ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Στήνονται ξανά εσωκομματικές κάλπες!

Το διακύβευμα των νέων εκλογών την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 για την ανάδειξη νέων τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών, συνέδρων και ονόματος

 01/05/2022 19:00

ΚΙΝΑΛ: Στήνονται ξανά εσωκομματικές κάλπες!

Βαγγέλης Στολάκης

Με το βλέμμα στραμμένο στις τετραπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 είναι η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής και τα στελέχη του κόμματος, τα οποία καλούνται να προσέλθουν για άλλη μία φορά στις εσωκομματικές εκλογές μετά από εκείνες της ανάδειξης της νέας ηγεσίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή τη φορά η βάση, δηλαδή τα «πράσινα» μέλη καλούνται να εκλέξουν τις νέες τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες όπως αναφέρουν κορυφαίοι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη 50 θα αποτελέσουν την «ατμομηχανή» του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών, τους 4.200 αντιπροσώπους του 3ου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 20-22 Μαΐου στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ και τέλος, το… μελλοντικό όνομα της παράταξης, στην οποία επιστρέφει το «ΠΑΣΟΚ» και ο «πράσινος ήλιος». Ενόψει λοιπόν της εκλογής των νέων οργάνων, άρχισαν τα… όργανα μιας και οι εσωκομματικές κάλπες ενδείκνυνται για την επίδειξη δύναμης ισχύος των διαφόρων «ομάδων» που υπήρχαν ή εξακολουθούν να υπάρχουν στο «πράσινο» στρατόπεδο, με τις συζητήσεις και τις συναντήσεις να έχουν ξεκινήσει και τα τηλέφωνα να έχουν πάρει φωτιά. Στόχος της ηγεσίας είναι η κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων μελών να συμμετέχουν -ήδη οι ιθύνοντες «φλερτάρουν» με τις 100.000- στην διαδικασία μιας και η «προίκα» των 270.000 ψηφοφόρων των εκλογών του Δεκεμβρίου δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Την ίδια ώρα, επιδιώκεται μεγάλη συμμετοχή μιας και οι εκλογές αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα ακολουθήσουν στις 15 Μαΐου θέτουν τις δύο εσωκομματικές διαδικασίες σε σύγκριση.

