Μονόλογοι

«Κανονικότητα»: Η Κίνα είναι το καναρίνι στο ορυχείο; Γράφει ο ανορθόγραφος 1*

15/10/2024 09:00

Οι ανθρακωρύχοι συνήθιζαν να παίρνουν στις σήραγγες ένα καναρίνι για να ελέγχει την ποιότητα του αέρα. Όταν το καναρίνι σταματούσε να κελαηδάει, οι εργάτες καταλάβαιναν ότι στην ατμόσφαιρα διοχετεύονταν τοξικά αέρια και εκκένωναν τις σήραγγες.

Ο A. Tooze, σε άρθρο του στο Foreign Affairs το 2018 υπογραμμίζει πώς η κρίση, αναδιαμόρφωσε την παγκόσμια οικονομία. Ο Tooze ασκεί κριτική στις συνήθεις παρανοήσεις σχετικά με την κρίση, υποστηρίζοντας ότι το βάθος της εμπλοκής των ευρωπαϊκών τραπεζών και η ευπάθειά τους λόγω της εξάρτησης από το δολάριο ήταν σημαντικές, αλλά παραγνωρισμένες πτυχές.

Δεκαέξι χρόνια μετά, η κρίση του 2008 χρησιμεύει ως προειδοποίηση για την κλίμακα και την ταχύτητα εξέλιξης των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κρίσεων, του ρόλου της FED στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω ρευστότητας, με το δολάριο να ενισχύεται παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις.

Παρά την παγκόσμια ρευστότητα, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση υποχωρεί, ενώ οι αναδυόμενες αγορές ενσωματώθηκαν στο διεθνές σύστημα υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σήμερα γνωρίζει άνθηση, αλλά τα μηνύματα της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ υποδεικνύουν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από την FED.

Ως αποτέλεσμα παρατηρούνται έντονες αρνητικές διαφορές αποδόσεων των διετών κρατικών ομολόγων και του πραγματικού επιτοκίου της FED. Την ίδια συμπεριφορά στις αποδόσεις διετών ομολόγων είχαμε στις περιόδους που προηγήθηκαν της κρίσης της φούσκας dot-com και του 2008.

Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αστάθεια και τις προκλήσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς η κρίση του 2008 επιτάχυνε τη μετατόπιση της οικονομικής δύναμης προς τις αναδυόμενες αγορές, με την Κίνα να αναδεικνύεται ως κυρίαρχη στη νέα πραγματικότητα.

Η ανάπτυξη της Κίνας με γνώμονα τις εξαγωγές έγιναν πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως, σήμερα η Κίνα έχει επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής (4,5% τον Αύγουστο από 5,1% τον Ιούλιο), του δείκτη εγχώριας κατανάλωσης, (αύξηση 2,1%, από 2,6%) και επιβράδυνση των επενδύσεων παγίων, ενισχύοντας τις ανησυχίες μη επίτευξης στόχου μεγέθυνσης 5% του ΑΕΠ.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αναδιαμορφώνει τις παγκόσμιες επενδυτικές ροές, με τις δυτικές εταιρείες που συνέρρεαν στην Κίνα λόγω φθηνού εργατικού δυναμικού και κατανάλωσης, σταδιακά να αποσύρονται.

Η πρόκληση στο Πεκίνο είναι η αναζωογόνηση της εγχώριας ζήτησης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, αλλά ίσως η οικονομία της Κίνας είναι το «καναρίνι στο ορυχείο» για νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

* Επισημαίνει ανορθογραφίες σε κυρίαρχα αφηγήματα.

anor8ografos1@gmail.com

Χ-twitter: @o_anor8ografos

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.10.2024

Ο Ανορθόγραφος