Καλαμαριά: Μεγαλειώδης πρεμιέρα της Χρύσας Αράπογλου στο κατάμεστο «Μελίνα Μερκούρη» (βίντεο & φωτ.)
13/02/2023 21:52
13/02/2023 21:52
Το όραμά της για την Καλαμαριά, μαζί και με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν το δήμο, παρουσίασε απόψε το βράδυ, στην πρώτη προεκλογική της συγκέντρωση η οποία έγινε στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”, η Χρύσα Αράπογλου.
Η επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης “Καλαμαριά Μητέρα Πόλη” άσκησε συγχρόνως δριμεία κριτική σε βάρος της σημερινής διοίκησης του Γιάννη Δαρδαμανέλη, καλώντας παράλληλα σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές δυνάμεις για τη συγκρότηση μιας δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας “για την Καλαμαριά που ονειρευόμαστε, για την Καλαμαριά που μας αξίζει”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της διαδρομής της υποψήφιας δημάρχου, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Καλαμαριά, την ενασχόλησή της με το δήμο, τη θητεία της στη νομαρχία και στη Βουλή και την επιστροφή της στη γενέτειρα πόλη την οποία, όπως είπε, «δεν εγκατέλειψε ποτέ». Στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» επικράτησε το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα πολλοί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από τις οθόνες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στους δύο ορόφους. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και Σπύρος Ζλατάνος, εκπρόσωποι συλλόγων της Καλαμαριάς, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ομιλία της η κ. Αράπογλου προχώρησε σε μια εφ' όλης της ύλης κριτική προς τον κ. Δαρδαμανέλη. Αναφερόμενη ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί είπε πως “ο δήμος διοικείται από μια ιδιότυπη οικογενειακή τριαρχία που λειτουργεί 'καθ’ υπέρβασιν' των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων της, που αλλάζει τα πρωτόκολλα της εθιμοτυπίας, που προσβάλλει τα εκλεγμένα όργανα του δημοτικού συμβουλίου και περιθωριοποιεί τα στελέχη της διοίκησης”. Τόνισε, δε, ότι “τον τελευταίο καιρό εκφοβίζει εργαζόμενους που δείχνουν μια διάθεση υποστήριξης σε άλλους συνδυασμούς. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί ότι ο δήμος δεν είναι το χωράφι του μπαμπά κανενός”.
Αναφερόμενη στην οικονομική διαχείριση σημείωσε πως “μας προβληματίζουν τα οικονομικά του δήμου. Η προηγούμενη διοίκηση άφησε πλεόνασμα και φέτος η διοίκηση του κ. Δαρδαμανέλη δεν μπορούσε ούτε καν να καταθέσει εγκαίρως τον προϋπολογισμό καθώς ξοδεύτηκαν περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις”. Σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 έκλεισε μόλις δύο ημέρες πριν από το τέλος του χρόνου και μάλιστα σε μια συνεδρίαση η οποία έγινε μέσω διαδικτύου.
Η υποψήφια δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, διερωτώμενη εάν είναι ευλογία ή άγος; Εάν είναι πλεονέκτημα ή πρόβλημα; “Η σημερινή κατάσταση περιλαμβάνει λαμαρίνες και υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι. Υπάρχουν αποφάσεις αποχαρακτηρισμών στο Καραμπουρνάκι και στο Κόδρα, ενώ η παραλία είναι αδιάβατη στο μεγαλύτερο τμήμα της. Σκουπίδια, μπάζα και λιμνάζοντα νερά. Και ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι σχεδιασμοί από ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ για ανοικοδόμηση στη θάλασσα, ενώ βρίσκεται στον αέρα η ανανέωση των χρησιδανείων από την ΕΤΑΔ, εξαιτίας απεχθών όρων που επιβάλλονται”. Υπογράμμισε, παράλληλα ότι “η παραλία της Καλαμαριάς εξαιρείται από τον ενιαίο σχεδιασμό που κάνει η Περιφέρεια για την συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Να υποθέσουμε ότι θα εξαιρεθεί και από πιθανές χρηματοδοτήσεις για αναπλάσεις;” διερωτήθηκε και τόνισε πως “η ακτογραμμή από πλεονέκτημα της Καλαμαριάς, από ανάσα ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης αστικού πράσινου, περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, πάρκων ανοιχτής παιδείας και πολιτισμού, κομμένη σε τεμάχια, κατάντησε πεδίο δημοπρατήσεων, χωρίς καμία συμμετοχή της κοινωνίας”.