Ζυμώσεις και συναντήσεις

Τη δεδομένη χρονική περίοδο στα διάφορα γνωστά… «πράσινα» στέκια της πόλης πραγματοποιούνται συναντήσεις επί συναντήσεων, επαφές, ζυμώσεις και παρασκηνιακές συζητήσεις για τα πρόσωπα τα οποία θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών και συντονιστικών επιτροπών σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, από τις οποίες αφού συγκροτηθούν σε σώμα θα προκύψουν οι νέοι γραμματείας αυτών. Τα στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν κατά τόπους πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ συναντιούνται ξανά σε μία προσπάθεια «Ανδρουλακικοί», «Παπανδρεϊκού» και «Λοβερδικοί» να καταφέρουν την εκλογή περισσοτέρων μελών στις νέες νομαρχιακές επιτροπές, ώστε στο μέλλον να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Βάσει της εγκυκλίου που εκδόθηκε ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης, και για την οποία συγκεκριμένα στελέχη έχουν ήδη διατυπώσει τις ενστάσεις τους, στις δύο περιφέρειες του νομού Θεσσαλονίκης θα προκύψουν δύο νέες δεκαπενταμελείς νομαρχιακές επιτροπές. Συγκεκριμένα, θα αποτελούνται από επτά έως δεκαπέντε μέλη και ειδικότερα: οι ΝΕ μονοεδρικών περιφερειών θα είναι επταμελείς, διεδρικών: εννεαμελείς, τριεδρικών και τετραεδρικών: εντεκαμελείς, πενταεδρικών έως και επταεδρικών: δεκατριαμελείς, και από οκταεδρικές και άνω περιφέρειες, οι νομαρχιακές επιτροπές θα είναι δεκαπενταμελείς. Η σταυροδοσία για τις νομαρχιακές επιτροπές θα είναι ίση με το 20% του εκλεγόμενου οργάνου. Συγκεκριμένα έως 7 μέλη θα μπαίνει ένας σταυρός, από 9 έως 11 μέλη δύο σταυροί και από 13 έως 15 μέλη τρεις σταυροί. Η σταυροδοσία για τις συντονιστικές επιτροπές των Τοπικών Οργανώσεων ορίζεται σε ένα σταυρό για τις πενταμελείς και δύο σταυρούς για τις επταμελείς.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που θα εγγραφούν στο μητρώο του κόμματος μέχρι και την ημέρα των εκλογών της επόμενης Κυριακής (δεν προβλέπεται δηλαδή ψηφοφορία από φίλους του ΚΙΝΑΛ όπως είχε συμβεί στις εκλογές ανάδειξης αρχηγού), ενώ προβλέπεται και online σύστημα καταχώρισης νέων μελών, ώστε να υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Όσοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης συνέδρων, μελών νομαρχιακών και συντονιστικών επιτροπών και επιλογής ονόματος θα καταβάλλουν το ποσό του ενός ευρώ, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Α’ Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά την Α’ Θεσσαλονίκης ήδη η ονοματολογία έχει ξεκινήσει και οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να κορυφωθούν πλησιάζοντας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων. Χθες, Παρασκευή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» συναντήθηκαν τα στελέχη της βασικής ομάδας που στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταλήξουν στα ονόματα εκείνων που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη της νέας νομαρχιακής επιτροπής. Για το εν λόγω όργανο, πρόθεση να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα, εφόσον συγκροτηθεί σε σώμα η νέα νομαρχιακή επιτροπή έχει εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει κάνει και σχετικές συζητήσεις με την ηγεσία του κόμματος προς την κατεύθυνση αυτή. Σημειώνεται πως ο κ. Ελευθεριάδης στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη για την αρχηγία του κόμματος. Άγνωστο παραμένει εάν ο Χρήστος Παπαδούλης, πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης είχε υποστηρίξει δις μάλιστα την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, θα συμμετέχει τελικά στις εσωκομματικές εκλογές ως υποψήφιος για την νομαρχιακή επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς το όνομά του «έπαιζε» το τελευταίο διάστημα αλλά ο ίδιος κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του. Στα ίδια πηγαδάκια εδώ και καιρό ακούγεται και το όνομα του Παναγιώτη Καρασαββίδη, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται για την θέση του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καρασαββίδης προέρχεται από το λεγόμενο «Λοβερδικό» μπλοκ, καθώς είχε στηρίξει για την ηγεσία του κόμματος τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και στη δεύτερη Κυριακή επέλεξε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακούγεται, όχι όμως έντονα, πως και ο δικηγόρος Γιάννης Πιτσιώρας ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για την ίδια θέση. Για την νομαρχιακή επιτροπή της Α’ περιφέρειας ακούγονται κι άλλα γνωστά τοπικά στελέχη τα οποία φέρονται να επιθυμούν να εκλεγούν μέλη. Μεταξύ αυτών «παίζουν» τα ονόματα των: Κώστα Οικονόμου, Στέλιου Τσούλια, Θανάση Τσικουρίκα, Κώστα Ανθόπουλου, Περίανδρου Πετρόπουλου, Κωνσταντίνου Αγαΐτση, Δημήτρη Κνη, Δημήτρη Ζαγκάκη, Σπύρου Τζελέπη, Βάσιας Μαδέση, Μελίνας Νικολάκαρου, Ρόζας Εδιάρογλου, Έλενας Χαραλαμπίδου, Αθανάσιου Δέλλιου, Γιώργου Καλοπήτα, Ηλία Ρίγανη, Μιχάλη Ραλλίδη, Πέτρου Παπαπανάγου, Αντώνη Τασόπουλου, Κώστα Χατζηθεοδώρου, Θεοδώρας Μάμαλη κ.ά.

