Καινοτόμα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς μέσω του έργου «Olivia»
17/09/2024 14:37
17/09/2024 14:37
Νέα προϊόντα ελιάς με ανώτερα διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αυξημένη διάρκεια ζωής και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, συμμάχησαν δημιουργήθηκαν μέσα από το έργο «Olivia» για το οποίο «συμμάχησαν» η εταιρεία Pelopac, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η AgroApps.
Στη χώρα μας, η ελιά θεωρείται «ναυαρχίδα» των αγροτικών προϊόντων, ενώ κατέχει κυρίαρχο κομμάτι στη μεσογειακή διατροφή αποτελώντας ένα κατεξοχήν παραδοσιακό προϊόν, με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Οι ελιές χαρακτηρίζονται από το υψηλό φαινολικό τους περιεχόμενο, την αντιοξειδωτική τους δράση και την περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, ενώ η ζύμωση της επιτραπέζιας αφορά σε μια διαδικασία που στηρίζεται στη χρήση του κοινού αλατιού, ως κύριο συστατικό της άλμης.
Όμως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο πληθυσμός, παγκοσμίως, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλατιού και λόγω της σύνδεσης του με την υπέρταση και τις ρυθμιστικές λειτουργίες του οργανισμού έχει προταθεί η μείωση της πρόσληψής του.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προαναφερόμενοι εταίροι «έτρεξαν« το τετραετές έργο Olivia: Καινοτόμα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και αυξημένη διάρκεια ζωής, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους και τα αποτελέσματά του, όπως και η διαδρομή του, οι μεθοδολογίες που εφαρμόστηκαν και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 19/9. Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι των εταίρων που «έτρεξαν» το Olivia, θα μιλήσουν επίσης για τις δυνατότητες και τα οφέλη της συνεργασίας τους.
Νέα προϊόντα ελιάς με ανώτερα διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αυξημένη διάρκεια ζωής και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, συμμάχησαν δημιουργήθηκαν μέσα από το έργο «Olivia» για το οποίο «συμμάχησαν» η εταιρεία Pelopac, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η AgroApps.
Στη χώρα μας, η ελιά θεωρείται «ναυαρχίδα» των αγροτικών προϊόντων, ενώ κατέχει κυρίαρχο κομμάτι στη μεσογειακή διατροφή αποτελώντας ένα κατεξοχήν παραδοσιακό προϊόν, με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Οι ελιές χαρακτηρίζονται από το υψηλό φαινολικό τους περιεχόμενο, την αντιοξειδωτική τους δράση και την περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, ενώ η ζύμωση της επιτραπέζιας αφορά σε μια διαδικασία που στηρίζεται στη χρήση του κοινού αλατιού, ως κύριο συστατικό της άλμης.
Όμως, έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο πληθυσμός, παγκοσμίως, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλατιού και λόγω της σύνδεσης του με την υπέρταση και τις ρυθμιστικές λειτουργίες του οργανισμού έχει προταθεί η μείωση της πρόσληψής του.
Στο πλαίσιο αυτό, οι προαναφερόμενοι εταίροι «έτρεξαν« το τετραετές έργο Olivia: Καινοτόμα προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και αυξημένη διάρκεια ζωής, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους και τα αποτελέσματά του, όπως και η διαδρομή του, οι μεθοδολογίες που εφαρμόστηκαν και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 19/9. Στην εκδήλωση, εκπρόσωποι των εταίρων που «έτρεξαν» το Olivia, θα μιλήσουν επίσης για τις δυνατότητες και τα οφέλη της συνεργασίας τους.
ΣΧΟΛΙΑ