Η κ. Αράπογλου ανέφερε πως “ενώ η Καλαμαριά εκπέμπει SOS ο δήμαρχος είναι και με τον αστυνόμο και με τον τροχονόμο. Κάτω από την πίεση των Συλλόγων και της αντιπολίτευσης, συναινεί σε ψηφίσματα που δεν εφαρμόζει, δεν έχει συγκροτήσει ούτε έναν φάκελο διεκδίκησης για κανένα θέμα, ψεύδεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και διαψεύδεται από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών μέσα στην Βουλή. Το χειρότερο, αερολογεί παίζοντας με εκατοντάδες εκατομμύρια προκαλώντας φόβο και απογοήτευση, ότι 'δεν γίνεται αλλιώς'. Αυτή είναι η μοίρα μας. Εμείς του λέμε ότι την μοίρα αυτού του τόπου την γράφουν οι κάτοικοί του. Όπως την έγραψαν γενιές πριν από εμάς”.
Η υποψήφια δήμαρχος ότι στην Καλαμαριά υπάρχουν κάποιοι μύθοι «που ήρθε η ώρα να τους γκρεμίσουμε». Αναφέρθηκε ειδικότερα στο μύθο περί ανάπτυξης, «η ανάπτυξη του τσιμέντου που έχει απορριφθεί από όλες τις πόλεις του κόσμου και τους διεθνείς οργανισμούς». Ο μύθος περί σχεδίων τα οποία όμως η σημερινή διοίκηση του δήμου τα απεχθάνεται. «Όμως τα σχέδια δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση λειτουργίας μιας σύγχρονης πόλης».
Μίλησε επίσης για τον μύθο ότι αυτά δεν είναι δικά μας. «Ποιος αφήνει αφρόντιστο τον περιβάλλοντα χώρο στο σπίτι του, γιατί δεν είναι δικός του; Και τίνος είναι; Από πότε η βαθιά έννοια του δημόσιου χώρου τεμαχίζεται στα δημοτικά, κρατικά και ΤΑΙΠΕΔικά;», διερωτήθηκε.
Αναφέρθηκε επίσης και στον μύθο πως ό,τι δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ δεν παραχωρείται, τον οποίο, όπως είπε, τον κατέρριψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακυρώνοντας την παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. «Όπως φαίνεται, όλα είναι ζήτημα πολιτικών αποφάσεων και διεκδίκησς».
Στη συνέχεια η κ. Αράπογλου παρουσίασε κάποιες πρώτες δεσμεύσεις της παράταξής της. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι:
- Τα θέματα της ακτογραμμής της Καλαμαριάς θα αναδειχθούν ως θέματα ολόκληρης της
Θεσσαλονίκης.
- Θα εφαρμοστεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χωρίς παρεκκλίσεις.
- Θα εκπονηθεί ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης ολόκληρης της ακτής, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές.
- Θα υπάρξει σύντομη διαβούλευση για απόδοση χρήσεων στα διατηρητέα κτίρια μέσα στο Κόδρα, ως χώρων Πολιτισμού.
- Θα κηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου και πολιτισμού που να περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση μέχρι τη θάλασσα.
- Θα συγκροτηθούν φάκελοι με νομικά και κοινωνικά επιχειρήματα για την απαλλοτρίωση/ανταλλαγή των ιδιωτικών εκτάσεων στο Καραμπουρνάκι.
- Θα υπάρξει διεκδίκηση των 20 στρεμμάτων του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών μέσα στο Κόδρα.
- Καμία οικοπεδική επιχείρηση δεν πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα στην μαρίνα της Αρετσούς.
- Θα υπάρξει διεκδίκηση του Κυβερνείου, που βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο αλλά και της πλαζ και του Ρεμέτζο.
- Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ακτογραμμής μας από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Μίκρα.
Η κ. Αράπογλου είπε ότι στην Καλαμαριά λειτουργούν σπουδαίοι Οργανισμοί που οι συλλογές τους είναι ανέστιες. Αναφέρθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και στο Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής".
«Στην Καλαμαριά δεν υπάρχει ούτε ίχνος προσφυγικής ιστορίας», είπε. Ούτε Μουσείο/Ερευνητικό Κέντρο της Γενοκτονίας, ούτε μνημείο στον μαρτυρικό χώρο των Απολυμαντηρίων.
Στην Καλαμαριά φιλοξενείται το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
Στην Καλαμαριά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολιτιστικοί θεσμοί υπερτοπικής σημασίας που υποβαθμίστηκαν ή χάθηκαν, όπως το «Πεδίο δράσης Κόδρα».
«Ο τελευταίος μύθος είναι ότι “αυτά δεν γίνονται”», τόνισε η υποψήφια δήμαρχος. «Να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει ότι αυτά δεν γίνονται. Όποιος δεν πιστεύει στην αλήθεια των σχεδίων του, είναι καταδικασμένος να ηττηθεί. Και μάλιστα ανέξοδα. Όλες οι πόλεις στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους Δήμους της Θεσσαλονίκης χτίζουν με Σχέδια τη σύγχρονη ταυτότητά τους».
Η κ. Αράπογλου μίλησε για την ανάγκη που έχει η Καλαμαριά από αστικές αναπλάσεις αξιώσεων και στις γειτονιές της. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε για:
1. Σχέδια γειτονιάς.
Στο Καραμπουρνάκι, στο Κατιρλί, στο Κουρί, στην Αρετσού, στη Νέα Κρήνη, στην επέκταση στον Αη Γιάννη, στον Φοίνικα, στον Βότση, στην Κηφισιά, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Βυζάντιο και στο Κέντρο. Με πράσινες ενοποιήσεις των αθλητικών και εκπαιδευτικών υποδομών. Διεύρυνση του χώρου για πεζούς, ΑμεΑ, για τα παιδιά. Πάρκα γειτονιάς.
Σήμανση της ταυτότητάς τους. Διάχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πολιτικών του Δήμου στην περιφέρεια.
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά για σχέδιο ανάπλασης της περιοχής του Φοίνικα που όπως είπε «δεν είναι μόνον μια ξεχασμένη γειτονιά της Καλαμαριάς. Είναι και η ανατολική είσοδος της πόλης».
2. Σχεδιασμό στη ζώνη του μετρό.
Άμεση προτεραιότητα, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, για εκπόνηση ενός σχεδίου για τη ζώνη της γραμμής του μετρό. «Απαιτούνται άμεσες αποφάσεις, διαφορετικά μπορεί η γραμμή του μετρό να βοηθήσει στη γρήγορη μετακίνηση των κατοίκων προς το κέντρο και να πλήξει, ταυτοχρόνως, την οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα της Καλαμαριάς».
3. Για ένταξη της Καλαμαριάς στις «Πόλεις που μαθαίνουν».
«Η Καλαμαριά πρέπει και μπορεί να ενταχθεί σε αυτές τις πόλεις ‘που μαθαίνουν’, να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές που επιτρέπουν, ενθαρρύνουν και δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες όλων των ηλικιών να μαθαίνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, συμβάλλοντας έτσι στη μετατροπή της πόλης τους σε μια πόλη που εκτιμά και σέβεται τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των πολιτών».
Η κ. Αράπογλου παρουσίασε και το μοντέλο διοίκησης με το οποίο πρέπει να λειτουργεί ο δήμος. Συγκεκριμένα μίλησες για «Συμμετοχική Αυτοδιοίκηση», λέγοντας πως «η συμμετοχή δεν αφορά μόνον στον προεκλογικό χρόνο. Μπορεί και πρέπει να είναι μία διαρκής λειτουργία με δομημένες διαδικασίες διαβούλευσης για κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα. Ένα πεδίο γνωριμίας των πολιτών, ώσμωσης και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, μία παιδευτική διαδικασία δημοκρατικής συνύπαρξης. Κορύφωση των διαλόγων ευθύνης για την κοινή μας μοίρα, για το μέλλον της πόλης μας, είναι ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός». Τόνισε επίσης, ότι «εμπιστευόμαστε και στηριζόμαστε στον επαγγελματισμό και τη διάθεση προσφοράς των εργαζομένων του Δήμου. Οι αντιλήψεις μίας διοίκησης επιλεκτικών συνεργασιών και προσωπικής προβολής ανήκει οριστικά στο παρελθόν».