Τα προβλήματα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η διευρυμένη ΝΟΕΣ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης (πρόθεση είναι να υπάρξει μία κάλπη για κάθε καλλικρατικό δήμο) αλλά και να συμπληρωθούν οι εφορευτικές επιτροπές που θα επιφορτιστούν με την εκλογική διαδικασία. Δεδομένου, ότι η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς ο κάθε ψηφοφόρος θα ψηφίζει σε τέσσερις κάλπες (νομαρχιακή επιτροπή, συντονιστική επιτροπή, συνέδρους συνεδρίου και όνομα κόμματος) και προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και αστοχίες υπάρχει εισήγηση για κάθε κάλπη να υπάρχει και αντίστοιχο χρώμα ψηφοδελτίου και φακέλου. Επίσης ακόμα αναζητείται ο χώρους που θα στηθούν κάλπες για τον κεντρικό δήμο του νομού με κάποιο περίπτερο της ΔΕΘ ή το φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης να είναι οι δύο επικρατέστερες τοποθεσίες. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τρίτη. Όπως εξηγούσε κορυφαίος τοπικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης «για να επιτύχει το εγχείρημα θα πρέπει το κόμμα κεντρικά να εξασφαλίσει την δωρεάν μετακίνηση και διαμονή του κόσμου στην Αθήνα. Δεν υπάρχει διάθεση να ξοδέψουν από το υστέρημά τους χρήματα τα στελέχη μας για να συμμετέχουν στο συνέδριο» έλεγε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως πρώην γραμματείς της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης όπως είναι ο νυν γραμματέας Νίκος Κριθαρίδης και ο πρώην γραμματέας Χρόνης Μακρίδης δεν επιθυμούν την συμμετοχή τους εκ νέου στις εκλογές των τοπικών οργάνων.

Β’ Θεσσαλονίκης

Για τη Β’ Θεσσαλονίκης, επίσης ακούγονται διάφορα ονόματα. Αν και ο νυν γραμματέας Γιάννης Κυανίδης για πολλούς θεωρείται δεδομένο πως επιθυμεί να επανεκλεγεί στο συγκεκριμένο αξίωμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΜτΚ» δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Πληροφορίες αναφέρουν πως για τη θέση του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης ενδιαφέρονται ο νυν αναπληρωτής γραμματέας Αχιλλέας Μεταλλούλης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Δρυμού, Κώστας Πατσαλάς και ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Δέλτα, Κωνσταντίνος Καϊκής. Για υποψήφιοι στις εκλογές ανάδειξης των μελών της νέας νομαρχιακής επιτροπής της περιοχής ακούγονται επίσης οι: Κώστας Κοκκολάκης, Γιώργος Γρηγορούδης, Γιώργος Τσολάκης, Βάιος Αγγελινούδης κ.ά.

Σε… σταυρόλεξο για δυνατούς και επίμονους λύτες εξελίσσονται οι εκλογές στις συντονιστικές επιτροπές των Τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Και αυτό, γιατί τα περισσότερα από τα γνωστά τοπικά στελέχη επιθυμούν την συμμετοχή τους είτε στην νομαρχιακή επιτροπή είτε «φλερτάρουν» με την εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή. Στον δήμο Θεσσαλονίκης προβλέπονται τρεις συντονιστικές επιτροπές: μία για Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικό Διαμέρισμα, όπου ακούγεται το όνομα του Γιώργου Καλλινάκη, μία για το Δ’ Διαμέρισμα και την Τριανδρία όπου ακούγεται το όνομα του Νίκου Κωτσόπουλου, μία για το Ε’ Διαμέρισμα, όπου ακούγεται το όνομα του Λάζαρου Πίτκα. Ανάλογες συντονιστικές επιτροπές θα εκλεγούν σε Καλαμαριά, Νεάπολη-Συκιές, Παύλο μελά, Αμπελόκηπους-Μενεμένη και Εύοσμο-Κορδελιό.

