ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Σταϊκούρα-Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τα Τέμπη, τη Θεσσαλία και το Ισραήλ

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ισχυρίστηκε ότι αν δεν είχε χτυπηθεί η χώρα από τα 2 κύματα κακοκαιρίας, θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες αναβάθμισης στον σιδηρόδρομο

 19/10/2023 18:47

Κόντρα Σταϊκούρα-Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για τα Τέμπη, τη Θεσσαλία και το Ισραήλ
Φωτογραφία αρχείου

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις εξελίξεις στο Ισραήλ, στις αποκαταστάσεις στην Θεσσαλία, αλλά για την τραγωδία στα Τέμπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας που έκανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την τοποθέτησή της στο νομοσχέδιο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2006/1/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 2006 για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022, και της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, και άλλες διατάξεις για τις μεταφορές» στην Ολομέλεια.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξέφρασε «τον αποτροπιασμό» της για την αναφορά που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, μιλώντας για «τραγικό δυστύχημα» και «μετά το διορθώσατε και είπατε "χτύπημα"». Και αναρωτήθηκε: «Ήταν φυσικό φαινόμενο; Ήταν μία φυσική καταστροφή; Τι διατυπώσεις είναι αυτές και τι διατυπώσεις είναι αυτές που ακούσαμε χτες, τον κ. Μητσοτάκη να αρθρώνει -να ψελλίζει, θα έλεγα- στη διάρκεια συνέντευξής του, αλλά και όταν μίλησε στο ασφαλές περιβάλλον του Υπουργικού Συμβουλίου; Εκφράζει τον αποτροπιασμό του. "Έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα το κράτος του Ισραήλ", είπε ο κ. Μητσοτάκης, "αλλά εντός του Διεθνούς Δικαίου". Πρέπει να σας πω», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, ότι «αυτές οι λεκτικές ακροβασίες, όπως και συνολικά η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με το κράτος του Ισραήλ, σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «παίρνει το μέρος εκείνων που διαπράττουν τα διεθνή εγκλήματα, παίρνει το μέρος των θυτών, ενώ όφειλε να παίρνει το μέρος των θυμάτων». Η Πλεύση Ελευθερίας, ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, «παίρνει το μέρος των θυμάτων, το μέρος της ειρήνης, το μέρος των ανθρώπων που αυτήν τη στιγμή θυσιάζονται -τους θυσιάζετε- και σφαγιάζονται και εξοντώνονται. Και υπάρχουν άμαχοι Παλαιστίνιοι, όπως υπάρχουν άμαχοι Ισραηλινοί, υπάρχουν αθώα θύματα, για τα οποία φέρετε ευθύνη -και η δική σας κυβέρνηση- όπως όλες οι κυβερνήσεις που δεν αποστασιοποιούνται, δεν απομονώνουν, δεν καταδικάζουν εδώ και δεκαετίες το κράτος του Ισραήλ».

Επισήμανε πως το Ισραήλ αρνήθηκε να υπογράψει και καταψήφισε -ήταν το ένα από τα επτά που καταψήφισαν- το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εκείνο δηλαδή το διεθνές όργανο και τη διεθνή διαδικασία που είναι αρμόδιο να δικάσει τα διεθνή εγκλήματα. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε να μεταφερθεί στον πρωθυπουργό ότι «τα εγκλήματα του εποικισμού που διαπράττονται στην Κύπρο από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας, είναι τα ίδια με αυτά που διαπράττονται στα παλαιστινιακά εδάφη από το Κράτος του Ισραήλ». Αναρωτήθηκε «ποιο διεθνές δίκαιο επιτρέπει σε ένα κράτος να εφαρμόζει πρακτικές απαρτχάιντ, πρακτικές απομόνωσης ενός πληθυσμού, ο οποίος ζει σε καθεστώς πολλαπλών απαγορεύσεων, ελλείψεων σε ζωτικά αγαθά επί δεκαετίες» και εντός «ποιου διεθνούς δικαίου και ποιας διεθνούς νομιμότητας αναγνωρίζεται το Ισραήλ ως σύμμαχός σας; Και πώς σέρνετε τον λαό μας, τον ελληνικό λαό -έναν λαό που έχει διαχρονικά σταθεί αλληλέγγυος στα θύματα των πολέμων, στα θύματα των διεθνών εγκλημάτων, στα θύματα εισβολής και κατοχής, στα θύματα του εποικισμού- σε μια πολιτική που ο λαός αυτός ποτέ δεν ενέκρινε».