Σημείωσε πως «τους μήνες που απομένουν μέχρι τη συγκρότηση του τελικού μας προγράμματος, διαβουλευόμαστε με τους πολίτες. Στα ηλεκτρονικά μέσα της παράταξης αναρτώνται ερωτηματολόγια για την καταγραφή των αναγκών κάθε γειτονιάς και την ιεράρχησή τους.
Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις χωρικές και θεματικές. Για την παιδεία, την κατάσταση στις υποδομές και τους δρόμους, την καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων, τα πάρκα σκύλων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις κοινωνικές δομές. Ερωτηματολόγια για τη γειτονιά για το δήμο».
Κλείνοντας την ομιλία της η επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά, Μητέρα Πόλη», απηύθυνε πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας «Συμμαχίας Δημιουργικών Δυνάμενων». «Η Καλαμαριά πρέπει και μπορεί να συγκροτήσει μία μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική συμμαχία που θα τιμά την Ιστορία της και θα εγγυηθεί το μέλλον της. Σας καλώ να δουλέψουμε μαζί για την Καλαμαριά της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της στοχοθεσίας, της δημιουργίας, του πολιτισμού, της συλλογικής αυτοπεποίθησης. Για μια πόλη ανοιχτή στις προκλήσεις της εποχής, τολμηρή, συμπεριληπτική για όλες τις μορφές των οικογενειών, πόλη των ανοιχτών οριζόντων, για την οικοδόμηση της καινούργιας της ταυτότητας, μια πόλη φιλόξενη και καινοτόμα. Μια πόλη που αγκαλιάζει και φροντίζει τα παιδιά της. Για την ανάδειξη της Ιστορίας της ως τόπος που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του 1922. Μια πόλη που ανοίγει την αγκαλιά της για όλους τους πολίτες της 100 χρόνια μετά. Μια πόλη που γεννά καινοτομίες. Μια πόλη που αποδέχεται τη διαφορετικότητα».
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των πρώτων 39 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι είναι: Μπαλής Αγγελειδάκης, Ολυμπία Αντωνούδη, Βασίλης – Παναγιώτης Βουλγαρέλης, Ανδρέας Γεβρεξούδης, Σωτήρης Γεωργιάδης, Γρηγόρης Γκατζελάκης, Σάββας Θεοδωρίδης, Γεωργιάννα Καβακλιλή, Στέλλα Καρυπίδου, Ευτυχία Κασιμάτη – Σκούρα, Μαρία Κατσούρα, Θεοδώρα Κιφωνίδου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ζαχαρίας Κώστας, Δημοσθένης Λιόλιος, Κωνσταντίνος Μαυρίδης, Στέλλα Μπάλλιου, Δημήτρης Μπλιάτκας, Μαρία Ξενιτίδου, Μανώλης Παπαδόπουλος, Παντελής Παπαπέρπος, Αργύρης Παρθενιάδης, Σωκράτης Πετκάνης, Γιάννης Πλακίδης, Γιώργος Ράπτης, Κώστας Σεϊτανίδης, Λάζαρος Τανταλίδης, Ευδοξία Τανταλίδου, Γιώργος Τελίδης, Γιώργος Τσαλής, Δήμητρα Τσαμποδήμου, Διογένης Τσώνης, Χριστίνα Φοροπούλου, Ελένη Χάλογλου, Νίκος Χαμαλίδης, Σμαρώ Χατζίδου Παγώνη, Φραγκίσκος Βαξεβάνης (Τζέκος), Πάνος Πέτσας και Ρούλα Πολίτου.
