ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κολύμβηση: «Πρόσφυγες» για μία προπόνηση οι αθλητές σε Δράμα και Ξάνθη

Τα μέλη των συλλόγων αθλούνται σε γειτονικές πόλεις, επειδή τα κολυμβητήρια των δήμων τους παραμένουν κλειστά

 09/03/2022 11:00

Κολύμβηση: «Πρόσφυγες» για μία προπόνηση οι αθλητές σε Δράμα και Ξάνθη

Ελένη Τσαλκατίδου

Το χειμερινό πρωτάθλημα κολύμβησης Βορείου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης και από τους 66 συλλόγους που έλαβαν μέρος, δύο ήταν αυτοί που ξεχώρισαν, όχι με απόλυτα αγωνιστικά κριτήρια.

Πρόκειται για τον Κολυμβητικό Όμιλο Δράμας και τον αντίστοιχο της Ξάνθης, οι οποίοι εν αντιθέσει με όλους τους υπόλοιπους συλλόγους που συμμετείχαν, δεν διαθέτουν το δικό τους κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα οι αθλητές και οι αθλήτριές τους να αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν 100-150 χιλιόμετρα για την προπόνησή τους. Κι αυτό γιατί το κολυμβητήριο της Δράμας παραμένει κλειστό εδώ και δύο χρόνια, ενώ το αντίστοιχο της Ξάνθης τα τελευταία οκτώ.

Καραγιάννη: «Αδικούνται τα παιδιά, αδικείται και το ίδιο το άθλημα»

Η Κατερίνα Καραγιάννη, παλιά δόξα της ελληνικής κολύμβησης, που εδώ και λίγους μήνες έχει αναλάβει χρέη τεχνικής συμβούλου της ομοσπονδίας στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησε στη «ΜτΚ» και το makthes.gr για το θέμα που αφορά στα κολυμβητήρια της Δράμας και της Ξάνθης, τα οποία η ίδια επισκέφθηκε πριν από λίγους μήνες.

«Τον περασμένο Οκτώβριο κάναμε μία επίσκεψη μαζί με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον έφορο κολύμβησης της ομοσπονδίας, προκειμένου να δούμε την εξέλιξη των εργασιών στα δύο κολυμβητήρια. Έκτοτε παρακολουθούμε τις εργασίες τόσο σε αυτό της Ξάνθης όσο και σε αυτό της Δράμας», σχολίασε αρχικά, για να προσθέσει: «Δεν είναι δυνατό να είναι τα παιδιά καθημερινά στον δρόμο εδώ και χρόνια, αναγκαζόμενα να μετακινούνται σε γειτονικές πόλεις από τη δική τους, προκειμένου να κάνουν την προπόνησή τους. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά, στις οικογένειές τους και στους προπονητές τους, που στηρίζουν με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα την αγάπη τους για την κολύμβηση».

Αναφερθείσα στο κολυμβητήριο της Δράμας, η τεχνική σύμβουλος της ομοσπονδίας είχε να πει: «Το κολυμβητήριο έχει κλείσει την τελευταία διετία λόγω ακαταλληλότητας. Παρότι βρέθηκε ένας άνθρωπος από την τοπική κοινωνία, ο οποίος θέλει να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, το θέμα έχει καθυστερήσει. Είναι πραγματικά άξιος συγχαρητηρίων ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας, που οι παίδες του αναδείχθηκαν πρωταθλητές και όλοι του οι αθλητές και οι αθλήτριες κατεβαίνουν με αξιώσεις στους αγώνες, παρά την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και οι γονείς τους».

Ακόμα πιο άσχημη δείχνει να είναι η κατάσταση στην Ξάνθη, η οποία μάλιστα διαθέτει και το πρώτο κολυμβητήριο της Ελλάδας ήδη από τη δεκαετία του 1940, ωστόσο αυτό παραμένει κλειστό για περισσότερο από επτά χρόνια. «Είναι προς τιμήν των ανθρώπων του Κολυμβητικού Ομίλου της περιοχής που έχουν διατηρήσει ψηλά την ομάδα και κάνουν τόσο μεγάλο αγώνα, φέρνοντας διακρίσεις στο σύλλογο. Το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό για επτά χρονιά, ο Δήμος ανέλαβε να το ανακαινίσει, αλλά παρότι είναι έτοιμο, δεν έχει παραδοθεί προς χρήση».

Τέλος, η Κατερίνα Καραγιάννη έκανε μια σύνοψη όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, λέγοντας πως «αδικούνται τα παιδιά, αδικείται και το ίδιο το άθλημα με αυτές τις καταστάσεις. Το κολυμβητήριο είναι μία κοινωνική παροχή που πρέπει να δίδεται από το Δήμο στα νέα παιδιά και για να μαθαίνουν κολύμπι και για να μείνουν στον αθλητισμό, εξασκούμενοι στο άθλημα».

Ξάνθη: Υποσχέσεις διετίας, δοκιμές και έλλειψη επίπλων

Απόλυτα πετυχημένη ήταν η πορεία του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης στο χειμερινό πρωτάθλημα, παρότι ο σύλλογος έχει «ξεσπιτωθεί» εδώ και οκτώ χρόνια από το κολυμβητήριό του και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί αυτό της Κομοτηνής. Τραγική ειρωνεία; Ο ΚΟ Ξάνθης είναι ο παλαιότερος στην Ελλάδα, καθώς «γεννήθηκε» το 1954 και το δε κολυμβητήριο της πόλης είναι το πρώτο εν Ελλάδι που κατασκευάστηκε το 1943.

«Το κολυμβητήριο έκλεισε οριστικά από το 2014 και εδώ και 8-9 χρόνια, τα παιδιά, που τότε ήταν μικρά και πλέον μεγάλωσαν, κάνουν 120-150 χιλιόμετρα καθημερινά για να πάνε στην Κομοτηνή και να προπονηθούν. Περίπου έχουμε διανύσει 225.000 χιλιόμετρα από τότε που έκλεισε το κολυμβητήριο στην πόλη μας», σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Μουτουσίδης και συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλά, τα οποία έγιναν ακόμα πιο έντονα την περίοδο της καραντίνας: Τότε ο σύλλογος δεν μπορούσε να μετακινηθεί εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού, με αποτέλεσμα οι αθλητές μας να έχουν να συναγωνιστούν αυτούς που προπονούνταν καθημερινά στα κολυμβητήριά τους».

Σήμερα, έχουν απομείνει στον Όμιλο περίπου 50-60 παιδιά, αριθμός ο οποίος ήταν πολύ μεγαλύτερος στην προ Covid εποχή.

Τέλος, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κολυμβητήριο της Ξάνθης, ο Απόστολος Μουτουσίδης εξήγησε: «Το κολυμβητήριο υποτίθεται ότι θα άνοιγε το 2019, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Τον Ιανουάριο του 2022 μάς ενημέρωσαν ότι θα γίνουν τρίμηνες δοκιμασίες, οι οποίες έγιναν και τον Δεκέμβριο και μας είπαν πως το κολυμβητήριο ήταν έτοιμο. Το τελευταίο νέο που αφορά στην κωλυσιεργία έχει να κάνει με την καθυστέρηση παραλαβής των επίπλων για τα γραφεία των συλλόγων».

Το makthes.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη δημοτική αρχή της Ξάνθης, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

kox-ygr.jpg

Δράμα: Η «μετακόμιση» στην Καβάλα, οι απώλειες και το όραμα

Η αγωνιστική ομάδα του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας διέπρεψε στο πρόσφατο χειμερινό πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος, με αποκορύφωμα τους παίδες που κατέκτησαν την πρωτιά στην κατηγορία τους. Μάλιστα, η επιτυχία αυτή των Δραμινών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες του συλλόγου στερούνται τα τελευταία δύο χρόνια κολυμβητηρίου στην πόλη τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνουν καθημερινά 100 χιλιόμετρα, προκειμένου να προπονηθούν στο κολυμβητήριο της γειτονικής Καβάλας.

