Κιτς και σ’ έφαγα: Το αγαπημένο εναλλακτικό εστιατόριο στην Ολύμπου, που κλείνει 11 χρόνια ζωής
06/12/2023 22:40
06/12/2023 22:40
Το «Κιτς και σ’ έφαγα» έχει πλέον γίνει ένα πολύ γνωστό όνομα στη Θεσσαλονίκη. Το ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, που φέτος κλείνει τα 11 χρόνια ζωής, έχει συγκινήσει πολλούς γευστικούς κάλυκες όλα αυτά τα χρόνια κι όχι αδίκως ή τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα σημεία της Ολύμπου, με μία κουζίνα πραγματικά ξεχωριστή, που το έχει καθιερώσει τόσο ως στέκι, όσο κι ως προορισμό για πολλούς επισκέπτες της πόλης, επώνυμους και μη. Εναλλακτικό, προσωποκεντρικό, καθόλου στημένο, αλλά απόλυτα χαλαρό, γεμάτο χρώμα και με ένα μενού που θα σας συνεπάρει, γι’ αυτό κι εμείς είμαστε εδώ, για να σας μυήσουμε λίγο καλύτερα.
Το «Κιτς και σ’ έφαγα» άνοιξε τις πόρτες του στις 20 Φεβρουαρίου του 2014, στο νούμερο 89 της Ολύμπου. Οι ιδιοκτήτριές του, Ελένη Τοδούλου και Μαρία Φάλλια, προσανατολίστηκαν επιτηδευμένα στην κιτς διακόσμηση κι επισφράγισαν κι επίσημα την ιδέα τους, σε συνεργασία με αρχιτέκτονα, η οποία ανέλαβε τις απαραίτητες πινελιές.
Η βασική φιλοσοφία του «Κιτς και σ’ έφαγα», κινείται γύρω από βασικές αρχές όπως η εντοπιότητα και η εποχικότητα των υλικών, η βιωσιμότητα, το μικρό αλλά πολύ περιεκτικό μενού και τα φυσικά και βιολογικά κρασιά στην κάβα, που έχει στηθεί με την επιμέλεια της Οινοποιού Χλόης Χατζηβαρύτη.
Στην κουζίνα, η σεφ Ελένη Τοδούλου Φεύγα, κάνει καθημερινά, μικρά θαύματα. Με ηπειρώτικη καταγωγή από το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων στα Τζουμέρκα και μία έφεση στη μαγειρική που είχε από μικρό παιδί – στην Ε’ Δημοτικού μαγείρεψε μόνη της τον πρώτο κρασάτο κόκορα με χοντρό μακαρόνι – βάζει όλη της την τέχνη στα γεύματά της. Τα πιάτα της δεν είναι επιτηδευμένα, αλλά μυρίζουν παράδοση, με γεύσεις βασισμένες στα βιώματά της.
Στο «Κιτς και σ’ έφαγα» -το πρώτο της εγχείρημα καθαρά για φαγητό, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην εστίαση, κυρίως ως bar tender- ξεδιπλώνει όλη την αγάπη, την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε κι από τις σπουδές και τα σεμινάρια επάνω στη μαγειρική, αλλά κι από τα ταξίδια της, τη μελέτη, την εξάσκηση και τις άπειρες ώρες πειραματισμού. Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι επισκέπτες, που την έχουν χαρακτηρίσει, εύστοχα, ως μία «νόστιμη μαγείρισσα»!
Στην υποδοχή και το σέρβις, αλλά και ειδική στο να σας κατατοπίσει σε ότι έχει να κάνει με συνδυασμό ποτού και φαγητού, η Μαρία, συντηρήτρια έργων τέχνης κι αρχαιοτήτων, θα φροντίσει να νιώσετε άνετα, θα σας σερβίρει με χιούμορ και θα προτείνει ό,τι ταιριάζει καλύτερα, στις γευστικές σας προτιμήσεις. Αν σας προτείνει το ηπειρώτικο βιολογικό τσίπουρο, που «δένει» κυριολεκτικά, με κάθε πρόταση του μενού, σας παροτρύνουμε να την ακούσετε!