Το όραμά της για την Καλαμαριά, μαζί και με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν το δήμο, παρουσίασε απόψε το βράδυ, στην πρώτη προεκλογική της συγκέντρωση η οποία έγινε στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”, η Χρύσα Αράπογλου.
Η επικεφαλής της νέας δημοτικής παράταξης “Καλαμαριά Μητέρα Πόλη” άσκησε συγχρόνως δριμεία κριτική σε βάρος της σημερινής διοίκησης του Γιάννη Δαρδαμανέλη, καλώντας παράλληλα σε συστράτευση όλες τις δημιουργικές δυνάμεις για τη συγκρότηση μιας δημοκρατικής προοδευτικής συμμαχίας “για την Καλαμαριά που ονειρευόμαστε, για την Καλαμαριά που μας αξίζει”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της διαδρομής της υποψήφιας δημάρχου, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της στην Καλαμαριά, την ενασχόλησή της με το δήμο, τη θητεία της στη νομαρχία και στη Βουλή και την επιστροφή της στη γενέτειρα πόλη την οποία, όπως είπε, «δεν εγκατέλειψε ποτέ». Στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» επικράτησε το αδιαχώρητο με αποτέλεσμα πολλοί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από τις οθόνες οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στους δύο ορόφους. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και Σπύρος Ζλατάνος, εκπρόσωποι συλλόγων της Καλαμαριάς, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ομιλία της η κ. Αράπογλου προχώρησε σε μια εφ' όλης της ύλης κριτική προς τον κ. Δαρδαμανέλη. Αναφερόμενη ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί είπε πως “ο δήμος διοικείται από μια ιδιότυπη οικογενειακή τριαρχία που λειτουργεί 'καθ’ υπέρβασιν' των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων της, που αλλάζει τα πρωτόκολλα της εθιμοτυπίας, που προσβάλλει τα εκλεγμένα όργανα του δημοτικού συμβουλίου και περιθωριοποιεί τα στελέχη της διοίκησης”. Τόνισε, δε, ότι “τον τελευταίο καιρό εκφοβίζει εργαζόμενους που δείχνουν μια διάθεση υποστήριξης σε άλλους συνδυασμούς. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί ότι ο δήμος δεν είναι το χωράφι του μπαμπά κανενός”.
Αναφερόμενη στην οικονομική διαχείριση σημείωσε πως “μας προβληματίζουν τα οικονομικά του δήμου. Η προηγούμενη διοίκηση άφησε πλεόνασμα και φέτος η διοίκηση του κ. Δαρδαμανέλη δεν μπορούσε ούτε καν να καταθέσει εγκαίρως τον προϋπολογισμό καθώς ξοδεύτηκαν περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις”. Σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 έκλεισε μόλις δύο ημέρες πριν από το τέλος του χρόνου και μάλιστα σε μια συνεδρίαση η οποία έγινε μέσω διαδικτύου.
Η υποψήφια δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, διερωτώμενη εάν είναι ευλογία ή άγος; Εάν είναι πλεονέκτημα ή πρόβλημα; “Η σημερινή κατάσταση περιλαμβάνει λαμαρίνες και υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι. Υπάρχουν αποφάσεις αποχαρακτηρισμών στο Καραμπουρνάκι και στο Κόδρα, ενώ η παραλία είναι αδιάβατη στο μεγαλύτερο τμήμα της. Σκουπίδια, μπάζα και λιμνάζοντα νερά. Και ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι σχεδιασμοί από ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ για ανοικοδόμηση στη θάλασσα, ενώ βρίσκεται στον αέρα η ανανέωση των χρησιδανείων από την ΕΤΑΔ, εξαιτίας απεχθών όρων που επιβάλλονται”. Υπογράμμισε, παράλληλα ότι “η παραλία της Καλαμαριάς εξαιρείται από τον ενιαίο σχεδιασμό που κάνει η Περιφέρεια για την συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Να υποθέσουμε ότι θα εξαιρεθεί και από πιθανές χρηματοδοτήσεις για αναπλάσεις;” διερωτήθηκε και τόνισε πως “η ακτογραμμή από πλεονέκτημα της Καλαμαριάς, από ανάσα ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης αστικού πράσινου, περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, πάρκων ανοιχτής παιδείας και πολιτισμού, κομμένη σε τεμάχια, κατάντησε πεδίο δημοπρατήσεων, χωρίς καμία συμμετοχή της κοινωνίας”.