Ψηφίζουν για το επόμενο όνομα

Όπως έχει δηλώσει άλλωστε το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης τόσο ο ίδιος όσο και η ηγετική ομάδα του κόμματος οι νέες εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα έχουν το χαρακτήρα εσωτερικού δημοψηφίσματος και αυτό γιατί όσοι συμμετέχουν θα κληθούν οι ίδιοι να αποφασίσουν για το μελλοντικό όνομα του κόμματος. Έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η μαζική συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία, καθώς η μεγάλη συμμετοχή των 270.000 ψηφοφόρων στις εκλογές ανάδειξης αρχηγού τον περασμένο Δεκέμβρη έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα δεδομένα και προσδοκίες. «Εάν ο κόσμος δεν προσέλθει στις κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων και νέων μελών νομαρχιακών επιτροπών, τότε ορισμένοι θα κάνουν λόγο για ήττα και το μήνυμα που θα βγει στην κοινωνία δεν θα είναι το ζητούμενο. Για το λόγο αυτό οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν οι ίδιοι για το όνομα, καθώς εκτιμάται πως αυτό αποτελεί καλό λόγο συμμετοχής στις εκλογές» έλεγαν χαρακτηριστικά τα ίδια «πράσινα» στελέχη. «Το όνομα της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα το υπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 8ης Μαΐου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης τόσο από την Πάτρα όσο και από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε πρόσφατα. Δεδομένο θεωρείται πως το όνομα «ΠΑΣΟΚ» και ο «πράσινος ήλιος» αναμένεται να επιστρέψουν στην… μαρκίζα μέσω της διαδικασίας αυτής. Ως προς τα ονόματα που θα τεθούν σε ψηφοφορία, οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη είναι «σφίγγες». Τα επικρατέστερα πάντως, που «παίζουν» εδώ και λίγες εβδομάδες και εκ των οποίων θα κληθούν να επιλέξουν οι «πράσινοι ψηφοφόροι» είναι: 1. ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη και 2. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ωστόσο, επισημαίνουν στη «ΜτΚ» πως τίποτα δεν έχει κλειδώσει και πως οι τελικές εισηγήσεις τόσο για την ονομασία όσο και για τον τρόπο που θα τεθεί το ερώτημα δεν έχει διαμορφωθεί.

Περισσότεροι από 600 σύνεδροι από Κεντρική Μακεδονία

Συνολικά, στο 3ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα συμμετέχουν 4.200 σύνεδροι και επιπλέον θα εκλεγούν άλλοι 100 από τις οργανώσεις των χώρων εργασίας και των επιστημονικών φορέων. Η εκλογή των συνέδρων θα γίνει και αυτή την 8η Μαΐου, ενώ εκείνων που θα προέρχονται από τους χώρους δουλειάς και τους επιστημονικούς φορείς την Τρίτη 10 του μηνός. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά θα εκλεγούν 30 σύνεδροι (15 και 15, αντίστοιχα για τις δύο ομάδες). Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για σύνεδροι του συνεδρίου έχουν αποκλειστικά τα μέλη του ΚΙΝΑΛ, ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων γίνεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω φόρμας που στον ιστότοπο του Κινήματος Αλλαγής, είτε με email που θα αποστέλλεται στο: ekloges8maiou@gmail.com μέχρι και την Τετάρτη 04/05/2022 και ώρα 2 μ.μ. Η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει από την ΕΔΕΚΑΠ μέχρι την Πέμπτη 05/05/2022 στις 8 το βράδυ. Συνολικά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εκλεγούν 619 σύνεδροι. Αναλυτικότερα: 218 από την Α’ Θεσσαλονίκης, 103 από τη Β’ Θεσσαλονίκης, 50 από το νομό Ημαθίας, 39 από το νομό Κιλκίς, 44 από την Πέλλα, 57 από την Πιερία, 55 από τις Σέρρες και 53 από το νομό Χαλκιδικής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.04.2022