Ως καλή γνώστρια του κρέατος, η Chef του «Κιτς και σ’ έφαγα», δημιουργεί συνταγές πάντα προσανατολισμένες και βασισμένες στην ελληνική κουζίνα, περιλαμβάνοντας σε αυτές πολλά προϊόντα από την Ήπειρο κι από όλη την Ελλάδα, όπως και μία καλή επιλογή τυριών αλλά και λάδι, από τον οικογενειακό ελαιώνα της Μαρίας, από το Παλαιό Κεραμίδι Πιερίας.
Πρώτα, θα σας σερβίρουν το δικό τους, νόστιμο και καλοζυμωμένο προζυμένιο ψωμί και κάτι μικρό να το συνοδέψετε, να σας ανοίξει η όρεξη, μέχρι να προχωρήσετε στα κυρίως.
Στα κορυφαία πιάτα τα ρεβίθια με κιμά και καδοτύρι Μετσόβου, το κοκορέτσι με χόρτα και γαλοτύρι Ηπείρου, η σιγομαγειρεμένη στο ζουμί της μαζί με χοντρό μακαρόνι προβατίνα, αλλά και ο τραχανάς με μοσχαρίσια μάγουλα και πρόβειο γιαούρτι.
Στο μενού, που αλλάζει βάση εποχικότητας, θα βρείτε και αρνικατσικομακαρονάδα, λαιμό προβατίνας με πιλάφι και κάστανα ή χόρτα τσιγαριστά αλλά και φασόλια γίγαντες με καβουρμά και βιολογικό αυγό Νεοχωρούδας.
Όλες οι μερίδες, σε κυρίως, ορεκτικά και σαλάτες, γενναίες κι άφθονες – δοκιμάστε οπωσδήποτε τις πατάτες διπλοτηγανισμένες με ανθό αλατιού και φρέσκια ρίγανη, τα μανιτάρια - και βασισμένες σε συνταγές που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι τα Τζουμέρκα για να τις δοκιμάσετε, αλλά αρκεί μία βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να πάρετε μία πολύ καλή γεύση.
H αλήθεια είναι, πως πρώτο το «Κιτς και σ’ έφαγα» έφερε στο τραπέζι την κοκκινιστή γίδα με τραχανά κι αβγό, τη βρασμένη στο ζουμί της προβατίνα με χοντρό μακαρόνι και τη χειροποίητη λαχανόπιτα, που στην Ήπειρο θεωρείται ολοκληρωμένο φαγητό και που, ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού θείου της Ελένης, θα σας σερβίρουν με μελάτο αβγό, όπως ακριβώς το έτρωγαν και στο σπίτι τους.
Και μπορεί σήμερα η προβατίνα να έχει πλέον αρχίσει να καθιερώνεται ως πιάτο στην πόλη μας, ωστόσο, η Ελένη έχει να το καυχιέται και είναι πολύ χαρούμενη, για το ότι, ενώ όταν πρωτοάνοιξε το «Κιτς και σ’ έφαγα» οι πελάτες ήταν επιφυλακτικοί ως προς το να δοκιμάσουν τα ιδιαίτερα αυτά πιάτα, σήμερα δεν … προλαβαίνει να τα σερβίρει!
Το «Κιτς και σ’ έφαγα» ταιριάζει με το χαρακτήρα της Ολύμπου και «δένει» με τα δέντρα της, ως ένα εναλλακτικό εστιατόριο ολίγον τι ρετρό, αλλά με στιβαρές γεύσεις νέας ελληνικής κουζίνας, που μυρίζουν ποιότητα. Είναι ένας χώρος όπου θα δείτε κάθε λογής ετερόκλητα αντικείμενα και μία όμορφη floral ταπετσαρία και που, γενικά, θα σας θυμίσει κάτι από παραμύθι.
Η Ελένη και η Μαρία, μία ομάδα απόλυτα δεμένη, που κάνει καθημερινά το καλύτερο για εσάς. Είναι ένα «πολύτιμο» μαγαζί κι ως τέτοιο, σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία!
Tip: Η κουζίνα του «Κιτς και σ’ έφαγα», λειτουργεί καθημερινά από τις 13.30 έως τις 23.30 και την Κυριακή από τις 13.30 έως τις 21.30.