Η κ. Αράπογλου ανέφερε πως “ενώ η Καλαμαριά εκπέμπει SOS ο δήμαρχος είναι και με τον αστυνόμο και με τον τροχονόμο. Κάτω από την πίεση των Συλλόγων και της αντιπολίτευσης, συναινεί σε ψηφίσματα που δεν εφαρμόζει, δεν έχει συγκροτήσει ούτε έναν φάκελο διεκδίκησης για κανένα θέμα, ψεύδεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και διαψεύδεται από τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών μέσα στην Βουλή. Το χειρότερο, αερολογεί παίζοντας με εκατοντάδες εκατομμύρια προκαλώντας φόβο και απογοήτευση, ότι 'δεν γίνεται αλλιώς'. Αυτή είναι η μοίρα μας. Εμείς του λέμε ότι την μοίρα αυτού του τόπου την γράφουν οι κάτοικοί του. Όπως την έγραψαν γενιές πριν από εμάς”.
Η υποψήφια δήμαρχος ότι στην Καλαμαριά υπάρχουν κάποιοι μύθοι «που ήρθε η ώρα να τους γκρεμίσουμε». Αναφέρθηκε ειδικότερα στο μύθο περί ανάπτυξης, «η ανάπτυξη του τσιμέντου που έχει απορριφθεί από όλες τις πόλεις του κόσμου και τους διεθνείς οργανισμούς». Ο μύθος περί σχεδίων τα οποία όμως η σημερινή διοίκηση του δήμου τα απεχθάνεται. «Όμως τα σχέδια δεν είναι πολυτέλεια αλλά προϋπόθεση λειτουργίας μιας σύγχρονης πόλης».
Μίλησε επίσης για τον μύθο ότι αυτά δεν είναι δικά μας. «Ποιος αφήνει αφρόντιστο τον περιβάλλοντα χώρο στο σπίτι του, γιατί δεν είναι δικός του; Και τίνος είναι; Από πότε η βαθιά έννοια του δημόσιου χώρου τεμαχίζεται στα δημοτικά, κρατικά και ΤΑΙΠΕΔικά;», διερωτήθηκε.
Αναφέρθηκε επίσης και στον μύθο πως ό,τι δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ δεν παραχωρείται, τον οποίο, όπως είπε, τον κατέρριψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακυρώνοντας την παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. «Όπως φαίνεται, όλα είναι ζήτημα πολιτικών αποφάσεων και διεκδίκησς».
Στη συνέχεια η κ. Αράπογλου παρουσίασε κάποιες πρώτες δεσμεύσεις της παράταξής της. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι:
- Τα θέματα της ακτογραμμής της Καλαμαριάς θα αναδειχθούν ως θέματα ολόκληρης της
Θεσσαλονίκης.
- Θα εφαρμοστεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χωρίς παρεκκλίσεις.
- Θα εκπονηθεί ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης ολόκληρης της ακτής, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές.
- Θα υπάρξει σύντομη διαβούλευση για απόδοση χρήσεων στα διατηρητέα κτίρια μέσα στο Κόδρα, ως χώρων Πολιτισμού.
- Θα κηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου και πολιτισμού που να περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση μέχρι τη θάλασσα.
- Θα συγκροτηθούν φάκελοι με νομικά και κοινωνικά επιχειρήματα για την απαλλοτρίωση/ανταλλαγή των ιδιωτικών εκτάσεων στο Καραμπουρνάκι.
- Θα υπάρξει διεκδίκηση των 20 στρεμμάτων του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών μέσα στο Κόδρα.
- Καμία οικοπεδική επιχείρηση δεν πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα στην μαρίνα της Αρετσούς.
- Θα υπάρξει διεκδίκηση του Κυβερνείου, που βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο αλλά και της πλαζ και του Ρεμέτζο.
- Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ακτογραμμής μας από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Μίκρα.