Με το βλέμμα στραμμένο στις τετραπλές κάλπες που στήνονται την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 είναι η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής και τα στελέχη του κόμματος, τα οποία καλούνται να προσέλθουν για άλλη μία φορά στις εσωκομματικές εκλογές μετά από εκείνες της ανάδειξης της νέας ηγεσίας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή τη φορά η βάση, δηλαδή τα «πράσινα» μέλη καλούνται να εκλέξουν τις νέες τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες όπως αναφέρουν κορυφαίοι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη 50 θα αποτελέσουν την «ατμομηχανή» του κόμματος ενόψει των εθνικών εκλογών, τους 4.200 αντιπροσώπους του 3ου Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 20-22 Μαΐου στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ και τέλος, το… μελλοντικό όνομα της παράταξης, στην οποία επιστρέφει το «ΠΑΣΟΚ» και ο «πράσινος ήλιος». Ενόψει λοιπόν της εκλογής των νέων οργάνων, άρχισαν τα… όργανα μιας και οι εσωκομματικές κάλπες ενδείκνυνται για την επίδειξη δύναμης ισχύος των διαφόρων «ομάδων» που υπήρχαν ή εξακολουθούν να υπάρχουν στο «πράσινο» στρατόπεδο, με τις συζητήσεις και τις συναντήσεις να έχουν ξεκινήσει και τα τηλέφωνα να έχουν πάρει φωτιά. Στόχος της ηγεσίας είναι η κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων μελών να συμμετέχουν -ήδη οι ιθύνοντες «φλερτάρουν» με τις 100.000- στην διαδικασία μιας και η «προίκα» των 270.000 ψηφοφόρων των εκλογών του Δεκεμβρίου δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Την ίδια ώρα, επιδιώκεται μεγάλη συμμετοχή μιας και οι εκλογές αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα ακολουθήσουν στις 15 Μαΐου θέτουν τις δύο εσωκομματικές διαδικασίες σε σύγκριση.

Ζυμώσεις και συναντήσεις

Τη δεδομένη χρονική περίοδο στα διάφορα γνωστά… «πράσινα» στέκια της πόλης πραγματοποιούνται συναντήσεις επί συναντήσεων, επαφές, ζυμώσεις και παρασκηνιακές συζητήσεις για τα πρόσωπα τα οποία θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών και συντονιστικών επιτροπών σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, από τις οποίες αφού συγκροτηθούν σε σώμα θα προκύψουν οι νέοι γραμματείας αυτών. Τα στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν κατά τόπους πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ συναντιούνται ξανά σε μία προσπάθεια «Ανδρουλακικοί», «Παπανδρεϊκού» και «Λοβερδικοί» να καταφέρουν την εκλογή περισσοτέρων μελών στις νέες νομαρχιακές επιτροπές, ώστε στο μέλλον να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές. Βάσει της εγκυκλίου που εκδόθηκε ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης, και για την οποία συγκεκριμένα στελέχη έχουν ήδη διατυπώσει τις ενστάσεις τους, στις δύο περιφέρειες του νομού Θεσσαλονίκης θα προκύψουν δύο νέες δεκαπενταμελείς νομαρχιακές επιτροπές. Συγκεκριμένα, θα αποτελούνται από επτά έως δεκαπέντε μέλη και ειδικότερα: οι ΝΕ μονοεδρικών περιφερειών θα είναι επταμελείς, διεδρικών: εννεαμελείς, τριεδρικών και τετραεδρικών: εντεκαμελείς, πενταεδρικών έως και επταεδρικών: δεκατριαμελείς, και από οκταεδρικές και άνω περιφέρειες, οι νομαρχιακές επιτροπές θα είναι δεκαπενταμελείς. Η σταυροδοσία για τις νομαρχιακές επιτροπές θα είναι ίση με το 20% του εκλεγόμενου οργάνου. Συγκεκριμένα έως 7 μέλη θα μπαίνει ένας σταυρός, από 9 έως 11 μέλη δύο σταυροί και από 13 έως 15 μέλη τρεις σταυροί. Η σταυροδοσία για τις συντονιστικές επιτροπές των Τοπικών Οργανώσεων ορίζεται σε ένα σταυρό για τις πενταμελείς και δύο σταυρούς για τις επταμελείς.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη που θα εγγραφούν στο μητρώο του κόμματος μέχρι και την ημέρα των εκλογών της επόμενης Κυριακής (δεν προβλέπεται δηλαδή ψηφοφορία από φίλους του ΚΙΝΑΛ όπως είχε συμβεί στις εκλογές ανάδειξης αρχηγού), ενώ προβλέπεται και online σύστημα καταχώρισης νέων μελών, ώστε να υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων. Όσοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης συνέδρων, μελών νομαρχιακών και συντονιστικών επιτροπών και επιλογής ονόματος θα καταβάλλουν το ποσό του ενός ευρώ, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Α’ Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά την Α’ Θεσσαλονίκης ήδη η ονοματολογία έχει ξεκινήσει και οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να κορυφωθούν πλησιάζοντας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων. Χθες, Παρασκευή μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» συναντήθηκαν τα στελέχη της βασικής ομάδας που στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καταλήξουν στα ονόματα εκείνων που θα συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη της νέας νομαρχιακής επιτροπής. Για το εν λόγω όργανο, πρόθεση να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα, εφόσον συγκροτηθεί σε σώμα η νέα νομαρχιακή επιτροπή έχει εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΚΙΝΑΛ, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει κάνει και σχετικές συζητήσεις με την ηγεσία του κόμματος προς την κατεύθυνση αυτή. Σημειώνεται πως ο κ. Ελευθεριάδης στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη για την αρχηγία του κόμματος. Άγνωστο παραμένει εάν ο Χρήστος Παπαδούλης, πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης είχε υποστηρίξει δις μάλιστα την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, θα συμμετέχει τελικά στις εσωκομματικές εκλογές ως υποψήφιος για την νομαρχιακή επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς το όνομά του «έπαιζε» το τελευταίο διάστημα αλλά ο ίδιος κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του. Στα ίδια πηγαδάκια εδώ και καιρό ακούγεται και το όνομα του Παναγιώτη Καρασαββίδη, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται για την θέση του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καρασαββίδης προέρχεται από το λεγόμενο «Λοβερδικό» μπλοκ, καθώς είχε στηρίξει για την ηγεσία του κόμματος τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και στη δεύτερη Κυριακή επέλεξε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ακούγεται, όχι όμως έντονα, πως και ο δικηγόρος Γιάννης Πιτσιώρας ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για την ίδια θέση. Για την νομαρχιακή επιτροπή της Α’ περιφέρειας ακούγονται κι άλλα γνωστά τοπικά στελέχη τα οποία φέρονται να επιθυμούν να εκλεγούν μέλη. Μεταξύ αυτών «παίζουν» τα ονόματα των: Κώστα Οικονόμου, Στέλιου Τσούλια, Θανάση Τσικουρίκα, Κώστα Ανθόπουλου, Περίανδρου Πετρόπουλου, Κωνσταντίνου Αγαΐτση, Δημήτρη Κνη, Δημήτρη Ζαγκάκη, Σπύρου Τζελέπη, Βάσιας Μαδέση, Μελίνας Νικολάκαρου, Ρόζας Εδιάρογλου, Έλενας Χαραλαμπίδου, Αθανάσιου Δέλλιου, Γιώργου Καλοπήτα, Ηλία Ρίγανη, Μιχάλη Ραλλίδη, Πέτρου Παπαπανάγου, Αντώνη Τασόπουλου, Κώστα Χατζηθεοδώρου, Θεοδώρας Μάμαλη κ.ά.