Διεύθυνση: Ολύμπου 89, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 519191
Το «Κιτς και σ’ έφαγα» έχει πλέον γίνει ένα πολύ γνωστό όνομα στη Θεσσαλονίκη. Το ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, που φέτος κλείνει τα 11 χρόνια ζωής, έχει συγκινήσει πολλούς γευστικούς κάλυκες όλα αυτά τα χρόνια κι όχι αδίκως ή τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα σημεία της Ολύμπου, με μία κουζίνα πραγματικά ξεχωριστή, που το έχει καθιερώσει τόσο ως στέκι, όσο κι ως προορισμό για πολλούς επισκέπτες της πόλης, επώνυμους και μη. Εναλλακτικό, προσωποκεντρικό, καθόλου στημένο, αλλά απόλυτα χαλαρό, γεμάτο χρώμα και με ένα μενού που θα σας συνεπάρει, γι’ αυτό κι εμείς είμαστε εδώ, για να σας μυήσουμε λίγο καλύτερα.
Το «Κιτς και σ’ έφαγα» άνοιξε τις πόρτες του στις 20 Φεβρουαρίου του 2014, στο νούμερο 89 της Ολύμπου. Οι ιδιοκτήτριές του, Ελένη Τοδούλου και Μαρία Φάλλια, προσανατολίστηκαν επιτηδευμένα στην κιτς διακόσμηση κι επισφράγισαν κι επίσημα την ιδέα τους, σε συνεργασία με αρχιτέκτονα, η οποία ανέλαβε τις απαραίτητες πινελιές.
Η βασική φιλοσοφία του «Κιτς και σ’ έφαγα», κινείται γύρω από βασικές αρχές όπως η εντοπιότητα και η εποχικότητα των υλικών, η βιωσιμότητα, το μικρό αλλά πολύ περιεκτικό μενού και τα φυσικά και βιολογικά κρασιά στην κάβα, που έχει στηθεί με την επιμέλεια της Οινοποιού Χλόης Χατζηβαρύτη.
Στην κουζίνα, η σεφ Ελένη Τοδούλου Φεύγα, κάνει καθημερινά, μικρά θαύματα. Με ηπειρώτικη καταγωγή από το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων στα Τζουμέρκα και μία έφεση στη μαγειρική που είχε από μικρό παιδί – στην Ε’ Δημοτικού μαγείρεψε μόνη της τον πρώτο κρασάτο κόκορα με χοντρό μακαρόνι – βάζει όλη της την τέχνη στα γεύματά της. Τα πιάτα της δεν είναι επιτηδευμένα, αλλά μυρίζουν παράδοση, με γεύσεις βασισμένες στα βιώματά της.
Στο «Κιτς και σ’ έφαγα» -το πρώτο της εγχείρημα καθαρά για φαγητό, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στην εστίαση, κυρίως ως bar tender- ξεδιπλώνει όλη την αγάπη, την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε κι από τις σπουδές και τα σεμινάρια επάνω στη μαγειρική, αλλά κι από τα ταξίδια της, τη μελέτη, την εξάσκηση και τις άπειρες ώρες πειραματισμού. Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι επισκέπτες, που την έχουν χαρακτηρίσει, εύστοχα, ως μία «νόστιμη μαγείρισσα»!
Στην υποδοχή και το σέρβις, αλλά και ειδική στο να σας κατατοπίσει σε ότι έχει να κάνει με συνδυασμό ποτού και φαγητού, η Μαρία, συντηρήτρια έργων τέχνης κι αρχαιοτήτων, θα φροντίσει να νιώσετε άνετα, θα σας σερβίρει με χιούμορ και θα προτείνει ό,τι ταιριάζει καλύτερα, στις γευστικές σας προτιμήσεις. Αν σας προτείνει το ηπειρώτικο βιολογικό τσίπουρο, που «δένει» κυριολεκτικά, με κάθε πρόταση του μενού, σας παροτρύνουμε να την ακούσετε!
Ως καλή γνώστρια του κρέατος, η Chef του «Κιτς και σ’ έφαγα», δημιουργεί συνταγές πάντα προσανατολισμένες και βασισμένες στην ελληνική κουζίνα, περιλαμβάνοντας σε αυτές πολλά προϊόντα από την Ήπειρο κι από όλη την Ελλάδα, όπως και μία καλή επιλογή τυριών αλλά και λάδι, από τον οικογενειακό ελαιώνα της Μαρίας, από το Παλαιό Κεραμίδι Πιερίας.
Πρώτα, θα σας σερβίρουν το δικό τους, νόστιμο και καλοζυμωμένο προζυμένιο ψωμί και κάτι μικρό να το συνοδέψετε, να σας ανοίξει η όρεξη, μέχρι να προχωρήσετε στα κυρίως.
Στα κορυφαία πιάτα τα ρεβίθια με κιμά και καδοτύρι Μετσόβου, το κοκορέτσι με χόρτα και γαλοτύρι Ηπείρου, η σιγομαγειρεμένη στο ζουμί της μαζί με χοντρό μακαρόνι προβατίνα, αλλά και ο τραχανάς με μοσχαρίσια μάγουλα και πρόβειο γιαούρτι.
Στο μενού, που αλλάζει βάση εποχικότητας, θα βρείτε και αρνικατσικομακαρονάδα, λαιμό προβατίνας με πιλάφι και κάστανα ή χόρτα τσιγαριστά αλλά και φασόλια γίγαντες με καβουρμά και βιολογικό αυγό Νεοχωρούδας.
Όλες οι μερίδες, σε κυρίως, ορεκτικά και σαλάτες, γενναίες κι άφθονες – δοκιμάστε οπωσδήποτε τις πατάτες διπλοτηγανισμένες με ανθό αλατιού και φρέσκια ρίγανη, τα μανιτάρια - και βασισμένες σε συνταγές που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι τα Τζουμέρκα για να τις δοκιμάσετε, αλλά αρκεί μία βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να πάρετε μία πολύ καλή γεύση.
H αλήθεια είναι, πως πρώτο το «Κιτς και σ’ έφαγα» έφερε στο τραπέζι την κοκκινιστή γίδα με τραχανά κι αβγό, τη βρασμένη στο ζουμί της προβατίνα με χοντρό μακαρόνι και τη χειροποίητη λαχανόπιτα, που στην Ήπειρο θεωρείται ολοκληρωμένο φαγητό και που, ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού θείου της Ελένης, θα σας σερβίρουν με μελάτο αβγό, όπως ακριβώς το έτρωγαν και στο σπίτι τους.
Και μπορεί σήμερα η προβατίνα να έχει πλέον αρχίσει να καθιερώνεται ως πιάτο στην πόλη μας, ωστόσο, η Ελένη έχει να το καυχιέται και είναι πολύ χαρούμενη, για το ότι, ενώ όταν πρωτοάνοιξε το «Κιτς και σ’ έφαγα» οι πελάτες ήταν επιφυλακτικοί ως προς το να δοκιμάσουν τα ιδιαίτερα αυτά πιάτα, σήμερα δεν … προλαβαίνει να τα σερβίρει!
Το «Κιτς και σ’ έφαγα» ταιριάζει με το χαρακτήρα της Ολύμπου και «δένει» με τα δέντρα της, ως ένα εναλλακτικό εστιατόριο ολίγον τι ρετρό, αλλά με στιβαρές γεύσεις νέας ελληνικής κουζίνας, που μυρίζουν ποιότητα. Είναι ένας χώρος όπου θα δείτε κάθε λογής ετερόκλητα αντικείμενα και μία όμορφη floral ταπετσαρία και που, γενικά, θα σας θυμίσει κάτι από παραμύθι.
Η Ελένη και η Μαρία, μία ομάδα απόλυτα δεμένη, που κάνει καθημερινά το καλύτερο για εσάς. Είναι ένα «πολύτιμο» μαγαζί κι ως τέτοιο, σας προτείνουμε να το επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία!
Tip: Η κουζίνα του «Κιτς και σ’ έφαγα», λειτουργεί καθημερινά από τις 13.30 έως τις 23.30 και την Κυριακή από τις 13.30 έως τις 21.30.
Διεύθυνση: Ολύμπου 89, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 519191
ΣΧΟΛΙΑ