Η κ. Αράπογλου είπε ότι στην Καλαμαριά λειτουργούν σπουδαίοι Οργανισμοί που οι συλλογές τους είναι ανέστιες. Αναφέρθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και στο Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής".
«Στην Καλαμαριά δεν υπάρχει ούτε ίχνος προσφυγικής ιστορίας», είπε. Ούτε Μουσείο/Ερευνητικό Κέντρο της Γενοκτονίας, ούτε μνημείο στον μαρτυρικό χώρο των Απολυμαντηρίων.
Στην Καλαμαριά φιλοξενείται το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
Στην Καλαμαριά τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πολιτιστικοί θεσμοί υπερτοπικής σημασίας που υποβαθμίστηκαν ή χάθηκαν, όπως το «Πεδίο δράσης Κόδρα».
«Ο τελευταίος μύθος είναι ότι “αυτά δεν γίνονται”», τόνισε η υποψήφια δήμαρχος. «Να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει ότι αυτά δεν γίνονται. Όποιος δεν πιστεύει στην αλήθεια των σχεδίων του, είναι καταδικασμένος να ηττηθεί. Και μάλιστα ανέξοδα. Όλες οι πόλεις στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους Δήμους της Θεσσαλονίκης χτίζουν με Σχέδια τη σύγχρονη ταυτότητά τους».
Η κ. Αράπογλου μίλησε για την ανάγκη που έχει η Καλαμαριά από αστικές αναπλάσεις αξιώσεων και στις γειτονιές της. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε για:
1. Σχέδια γειτονιάς.
Στο Καραμπουρνάκι, στο Κατιρλί, στο Κουρί, στην Αρετσού, στη Νέα Κρήνη, στην επέκταση στον Αη Γιάννη, στον Φοίνικα, στον Βότση, στην Κηφισιά, στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Βυζάντιο και στο Κέντρο. Με πράσινες ενοποιήσεις των αθλητικών και εκπαιδευτικών υποδομών. Διεύρυνση του χώρου για πεζούς, ΑμεΑ, για τα παιδιά. Πάρκα γειτονιάς.
Σήμανση της ταυτότητάς τους. Διάχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πολιτικών του Δήμου στην περιφέρεια.
Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά για σχέδιο ανάπλασης της περιοχής του Φοίνικα που όπως είπε «δεν είναι μόνον μια ξεχασμένη γειτονιά της Καλαμαριάς. Είναι και η ανατολική είσοδος της πόλης».
2. Σχεδιασμό στη ζώνη του μετρό.
Άμεση προτεραιότητα, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, για εκπόνηση ενός σχεδίου για τη ζώνη της γραμμής του μετρό. «Απαιτούνται άμεσες αποφάσεις, διαφορετικά μπορεί η γραμμή του μετρό να βοηθήσει στη γρήγορη μετακίνηση των κατοίκων προς το κέντρο και να πλήξει, ταυτοχρόνως, την οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα της Καλαμαριάς».
3. Για ένταξη της Καλαμαριάς στις «Πόλεις που μαθαίνουν».
«Η Καλαμαριά πρέπει και μπορεί να ενταχθεί σε αυτές τις πόλεις ‘που μαθαίνουν’, να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές που επιτρέπουν, ενθαρρύνουν και δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες όλων των ηλικιών να μαθαίνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, συμβάλλοντας έτσι στη μετατροπή της πόλης τους σε μια πόλη που εκτιμά και σέβεται τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των πολιτών».
Η κ. Αράπογλου παρουσίασε και το μοντέλο διοίκησης με το οποίο πρέπει να λειτουργεί ο δήμος. Συγκεκριμένα μίλησες για «Συμμετοχική Αυτοδιοίκηση», λέγοντας πως «η συμμετοχή δεν αφορά μόνον στον προεκλογικό χρόνο. Μπορεί και πρέπει να είναι μία διαρκής λειτουργία με δομημένες διαδικασίες διαβούλευσης για κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα. Ένα πεδίο γνωριμίας των πολιτών, ώσμωσης και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων, μία παιδευτική διαδικασία δημοκρατικής συνύπαρξης. Κορύφωση των διαλόγων ευθύνης για την κοινή μας μοίρα, για το μέλλον της πόλης μας, είναι ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός». Τόνισε επίσης, ότι «εμπιστευόμαστε και στηριζόμαστε στον επαγγελματισμό και τη διάθεση προσφοράς των εργαζομένων του Δήμου. Οι αντιλήψεις μίας διοίκησης επιλεκτικών συνεργασιών και προσωπικής προβολής ανήκει οριστικά στο παρελθόν».
Σημείωσε πως «τους μήνες που απομένουν μέχρι τη συγκρότηση του τελικού μας προγράμματος, διαβουλευόμαστε με τους πολίτες. Στα ηλεκτρονικά μέσα της παράταξης αναρτώνται ερωτηματολόγια για την καταγραφή των αναγκών κάθε γειτονιάς και την ιεράρχησή τους.
Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις χωρικές και θεματικές. Για την παιδεία, την κατάσταση στις υποδομές και τους δρόμους, την καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων, τα πάρκα σκύλων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις κοινωνικές δομές. Ερωτηματολόγια για τη γειτονιά για το δήμο».
Κλείνοντας την ομιλία της η επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά, Μητέρα Πόλη», απηύθυνε πρόσκληση για τη συγκρότηση μιας «Συμμαχίας Δημιουργικών Δυνάμενων». «Η Καλαμαριά πρέπει και μπορεί να συγκροτήσει μία μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική συμμαχία που θα τιμά την Ιστορία της και θα εγγυηθεί το μέλλον της. Σας καλώ να δουλέψουμε μαζί για την Καλαμαριά της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, της στοχοθεσίας, της δημιουργίας, του πολιτισμού, της συλλογικής αυτοπεποίθησης. Για μια πόλη ανοιχτή στις προκλήσεις της εποχής, τολμηρή, συμπεριληπτική για όλες τις μορφές των οικογενειών, πόλη των ανοιχτών οριζόντων, για την οικοδόμηση της καινούργιας της ταυτότητας, μια πόλη φιλόξενη και καινοτόμα. Μια πόλη που αγκαλιάζει και φροντίζει τα παιδιά της. Για την ανάδειξη της Ιστορίας της ως τόπος που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες του 1922. Μια πόλη που ανοίγει την αγκαλιά της για όλους τους πολίτες της 100 χρόνια μετά. Μια πόλη που γεννά καινοτομίες. Μια πόλη που αποδέχεται τη διαφορετικότητα».
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των πρώτων 39 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι είναι: Μπαλής Αγγελειδάκης, Ολυμπία Αντωνούδη, Βασίλης – Παναγιώτης Βουλγαρέλης, Ανδρέας Γεβρεξούδης, Σωτήρης Γεωργιάδης, Γρηγόρης Γκατζελάκης, Σάββας Θεοδωρίδης, Γεωργιάννα Καβακλιλή, Στέλλα Καρυπίδου, Ευτυχία Κασιμάτη – Σκούρα, Μαρία Κατσούρα, Θεοδώρα Κιφωνίδου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ζαχαρίας Κώστας, Δημοσθένης Λιόλιος, Κωνσταντίνος Μαυρίδης, Στέλλα Μπάλλιου, Δημήτρης Μπλιάτκας, Μαρία Ξενιτίδου, Μανώλης Παπαδόπουλος, Παντελής Παπαπέρπος, Αργύρης Παρθενιάδης, Σωκράτης Πετκάνης, Γιάννης Πλακίδης, Γιώργος Ράπτης, Κώστας Σεϊτανίδης, Λάζαρος Τανταλίδης, Ευδοξία Τανταλίδου, Γιώργος Τελίδης, Γιώργος Τσαλής, Δήμητρα Τσαμποδήμου, Διογένης Τσώνης, Χριστίνα Φοροπούλου, Ελένη Χάλογλου, Νίκος Χαμαλίδης, Σμαρώ Χατζίδου Παγώνη, Φραγκίσκος Βαξεβάνης (Τζέκος), Πάνος Πέτσας και Ρούλα Πολίτου.
ΣΧΟΛΙΑ