Τα προβλήματα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η διευρυμένη ΝΟΕΣ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των καλπών που θα στηθούν σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης (πρόθεση είναι να υπάρξει μία κάλπη για κάθε καλλικρατικό δήμο) αλλά και να συμπληρωθούν οι εφορευτικές επιτροπές που θα επιφορτιστούν με την εκλογική διαδικασία. Δεδομένου, ότι η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς ο κάθε ψηφοφόρος θα ψηφίζει σε τέσσερις κάλπες (νομαρχιακή επιτροπή, συντονιστική επιτροπή, συνέδρους συνεδρίου και όνομα κόμματος) και προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και αστοχίες υπάρχει εισήγηση για κάθε κάλπη να υπάρχει και αντίστοιχο χρώμα ψηφοδελτίου και φακέλου. Επίσης ακόμα αναζητείται ο χώρους που θα στηθούν κάλπες για τον κεντρικό δήμο του νομού με κάποιο περίπτερο της ΔΕΘ ή το φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης να είναι οι δύο επικρατέστερες τοποθεσίες. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τρίτη. Όπως εξηγούσε κορυφαίος τοπικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης «για να επιτύχει το εγχείρημα θα πρέπει το κόμμα κεντρικά να εξασφαλίσει την δωρεάν μετακίνηση και διαμονή του κόσμου στην Αθήνα. Δεν υπάρχει διάθεση να ξοδέψουν από το υστέρημά τους χρήματα τα στελέχη μας για να συμμετέχουν στο συνέδριο» έλεγε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, πως πρώην γραμματείς της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης όπως είναι ο νυν γραμματέας Νίκος Κριθαρίδης και ο πρώην γραμματέας Χρόνης Μακρίδης δεν επιθυμούν την συμμετοχή τους εκ νέου στις εκλογές των τοπικών οργάνων.

Β’ Θεσσαλονίκης

Για τη Β’ Θεσσαλονίκης, επίσης ακούγονται διάφορα ονόματα. Αν και ο νυν γραμματέας Γιάννης Κυανίδης για πολλούς θεωρείται δεδομένο πως επιθυμεί να επανεκλεγεί στο συγκεκριμένο αξίωμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΜτΚ» δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Πληροφορίες αναφέρουν πως για τη θέση του γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής Β’ Θεσσαλονίκης ενδιαφέρονται ο νυν αναπληρωτής γραμματέας Αχιλλέας Μεταλλούλης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Δρυμού, Κώστας Πατσαλάς και ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Δέλτα, Κωνσταντίνος Καϊκής. Για υποψήφιοι στις εκλογές ανάδειξης των μελών της νέας νομαρχιακής επιτροπής της περιοχής ακούγονται επίσης οι: Κώστας Κοκκολάκης, Γιώργος Γρηγορούδης, Γιώργος Τσολάκης, Βάιος Αγγελινούδης κ.ά.

Σε… σταυρόλεξο για δυνατούς και επίμονους λύτες εξελίσσονται οι εκλογές στις συντονιστικές επιτροπές των Τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Και αυτό, γιατί τα περισσότερα από τα γνωστά τοπικά στελέχη επιθυμούν την συμμετοχή τους είτε στην νομαρχιακή επιτροπή είτε «φλερτάρουν» με την εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή. Στον δήμο Θεσσαλονίκης προβλέπονται τρεις συντονιστικές επιτροπές: μία για Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικό Διαμέρισμα, όπου ακούγεται το όνομα του Γιώργου Καλλινάκη, μία για το Δ’ Διαμέρισμα και την Τριανδρία όπου ακούγεται το όνομα του Νίκου Κωτσόπουλου, μία για το Ε’ Διαμέρισμα, όπου ακούγεται το όνομα του Λάζαρου Πίτκα. Ανάλογες συντονιστικές επιτροπές θα εκλεγούν σε Καλαμαριά, Νεάπολη-Συκιές, Παύλο μελά, Αμπελόκηπους-Μενεμένη και Εύοσμο-Κορδελιό.

Ψηφίζουν για το επόμενο όνομα

Όπως έχει δηλώσει άλλωστε το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης τόσο ο ίδιος όσο και η ηγετική ομάδα του κόμματος οι νέες εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα έχουν το χαρακτήρα εσωτερικού δημοψηφίσματος και αυτό γιατί όσοι συμμετέχουν θα κληθούν οι ίδιοι να αποφασίσουν για το μελλοντικό όνομα του κόμματος. Έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η μαζική συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία, καθώς η μεγάλη συμμετοχή των 270.000 ψηφοφόρων στις εκλογές ανάδειξης αρχηγού τον περασμένο Δεκέμβρη έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα δεδομένα και προσδοκίες. «Εάν ο κόσμος δεν προσέλθει στις κάλπες για την ανάδειξη συνέδρων και νέων μελών νομαρχιακών επιτροπών, τότε ορισμένοι θα κάνουν λόγο για ήττα και το μήνυμα που θα βγει στην κοινωνία δεν θα είναι το ζητούμενο. Για το λόγο αυτό οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν οι ίδιοι για το όνομα, καθώς εκτιμάται πως αυτό αποτελεί καλό λόγο συμμετοχής στις εκλογές» έλεγαν χαρακτηριστικά τα ίδια «πράσινα» στελέχη. «Το όνομα της παράταξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα το υπογράψουν με την ψήφο τους οι χιλιάδες που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 8ης Μαΐου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης τόσο από την Πάτρα όσο και από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε πρόσφατα. Δεδομένο θεωρείται πως το όνομα «ΠΑΣΟΚ» και ο «πράσινος ήλιος» αναμένεται να επιστρέψουν στην… μαρκίζα μέσω της διαδικασίας αυτής. Ως προς τα ονόματα που θα τεθούν σε ψηφοφορία, οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη είναι «σφίγγες». Τα επικρατέστερα πάντως, που «παίζουν» εδώ και λίγες εβδομάδες και εκ των οποίων θα κληθούν να επιλέξουν οι «πράσινοι ψηφοφόροι» είναι: 1. ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη και 2. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ωστόσο, επισημαίνουν στη «ΜτΚ» πως τίποτα δεν έχει κλειδώσει και πως οι τελικές εισηγήσεις τόσο για την ονομασία όσο και για τον τρόπο που θα τεθεί το ερώτημα δεν έχει διαμορφωθεί.

Περισσότεροι από 600 σύνεδροι από Κεντρική Μακεδονία

Συνολικά, στο 3ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα συμμετέχουν 4.200 σύνεδροι και επιπλέον θα εκλεγούν άλλοι 100 από τις οργανώσεις των χώρων εργασίας και των επιστημονικών φορέων. Η εκλογή των συνέδρων θα γίνει και αυτή την 8η Μαΐου, ενώ εκείνων που θα προέρχονται από τους χώρους δουλειάς και τους επιστημονικούς φορείς την Τρίτη 10 του μηνός. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά θα εκλεγούν 30 σύνεδροι (15 και 15, αντίστοιχα για τις δύο ομάδες). Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για σύνεδροι του συνεδρίου έχουν αποκλειστικά τα μέλη του ΚΙΝΑΛ, ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων γίνεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω φόρμας που στον ιστότοπο του Κινήματος Αλλαγής, είτε με email που θα αποστέλλεται στο: ekloges8maiou@gmail.com μέχρι και την Τετάρτη 04/05/2022 και ώρα 2 μ.μ. Η ανακήρυξη των υποψηφίων θα γίνει από την ΕΔΕΚΑΠ μέχρι την Πέμπτη 05/05/2022 στις 8 το βράδυ. Συνολικά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εκλεγούν 619 σύνεδροι. Αναλυτικότερα: 218 από την Α’ Θεσσαλονίκης, 103 από τη Β’ Θεσσαλονίκης, 50 από το νομό Ημαθίας, 39 από το νομό Κιλκίς, 44 από την Πέλλα, 57 από την Πιερία, 55 από τις Σέρρες και 53 από το νομό Χαλκιδικής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.04.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία