έφυγαν, έφυγαν. Στο καλό και να μας γράφουν. Σκέφτεστε αν ο Γιάνης με ένα ν και τα άλλα παιδιά πετύχαιναν, τι θα γινόταν με εμάς; Άσε καλύτερα. Να ζήσουμε να τους θυμόμαστε.

Και τα κόμματα (στη Μεγάλη Βρετανία); Εκεί είναι η μεγαλύτερη πλάκα. Το κομματικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει και τα υπάρχοντα δεν μπορούν να διαχειριστούν τη δική τους πολιτική. Οι μεν τα ρίχνουν στους δε. Ο ένας (που θα άλλαζε και την Ευρώπη) δυσκολεύεται να παραδεχτεί ότι επειδή δεν επέμενε για την παραμονή, χάθηκαν μερικές κρίσιμες ψήφοι. Η άλλη που βρέθηκε στη θέση χωρίς να το καταλάβει είναι επαρκώς συντηρητική, για να μην αλλάξει πορεία.

Τώρα; Θα περιμένουμε να δούμε. Και ο Θεός της Ευρώπης βοηθός. Ας πάμε εμείς να ψηφίσουμε, κάνοντας το σταυρό μας που ο Γιάνης και τα άλλα παιδιά δεν τα κατάφεραν. Καλό Γιούρογκρουπ, για να μην ξεχνιόμαστε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαρτίου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις