Κι αν είναι ένοχος;
Έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια από τότε έγιναν οι καταγγελίες για τα περιβόητα 45άρια, οι αδελφοί Ψωμιάδη, θα κάτσουν τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στο βούλευμα των 3.143 σελίδων του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, με το οποίο παραπέμπονται, υπάρχουν απίστευτες περιγραφές.
Από τις πιο εντυπωσιακές είναι ότι αφού παρουσίαζαν κάποιο φανταστικό έργο, ο Π. Ψωμιάδης οριζόταν υπεύθυνος για την παρακολούθηση της εκτέλεσής του. Στη συνέχεια, λέει το βούλευμα, τα δύο αδέλφια συνέτασσαν από κοινού ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν εκτελεστεί κατά ποσοστά τα εικονικά έργα.
Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο που αφορά έναν από τους κατηγορούμενους υπαλλήλους, για τον οποίο αναφέρεται ότι με ευθύνη του ουδέποτε υπήρχε η προβλεπόμενη από το νόμο ανάρτηση της περιληπτικής διακήρυξης της δημοπρασίας των πρόχειρων διαγωνισμών.
Αντίθετα, είτε ο ίδιος είτε ο ειδικός σύμβουλος των αδελφών Ψωμιάδη, ειδοποιούσαν τον επιλεγόμενο ανάδοχο να προσέλθει τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, για να καταθέσει την προσφορά στον πρόχειρο διαγωνισμό, που περιείχε έκπτωση της τάξης του 2% έως 4%.
Φυσικά δεν είναι δουλειά μου να αποφανθώ για τη βασιμότητα των κατηγοριών. Είναι δουλειά της δικαιοσύνης να αποφασίσει αν οι κατηγορούμενοι είναι αθώοι ή ένοχοι.
Ωστόσο και με δεδομένο ότι πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες ο πρώην νομάρχης διεκδικεί το θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, είναι νομίζω χρήσιμες κάποιες παρατηρήσεις.
Δεν θα αναφερθώ στο χρόνο που χρειάστηκε η δικαιοσύνη για να φέρει ενώπιόν της τους κατηγορούμενους, χρόνος που ξεπερνά αυτόν που χρειάστηκε ο Οδυσσέας για να επιστρέψει στην Ιθάκη.
Αυτό που με προβληματίζει είναι το ενδεχόμενο ο Π. Ψωμιάδης να είναι ένοχος. Το φαντάζεστε;
Μπορεί δηλαδή κάποιος που κατάκλεψε το δημόσιο να περιφέρεται με θράσος, να υποδύεται τον υπερασπιστή της Μακεδονίας και να παίρνει και την ψήφο των πολιτών ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης;
Δεν προσπαθώ να προκαταλάβω την ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Θεωρώ όμως αδιανόητο να πάμε σε εκλογές χωρίς απόφαση του δικαστηρίου.
Για το λόγο αυτό κινήσεις που δικαιολογούν την αναβολή της διαδικασίας προκαλούν, νομίζω, εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους.
Έτσι και η απόφαση της ΠΚΜ, έπειτα από αίτημα της νομικής υπηρεσίας λόγω κωλύματος, να αναθέσει λίγες ημέρες πριν από τη δίκη την παράσταση πολιτικής αγωγής σε δύο ιδιώτες δικηγόρους, προβληματίζει.
Η δικάσιμος είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο. Γιατί έπρεπε την τελευταία στιγμή να γίνει η κίνηση αυτή και να πρέπει οι δικηγόροι, είτε να προλάβουν να διαβάσουν τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας σε λίγες ημέρες είτε να ζητήσουν αναβολή για να ενημερωθούν;
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Ιανουαρίου 2019