«Το κολυμβητήριο έκλεισε για λόγους ασφαλείας, καθώς θεωρήθηκε ότι λόγω κάποιων στατικών προβλημάτων, υπήρχε θέμα επικινδυνότητας. Εδώ και ενάμιση και πλέον χρόνο είμαστε ‘πρόσφυγες’ στην Καβάλα, προκειμένου τα παιδιά να μπορούν καθημερινά να κολυμπάνε», σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Μπανιώτης, με τον έφορο, Βαγγέλη Τοπχαναλή, να προσθέτει: «Η άλλη λύση που είχαμε, πέραν της Καβάλας, ήταν οι Σέρρες, όπου όμως η πισίνα είναι πολύ μικρή. Η πιο εύκολη λύση, λοιπόν, ήταν να σταματήσει να υφίσταται ο σύλλογος, αφού πουθενά στον κόσμο και σε κανένα άθλημα, ένας σύλλογος δεν μετακινείται σε άλλη πόλη καθημερινά επί δύο χρόνια για να προπονηθεί. Είναι άθλος αυτό που γίνεται».

Μάλιστα, στάθηκε και στην πρόσφατη επιτυχία στο χειμερινό πρωτάθλημα, λέγοντας πως «παρουσιάζουμε το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς είναι άδικο για κάποιους αθλητές, που δεν μπορούν να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να προπονηθούν όπως πρέπει. Αν λειτουργούσε το κολυμβητήριο στην πόλη μας, τότε κάποια από αυτά τα παιδιά την άνοιξη θα ήταν σε διεθνείς διοργανώσεις ως μέλη της Εθνικής ομάδας».

Ερωτηθείς, επιπλέον, ο Βαγγέλης Τοπχαναλής για την καθημερινότητα των αθλητών και των αθλητριών του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας, είπε πως «χρειάζεται να κάνουν καθημερινά περίπου 100 χιλιόμετρα για να πάνε και να γυρίσουν στην Καβάλα. Μάλιστα, επειδή οι ώρες που έχουμε στη διάθεσή μας για προπόνηση στο κολυμβητήριο εκεί είναι πολύ συγκεκριμένες, τα παιδιά τα παραλαμβάνει λεωφορείο στις 14:15, αμέσως μετά το σχολείο, και τα επιστρέφει νωρίς το απόγευμα. Αν υπολογίσουμε ότι μεταξύ των αθλητών μας υπάρχουν και μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, οι οποίοι το απόγευμα έχουν φροντιστήριο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολλά από τα παιδιά επιστρέφουν στις 8-9 το βράδυ στο σπίτι τους από το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν προνοήσει για το φαγητό τους όλη τη μέρα και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτή η πολύωρη απουσία από το σπίτι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χρήστος Μπανιώτης μίλησε για το πού έχει «κολλήσει» η διαδικασία ανακατασκευής του κολυμβητηρίου: «Εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε λύσεις και να καταφύγουμε εν τέλει στην Καβάλα, γιατί αρχικά μας είχαν αναφέρει ότι θα υπήρχε η δυνατότητα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2021 να ήμασταν πίσω στο κολυμβητήριό μας. Αν το ξέραμε από την αρχή ότι θα υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, ίσως να είχαμε δρομολογήσει αλλιώς τα πράγματα. Δεν περιμέναμε να αργήσουν τόσο τα γραφειοκρατικά θέματα».

Η καθυστέρηση της επιστροφής στο κολυμβητήριο της Δράμας και η «μετακόμιση» στη γειτονική πόλη είχε συνέπειες για τον σύλλογο. «Όταν κλείσαμε, αριθμούσαμε 880 μέλη, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Με τη λύση της Καβάλας, αυτοί που μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε ήταν το μόνο αγωνιστικό κομμάτι, όσοι, δηλαδή, είχαν δελτίο και μπορούσαν να λάβουν μέρος σε αγώνες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι πριν ‘ξεσπιτωθούμε’, τα προαγωνιστικά τμήματα αριθμούσαν 95 αθλητές και πλέον είναι μόνο 15, ενώ στην αγωνιστική κατηγορία από 42 άτομα έχουν μείνει μόνο 32. Όπως γίνεται αντιληπτό, στην προαγωνιστική κατηγορία ήταν πιο απότομη η πτώση λόγω της μικρής ηλικίας των αθλητών», σχολίασε ο έφορος.

Όσο για το ποιες είναι οι κινήσεις τους, ο πρόεδρος επεσήμανε: «Είμαστε σε επαφή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο με τις δημοτικές υπηρεσίες, με θεσμικούς φορείς όσο και με την οικογένεια Αποστολίδη (Raycap), που έχει αποφασίσει να ανακατασκευάσει το κολυμβητήριο, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Το γεγονός ότι υπάρχει πίσω από το έργο η οικογένεια Αποστολίδη μάς ενθαρρύνει και λειτουργεί ως εχέγγυο ότι σίγουρα θα γίνει κάτι καλό και γρήγορα. Αυτό που περιμένουμε είναι από μέρα σε μέρα να στηθεί το εργοτάξιο και σαν σύλλογος θα θέλαμε η επόμενη χρονιά να μας βρει μέσα στο ‘σπίτι’ μας».

Σε ερώτηση για το πώς έγινε η προσέγγιση της οικογένειας Αποστολίδη, που ανέλαβε την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου, ο Βαγγέλης Τοπχαναλής εξήγησε: «Πρόκειται για μια οικογένεια, η οποία είναι από τους ευεργέτες της πόλης της Δράμας. Η σχέση μας με την οικογένεια Αποστολίδη έχει τις ρίζες της τέσσερα χρόνια πίσω. Εκείνη την εποχή τούς εξηγήσαμε ότι το όραμά μας για την ομάδα και την ανάπτυξη της κολυμβητικής κουλτούρας ήταν ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας να γίνει η πολυπληθέστερη επαρχιακή αγωνιστική ομάδα και να κερδίσει τον τίτλο της πρώτης επαρχιακής ομάδας στις αναπτυξιακές κατηγορίες στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με όχημα, λοιπόν, αυτό το όραμα πήραμε το θάρρος να συναντηθούμε μαζί τους ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με το οριστικό κλείσιμο του κολυμβητηρίου. Στη συνέχεια εκτιμήθηκε από μέρους της οικογένειας Αποστολίδη η κατάσταση και αποφάσισε να αναλάβει την ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας. Εμείς το μόνο που του ζητήσαμε ήταν να γίνει γρήγορα το κολυμβητήριο».

«Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 2020, όταν και έκλεισε, μέχρι σήμερα, τον Φεβρουάριο του 2022, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει. Παρατηρείται μία κωλυσιεργία, καθώς έχουν προκύψει διάφορα γραφειοκρατικά θέματα. Παρόλα αυτά φως στο τέλος του τούνελ αρχίζει να φαίνεται», κατέληξε.

Τέλος, ο πρόεδρος, Χρήστος Μπανιώτης, έκανε έναν απολογισμό αυτών των δύο ετών, σημειώνοντας πως «σε αυτά τα δύο χρόνια που ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας δεν έχει κολυμβητήριο έχει αποδείξει ότι είναι ζωντανός, ενεργός και πρωτοπόρος στα κολυμβητικά δρώμενα της Δράμας και όχι μόνο. Αρωγός στην προσπάθειά μας τα δύσκολα αυτά δύο χρόνια εξακολουθεί να είναι η οικογένεια Αποστολίδη χάρη στη χρηματοδότησή της. Σε αυτά τα δύο χρόνια έχουμε δεχθεί πλήθος συγχαρητηρίων και ακόμη περισσότερα μπράβο. Είναι στιγμές όμως που όλα αυτά τα μπράβο δεν αρκούν. Οι θυσίες αυτών των παιδιών πρέπει κάποια στιγμή να ανταμειφθούν».

Η θέση του δημάρχου Δράμας

Το makthes.gr επικοινώνησε με τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, δήμαρχο Δράμας, ο οποίος αποκάλυψε πως η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου της πόλης θα ξεκινήσει άμεσα και οι εργασίες θα διαρκέσουν από εννέα έως 12 μήνες.

«Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τα έργα. Πρόκειται για μία σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και δημοσίου. Παρουσιάσαμε τις μελέτες για το έργο της πλήρους ανακατασκευής, με το κόστος να υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ, Πρόκειται για ένα έργο με βιοκλιματικό σχεδιασμό», είπε.

«Αν η διάθεση των πόρων γινόταν αποκλειστικά από εμάς, θα υπήρχαν δυσκολίες, πιθανές ενστάσεις κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα θα είναι όμορφο και απολύτως λειτουργικό για τα 800 μέλη των δύο κολυμβητικών συλλόγων και τους Δραμινούς πολίτες που επιθυμούν να αθλούνται στο κολυμβητήριο», κατέληξε.

christodoulos-mamsakos.jpg

Ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος

Το χειμερινό πρωτάθλημα κολύμβησης Βορείου Ελλάδας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης και από τους 66 συλλόγους που έλαβαν μέρος, δύο ήταν αυτοί που ξεχώρισαν, όχι με απόλυτα αγωνιστικά κριτήρια.