Επίσης, επέκρινε τον πρόεδρο της Βουλής για την φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων με την σημαία του κράτους του Ισραήλ και προανήγγειλε πως θα του ζητήσει εξηγήσεις στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Κάλεσε τη κυβέρνηση και του υπουργούς να βγουν «θαρρετά» και να καταδικάσουν «τα διεθνή εγκλήματα, αντί να πάρετε αποστάσεις από το κράτος που εγκληματεί, αντί να καταδικάσετε συλλήβδην όποιον διαπράττει εγκλήματα». Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως «στη Γάζα αυτήν τη στιγμή διαπράττεται εθνοκάθαρση, όπως διαπράχθηκε προ ολίγων μόνο ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου και πάλι παραμείνατε σιωπηλοί» και πρόσθεσε «πως δεν μπορεί παρά να σκεφτούμε τα συμφέροντα που συνδέονται, οικονομικά και άλλα, με τα κράτη με τα οποία συμμαχείτε κάθε φορά. Επειδή, όμως, είναι αρκετά πρόσφατο το "Qatar Gate", αρκετά πρόσφατη η αποκάλυψη ότι υπάρχουν κράτη που επιδιώκουν την εξαγορά και τον επηρεασμό κυβερνητικών και άλλων κοινοβουλευτικών ιθυνόντων και εκπροσώπων, νομίζω ότι θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις για τη στάση που κρατάτε».

Σχετικά με τις καταστροφές στην Θεσσαλία και τις κυβερνητικές ευθύνες, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι «είναι πραγματικά τραγικό να κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και να κρύβεστε κι εσείς οι υπουργοί και να μην έρχεστε στη Βουλή». Ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «επί 49 ημέρες δεν έχει πατήσει στην Ολομέλεια. Έφυγε τρέχοντας στις 31 Αυγούστου, σε εκείνη την προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε για να ενημερώσει -υποτίθεται- για τις πυρκαγιές, έφυγε τρέχοντας, εκτεθειμένος βαρύτατα για τους χειρισμούς του και για τα πρόσωπα τα οποία έχει επιλέξει στην πολιτική προστασία και έκτοτε δεν ξαναφάνηκε».

Αναφερόμενη στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, η κ Κωνσταντοπούλου είπε ότι «καταψηφίστηκε η πολιτική των υποδομών και μεταφορών της κυβέρνησης. Καταψηφίστηκε η απάτη που διαπράξατε σε βάρος του θεσσαλικού λαού και των πολιτών των πληγεισών περιοχών. Καταψηφίστηκε η αλαζονεία με την οποία κουνούσατε το δάχτυλο και λέγατε "δεν έχουμε πολιτικό κόστος, πήραμε 41%". Καταψηφίστηκε η γεμάτη οίηση στάση σας». Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και ζήτησε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να πάρει την δικογραφία της δικαιοσύνης και να ζητήσει σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, είπε ότι «έρχεται στην ζούλα και στα γρήγορα για να συζητηθεί και να ψηφιστεί,. Όχι fast track, όχι με κατεπείγουσα διαδικασία, αλλά με υπερεπείγουσα, τόσο επείγουσα που αναρωτιέται κανείς ποιος σας πιέζει. Τόσο επείγουσα που αναρωτιέται κανείς με τι συνδέεται αυτή η νομοθέτηση». Φέρνετε, είπε, «μια νομοθετική πρωτοβουλία και μια τροπολογία που θέλετε να ψηφιστεί στο ποδάρι». Διασπείρετε, είπε, «το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, ότι πουθενά δεν είναι ασφαλείς, ότι πουθενά δεν μπορούν να γλιτώσουν από τη δική σας αδιαφορία, από τη δική σας απραξία, από τη δική σας αβελτηρία». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, με πλαίσιο, με χάραξη και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.

«Κάνατε λάθος και κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι επειδή ψηφιστήκατε τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο ελληνικός λαός, οι πολίτες δεν θα σηκώσουν κεφάλι. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι οι πολίτες δεν θα αντιδράσουν. Οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν. Εσείς φαίνεται ότι λειτουργείτε ακόμη με τον νόμο της αδράνειας. Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον νόμο και το αίσθημα διαφάνειας και με τους πολίτες αυτής της χώρας και το μέλλον τους στην καρδιά μας, στο μυαλό μας, στον ορίζοντα μας για τον οποίο θα παλεύουμε» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται, όπως είπε, στη ζούλα αλλά ήταν επί 15 ημέρες στην διαβούλευση και υπήρξαν μόνο δύο σχόλια. Το ένα έλεγε «μπράβο» και το άλλο είχε μόνο κάποιες παρατηρήσεις. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «διεκπεραίωση το να μπουν ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ή με το να βοηθάμε την καθημερινότητα του πολίτη με τον ΟΑΣΘ» που προβλέπουν οι δύο διατάξεις της μιας τροπολογίας. Ο υπουργός αναρωτήθηκε γιατί η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν επικριτική που ζήτησε να υπάρχουν οι απόψεις των κομμάτων για το μέλλον του ΟΑΣΘ για μετά το 2023. Σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών και τις αναφορές που έκανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για το αν έχει γίνει κάτι για να ενισχυθεί η ασφάλεια, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «υπάρχει δημόσια ανακοίνωση ότι αυτή η πολιτική ηγεσία δρομολόγησε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και μάλιστα, ζήτησα άμεσα από τη νέα ηγεσία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να στείλει έγγραφο προς τον ERA έτσι ώστε να συμβάλλει ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διεκπεραίωση εντός δώδεκα μηνών από τότε που έγινε το δυστύχημα, στο τι έγινε στα Τέμπη. Άρα, ακολουθούμε απολύτως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ακολουθούμε απολύτως αυτά στα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός πριν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023 και ακολουθούμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές γι' αυτό το θέμα».

Σχετικά με το δίκτυο από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη, ο υπουργός επανέλαβε ότι εάν δεν είχε συμβεί η καταστροφή στην Θεσσαλία θα είχε ολοκληρωθεί πλήρως η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση. Σήμερα υπάρχει σηματοδότηση στην γραμμή, εκτός από τα τμήματα εκείνα που έχει καταστραφεί η γραμμή. Για τις καταστροφές που έχουν γίνει στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής ο υπουργός είπε ότι είναι εκτεταμένες και πολύ μεγάλου ύψους χρηματικής απόδοσης. Εκτιμάται ότι ανέρχεται το κόστος στα 185 εκατ. ευρώ και προσπαθούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σταδιακά στην ανάκτηση του σιδηροδρομικού δικτύου, αρχικά για να μεταφερθούν προϊόντα και στη συνέχεια με ασφάλεια και οι επιβάτες τόνισε και πρόσθεσε ότι η ζημιά όμως, πράγματι είναι μεγάλη και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ενισχύσουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο και μετά τις φυσικές καταστροφές.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις εξελίξεις στο Ισραήλ, στις αποκαταστάσεις στην Θεσσαλία, αλλά για την τραγωδία στα Τέμπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας που έκανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την τοποθέτησή της στο νομοσχέδιο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2006/1/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Ιανουαρίου 2006 για τη χρησιμοποίηση μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022, και της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, και άλλες διατάξεις για τις μεταφορές» στην Ολομέλεια.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξέφρασε «τον αποτροπιασμό» της για την αναφορά που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, μιλώντας για «τραγικό δυστύχημα» και «μετά το διορθώσατε και είπατε "χτύπημα"». Και αναρωτήθηκε: «Ήταν φυσικό φαινόμενο; Ήταν μία φυσική καταστροφή; Τι διατυπώσεις είναι αυτές και τι διατυπώσεις είναι αυτές που ακούσαμε χτες, τον κ. Μητσοτάκη να αρθρώνει -να ψελλίζει, θα έλεγα- στη διάρκεια συνέντευξής του, αλλά και όταν μίλησε στο ασφαλές περιβάλλον του Υπουργικού Συμβουλίου; Εκφράζει τον αποτροπιασμό του. "Έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα το κράτος του Ισραήλ", είπε ο κ. Μητσοτάκης, "αλλά εντός του Διεθνούς Δικαίου". Πρέπει να σας πω», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, ότι «αυτές οι λεκτικές ακροβασίες, όπως και συνολικά η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με το κράτος του Ισραήλ, σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «παίρνει το μέρος εκείνων που διαπράττουν τα διεθνή εγκλήματα, παίρνει το μέρος των θυτών, ενώ όφειλε να παίρνει το μέρος των θυμάτων». Η Πλεύση Ελευθερίας, ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου, «παίρνει το μέρος των θυμάτων, το μέρος της ειρήνης, το μέρος των ανθρώπων που αυτήν τη στιγμή θυσιάζονται -τους θυσιάζετε- και σφαγιάζονται και εξοντώνονται. Και υπάρχουν άμαχοι Παλαιστίνιοι, όπως υπάρχουν άμαχοι Ισραηλινοί, υπάρχουν αθώα θύματα, για τα οποία φέρετε ευθύνη -και η δική σας κυβέρνηση- όπως όλες οι κυβερνήσεις που δεν αποστασιοποιούνται, δεν απομονώνουν, δεν καταδικάζουν εδώ και δεκαετίες το κράτος του Ισραήλ».

Επισήμανε πως το Ισραήλ αρνήθηκε να υπογράψει και καταψήφισε -ήταν το ένα από τα επτά που καταψήφισαν- το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εκείνο δηλαδή το διεθνές όργανο και τη διεθνή διαδικασία που είναι αρμόδιο να δικάσει τα διεθνή εγκλήματα. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε να μεταφερθεί στον πρωθυπουργό ότι «τα εγκλήματα του εποικισμού που διαπράττονται στην Κύπρο από τις δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας, είναι τα ίδια με αυτά που διαπράττονται στα παλαιστινιακά εδάφη από το Κράτος του Ισραήλ». Αναρωτήθηκε «ποιο διεθνές δίκαιο επιτρέπει σε ένα κράτος να εφαρμόζει πρακτικές απαρτχάιντ, πρακτικές απομόνωσης ενός πληθυσμού, ο οποίος ζει σε καθεστώς πολλαπλών απαγορεύσεων, ελλείψεων σε ζωτικά αγαθά επί δεκαετίες» και εντός «ποιου διεθνούς δικαίου και ποιας διεθνούς νομιμότητας αναγνωρίζεται το Ισραήλ ως σύμμαχός σας; Και πώς σέρνετε τον λαό μας, τον ελληνικό λαό -έναν λαό που έχει διαχρονικά σταθεί αλληλέγγυος στα θύματα των πολέμων, στα θύματα των διεθνών εγκλημάτων, στα θύματα εισβολής και κατοχής, στα θύματα του εποικισμού- σε μια πολιτική που ο λαός αυτός ποτέ δεν ενέκρινε».

Επίσης, επέκρινε τον πρόεδρο της Βουλής για την φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων με την σημαία του κράτους του Ισραήλ και προανήγγειλε πως θα του ζητήσει εξηγήσεις στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Κάλεσε τη κυβέρνηση και του υπουργούς να βγουν «θαρρετά» και να καταδικάσουν «τα διεθνή εγκλήματα, αντί να πάρετε αποστάσεις από το κράτος που εγκληματεί, αντί να καταδικάσετε συλλήβδην όποιον διαπράττει εγκλήματα». Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως «στη Γάζα αυτήν τη στιγμή διαπράττεται εθνοκάθαρση, όπως διαπράχθηκε προ ολίγων μόνο ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου και πάλι παραμείνατε σιωπηλοί» και πρόσθεσε «πως δεν μπορεί παρά να σκεφτούμε τα συμφέροντα που συνδέονται, οικονομικά και άλλα, με τα κράτη με τα οποία συμμαχείτε κάθε φορά. Επειδή, όμως, είναι αρκετά πρόσφατο το "Qatar Gate", αρκετά πρόσφατη η αποκάλυψη ότι υπάρχουν κράτη που επιδιώκουν την εξαγορά και τον επηρεασμό κυβερνητικών και άλλων κοινοβουλευτικών ιθυνόντων και εκπροσώπων, νομίζω ότι θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις για τη στάση που κρατάτε».

Σχετικά με τις καταστροφές στην Θεσσαλία και τις κυβερνητικές ευθύνες, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι «είναι πραγματικά τραγικό να κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και να κρύβεστε κι εσείς οι υπουργοί και να μην έρχεστε στη Βουλή». Ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «επί 49 ημέρες δεν έχει πατήσει στην Ολομέλεια. Έφυγε τρέχοντας στις 31 Αυγούστου, σε εκείνη την προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε για να ενημερώσει -υποτίθεται- για τις πυρκαγιές, έφυγε τρέχοντας, εκτεθειμένος βαρύτατα για τους χειρισμούς του και για τα πρόσωπα τα οποία έχει επιλέξει στην πολιτική προστασία και έκτοτε δεν ξαναφάνηκε».

Αναφερόμενη στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, η κ Κωνσταντοπούλου είπε ότι «καταψηφίστηκε η πολιτική των υποδομών και μεταφορών της κυβέρνησης. Καταψηφίστηκε η απάτη που διαπράξατε σε βάρος του θεσσαλικού λαού και των πολιτών των πληγεισών περιοχών. Καταψηφίστηκε η αλαζονεία με την οποία κουνούσατε το δάχτυλο και λέγατε "δεν έχουμε πολιτικό κόστος, πήραμε 41%". Καταψηφίστηκε η γεμάτη οίηση στάση σας». Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και ζήτησε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να πάρει την δικογραφία της δικαιοσύνης και να ζητήσει σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, είπε ότι «έρχεται στην ζούλα και στα γρήγορα για να συζητηθεί και να ψηφιστεί,. Όχι fast track, όχι με κατεπείγουσα διαδικασία, αλλά με υπερεπείγουσα, τόσο επείγουσα που αναρωτιέται κανείς ποιος σας πιέζει. Τόσο επείγουσα που αναρωτιέται κανείς με τι συνδέεται αυτή η νομοθέτηση». Φέρνετε, είπε, «μια νομοθετική πρωτοβουλία και μια τροπολογία που θέλετε να ψηφιστεί στο ποδάρι». Διασπείρετε, είπε, «το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, ότι πουθενά δεν είναι ασφαλείς, ότι πουθενά δεν μπορούν να γλιτώσουν από τη δική σας αδιαφορία, από τη δική σας απραξία, από τη δική σας αβελτηρία». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, με πλαίσιο, με χάραξη και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών.

«Κάνατε λάθος και κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι επειδή ψηφιστήκατε τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο ελληνικός λαός, οι πολίτες δεν θα σηκώσουν κεφάλι. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι οι πολίτες δεν θα αντιδράσουν. Οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν. Εσείς φαίνεται ότι λειτουργείτε ακόμη με τον νόμο της αδράνειας. Εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον νόμο και το αίσθημα διαφάνειας και με τους πολίτες αυτής της χώρας και το μέλλον τους στην καρδιά μας, στο μυαλό μας, στον ορίζοντα μας για τον οποίο θα παλεύουμε» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται, όπως είπε, στη ζούλα αλλά ήταν επί 15 ημέρες στην διαβούλευση και υπήρξαν μόνο δύο σχόλια. Το ένα έλεγε «μπράβο» και το άλλο είχε μόνο κάποιες παρατηρήσεις. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «διεκπεραίωση το να μπουν ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ή με το να βοηθάμε την καθημερινότητα του πολίτη με τον ΟΑΣΘ» που προβλέπουν οι δύο διατάξεις της μιας τροπολογίας. Ο υπουργός αναρωτήθηκε γιατί η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν επικριτική που ζήτησε να υπάρχουν οι απόψεις των κομμάτων για το μέλλον του ΟΑΣΘ για μετά το 2023. Σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών και τις αναφορές που έκανε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας για το αν έχει γίνει κάτι για να ενισχυθεί η ασφάλεια, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «υπάρχει δημόσια ανακοίνωση ότι αυτή η πολιτική ηγεσία δρομολόγησε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και μάλιστα, ζήτησα άμεσα από τη νέα ηγεσία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να στείλει έγγραφο προς τον ERA έτσι ώστε να συμβάλλει ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διεκπεραίωση εντός δώδεκα μηνών από τότε που έγινε το δυστύχημα, στο τι έγινε στα Τέμπη. Άρα, ακολουθούμε απολύτως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ακολουθούμε απολύτως αυτά στα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός πριν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023 και ακολουθούμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές γι' αυτό το θέμα».

Σχετικά με το δίκτυο από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη, ο υπουργός επανέλαβε ότι εάν δεν είχε συμβεί η καταστροφή στην Θεσσαλία θα είχε ολοκληρωθεί πλήρως η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση. Σήμερα υπάρχει σηματοδότηση στην γραμμή, εκτός από τα τμήματα εκείνα που έχει καταστραφεί η γραμμή. Για τις καταστροφές που έχουν γίνει στο σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής ο υπουργός είπε ότι είναι εκτεταμένες και πολύ μεγάλου ύψους χρηματικής απόδοσης. Εκτιμάται ότι ανέρχεται το κόστος στα 185 εκατ. ευρώ και προσπαθούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σταδιακά στην ανάκτηση του σιδηροδρομικού δικτύου, αρχικά για να μεταφερθούν προϊόντα και στη συνέχεια με ασφάλεια και οι επιβάτες τόνισε και πρόσθεσε ότι η ζημιά όμως, πράγματι είναι μεγάλη και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ενισχύσουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο και μετά τις φυσικές καταστροφές.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία