Κλωθώ: Η Μοίρα της αρχαιότητας, έμπνευση για ένα μεζεδοπωλείο - εστιατόριο δημιουργικής κουζίνας στην ανατολική Θεσσαλονίκη
26/11/2023 10:10
26/11/2023 10:10
Το μεζεδοπωλείο – εστιατόριο «Κλωθώ» άνοιξε το 2020 στη συμβολή των οδών Γρυπάρη και Γαμβέττα, στην περιοχή της Ανάληψης, ως ένα από τα τολμηρά projects της πόλης, που έκαναν την αρχή τους εν μέσω εποχής κορωνοϊού και ήδη έχει κερδίσει καρδιές, με τη δημιουργική, ελληνική και μεσογειακή του κουζίνα, τα χαρούμενα κι ευδιάθετα πρόσωπα και το γωνιακό, ήρεμο σημείο όπου βρίσκεται, κάτω ακριβώς από την πολύβουη Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το «Κλωθώ» ανήκει στη μαγείρισσα Ελένη Φωτίου, που δημιουργεί καθημερινά στην κουζίνα και το σύζυγό της, Αναστάσιο Κουκουλέκη, που είναι υπεύθυνος για τη σάλα και τη γενικότερη διαχείριση.
Τα πάντα, σχεδόν, στο χώρο είναι χειροποίητα, ακόμη και τα τραπεζοκαθίσματα, που οι ίδιοι έστησαν, αλλά και η ρετρό διακόσμηση, τα όμορφα σερβίτσια, το πλακάκι εποχής και τα παλ χρώματα, που δίνουν στο χώρο – παλιό καφενείο της περιοχής - αύρα άλλης εποχής.
Το ίδιο το σημείο ιδανικό, ένα αδιέξοδο στη συμβολή των δύο οδών όπου βρίσκεται, ακριβώς κάτω από την κεντρική Κωνσταντίνου Καραμανλή μεν, ήσυχο και ιδανικό για να απολαύσετε τα γεύματά σας δε, κι ας είναι μέσα στον αστικό ιστό. Πρόκειται για έναν comfort χώρο, ένα «παρεϊστικο» κουτούκι, που σέβεται την παράδοση με τις νοστιμιές του κι όχι μόνο.
Η φιλοσοφία στο «Κλωθώ» είναι το σπιτικό, προσεγμένο φαγητό, όχι απαραίτητα το μαγειρευτό και μόνο, αλλά τα χειροποίητα πιάτα και μεζέδες, που βγαίνουν πάντα φρέσκα, λίγα και καλά και πάντα καλομαγειρεμένα και προσεγμένα. Κάθε μέρα ξεκινούν από την αρχή, με νέα, φρέσκα υλικά και δημιουργίες που σας περιμένουν να τις δοκιμάσετε.
Εδώ θα βρείτε μεζέδες που συνδυάζονται πολύ εύκολα με κρασί και τσίπουρο. Έχοντας εμπειρία ως μαγείρισσα από το 2013, η ιδιοκτήτρια προτείνει μία σειρά από πιάτα ημέρας, αλλά και τα καθιερωμένα πιάτα του μενού, συνταγές άλλες κλασσικές κι άλλες δικές της, πρωτότυπες, που καλούν σε λαχταριστές δοκιμές. Όλες βασισμένες στα υλικά της μεσογειακής κι ελληνικής κουζίνας, με αγνό ελαιόλαδο, πλούσιες σε λαχανικά κι άλλες εκλεκτές πρώτες ύλες.
Στα πιάτα ημέρας, θα βρείτε καλοψημένο χοιρινό κότσι, ζουμερή χοιρινή πανσέτα στη γάστρα συνοδευόμενη από πουρέ πατάτας, αλλά και κόκορα κρασάτο στα μαγειρευτά ,ενώ ανάλογα με την ημέρα και την εποχή, μπορεί να εμφανιστούν λαχανοντολμάδες, γεμιστά κι άλλες προτάσεις, βασισμένες σε λαχανικά κι άλλα προϊόντα του μπαξέ.
Από τα κρεατικά του «Κλωθώ», έχουμε να σας προτείνουμε σίγουρα το συκώτι με πουρέ γλυκοπατάτας. Οι πουρέδες του καταστήματος, είναι πάντα χειροποίητοι, αλλάζουν κάθε τόσο και ανάλογα με τις εποχές μπορεί να απολαύσετε νόστιμο πουρέ από σελινόριζα, καρότο ή κουνουπίδι, με γεύσεις που απογειώνουν τα πιάτα.
Ξεχωρίζουν, επίσης, η ταλιάτα, τα καραμελωμένα short ribs με σάλτσα barbecue, το τυλιγμένο με prosciutto -σαν μπαλοτίνα- κοτόπουλο και οι χοιρινές και μοσχαρίσιες κοπές, στο σύνολό τους.
Στα ψάρια, φρέσκα αλιεύματα ημέρας, ειδικά τις ημέρες της γειτονικής λαϊκής αγοράς, συμπληρώνουν γευστικά τις προτάσεις του μενού και σας δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσετε, κυριολεκτικά, τα πάντα.
Συμπληρωμένα από σαλάτες, όπως η δροσερή «Κλωθώ» - με baby ανάμεικτα πράσινα λαχανικά, φρούτα εποχής, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, ξινομυζήθρα Κρήτης και vinaigrette πορτοκαλιού - επιλεγμένα τυριά, χειροποίητες μαρμελάδες κι άλλα νόστιμα ορεκτικά, τα χειροποίητα παστά τους, που συνθέτουν ένα μενού στο «Κλωθώ» πλήρες σε γεύσεις, χρώματα και ποικιλία.
Συνοδέψτε τους μεζέδες σας με τσίπουρο, ούζο και μπύρα από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και οίνους από την κάρτα κρασιών, που επίσης αλλάζει ανάλογα με το μενού και την εποχικότητα.
Και για γλυκό, στο τέλος, λουκουμάδες, ρεβανί ή πορτοκαλόπιτα, νόστιμα παραδοσιακά σιροπιαστά ή τσουρέκι με σιρόπι μαστίχας και γκανάζ σοκολάτας (το γλυκό αλλάζει καθημερινά) πάντα κερασμένα, για να φύγετε με την πιο γλυκιά επίγευση.
Η Κλωθώ, ως Μούσα, είχε μεγάλη δύναμη ως προς τη μοίρα των ζωών των ανθρώπων. Το ίδιο ακριβώς θα έχουν και οι γεύσεις του «Κλωθώ», ως προς τις γευστικές σας εμπειρίες!
Tip 1: Το «Κλωθώ», λειτουργεί από τις 14.00 έως τις 24.00 (η κουζίνα κλείνει στις 23.00). Την Κυριακή, η κουζίνα λειτουργεί από τις 13.30 έως τις 18.00.
Tip 2: Ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, είναι καλό να κάνετε κράτηση. Κρατήσεις, γίνονται και μέσω e-table.
Τip 3: Όλο το μενού του «Κλωθώ», διατίθεται για παραγγελία και μέσω Box και e-food.
Διεύθυνση: Ι. Γρυπάρη 14 & Γαμβέττα 175, Aνάληψη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 301257
Το μεζεδοπωλείο – εστιατόριο «Κλωθώ» άνοιξε το 2020 στη συμβολή των οδών Γρυπάρη και Γαμβέττα, στην περιοχή της Ανάληψης, ως ένα από τα τολμηρά projects της πόλης, που έκαναν την αρχή τους εν μέσω εποχής κορωνοϊού και ήδη έχει κερδίσει καρδιές, με τη δημιουργική, ελληνική και μεσογειακή του κουζίνα, τα χαρούμενα κι ευδιάθετα πρόσωπα και το γωνιακό, ήρεμο σημείο όπου βρίσκεται, κάτω ακριβώς από την πολύβουη Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Το «Κλωθώ» ανήκει στη μαγείρισσα Ελένη Φωτίου, που δημιουργεί καθημερινά στην κουζίνα και το σύζυγό της, Αναστάσιο Κουκουλέκη, που είναι υπεύθυνος για τη σάλα και τη γενικότερη διαχείριση.
Τα πάντα, σχεδόν, στο χώρο είναι χειροποίητα, ακόμη και τα τραπεζοκαθίσματα, που οι ίδιοι έστησαν, αλλά και η ρετρό διακόσμηση, τα όμορφα σερβίτσια, το πλακάκι εποχής και τα παλ χρώματα, που δίνουν στο χώρο – παλιό καφενείο της περιοχής - αύρα άλλης εποχής.
Το ίδιο το σημείο ιδανικό, ένα αδιέξοδο στη συμβολή των δύο οδών όπου βρίσκεται, ακριβώς κάτω από την κεντρική Κωνσταντίνου Καραμανλή μεν, ήσυχο και ιδανικό για να απολαύσετε τα γεύματά σας δε, κι ας είναι μέσα στον αστικό ιστό. Πρόκειται για έναν comfort χώρο, ένα «παρεϊστικο» κουτούκι, που σέβεται την παράδοση με τις νοστιμιές του κι όχι μόνο.
Η φιλοσοφία στο «Κλωθώ» είναι το σπιτικό, προσεγμένο φαγητό, όχι απαραίτητα το μαγειρευτό και μόνο, αλλά τα χειροποίητα πιάτα και μεζέδες, που βγαίνουν πάντα φρέσκα, λίγα και καλά και πάντα καλομαγειρεμένα και προσεγμένα. Κάθε μέρα ξεκινούν από την αρχή, με νέα, φρέσκα υλικά και δημιουργίες που σας περιμένουν να τις δοκιμάσετε.
Εδώ θα βρείτε μεζέδες που συνδυάζονται πολύ εύκολα με κρασί και τσίπουρο. Έχοντας εμπειρία ως μαγείρισσα από το 2013, η ιδιοκτήτρια προτείνει μία σειρά από πιάτα ημέρας, αλλά και τα καθιερωμένα πιάτα του μενού, συνταγές άλλες κλασσικές κι άλλες δικές της, πρωτότυπες, που καλούν σε λαχταριστές δοκιμές. Όλες βασισμένες στα υλικά της μεσογειακής κι ελληνικής κουζίνας, με αγνό ελαιόλαδο, πλούσιες σε λαχανικά κι άλλες εκλεκτές πρώτες ύλες.
Στα πιάτα ημέρας, θα βρείτε καλοψημένο χοιρινό κότσι, ζουμερή χοιρινή πανσέτα στη γάστρα συνοδευόμενη από πουρέ πατάτας, αλλά και κόκορα κρασάτο στα μαγειρευτά ,ενώ ανάλογα με την ημέρα και την εποχή, μπορεί να εμφανιστούν λαχανοντολμάδες, γεμιστά κι άλλες προτάσεις, βασισμένες σε λαχανικά κι άλλα προϊόντα του μπαξέ.
Από τα κρεατικά του «Κλωθώ», έχουμε να σας προτείνουμε σίγουρα το συκώτι με πουρέ γλυκοπατάτας. Οι πουρέδες του καταστήματος, είναι πάντα χειροποίητοι, αλλάζουν κάθε τόσο και ανάλογα με τις εποχές μπορεί να απολαύσετε νόστιμο πουρέ από σελινόριζα, καρότο ή κουνουπίδι, με γεύσεις που απογειώνουν τα πιάτα.
Ξεχωρίζουν, επίσης, η ταλιάτα, τα καραμελωμένα short ribs με σάλτσα barbecue, το τυλιγμένο με prosciutto -σαν μπαλοτίνα- κοτόπουλο και οι χοιρινές και μοσχαρίσιες κοπές, στο σύνολό τους.
Στα ψάρια, φρέσκα αλιεύματα ημέρας, ειδικά τις ημέρες της γειτονικής λαϊκής αγοράς, συμπληρώνουν γευστικά τις προτάσεις του μενού και σας δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάσετε, κυριολεκτικά, τα πάντα.
Συμπληρωμένα από σαλάτες, όπως η δροσερή «Κλωθώ» - με baby ανάμεικτα πράσινα λαχανικά, φρούτα εποχής, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, ξινομυζήθρα Κρήτης και vinaigrette πορτοκαλιού - επιλεγμένα τυριά, χειροποίητες μαρμελάδες κι άλλα νόστιμα ορεκτικά, τα χειροποίητα παστά τους, που συνθέτουν ένα μενού στο «Κλωθώ» πλήρες σε γεύσεις, χρώματα και ποικιλία.
Συνοδέψτε τους μεζέδες σας με τσίπουρο, ούζο και μπύρα από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και οίνους από την κάρτα κρασιών, που επίσης αλλάζει ανάλογα με το μενού και την εποχικότητα.
Και για γλυκό, στο τέλος, λουκουμάδες, ρεβανί ή πορτοκαλόπιτα, νόστιμα παραδοσιακά σιροπιαστά ή τσουρέκι με σιρόπι μαστίχας και γκανάζ σοκολάτας (το γλυκό αλλάζει καθημερινά) πάντα κερασμένα, για να φύγετε με την πιο γλυκιά επίγευση.
Η Κλωθώ, ως Μούσα, είχε μεγάλη δύναμη ως προς τη μοίρα των ζωών των ανθρώπων. Το ίδιο ακριβώς θα έχουν και οι γεύσεις του «Κλωθώ», ως προς τις γευστικές σας εμπειρίες!
Tip 1: Το «Κλωθώ», λειτουργεί από τις 14.00 έως τις 24.00 (η κουζίνα κλείνει στις 23.00). Την Κυριακή, η κουζίνα λειτουργεί από τις 13.30 έως τις 18.00.
Tip 2: Ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, είναι καλό να κάνετε κράτηση. Κρατήσεις, γίνονται και μέσω e-table.
Τip 3: Όλο το μενού του «Κλωθώ», διατίθεται για παραγγελία και μέσω Box και e-food.
Διεύθυνση: Ι. Γρυπάρη 14 & Γαμβέττα 175, Aνάληψη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 301257
ΣΧΟΛΙΑ