Πρόκειται για τον Κολυμβητικό Όμιλο Δράμας και τον αντίστοιχο της Ξάνθης, οι οποίοι εν αντιθέσει με όλους τους υπόλοιπους συλλόγους που συμμετείχαν, δεν διαθέτουν το δικό τους κολυμβητήριο, με αποτέλεσμα οι αθλητές και οι αθλήτριές τους να αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν 100-150 χιλιόμετρα για την προπόνησή τους. Κι αυτό γιατί το κολυμβητήριο της Δράμας παραμένει κλειστό εδώ και δύο χρόνια, ενώ το αντίστοιχο της Ξάνθης τα τελευταία οκτώ.

Καραγιάννη: «Αδικούνται τα παιδιά, αδικείται και το ίδιο το άθλημα»

Η Κατερίνα Καραγιάννη, παλιά δόξα της ελληνικής κολύμβησης, που εδώ και λίγους μήνες έχει αναλάβει χρέη τεχνικής συμβούλου της ομοσπονδίας στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησε στη «ΜτΚ» και το makthes.gr για το θέμα που αφορά στα κολυμβητήρια της Δράμας και της Ξάνθης, τα οποία η ίδια επισκέφθηκε πριν από λίγους μήνες.

«Τον περασμένο Οκτώβριο κάναμε μία επίσκεψη μαζί με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον έφορο κολύμβησης της ομοσπονδίας, προκειμένου να δούμε την εξέλιξη των εργασιών στα δύο κολυμβητήρια. Έκτοτε παρακολουθούμε τις εργασίες τόσο σε αυτό της Ξάνθης όσο και σε αυτό της Δράμας», σχολίασε αρχικά, για να προσθέσει: «Δεν είναι δυνατό να είναι τα παιδιά καθημερινά στον δρόμο εδώ και χρόνια, αναγκαζόμενα να μετακινούνται σε γειτονικές πόλεις από τη δική τους, προκειμένου να κάνουν την προπόνησή τους. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά, στις οικογένειές τους και στους προπονητές τους, που στηρίζουν με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα την αγάπη τους για την κολύμβηση».

Αναφερθείσα στο κολυμβητήριο της Δράμας, η τεχνική σύμβουλος της ομοσπονδίας είχε να πει: «Το κολυμβητήριο έχει κλείσει την τελευταία διετία λόγω ακαταλληλότητας. Παρότι βρέθηκε ένας άνθρωπος από την τοπική κοινωνία, ο οποίος θέλει να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, το θέμα έχει καθυστερήσει. Είναι πραγματικά άξιος συγχαρητηρίων ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας, που οι παίδες του αναδείχθηκαν πρωταθλητές και όλοι του οι αθλητές και οι αθλήτριες κατεβαίνουν με αξιώσεις στους αγώνες, παρά την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τόσο τα ίδια τα παιδιά όσο και οι γονείς τους».

Ακόμα πιο άσχημη δείχνει να είναι η κατάσταση στην Ξάνθη, η οποία μάλιστα διαθέτει και το πρώτο κολυμβητήριο της Ελλάδας ήδη από τη δεκαετία του 1940, ωστόσο αυτό παραμένει κλειστό για περισσότερο από επτά χρόνια. «Είναι προς τιμήν των ανθρώπων του Κολυμβητικού Ομίλου της περιοχής που έχουν διατηρήσει ψηλά την ομάδα και κάνουν τόσο μεγάλο αγώνα, φέρνοντας διακρίσεις στο σύλλογο. Το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό για επτά χρονιά, ο Δήμος ανέλαβε να το ανακαινίσει, αλλά παρότι είναι έτοιμο, δεν έχει παραδοθεί προς χρήση».

Τέλος, η Κατερίνα Καραγιάννη έκανε μια σύνοψη όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, λέγοντας πως «αδικούνται τα παιδιά, αδικείται και το ίδιο το άθλημα με αυτές τις καταστάσεις. Το κολυμβητήριο είναι μία κοινωνική παροχή που πρέπει να δίδεται από το Δήμο στα νέα παιδιά και για να μαθαίνουν κολύμπι και για να μείνουν στον αθλητισμό, εξασκούμενοι στο άθλημα».

Ξάνθη: Υποσχέσεις διετίας, δοκιμές και έλλειψη επίπλων

Απόλυτα πετυχημένη ήταν η πορεία του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης στο χειμερινό πρωτάθλημα, παρότι ο σύλλογος έχει «ξεσπιτωθεί» εδώ και οκτώ χρόνια από το κολυμβητήριό του και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί αυτό της Κομοτηνής. Τραγική ειρωνεία; Ο ΚΟ Ξάνθης είναι ο παλαιότερος στην Ελλάδα, καθώς «γεννήθηκε» το 1954 και το δε κολυμβητήριο της πόλης είναι το πρώτο εν Ελλάδι που κατασκευάστηκε το 1943.

«Το κολυμβητήριο έκλεισε οριστικά από το 2014 και εδώ και 8-9 χρόνια, τα παιδιά, που τότε ήταν μικρά και πλέον μεγάλωσαν, κάνουν 120-150 χιλιόμετρα καθημερινά για να πάνε στην Κομοτηνή και να προπονηθούν. Περίπου έχουμε διανύσει 225.000 χιλιόμετρα από τότε που έκλεισε το κολυμβητήριο στην πόλη μας», σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος του συλλόγου Απόστολος Μουτουσίδης και συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλά, τα οποία έγιναν ακόμα πιο έντονα την περίοδο της καραντίνας: Τότε ο σύλλογος δεν μπορούσε να μετακινηθεί εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού, με αποτέλεσμα οι αθλητές μας να έχουν να συναγωνιστούν αυτούς που προπονούνταν καθημερινά στα κολυμβητήριά τους».

Σήμερα, έχουν απομείνει στον Όμιλο περίπου 50-60 παιδιά, αριθμός ο οποίος ήταν πολύ μεγαλύτερος στην προ Covid εποχή.

Τέλος, αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το κολυμβητήριο της Ξάνθης, ο Απόστολος Μουτουσίδης εξήγησε: «Το κολυμβητήριο υποτίθεται ότι θα άνοιγε το 2019, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Τον Ιανουάριο του 2022 μάς ενημέρωσαν ότι θα γίνουν τρίμηνες δοκιμασίες, οι οποίες έγιναν και τον Δεκέμβριο και μας είπαν πως το κολυμβητήριο ήταν έτοιμο. Το τελευταίο νέο που αφορά στην κωλυσιεργία έχει να κάνει με την καθυστέρηση παραλαβής των επίπλων για τα γραφεία των συλλόγων».

Το makthes.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη δημοτική αρχή της Ξάνθης, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

kox-ygr.jpg

Δράμα: Η «μετακόμιση» στην Καβάλα, οι απώλειες και το όραμα

Η αγωνιστική ομάδα του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας διέπρεψε στο πρόσφατο χειμερινό πρωτάθλημα Βορείου Ελλάδος, με αποκορύφωμα τους παίδες που κατέκτησαν την πρωτιά στην κατηγορία τους. Μάλιστα, η επιτυχία αυτή των Δραμινών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες του συλλόγου στερούνται τα τελευταία δύο χρόνια κολυμβητηρίου στην πόλη τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνουν καθημερινά 100 χιλιόμετρα, προκειμένου να προπονηθούν στο κολυμβητήριο της γειτονικής Καβάλας.

«Το κολυμβητήριο έκλεισε για λόγους ασφαλείας, καθώς θεωρήθηκε ότι λόγω κάποιων στατικών προβλημάτων, υπήρχε θέμα επικινδυνότητας. Εδώ και ενάμιση και πλέον χρόνο είμαστε ‘πρόσφυγες’ στην Καβάλα, προκειμένου τα παιδιά να μπορούν καθημερινά να κολυμπάνε», σχολίασε αρχικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Μπανιώτης, με τον έφορο, Βαγγέλη Τοπχαναλή, να προσθέτει: «Η άλλη λύση που είχαμε, πέραν της Καβάλας, ήταν οι Σέρρες, όπου όμως η πισίνα είναι πολύ μικρή. Η πιο εύκολη λύση, λοιπόν, ήταν να σταματήσει να υφίσταται ο σύλλογος, αφού πουθενά στον κόσμο και σε κανένα άθλημα, ένας σύλλογος δεν μετακινείται σε άλλη πόλη καθημερινά επί δύο χρόνια για να προπονηθεί. Είναι άθλος αυτό που γίνεται».

Μάλιστα, στάθηκε και στην πρόσφατη επιτυχία στο χειμερινό πρωτάθλημα, λέγοντας πως «παρουσιάζουμε το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς είναι άδικο για κάποιους αθλητές, που δεν μπορούν να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω εξαιτίας του ότι δεν μπορούν να προπονηθούν όπως πρέπει. Αν λειτουργούσε το κολυμβητήριο στην πόλη μας, τότε κάποια από αυτά τα παιδιά την άνοιξη θα ήταν σε διεθνείς διοργανώσεις ως μέλη της Εθνικής ομάδας».

Ερωτηθείς, επιπλέον, ο Βαγγέλης Τοπχαναλής για την καθημερινότητα των αθλητών και των αθλητριών του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας, είπε πως «χρειάζεται να κάνουν καθημερινά περίπου 100 χιλιόμετρα για να πάνε και να γυρίσουν στην Καβάλα. Μάλιστα, επειδή οι ώρες που έχουμε στη διάθεσή μας για προπόνηση στο κολυμβητήριο εκεί είναι πολύ συγκεκριμένες, τα παιδιά τα παραλαμβάνει λεωφορείο στις 14:15, αμέσως μετά το σχολείο, και τα επιστρέφει νωρίς το απόγευμα. Αν υπολογίσουμε ότι μεταξύ των αθλητών μας υπάρχουν και μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου, οι οποίοι το απόγευμα έχουν φροντιστήριο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολλά από τα παιδιά επιστρέφουν στις 8-9 το βράδυ στο σπίτι τους από το πρωί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν προνοήσει για το φαγητό τους όλη τη μέρα και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτή η πολύωρη απουσία από το σπίτι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χρήστος Μπανιώτης μίλησε για το πού έχει «κολλήσει» η διαδικασία ανακατασκευής του κολυμβητηρίου: «Εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε λύσεις και να καταφύγουμε εν τέλει στην Καβάλα, γιατί αρχικά μας είχαν αναφέρει ότι θα υπήρχε η δυνατότητα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2021 να ήμασταν πίσω στο κολυμβητήριό μας. Αν το ξέραμε από την αρχή ότι θα υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, ίσως να είχαμε δρομολογήσει αλλιώς τα πράγματα. Δεν περιμέναμε να αργήσουν τόσο τα γραφειοκρατικά θέματα».

Η καθυστέρηση της επιστροφής στο κολυμβητήριο της Δράμας και η «μετακόμιση» στη γειτονική πόλη είχε συνέπειες για τον σύλλογο. «Όταν κλείσαμε, αριθμούσαμε 880 μέλη, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Με τη λύση της Καβάλας, αυτοί που μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε ήταν το μόνο αγωνιστικό κομμάτι, όσοι, δηλαδή, είχαν δελτίο και μπορούσαν να λάβουν μέρος σε αγώνες. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι πριν ‘ξεσπιτωθούμε’, τα προαγωνιστικά τμήματα αριθμούσαν 95 αθλητές και πλέον είναι μόνο 15, ενώ στην αγωνιστική κατηγορία από 42 άτομα έχουν μείνει μόνο 32. Όπως γίνεται αντιληπτό, στην προαγωνιστική κατηγορία ήταν πιο απότομη η πτώση λόγω της μικρής ηλικίας των αθλητών», σχολίασε ο έφορος.

Όσο για το ποιες είναι οι κινήσεις τους, ο πρόεδρος επεσήμανε: «Είμαστε σε επαφή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο με τις δημοτικές υπηρεσίες, με θεσμικούς φορείς όσο και με την οικογένεια Αποστολίδη (Raycap), που έχει αποφασίσει να ανακατασκευάσει το κολυμβητήριο, ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Το γεγονός ότι υπάρχει πίσω από το έργο η οικογένεια Αποστολίδη μάς ενθαρρύνει και λειτουργεί ως εχέγγυο ότι σίγουρα θα γίνει κάτι καλό και γρήγορα. Αυτό που περιμένουμε είναι από μέρα σε μέρα να στηθεί το εργοτάξιο και σαν σύλλογος θα θέλαμε η επόμενη χρονιά να μας βρει μέσα στο ‘σπίτι’ μας».

Σε ερώτηση για το πώς έγινε η προσέγγιση της οικογένειας Αποστολίδη, που ανέλαβε την ανακατασκευή του κολυμβητηρίου, ο Βαγγέλης Τοπχαναλής εξήγησε: «Πρόκειται για μια οικογένεια, η οποία είναι από τους ευεργέτες της πόλης της Δράμας. Η σχέση μας με την οικογένεια Αποστολίδη έχει τις ρίζες της τέσσερα χρόνια πίσω. Εκείνη την εποχή τούς εξηγήσαμε ότι το όραμά μας για την ομάδα και την ανάπτυξη της κολυμβητικής κουλτούρας ήταν ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας να γίνει η πολυπληθέστερη επαρχιακή αγωνιστική ομάδα και να κερδίσει τον τίτλο της πρώτης επαρχιακής ομάδας στις αναπτυξιακές κατηγορίες στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με όχημα, λοιπόν, αυτό το όραμα πήραμε το θάρρος να συναντηθούμε μαζί τους ώστε να ενημερωθούν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με το οριστικό κλείσιμο του κολυμβητηρίου. Στη συνέχεια εκτιμήθηκε από μέρους της οικογένειας Αποστολίδη η κατάσταση και αποφάσισε να αναλάβει την ανακατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Δράμας. Εμείς το μόνο που του ζητήσαμε ήταν να γίνει γρήγορα το κολυμβητήριο».

«Ωστόσο, από τον Οκτώβριο του 2020, όταν και έκλεισε, μέχρι σήμερα, τον Φεβρουάριο του 2022, οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει. Παρατηρείται μία κωλυσιεργία, καθώς έχουν προκύψει διάφορα γραφειοκρατικά θέματα. Παρόλα αυτά φως στο τέλος του τούνελ αρχίζει να φαίνεται», κατέληξε.

Τέλος, ο πρόεδρος, Χρήστος Μπανιώτης, έκανε έναν απολογισμό αυτών των δύο ετών, σημειώνοντας πως «σε αυτά τα δύο χρόνια που ο Κολυμβητικός Όμιλος Δράμας δεν έχει κολυμβητήριο έχει αποδείξει ότι είναι ζωντανός, ενεργός και πρωτοπόρος στα κολυμβητικά δρώμενα της Δράμας και όχι μόνο. Αρωγός στην προσπάθειά μας τα δύσκολα αυτά δύο χρόνια εξακολουθεί να είναι η οικογένεια Αποστολίδη χάρη στη χρηματοδότησή της. Σε αυτά τα δύο χρόνια έχουμε δεχθεί πλήθος συγχαρητηρίων και ακόμη περισσότερα μπράβο. Είναι στιγμές όμως που όλα αυτά τα μπράβο δεν αρκούν. Οι θυσίες αυτών των παιδιών πρέπει κάποια στιγμή να ανταμειφθούν».

Η θέση του δημάρχου Δράμας

Το makthes.gr επικοινώνησε με τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, δήμαρχο Δράμας, ο οποίος αποκάλυψε πως η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου της πόλης θα ξεκινήσει άμεσα και οι εργασίες θα διαρκέσουν από εννέα έως 12 μήνες.

«Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τα έργα. Πρόκειται για μία σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και δημοσίου. Παρουσιάσαμε τις μελέτες για το έργο της πλήρους ανακατασκευής, με το κόστος να υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ, Πρόκειται για ένα έργο με βιοκλιματικό σχεδιασμό», είπε.

«Αν η διάθεση των πόρων γινόταν αποκλειστικά από εμάς, θα υπήρχαν δυσκολίες, πιθανές ενστάσεις κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα θα είναι όμορφο και απολύτως λειτουργικό για τα 800 μέλη των δύο κολυμβητικών συλλόγων και τους Δραμινούς πολίτες που επιθυμούν να αθλούνται στο κολυμβητήριο», κατέληξε.

christodoulos-mamsakos.jpg

Ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία